Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderwijsminister heeft een lesje voor premier Rutte op het gebied van vrouwen

  •  
08-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
minocwvanengelshoven0063

© foto: Ministerie van Onderwijs

"Het is echt geen argument meer dat geschikte vrouwen niet te vinden zijn. Dan moet je beter zoeken."
Premier Rutte reageerde met de constatering dat er geen geschikte vrouwen zijn , toen hem na de formatie gevraagd werd waarom dat zijn derde kabinet zo weinig vrouwen – en geen enkele van de VVD – telt. In een interview met de Volkskrant maakt minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) duidelijk dat een dergelijk argument niet meer van deze tijd is. De vraag waarop ze antwoordt gaat weliswaar niet over ministers maar dat doet niets af aan de toepasselijkheid.
In een poging het schrijnend tekort aan vrouwelijke hoogleraren wat te verminderen heeft haar voorganger extra geld beschikbaar gesteld. Dat werkt op veel plekken goed maar nog steeds zijn er universiteiten, zoals het beruchte mannenbolwerk de Erasmusuniversiteit, die zich amper inspannen om de sekse-onrechtvaardigheid aan te pakken. Met het excuus van de premier: ze zijn er gewoon niet. Van Engelshoven:
“Het is echt geen argument meer dat ze niet te vinden zijn. Dan moet je beter zoeken.”
De minister belooft “een hartig woordje” te spreken met de instellingen die niet meewerken aan het verminderen van de achterstand die het land op dit gebied kent. Zelfs met de aanstelling van honderd hoogleraren binnen een jaar, doel van de zogeheten Westerdijk-impuls, is nog geen twintig procent van de Nederlandse professoren vrouw.
“Internationaal bungelen we moeizaam onderaan in de lijstjes. Een blamage. Het is ook slecht voor de universiteit. Divers samengestelde teams leiden aantoonbaar tot beter en creatiever onderwijs en onderzoek. Er komen meer invalshoeken op tafel. En het laat meiden zien dat de professor net zo goed een vrouw kan zijn.”
Overigens is de situatie in het Nederlandse bedrijfsleven nog achterlijker. Daar wordt het voorbeeld dat premier Rutte geeft massaal gevolgd en zijn vrouwen vrijwel helemaal geweerd uit de top.
Ik vind dat eerlijk gezegd om te huilen. Het blijkt dat bedrijven het ondanks afspraken totaal niet interessant vinden en niet eens uitleggen waarom.
De minister dreigt met steviger stappen als de universiteiten afspraken voor het aanpakken van de achterstelling van vrouwen niet nakomen. Het Westerdijkprogramma is vernoemd naar het Johanna Westerdijkjaar dat vorig jaar gevierd werd omdat de gelijknamige deskundige op het gebied van plantenziektes honderd jaar eerder als eerste vrouw tot hoogleraar werd benoemd. De doelstelling is om in 2018 het aantal vrouwelijke hoogleraren met honderd uit te breiden. Dat lijkt te gaan lukken, het aantal aanvragen overstijgt de honderd.
foto: ministerie van Onderwijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.