Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: 2G haalt nauwelijks iets uit tegen Omikron

  •  
18-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Illustratief: 1G, 2G of 3G

© ILLUSTRATIEF - Een mobiele telefoon met de CoronaCheck app. Het demissionaire kabinet wil het mogelijk maken dat mensen in de 2G-aanpak alleen een QR-code krijgen na een vaccinatie (Gevaccine

De invoering van een 2G-systeem remt de verspreiding van het coronavirus op dit moment nauwelijks af. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid.
De coronapas was volgens de onderzoekers effectiever tegen Delta. De vaccins en eerder doorgemaakte infecties boden een betere bescherming tegen die variant dan tegen Omikron. BNR meldt:
" In een optimale situatie kan het invoeren van 2G op alle andere locaties dan school en thuis, zoals werk, horeca en supermarkten in januari 2022 zorgen voor een daling van 16 procent van het reproductiegetal, bij 3G is dit 15,3 procent. Voor deze getallen zou het kabinet er dus voor moeten kiezen om 2G- of 3G-controles voor supermarkten en kantoren te verplichten. Bij de huidige 3G-controles is dit niet het geval."
De onderzoekers menen dat een 1G-systeem, waarbij iedereen getest wordt, in de huidige situatie wel uitkomst kan bieden. De Volkskrant schrijft:
"Het heropenen van de samenleving zou onder de huidige omstandigheden ‘niet of nauwelijks’ leiden tot een stijging van het reproductiegetal als dat gepaard gaat met grootschalig testen op meerdere locaties, concluderen de TU Delft en het UMC Utrecht op basis van modelberekeningen. De onderzoekers gaan daarbij uit van een scenario waarin de antigeentests tweederde van de besmette bezoekers buiten de deur houden."

Meer over:

1g, 2g, omikron, coronapas, nieuws, 3g
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.