Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Finland vraagt lidmaatschap NAVO officieel aan

Russische dreigementen maken geen indruk
Joop

Onderzoek: grotere kans op corona bij psychische stoornis

  •  
10-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
coronapatient

© Foto: Robin Utrecht

Mensen bij wie eerder een psychische stoornis is vastgesteld, hebben een grotere kans om besmet te raken met corona. Dat blijkt althans uit onderzoek van de Universiteit van Oxford en het NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre, waarover The Guardian bericht.
Volgens de onderzoekers gaat het om een verhoogd risico van 65 procent. “Deze bevinding was onverwacht en moet verder worden onderzocht. Ondertussen moeten psychische stoornissen op de lijst van risicofactoren voor covid-19 worden geplaatst”, stelt een van de onderzoekers, Max Taquet.
Voorts blijkt uit de studie dat een op de vijf mensen die covid-19 hebben gehad, na de infectie te maken krijgt met psychische problemen. Ze lijden aan angsten, depressies en slapeloosheid.
De onderzoekers wijzen erop dat er niet noodzakelijk sprake hoeft te zijn van een causaal verband. Het kan ook zo zijn dat mensen die een groter risico lopen op een coronabesmetting, bijvoorbeeld omdat ze slecht betaald werk hebben dat ze niet vanuit huis kunnen doen, sowieso al een grotere kans hadden op psychische problemen.
“Tegelijkertijd is het niet onaannemelijk dat covid-19 directe gevolgen heeft voor je hersenen en je psychisch welbevinden”, zegt Paul Harrison, hoogleraar psychiatrie aan Oxford. Zo is de kans op psychische problemen na een coronabesmetting meer dan twee keer zo groot als na de griep, ontdekten de wetenschappers.
Uit Belgisch onderzoek bleek eerder ook al dat ex-coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen, een toegenomen kans hebben geheugenverlies, depressies en angsten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 nov. 2020 - 9:21

Het is logisch dat instabiliteit toeneemt bij onzekerheid van buitenaf en alle waarschuwingen en doden leiden tot extra onzekerheid en angst. Vergeet ook niet dat gedurende de crisis minder hulp beschikbaar was en is en dat er minder mensen om hen heen zijn om überhaupt iets te verwerken en aanpassing moeilijk is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 nov. 2020 - 9:15

Het lijkt me erg kort door de bocht! Ik vind psychische stoornis ook een erg groot woord. Ik kan me voorstellen dat voor mensen waarvoor het leven al wat onzeker is vanwege een psychische stoornis, dit nu sowieso al extra het geval is. Hetzelfde wat betreft het doormaken van deze ziekte, zeker als ze het daarbij erg benauwd hebben gehad. Dat is voor eenieder een angstige ervaring. Die angst vind ik dus ook een vrij normale reactie, het verwerken daarvan zal misschien moeilijker zijn. Of ze eerder Covid19 krijgen enkel en alleen door hun aandoening weet ik niet. Dat lijkt me niet waarschijnlijk. Al kan ik me indenken dat iemand zich in een manische periode ingeval van manisch-depressieve klachten minder of niet aan de voorzorgsmaatregelen houdt en komen die bij angsten etc. nu meer voor. Misschien is het verwerken van zaken ook extra moeilijk.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 nov. 2020 - 15:04

Studenten krijgen vaker corona dan inwoners van waddeneilanden Van studeren krijg je corona en zeelucht helpt tegen corona

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2020 - 11:13

:)

Rick Hofland
Rick Hofland10 nov. 2020 - 14:14

Nu heb ik een kennis die als behandelaar specifiek bij mensen met psychische stoornissen thuiskomt en daar begreep ik al eerder van dat bij deze groep sowieso al mensen zijn die veel moeite hebben om de Corona crisis te begrijpen, laat staan de preventieve maatregelen. Het is dus logisch dat er bij deze groep naar verhouding veel besmettingen zijn en dat daar ook veel mensen tussen zitten die extra angstig zijn door de stroom aan enge berichtgeving. Of het virus de hersenen ook nog eens aantast is iets voor de medici om te onderzoeken.