Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Onderwijsminister heeft een lesje voor premier Rutte op het gebied van vrouwen

  •  
08-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
minocwvanengelshoven0063

© foto: Ministerie van Onderwijs

"Het is echt geen argument meer dat geschikte vrouwen niet te vinden zijn. Dan moet je beter zoeken."
Premier Rutte reageerde met de constatering dat er geen geschikte vrouwen zijn , toen hem na de formatie gevraagd werd waarom dat zijn derde kabinet zo weinig vrouwen – en geen enkele van de VVD – telt. In een interview met de Volkskrant maakt minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) duidelijk dat een dergelijk argument niet meer van deze tijd is. De vraag waarop ze antwoordt gaat weliswaar niet over ministers maar dat doet niets af aan de toepasselijkheid.
In een poging het schrijnend tekort aan vrouwelijke hoogleraren wat te verminderen heeft haar voorganger extra geld beschikbaar gesteld. Dat werkt op veel plekken goed maar nog steeds zijn er universiteiten, zoals het beruchte mannenbolwerk de Erasmusuniversiteit, die zich amper inspannen om de sekse-onrechtvaardigheid aan te pakken. Met het excuus van de premier: ze zijn er gewoon niet. Van Engelshoven:
“Het is echt geen argument meer dat ze niet te vinden zijn. Dan moet je beter zoeken.”
De minister belooft “een hartig woordje” te spreken met de instellingen die niet meewerken aan het verminderen van de achterstand die het land op dit gebied kent. Zelfs met de aanstelling van honderd hoogleraren binnen een jaar, doel van de zogeheten Westerdijk-impuls, is nog geen twintig procent van de Nederlandse professoren vrouw.
“Internationaal bungelen we moeizaam onderaan in de lijstjes. Een blamage. Het is ook slecht voor de universiteit. Divers samengestelde teams leiden aantoonbaar tot beter en creatiever onderwijs en onderzoek. Er komen meer invalshoeken op tafel. En het laat meiden zien dat de professor net zo goed een vrouw kan zijn.”
Overigens is de situatie in het Nederlandse bedrijfsleven nog achterlijker. Daar wordt het voorbeeld dat premier Rutte geeft massaal gevolgd en zijn vrouwen vrijwel helemaal geweerd uit de top.
Ik vind dat eerlijk gezegd om te huilen. Het blijkt dat bedrijven het ondanks afspraken totaal niet interessant vinden en niet eens uitleggen waarom.
De minister dreigt met steviger stappen als de universiteiten afspraken voor het aanpakken van de achterstelling van vrouwen niet nakomen. Het Westerdijkprogramma is vernoemd naar het Johanna Westerdijkjaar dat vorig jaar gevierd werd omdat de gelijknamige deskundige op het gebied van plantenziektes honderd jaar eerder als eerste vrouw tot hoogleraar werd benoemd. De doelstelling is om in 2018 het aantal vrouwelijke hoogleraren met honderd uit te breiden. Dat lijkt te gaan lukken, het aantal aanvragen overstijgt de honderd.
foto: ministerie van Onderwijs

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Dinglish
Dinglish9 mrt. 2018 - 14:24

Ik ben een vrouw en zou graag een bestuursfunctie willen maar ik ben zo vaak door mannen, met een lagere opleiding of minder ervaring, gepasseerd, dat mijn c.v. nu niet meer toereikend is. Kan iemand mij uitleggen hoe ik als vrouw een bestuursfunctie in een grote organisatie krijg? Ik heb geen kinderen, geen kinderwens en heb altijd voltijdsgewerkt.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin9 mrt. 2018 - 16:01

@ Dinglish - dat zijn geen moeilijke vragen. (1) doe een schriftelijke cursus spreken in het openbaar; (2) doe ook een leergang bureaucratische management; (3) leer eigenschappen als inlevingvermogen, oprechtheid, en menselijke belangstelling zo snel mogelijk af; (4) bestudeer de levensloop van Ralph Hamers; (5) hang je geweten aan de kapstok. (Sorry, dit klinkt zwartgallig, maar het is in feite als een compliment bedoeld. Het zou zomaar kunnen zijn dat je te humaan bent om in aanmerking te komen voor een topfunctie in een grote, door mannen gedomineerde organisatie.)

spagaat
spagaat9 mrt. 2018 - 7:08

Als ik naar een aantal van de mannelijke ministers en staatssecretarissen kijk, dan vraag je je inderdaad af of er geen betere vrouwen zijn. Wat dat betreft geef ik Van Engelshoven wel gelijk. Het probleem is niet alleen dat er niet naar vrouwen wordt gekeken. Er wordt vooral teveel in de zeer kleine eigen kring gezocht (de ‘vertrouwelingen van Rutte’). Dat leidt tot ernstig kwaliteitsverlies. (De goeden niet te na gesproken.)

