Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek naar dood Orlando Boldewijn (17) eindelijk in volle gang

  •  
27-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Orlando-Boldewijn-vermist-1

© Foto van Orlando verspreid door de politie

De dood van Orlando Boldewijn, wiens lichaam maandag – een week na zijn vermissing – werd aangetroffen in het water in de Haagse wijk Ypenburg heeft tot veel discussie geleid. Niet alleen vanwege zijn vermissing, maar ook vanwege de wijze waarop de politie ermee zou zijn omgesprongen.
Het Vermist Kind Alert werd bijvoorbeeld pas een week na de vermissing van Orlando verspreid. Voor de alert gingen er wel al diverse tweets en Facebook-posts van vrienden van Orlando rond over zijn vermissing. Een Vermist Kind Alert is een mildere variant van het Ambert Alert, bedoeld om in één keer een groot deel van de Nederlandse bevolking in te lichten over de vermissing van een kind. Bij een Vermist Kind Alert gaat de politie er niet vanuit dat het kind in levensgevaar is. Er werd maandag wel gelijk een Amber Alert actief na de ontvoering van een baby die dag.
Tegenover de Volkskrant geeft de politie geen verklaring voor de afweging die is gemaakt voor het verspreiden van het Vermist Kind Alert. De krant schrijft:
Zou het kunnen dat de politie in het geval van Orlando een verkeerde inschatting heeft gemaakt? Volgens advocaat Sébas Diekstra komt dit geregeld voor, ‘al zal de politie dit niet snel toegeven’. Bij Orlando lijkt het erop dat de politie er in eerste instantie vanuit ging dat hij vrijwillig was vertrokken. ‘Hij is in het verleden vaker op stap gegaan’, zei een woordvoerder vier dagen na zijn vermissing tegen het AD. Er zou ‘geen enkele aanwijzing’ zijn om te denken aan een misdrijf. De familie en vrienden van Orlando dachten hier anders over: het was niets voor hem om zo lang weg te blijven zonder iets van zich te laten horen.
Inmiddels is de politie een groot onderzoek begonnen naar de dood van Boldewijn. Er worden flyers uitgedeeld in de wijk en borden geplaatst waarmee getuigen worden opgeroepen zich te melden. De geplande stille tocht is op verzoek van de politie afgeblazen, omdat er in het gebied nog naar sporen gezocht wordt. De politie doet dringend beroep op mensen die informatie kunnen geven over de zaak. Volgens de onderzoeksleider ‘kunnen de kleinste details cruciaal zijn in een onderzoek als dit’.
Orlando werd vermist nadat hij niet thuis kwam na afspraakjes die hij had gemaakt met twee mannen via dating-app Grindr.  De laatste date is inmiddels door de politie als verdachte uitgesloten. De doodsoorzaak is nog niet bekend. De politie sluit op dit moment nog geen scenario’s uit.
Wie tips of informatie heeft over de zaak kan contact opnemen met de politie op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.