Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: politie stapelde fout op fout bij fatale aanhouding Mitch Henriquez

  •  
17-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
477 keer bekeken
  •  
mitch
Agenten stapelden fout op fout bij de arrestatie van Mitch Henriquez vorig jaar. De man kwam om het leven nadat agenten de omstreden nekklem hadden gebruikt. Uit een onderzoek blijkt nu dat de agenten te snel geweld hebben ingezet en te laat waren met medische hulp. Ook zouden ze zich volgens twee politiewetenschappers niet hebben gehouden aan de vaste procedure voor aanhouding.
Op verzoek van de rechter-commissaris onderzochten de twee het optreden van de agenten. De conclusie laat niets te vragen over: Het hardhandige geweldgebruik tegen Henriquez was disproportioneel, onrechtmatig en ondeskundig. RTL Nieuws zet op een rij wat er allemaal mis was met de arrestatie, kort waarna Henriquez overleed:
Te snel begonnen met de aanhouding; Er was geen taakverdeling tussen de agenten; Er was geen leiding, de commandant coördineerde niet, vocht zelf mee en kon daardoor niet in de gaten houden hoe het ging met Henriquez; Pepperspray is verkeerd gebruikt, het werd hem in zijn gezicht gewreven en dat is tegen de regels; Omstreden nekklem gebruikt; Medische hulp kwam te laat, dat was in strijd met de ambtsinstructie;
Henriquez werd vorig jaar bij een Haags festival gearresteerd, naar verluidt omdat hij zich provocerend zou hebben gedragen en hebben geroepen dat hij een wapen had. Hierbij werd hij buitensporig hard aangepakt, zo werd pepperspray hem in het gezicht gewreven. Dat mag officieel niet, pepperspray mag alleen van een afstand worden gebruikt. Van zo dichtbij wordt het in andere gevallen ‘als marteling betiteld’, aldus de onderzoekers.
Toen Henriquez na drie minuten van trekken, vuistslagen en drukken met de wapenstok op zijn achillespezen in de boeien werd geslagen, bewoog hij niet meer.De agenten besloten hem toch een ME-bus in te trekken. Ook dat had nooit mogen gebeuren: de agenten hadden een ambulance moeten bellen. Toen aan het einde van de rit geen hartslag meer te voelen was, duurde het nog vijf minuten voordat de politie met reanimatie begon.
Justitie besluit maandag of de agenten – verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg – zullen worden vervolgd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.