Thuiszitter
Thuiszitter8 mrt. 2018 - 22:59

Zou mooi zijn als de vrouwen de overhand hebben in de kamer , helaas daar zijn zij te slim voor , die kijken wel uit ..

1 Reactie
¡ No pasaran!
¡ No pasaran!9 mrt. 2018 - 8:17

Geld dat alleen voor blanke vrouwen? Leuk, die stompzinnige generalisaties.

harryrobinson
harryrobinson8 mrt. 2018 - 22:33

Vandaag de dag vind ik de energie vaak niet meer te reageren, de politieke correctheid lijkt onze media en politiek compleet overgenomen te hebben. Realiteit doet er niet toe. Mijn gehele vriendenkring bestaat uit hoger opgeleiden, promovendi, mensen die iets van hun leven maken. Niemand van de groep dames die ook maar een seconde de overweging maakt carrière te willen maken in het bedrijfsleven of de politiek. Deze dames zijn ook niet gek; na een traject van 4-6 jaar jezelf uit de naad werken is het eindelijk tijd te settelen. Je bent de 30 gepasseerd en realiseert je dat ook nog die kinderwens bestaat. Het is toch wel lekker, part time werken. En dat is waar de Nederlandse vrouw, terecht, vaak voor kiest. Denk daar maar over na.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mrt. 2018 - 8:32

De noorse ministersploeg bestaat voor ongeveer de helft uit vrouwen. De premier Erna Solberg is een dame en kinderen hebben ze ook.

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer39 mrt. 2018 - 10:58

Eens, las ergens dat 24% van de vrouwen (kan me niet goed meer herinneren of dat alle vrouwen waren of slechts de hoog opgeleide) fulltime werkt en het percentage vrouwen in de top 20% is. Als dat waar is kletst de minister uit haar nek.

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer39 mrt. 2018 - 14:33

Even gezocht om precies te zijn: Van alle hoogopgeleide werkenden van 45+ is 24% vrouw. Van de topposities bij de 1000 grootste bedrijven is 20% vrouw. - Tweet 7 maart van Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom CBS.

Gijsbert2
Gijsbert28 mrt. 2018 - 19:47

“Het is echt geen argument meer dat ze niet te vinden zijn. Dan moet je beter zoeken.” Nou..... de (vrouwelijke) directeur HR en de (vrouwelijke) country manager van Accenture geven vandaag in het FD aan dat gekwalificeerde vrouwen wel degelijk onvindbaar zijn. Hun strategie is daarom om de standaarden voor vrouwen maar te verlagen. Ik citeer uit het FD interview: "Soms wreken zich de tekorten op de arbeidsmarkt, legt HR-directeur Judith Blijdenstein uit. Ze kan zich niet blindstaren op ingenieursdiploma's en neemt soms ook vrouwelijke talenten aan met een achtergrond in design, zo lang ze maar het juiste analytisch vermogen hebben." Let wel: dit gaat over Accenture. Een bedrijf dat _nogal_ prat gaat op de hoge lat voor medewerkers (en een dientengevolge kritische houding ten opzichte van kandidaten.... probeer maar eens als mannelijke afgestudeerde in fashion management aan te komen met de stelling dat je echt wel slim genoeg bent), en bekend staat om de hoge werkdruk en het "up or out" principe. Maar de minister / Joop scribent gaat nog een stap verder en stelt "De minister dreigt met steviger stappen als de universiteiten afspraken voor het aanpakken van de achterstelling van vrouwen niet nakomen." Er bekruipt mij nu toch het gevoel dat een gelijk speelveld als "achterstelling" wordt geframed, en dat in het politiek correcte klimaat pas sprake is van gelijkheid indien er een forse portie van discrimatie jegens mannen wordt toegepast.

