Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Onderzoek burgerslachtoffers Uruzgan

  •  
18-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
straatbeeldtk_01
Het Openbaar Ministerie in Arnhem begint een 'nader feitenonderzoek' naar een dodelijke geweldsaanwending op 11 juni in Uruzgan.
Dat berichtte Officier van Justitie mr J. Stikkelman mij.
Trouwe lezers weten waarover het gaat. Nederlandse gevechtshelikopters openden  het vuur op twee auto’s in het district Chenartu waarbij mogelijk acht burgers omkwamen. Ik schreef er eerder over op mijn blog Wie betaalt, bepaalt in Uruzgan en stuurde een brief namens de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden naar het Openbaar Ministerie. Een eerder rapport van de Koninklijke Marechaussee gaf Stikkelman ‘geen aanleiding te twijfelen aan de rechtmatigheid van de betreffende wapeninzet’.  Volgens Defensie betrof het namelijk ‘onomstotelijk’ acht talibanstrijders. Maar gezien de ‘zorgvuldigheid’ waarmee het OM wil werken als het gaat om burgerslachtoffers is het onderzoek heropend. Waar gewoon journalistiek veldwerk al niet goed voor is.
De foto is een straatbeeld van Tarin Kowt
Dit stuk staat ook op arnoldkarskens.com

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Klaas2
Klaas218 dec. 2009 - 7:52

Een goede zaak dat dit soort zaken goed worden onderzocht. Je kan heel moeilijk de "hearts and minds" winnen als dit soort ongelukken gebeuren, en als je dan ook nog er niets mee doet, wordt het alleen maar erger. Als je dit soort ongelukken toelaat, dan lijkt het op oneigenlijke druk uitoefenen op de bevolking. De USA deed dat ook in Vietnam, een veelgehoord argument was: "Iedereen met een wapen is Vietcong, iedereen zonder wapen is gecamoufleerde Vietcong" Uiteindelijk verspeelden ze de sympathie bij grote delen van de bevolking en verloren de oorlog.

Marie-Bernadette
Marie-Bernadette18 dec. 2009 - 7:52

Goed nieuws!

Marie-Bernadette
Marie-Bernadette18 dec. 2009 - 7:52

Goed nieuws!

JoopSchouten
JoopSchouten18 dec. 2009 - 7:52

...Bestaat het OM uit 'slagers' die deze slachtoffers gaan keuren? Ik vertrouw De Staat niet meer.