Joop

Onderzoek naar genocide op Yanomami-volk tijdens Bolsonaro-bewind: honderden kinderen dood

  •    •  
30-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1118 keer bekeken
  •  
yanomami

De Braziliaanse federale politie is een onderzoek gestart naar genocide op de inheemse Yanomami-bevolking, zo heeft de minister van Justitie Flavio Dino bekendgemaakt. Tijdens het Bolsonaro-bewind heeft het volk zwaar te lijden gehad onder een ongekende gezondheidscrisis. Tot op de dag van vandaag overlijden er bijvoorbeeld opmerkelijk veel mensen door ondervoeding. Onder hen veel kinderen.

Dino wijst erop dat de genocidewetgeving die in Brazilië van kracht is, niet vereist dat een etnische groep actief wordt uitgemoord. Er kan ook sprake zijn van genocide als het beleid ertoe leidt dat een bevolking dreigt uit te sterven. “Ik twijfel er niet aan dat er sprake was van verwaarlozing en zelfs een zekere mate van opzet”, aldus Dino over het beleid van de regering-Bolsonaro.

De vorige regering schond de rechten van de Yanomami door ruim baan te geven aan clandestiene goudwinning in de natuurgebieden waar het volk woont, schrijft MO.be. Een van de gevolgen daarvan was een toename van kwikvergiftiging, omdat de bodem bij goudwinning vervuild raakt.

Een rapport van het Braziliaanse journalistencollectief Sumauma stelt dat tijdens de ambtstermijn van de regering-Bolsonaro het aantal jonge kinderen dat stierf aan vermijdbare oorzaken met 29 procent is gestegen in het gebied van de Yanomami: 569 jonge inheemse kinderen stierven in de afgelopen vier jaar aan ziekten zoals malaria, ondervoeding en kwikvergiftiging.

De Yanomami vormen een volk van circa 35.000 mensen die verspreid over 220 dorpen in het Amazonewoud wonen. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft vorige week de medische noodtoestand uitgeroepen in het gebied waar de Yanomami leven.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

dirk den boer
dirk den boer1 feb. 2023 - 15:11

Met dat genocide wordt tegenwoordig wel al te gretig en te vaak gestrooid. Honderden ondervoede kinderen, waar kan dat op duiden? Die Yanamomi wonen in lage dichtheid (< 1/km2) in rijke regenbossen, bouwen eiwitarme gewassen aan op gekapte veldjes (meelbanaan, yuca, mais) maar zijn voor hun eiwitten aangewezen op jacht (met curare en jachtgeweer nu toch ook) en visserij. Is het mogelijk dat die goudzoekers de vissen vergiftigen (onbewust, door dat kwik) en het wild (tepari zwijntjes, apen, agouti, waterhazen) voor zichzelf schieten zodat er niets of veel te weinig overblijft voor die arme indianen? Niets over gelezen, maar zou heel goed kunnen.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer2 feb. 2023 - 19:08

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

dirk den boer
dirk den boer31 jan. 2023 - 16:21

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 jan. 2023 - 21:39

Als XR maar niemand gaat lastig vallen, want dan worden er reageerders onwel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 13:46

De Yanomami zijn zeer bekend onder linguisten. Hun territorium ligt in Venezuela & Brazilië. Daar leefden ze zo'n 15000 jaar ongestoord. Hun eerste contacten met zendelingen e.d was pas in de jaren 40 met als gevolg dat velen stierven aan tot dan toe onbekende ziekten. Hun grootste probleem is momenteel de influx van kolonisten. Oa. boeren die grootschalige veeteelt bedrijven waarvoor de bossen gekapt worden. Dat is al decennia aan de gang.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer30 jan. 2023 - 20:30

Zijn ook bekend omdat beroemd antropoloog er zeer laatdunkend over schreef, dus niet zo welwillend als meeste antropologen in hun veldwerk. Ze zouden geen groter genoegen kennen dan elkaar uit te moorden en geweld onderling als grootste goed te beschouwen. Dat kun je je natuurlijk niet veroorloven als mensenkenner, dus werd hij op alle fronten aangevallen. De namen van de diverse veldantropologen zijn me ontschoten, al heeft ene Chagnon er ook mee te maken. Yanamamo, the fierce people.

LaBou
LaBou 30 jan. 2023 - 22:07

"Ze zouden geen groter genoegen kennen dan elkaar uit te moorden en geweld onderling als grootste goed te beschouwen." Dus eigenlijk waren ze al heel "beschaafd en verlicht". Dat doen wij hier ook als je zo het forum doorbladert.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 23:32

Het debat ging vnl tussen Chagnon en Ferguson. Wat de hedendaagse anthropologen ervan vinden weet ik niet. De talen hebben eigenaardigheden die linguisten heel spannend vinden. Oorlogsvoering niet.

oproerkraaier
oproerkraaier30 jan. 2023 - 12:47

Afschuwelijk! Die lafbek zit nu in de VS.

1 Reactie
Konings2
Konings230 jan. 2023 - 13:00

En ook nog in Florida. Het thuishonk van menig gelijksoortig tuig zoals Trump en DeSantis. Hij zal ongetwijfeld worden geholpen door beiden en van daaruit opnieuw een gooi doen naar de macht in Brazilië.