1 Reactie
Dongen2
Dongen29 mrt. 2018 - 7:37

'Er bekruipt mij nu toch het gevoel dat een gelijk speelveld als “achterstelling” wordt geframed, en dat in het politiek correcte klimaat pas sprake is van gelijkheid indien er een forse portie van discrimatie jegens mannen wordt toegepast.' Wat jij zegt laat ook precies zien dat heel veel mensen diep van binnen helemaal niet per se tegen discriminatie zijn wanneer dit een hoger doel dient. Op links is het beschermen/pleasen van minderheden een hoger doel en discriminatie is daarom voor hen een optie om dat doel te bereiken. Als een werkgever meer mannen dan vrouwen aanneemt, omdat hij denkt dat dit goed is voor zijn bedrijf, dan zijn het diezelfde mensen die als eerst roepen dat dit schandelijk is en dat de overheid moet ingrijpen. Intellectueel erg inconsistent. Gelijkheid creëren door ongelijke behandeling is het laatste wat je moet willen in de samenleving.

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap8 mrt. 2018 - 16:12

En de ene die hij vond (Ollengren) is nou juist de meest ongeschikte die hij kon vinden.

1 Reactie
Kilted
Kilted8 mrt. 2018 - 21:48

Nope.... Ollongren is van D66. En dus door Pechtold gezocht, niet door Rutte.

omaoeverloos
omaoeverloos8 mrt. 2018 - 14:30

Natuurlijk zie je in de top van het bedijfsleven wenig of geen vrouwen want wees nu eerlijk, dat salaris van die Ralph Hamers, daar komt toch geen vrouw haar nest voor uit?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mrt. 2018 - 16:07

Zijn vrouw zal wel weten hoe ze het uit moet geven. Daar heeft hij natuurlijk geen tijd voor, want voor zo'n salarisis hij natuurlijk 24 uur per etmaal aan het werk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mrt. 2018 - 16:09

is

Break on through
Break on through8 mrt. 2018 - 14:17

Vraag is ook of vrouwen wel altijd willen. We leven gelukkig niet in een land vol met Kenau Simonsdochter Hasselaer achtige types (want dan ga in immigreren)

1 Reactie
Davy ????
Davy ????8 mrt. 2018 - 23:40

@Filip Kifla Ja, er zijn meer mannen dan vroiwen die zo gek zijn om 80+ uur in de week te werken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 mrt. 2018 - 13:46

Het aantal vrouwen dat doorleert blijft maar stijgen. Als die dan ook in stijgende lijn promoveren gaat het aantal vrouwelijke hoogleraren ook vanzelf omhoog. Het is meer een kwestie van een beetje geduld hebben dan van krampachtig zoeken.

3 Reacties
Davy ????
Davy ????8 mrt. 2018 - 16:19

@FransAkkermans1947 Eens sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig, dat is niet binnen een een paar jaar geregeld. Denk persoonlijk dat de meeste vrouwen andere keuzen maken en over het geheel gezien niet veel zin hebben in een 80+ uurige werkweek met veel stress, al zijn er altijd uitzonderingen en die komen er dan ook wel. Mannen zijn op dat vlak wat gekker.

adriek
adriek8 mrt. 2018 - 21:01

Tussen promoveren en hoogleraar worden zit een BAC vol nogal traditioneel denkende mannen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mrt. 2018 - 15:11

Een hoogleraar die 80+ uren moet werken heeft zijn zaakjes niet op orde of hij rekent zijn bridgeavondjes mee als werk.

MomentInFocus2
MomentInFocus28 mrt. 2018 - 12:35

Het getuigt van achterlijkheid dat we als een van de weinige Europese landen nog nooit een vrouw als minister-president hebben gehad. Je kan het al dan niet politiek met ze eens zijn, maar Merkel is al jaren een krachtig bestuurder en ook Engeland heeft zijn vrouwelijke breekijzers gekend. Met wat geluk hebben we vrouwelijk staatshoofden gehad waarvan de laatste zeer intelligent, maar dat kwam dan ook doordat de prinsgemalen en nu ook de koning geen jongetjes konden maken. Wanneer we met getrapte verkiezingen een gekozen staatshoofd krijgen dan zouden door die calvinistisch conservatie partijen als de VVD/PVV/ CDA vrouwen geen schijn van kans hebben. Bij rechtstreekse verkiezingen zouden vrouwen even veel kans kunnen hebben om verkozen te worden als de mannen.

