Joop

Onderzoek: helft van alle Nederlandse kalfjes is ziek

  •    •  
20-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2464307984_5b625cb76c_b
Meer dan de helft van de voor slacht bestemde kalfjes in Nederland heeft een longaandoening longontsteking of pijnlijke borstvliesontsteking. Er zijn meer dan een miljoen van zulke kalveren in Nederland, dus het gaat om honderdduizenden dieren die onnodig lijden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Lifestock Research. Het AD schrijft:
"Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 50 procent van de onderzochte witvleeskalveren beschadigingen heeft aan de longen. Minstens 34 procent van deze kalveren heeft borstvliesontsteking, een zeer pijnlijke ontsteking in de borstholte. Rosékalveren hebben nog veel vaker te maken met longaandoeningen. Bij deze groep onderzochte dieren heeft zelfs 70 procent beschadigingen aan de longen en ruim de helft van de rosékalveren heeft borstvliesontsteking."
Frederieke Schouten, dierenarts bij Dier&Recht is zich ‘rot geschrokken’ en voornemens een petitie te starten die over een paar maanden kan worden aangeboden aan minister Carola Schouten van Landbouw:
"Het is volstrekt onacceptabel dat zoveel kwetsbare dieren in hun korte bestaan van uiterlijk acht maanden lijden aan pijnlijke aandoeningen. Op een leeftijd van slechts 2 weken gaan kalveren uit verschillende landen en locaties met honderden soortgenoten op transport naar bedrijven waar ze worden vetgemest voor de slacht. Daarbij infecteren de dieren elkaar massaal omdat hun immuunsysteem niet is opgewassen tegen de vele ziekteverwekkers die ze bij zich dragen. De kalveren zijn bovendien verzwakt en gestrest door de lange transporten vanuit heel Europa. Wij pleiten voor drastische aanpassingen in de kalversector. Het liefste zouden we zien dat de dieren de eerste 28 dagen van hun leven biest uit de fles krijgen. Het dier bouwt zo veel meer weerstand op. Hoogste tijd voor een plan van aanpak, want het kalverleed is groot."
Volgens Henk Bekman, secretaris van de Stiching Brancheorganisatie Kalversector (SBK) zijn de longaandoeningen ‘een bekend probleem bij jongvee’ en wordt er gewerkt aan een plan van aanpak. Volgens Bekman zijn de ziektes deels te wijten aan de halvering van het antibioticagebruik in de kalversector. Die beperking werd ingevoerd om te voorkomen dat ziektekiemen resistent worden en antibiotica niet meer (goed) werkt. “Het is dan ook zoeken naar een goede middenweg”, aldus Bekman,
Cc-foto: mooste
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 dec. 2018 - 15:50

Uit dat Wagenings onderzoek kan helemaal niet geconcludeerd worden dat de helft van de kalveren ziek is. Het was een onderzoek naar alternatieve vloeren voor vleeskalveren van Wageningen UR uit 2017. In het betreffende vloerenonderzoek zijn alle kalveren aan de slachtlijn onderzocht, met name op huidbeschadigingen en gewrichten. Bijkomend werden ook de bevindingen over longafwijkingen gemeld. Een klein onderdeel van het onderzoek zag toe op de pathologie. Uit de resultaten blijkt dat er afwijkingen op longen worden geconstateerd bij slachterijen. Als luchtweginfecties optreden, denk aan snotneuzen, oor-, long of keelontsteking of bronchitis, kunnen deze – hoe klein ook – pathologische sporen achterlaten.

joop12343
joop1234320 dec. 2018 - 18:06

90% (!) van de kalveren die wij op onze postzegel "produceren" zijn bestemd voor het buitenland: de EU en daarbuiten. Waar we nog minder grip hebben op hoe het vee behandeld en geslacht wordt. Petitie voor betere omstandigheden voor kalveren! https://www.dierenrecht.nl/ernstige-longaandoeningen.

Me4
Me420 dec. 2018 - 17:56

De hele vleesindustrie is ziek, doodziek. Dieren zijn geen levende wezens maar een commodity geworden en de boeren zetbazen van de multinationals.

Martinel
Martinel20 dec. 2018 - 17:12

Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak? Halvering van het 'preventief' antibioticumbeleid? Welke mensen zijn verantwoordelijk voor dit soort lijden van dieren? Welke schoften laten dit toe? Mevrouw Schouten?????? Wat is hierop uw antwoord? Ach nee, de Tweede Kamer gaat vandaag 3 weken op reces. Kerst is immers voor die Tweede Kamerleden vreten en dieselritjes maken (zie Klaver en zijn Volvo). Op 14 januari 2019 komt dat zootje weer eens debatteren. Na misschien weer een aantal keer geschokt te zijn geweest. Maar vervolgens niks doet.

Poezenmens
Poezenmens20 dec. 2018 - 14:20

De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren.

1 Reactie
Wilma3
Wilma320 dec. 2018 - 14:39

Mee eens. Schrijnend!

vdbemt
vdbemt20 dec. 2018 - 13:03

Een goede middenweg? Tussen een gezond dier en de portemonnaie? Altijd een beetje minder ziek, maar wel ziek, is oké?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes220 dec. 2018 - 12:53

Fijn nieuws weer. Heerlijk zo'n liberale maatschappij. Heerlijk zo'n liberaal verdienmodel. Wanneer gaan we ons schamen? Zum Kotzen!

2 Reacties
Martin108
Martin10820 dec. 2018 - 13:01

Supermarkten maken miljoenen winsten, boeren gaan failliet en de beesten creperen. Lang leven de vrije markt!

Wilma3
Wilma320 dec. 2018 - 14:40

Het gaat geweldig in Nederland!