Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderwijsgeld verdwijnt in zakken accountant EY door deal over Balkenende

  •  
10-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5051 keer bekeken
  •  
balkenende

De Erasmus Universiteit maakt jaarlijks ongeveer 8.000 euro over naar accountantskantoor EY zodat Jan Peter Balkenende hoogleraar kan zijn aan de universiteit. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Deskundigen noemen de constructie ‘ongewenst’.

Over de precieze aard van de vergoeding geeft de universiteit geen sluitende verklaring”, stelt Nieuwsuur. “Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat de onkosten bestaan uit de inkomstenderving voor EY. Het accountantskantoor kon Balkenende weliswaar niet volledig inzetten, maar hij was al hoogleraar voordat hij in dienst trad bij EY. De 'onkosten' waren dus te voorzien.

De deal is ook dubieus omdat EY graag wilde dat Balkenende hoogleraar bleef. Het accountantskantoor wil minimaal tien professoren in dienst hebben, en Balkenende is er daar een van. Volgens deskundigen vergroot een hoogleraarstitel de marktwaarde van een medewerker van EY.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Poezenmens
Poezenmens11 apr. 2022 - 9:40

8 jaar Bak ellende en 12 jaar Røtte betekent samen 20 jaar aan onbekwaamheid om een land in goede en intelligente banen te leiden.

Paul250371
Paul25037111 apr. 2022 - 9:05

Goh een jongensboek. Van oorlogsmisdadiger tot hoogleraar.

FredD2
FredD211 apr. 2022 - 5:50

Hoe diep is ons onderwijs gezonken als Balkenende een hoogleraar kan zijn aan een universiteit.

1 Reactie
Bert van der Neut
Bert van der Neut11 apr. 2022 - 11:49

Ach, Leo Lucassen is dat al jaren.

sameoldshit
sameoldshit10 apr. 2022 - 18:48

Balkenende is überhaupt een zwart gat in de gemiddelde kennis over onze geschiedenis. Hij heeft ons de oorlog tegen Irak in gelogen. Toen het rapport daarover uitkwam viel het kabinet en het rapport is daarna nooit meer besproken. Waarschijnlijk was hij de grootste oorlogsmisdadiger sinds Indonesië in ons land

JohnVKR
JohnVKR10 apr. 2022 - 13:57

Ik weet dat ik niet te polsen ben, maar 8000 euro per jaar? Maken we ons daar druk om? Dat EY een vergoeding wilde voor de uren die Balkenende niet voor hen kon werken, begrijp ik wel. En dan is 8000 euro per jaar best weinig.

1 Reactie
Bert van der Neut
Bert van der Neut10 apr. 2022 - 18:06

Eens John, mug en olifant. Laten ze zich druk maken om al die bijbaantjes die de dames en heren hebben en niet willen opgeven.

Greendutch
Greendutch10 apr. 2022 - 11:40

belachelijke stellingen en houdingen, van beiden. Onderwijs dient onafhankelijk + neutraal te zijn -ik weet dat dat al lang niet meer zo is- door ons allen betaald m.b.v. belastingen. ik ben helaas niet helemaal op de hoogte van de financiële geschiedenis van het NL onderwijs maar, omdat onderwijs de basis is van alles wat in de samenleving gebeurt dient dat goed te zijn. dat de laatste regeringen pleiten voor minder belastingen en meer particuliere marktwerking is bekend. ik pleit al mijn leven lang voor gratis onderwijs, voor iedereen toegankelijk, beenklasse-onderwijs maar openbare scholen en universiteiten waar alle kinderen met elkaar in de klas zitten. er is veel verandering nodig om mijn droom te realiseren. maar er zijn wel mogelijkheden. helaas leven we -dankzij het geld/economie/kapitalisme/marktwerking-systeem etc in een wereld vol met haantjes die hunkeren naar status en macht en dús de touwtjes in handen willen hebben en houden. we kunnen kiezen dat regeringen meer waarde hechten aan meer fundamentele, essentiële waarden zoals samenleving, sociale maatschappij, natuur/milieu etc. mogelijk laat de huidige oorlog dat beter tot uitdrukking komen dan de corona-pandemie dat heeft gedaan. alhoewel ik betwijfel of men wel méér, lánger, béter na wil denken dan neuslengte. wat willen we voor onze [klein]kinderen? wat willen we nalaten? wat meoten we daarvoor doen én opgeven? hoe gaan we dat vormgeven? i.p.v. kritiek graag droombeelden?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 apr. 2022 - 14:57

Inmiddels is de studentenpopulatie van de UNI behoorlijk divers. De ongeveer 2000 euro collegegeld pj die studenten moeten dokken zijn peanuts. Ook studenten kunnen niet van de wind leven. De werkelijke kosten van een studie betreffen 4-5 jaar levensonderhoud. De vraag is nog steeds hoe dat moet worden geregeld. De Stufi heeft een groot aantal stelselwijzigingen ondergaan. Te veel om hier samen te vatten.

Peace ....
Peace ....10 apr. 2022 - 11:01

accountants en advocaten ... kennen elk gaatje in de wet en opereren op het randje van de wet. Geen speld tussen te krijgen. Zoals ze in het lobby-circuit dan zeggen: '' het kost wat maar ze zijn elke cent dubbel waard !''. (normen en waarden zijn voor de varkens uiteraard)

Karingin
Karingin10 apr. 2022 - 10:11

Excuse me??? Hoe kán dit? Dit staaltje creatief boekhouden slaat echt alles…hoewel…het zou ook niet moeten verbazen, this is how this country rolls

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 apr. 2022 - 18:30

@ Karingin (11:11u) - zoals zo vaak ben ik hartgrondig met je eens. Het gaat hier in het geheel niet om de hoogte van een bedrag; het gaat om symboliek, om onacceptabele praktijken, om belangenverstrengeling, en in het kort: om stinkende vriendjespolitiek. Jan Peter Balkenende is verre van een intellectueel licht; hij is niet zo snugger. Zijn CV is moreel als deplorabel te kwalificeren. Wat moet zulk een sujet nu als hoogleraar? Ik weet het antwoord: studenten ethisch corrumperen, dat is het. Deze gevaarlijke figuur houdt slechts van kapitaalconcentratie, en van het straffen van de armen en de weerlozen. Bezie ik alle sociale problemen en noodtoestanden van het Nederland anno 2022, dan concludeer ik: JPB was een uiterst effectieve uitvoerder van de politieke theologie die heet: 'neoliberalisme'. Wil men een fundering voor mijn beweringen in dit berichtje? Die is er, men moet alleen moeite willen doen om haar te begrijpen. Lees Adam Kotsko's 'Neoliberalism's Demons', uitgegeven door Stanford University Press: https://www.sup.org/books/title/?id=29538 Kijk alsjeblieft uit voor de uitvoerders in een criminele bureaucratie. Balkenende is hier een afschrikwekkend voorbeeld van. De banaliteit van het kwaad, gepersonifiëerd door onze eigen supporter van de oorlog in Irak, Jan Peter Balkenende. In dit leven ontloopt hij de straf voor zijn wandaden; maar krachtens zijn eigen geloof zal hij zelf voor de hoogste rechter moeten staan.

Paul250371
Paul25037111 apr. 2022 - 8:54

Karingin Inderdaad. Uw Psychiator Zelf Helemaal eens

adriek
adriek10 apr. 2022 - 10:07

Het betere accountantswerk! Je koopt invloed op de de studenten (toekomstige medewerkers) en krijgt nog geld toe ook...