4 Reacties
Davy ????
Davy ????8 mrt. 2018 - 16:28

@MomentInFocus Je zegt het alsof het bewust is gedaan dat we nooit een vrouwelijke minister-president hebben gehad. Het boeit mij echt niets of het een man of een vrouw is, als ze hun werk maar goed doen. Een vrouw aannemen omdat het een vrouw is lijkt me dan ook geen goede rede.

Edwin8
Edwin88 mrt. 2018 - 20:23

Dat vrouwen in NL wellicht minder snel het glazen plafond doorbreken en in topfuncties terecht komen zal wellicht toch ook in het ontbreken van een economische noodzaak om fulltime te gaan werken liggen.

MomentInFocus2
MomentInFocus29 mrt. 2018 - 0:04

Davy, u vindt dat het teflonmannetje Rutte het wel goed doet: hij kon door zijn foute keuzen nog geen ministersploeg bijeenhouden door het ene na het andere schandaal en die onderste steen in Oekraïne heeft hij ook nog steeds niet gevonden. Aan de beloofde duizend euro per Nederlander heeft hij zich gehouden, die heeft hij ons allen laten betalen als bijdragen aan de miljarden die hij onlangs aan buitenlandse aandeelhouders weggaf.

Davy ????
Davy ????9 mrt. 2018 - 8:07

@MomentInFocus Dat is niet wat ik zeg. Heb het in die zin niet eens over Rutte gehad. Lees mij eerste reactie nog een keer. Wat ik zeg is, dat ik denk dat vrouwen niet bewust zijn weggehouden voor een positie als minister-president ik zeg dat het in Nederland alleen nog niet van is gekomen, en dat het mij niet uitmaakt wie er minister-president is, man of vrouw, zolang die persoon zijn werk maar goed doet.

Kopinhetzand
Kopinhetzand8 mrt. 2018 - 12:03

Beter zoeken? Toch wel zeker een achterhaalde mening? Laten de geschikte vrouwen zich aanbieden. Ik ga er van uit dat de meeste geschikte wordt gekozen. Ze worden genegeerd? Hoezo? Maak dat eens hard. Vrouwen durven niet, steken hun vinger niet op. Ben je dan geschikt voor de gevraagde functie?

msj_meijerink
msj_meijerink8 mrt. 2018 - 11:22

Nogal wiedes: Mark vroeg het aan zijn mama en die kon dus niet. En in haar vriendenkring was ook geen vrouw te vinden, die het aanrecht wilde/mocht/kon verwisselen voor een post in het kabinet. Dan is zijn reactie dus logisch.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin8 mrt. 2018 - 13:33

@ de heer Meijerink - haha! U ziet hoe het allemaal (niet) werkt.

Lebrand
Lebrand8 mrt. 2018 - 11:03

"toen hem na de formatie gevraagd werd waarom dat zijn derde kabinet zo weinig vrouwen – en geen enkele van de VVD" Geen enkele van de VVD? Dat is een opmerkelijke vraag. Ik kan mij voorstellen dat Rutte die vraag niet begreep. Het is ook een tikkeltje gênant. Want even kijken: https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/cora-van-nieuwenhuizen Cora van Nieuwenhuizen is vrouw, lid van de VVD en minister in kabinet Rutte-III. https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/barbara-visser Barbara Visser is vrouw, lid van de VVD en staatssecretaris in kabinet Rutte-III. https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/tamara-van-ark Tamara van Ark is vrouw, lid van de VVD en staatssecretaris in Kabinet Rutte-III. Zullen we in de toekomst niet zo makkelijk meer over vrouwen heen kijken als het om politiek gaat? Ze zijn er namelijk wel degelijk.

Carbonarius
Carbonarius8 mrt. 2018 - 9:58

"Het is echt geen argument meer dat geschikte vrouwen niet te vinden zijn. Dan moet je beter zoeken." Het eerste wat in me opkomt is dat je dit ook kan omdraaien: waarom bieden niet genoeg vrouwen zich aan? Zou het kiezen toch een stuk makkelijker maken.

