Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek naar grondvervuiling vaak slecht of niet uitgevoerd

  •  
01-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_mx2.jpg.jpg
Gemeenten willen niet weten of grond vervuild is, zo schrijft Trouw dinsdag, want hoeveel mensen wonen op verontreinigde grond?
Bureaus die in opdracht van projectontwikkelaars moeten onderzoeken of bouwgrond verontreinigd is, doen dat vaak onvolledig of zelfs helemaal niet. Dit schrijft Trouw dinsdag. De concurrentie op de markt voor bodemonderzoek is zo groot, dat veel bedrijven gaan stunten met prijzen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. Dinsdag staat adviesbureau Bodemstaete terecht voor grootschalige fraude met bodemonderzoeken. Gemeenten worden volgens Trouw ‘onzeker’ bij vaststelling van fraude, omdat ze de gevolgen vrezen: hoeveel mensen wonen op mogelijk vervuilde grond?
Adviesbureau Bodemstaete in Vught staat dinsdag terecht voor grootschaligefraude met bodemonderzoek. Het bureau werd door projectontwikkelaars ingeschakeld als ergens moest worden gebouwd, waar de grond mogelijk verontreinigd was. Naar nu blijkt, deed Bodemstaete het onderzoek vaak helemaal niet en werden resultaten uit de duim gezogen, zo schrijft dagblad Trouw dinsdag.
Bodemstaete is waarschijnlijk lang niet de enige die het niet zo nauw neemt met de regels. De concurrentie op de markt is enorm, doordat er veel kleine bedrijven op actief zijn. Deze bedrijven gaan onderzoeken aanbieden tegen prijzen die zo laag zijn, dat er wel minder kwaliteit tegenover moet staan.
De controle op bodemonderzoeken schiet tekort, omdat er te weinig gespecialiseerde opsporingsambtenaren zijn. De opsporing wordt op lokaal niveau geregeld, terwijl de bodembedrijven vaak op landelijk niveau opereren. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) wil daaarom dat er regionale diensten komen om dit werk te doen. Dit zou ook een einde moeten maken aan belangenverstrengeling, die kan onstaan als gemeenten én opdrachtgever zijn én het werk van bodemonderzoekers moeten controleren.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.