4 Reacties
Johan eldert
Johan eldert8 mrt. 2018 - 11:10

deze manier van denken van jou is nu het probleem. ten eerste bieden vrouwen zich wel aan maar worden genegeerd. met als gevolg dat vrouwen eerder afhaken omdat ze toch genegeerd worden.

pastafari
pastafari8 mrt. 2018 - 11:25

Dat laatste zegt van Engelshoven ook (citaat uit VK: "Al houd ik soms wel het gevoel dat vrouwen minder gemakkelijk hun vinger opsteken, als het moet. Mannen denken: dat kan ik best. Vrouwen te vaak: zou ik het wel kunnen?'") Eigenlijk zegt ze dat ze het gevoel heeft dat vrouwen het het zelf schuld zijn

Davy ????
Davy ????8 mrt. 2018 - 12:49

@Johan eldert Er zijn ook zat mannen die zich aanmelden en genegeerd worden en afhaken. Iedereen vecht om voor zijn plekje. Het is een harde wereld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mrt. 2018 - 13:09

Extra duwtje voor beide seksen zou dan voor de hand liggen, in verschillende richtingen uiteraard. Mannen die hun eigen capaciteiten overschatten moeten we ook niet hebben.

DeRedeMist
DeRedeMist8 mrt. 2018 - 9:30

Het lesje de andere kant op. Stel er zijn 1000 geschikte mensen. Daar vindt je er met een normale zoektocht misschien 5 van. Als er van die duizen 500 vrouwelijk zijn dan is de kans vrij groot dat er tussen die 5 ook 1,2 of 3 vrouwen zitten. Zijn er van de 1000 echter slecht 50 vrouwen, dan is de kans groot dat er tussen de 5 geen enkele vrouw zit. Die kansen zijn simpel uit te rekenen, maar dat zal ik nalaten omdat de genoemde aantallen puur hypothetisch zijn. Het punt is gewoon dat ongeacht hoeveel effort je erin stopt je niet elke geschikte kandidaat vindt, als het aandeel vrouwen klein is. Je kunt vier jaar zoeken tot je alle 1000 hebt gevonden en dus ook alle 50 vrouwen, maar dan doe je het 4 jaar zonder minister.

6 Reacties
Johan eldert
Johan eldert8 mrt. 2018 - 11:11

en misschien is het aantal vrouwen wel te klein omdat ze bij voor baat toch geen kans hebben omdat mannen zoals jij bij voorbaat dit soort domme redenaties erop nahouden om vooral vrouwen de schuld te blijven geven dat ze niet aan bod komen

Davy ????
Davy ????8 mrt. 2018 - 12:45

@Johan eldert Het is geen domme redenatie, het zijn puur de cijfers. In verhouding zijn er minder vrouwen beschikbaar voor de functie, dus heb je ook minder kans dat een vrouw de functie krijgt. Niet zo lastig lijkt me. Als er meer vrouwen de politiek ingaan gaat dit vanzelf omhoog.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 mrt. 2018 - 13:35

@ Johan Eldert - ik heb een effort gedaan om de bijdrage van DRM en zijn vriend, de zakjapanner, te begrijpen, maar al dat gecijfer en gerationaliseer benam me het zicht op de menselijke werkelijkheid. Dus bedankt voor de effort die jij maakte.

DeRedeMist
DeRedeMist8 mrt. 2018 - 14:48

[...bij voorbaat dit soort domme redenaties ...] Het heet wiskunde. Of meer specifiek het onderdeel kansberekening. Wat was jouw cijfer? Of is de vraag hoe snel liet jij het vak vallen, beter van toepassing?

adriek
adriek8 mrt. 2018 - 21:06

Je statistiekjes zijn niet relevant. Ministers worden niet via een loterij uit een glazen pot met knikkers geselecteerd, maar benaderd via het (al dan niet old-boys) netwerk. In een traditioneel old-boys netwerk zitten maar zeer weinig vrouwen, en ze worden al helemaal niet serieus genomen als kandidaat voor hoge posten.

Davy ????
Davy ????8 mrt. 2018 - 23:51

@AdrieK "Je statistiekjes zijn niet relevant." Dat zijn ze wel, nog maar een voorbeeld als er 9 mannen en 1 vrouw aan een wedstrijd meedoen is de kans dat een man wint groter dan dat de vrouw wint. Heeft niets met niet serieus genomen worden te maken. Als een vrouw goed is en goed werk doet is een bedrijf toch wel gek als ze die niet aannemen.

Purper Floyd
Purper Floyd8 mrt. 2018 - 8:19

Ingrid van Engelshoven (CU) Ik wist niet dat zij van D66 overgestapt is naar de CU !

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop8 mrt. 2018 - 8:31

Excuus, gecorrigeerd. Dank.