Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderwijs of Oorlog? De keuze die onze regering al heeft gemaakt

  •  
26-11-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1990 keer bekeken
  •  
ANP-514263189

Er is een zorgwekkende trend zichtbaar waar onze universiteiten langzaam maar zeker hun identiteit verliezen om speeltuinen te worden voor de wapenindustrie.

Door: Aya Ahlalouch en Jelle van Dijk

De afgelopen weken spraken studenten, docenten en vakbonden zich steeds luider uit tegen het plan van ons kabinet om één miljard euro te bezuinigen op het hoger onderwijs. Op maandag 25 november verzamelden zij zich op het Malieveld om hun ongenoegen opnieuw te laten horen. De bezuinigingen worden gepresenteerd als financiële noodzaak, terwijl de rijksbegroting stijgt met 34 miljard euro. En hoewel de zorgen over de impact van bezuinigingen op onderwijs, zorg, cultuur en overheidsdiensten breed worden gedeeld, blijft de oorzaak onderbelicht. Wie de begrotingsplannen van het kabinet goed bekijkt, ziet in deze bezuinigingen een duidelijke politieke keuze: voor wapens boven onderwijs. Maar de aanval op het onderwijs gaat verder dan alleen deze financiële kaalslag. Er is een zorgwekkende trend zichtbaar waar onze universiteiten langzaam maar zeker hun identiteit verliezen om speeltuinen te worden voor de wapenindustrie.

De Minister van Onderwijs stelt expliciet dat de bezuinigingen op sectoren als (hoger) onderwijs, sport en cultuur een directe consequentie zijn van het verleggen van prioriteiten, in de eerste plaats Defensie. Dit kabinet verhoogt de defensieuitgaven structureel met 41%, wat de samenleving de komende vier jaar 37 miljard euro extra kost. Het grootste deel van deze miljarden vloeit naar de wapenindustrie; de verdere uitholling van vitale sectoren is de prijs die wij hier met zijn allen voor betalen. De gevolgen voor het onderwijs zijn vergaand: studenten zien hun schulden oplopen, de kwaliteit van het onderwijs holt achteruit student-assistenten verdwijnen, en zelfs opleidingen worden geschrapt.

Uit het Kamerdebat van 10 oktober blijkt bovendien dat de bezuinigingen niet enkel voortkomen uit financiële motieven. Dat werd scherp verwoord in de titel van een artikel over het debat: ‘PVV viert bezuinigingen als overwinning op activisme in hoger onderwijs.’ Voor coalitiepartijen vormen discussies en onderzoek over thema’s als kolonialisme en kapitalisme met het oog op sociale rechtvaardigheid blijkbaar een bedreiging, en dit zijn precies de onderwerpen die vraagtekens zetten bij de structuren waarop hun macht rust. De onderwijsbezuinigingen zijn in deze context een poging om universiteiten te transformeren van broedplaatsen van kritische denkers naar droge kennisfabrieken, waarin ruimte voor kritische reflectie wordt vervangen door gehoorzaamheid aan vooraf bepaalde doelen.

Die richting werd onlangs bevestigd door de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI), waar opvallend genoeg de CEO van wapenbedrijf Thales deel van uitmaakt. In een rapport stelde de raad dat universiteiten een ‘mentale en culturele omslag’ moeten maken. Alle faculteiten, van robotica tot geesteswetenschappen, moeten zich zodanig hervormen dat zij aantrekkelijker worden als samenwerkingspartners voor de defensie-industrie. De boodschap is duidelijk: onderzoek dat machtsstructuren in twijfel trekt en onafhankelijk denken bevordert, is ongewenst in het Nederland van vandaag. Het gevolg: kritische visies worden gesmoord, en universiteiten worden ondergeschikt gemaakt aan politieke en economische belangen.

Terwijl universiteitsbesturen, de Colleges van Bestuur (CvB’s), demonstraties tegen de bezuinigingen publiekelijk steunen, werken ze achter de schermen met de regering samen om andere protesten te reguleren en kritische stemmen, met name pro-Palestina geluiden, de mond te snoeren. Zo schakelden zij meermaals de mobiele eenheid in tegen hun eigen studenten en medewerkers. Daarnaast beperken universiteiten, zoals Utrecht en het Radboud, nu bijeenkomsten en evenementen met een kritisch geluid, vooral wanneer ze Palestina aankaarten. Pro-Palestina studenten en medewerkers worden bespioneerd en geïntimideerd, en hun uitingen, van flyers tot protestacties, worden systematisch verhinderd. Het contrast kan nauwelijks scherper: vergelijkbare acties tegen onderwijsbezuinigingen worden zonder problemen toegestaan en zelfs aangemoedigd. Maar wanneer demonstraties de gevestigde machtsstructuren uitdagen, verandert de houding drastisch. Dan is tolerantie ver te zoeken, en maakt vrije meningsuiting plaats voor gerichte onderdrukking.

Studenten en medewerkers op universiteiten staan onder druk: minder docenten, torenhoge studiekosten, toenemende werkdruk en de straf van de langstudeerboete. Tegelijkertijd zien we een verschuiving waarbij onafhankelijk studeren, onderzoek doen en activisme steeds verder worden beperkt. Deze onderwijsbezuinigingen staan niet op zichzelf, maar zijn nauw verbonden met toenemende militarisering en de systematische onderdrukking van kritische stemmen in het hoger onderwijs. Als we deze verbanden negeren, missen we het grotere plaatje – een politiek beleid dat systematisch onze samenleving beschadigt, en waar we als geheel tegen in opstand moeten komen. Het loskoppelen van de strijd tegen de onderwijsbezuinigingen van de bredere beweging voor sociale rechtvaardigheid leidt tot fragmentatie en ondermijnt de slagkracht van de hele beweging.

Geschreven door Aya Ahlalouch en Jelle van Dijk, namens Vakbondsleden Solidair met Palestina, een collectief van vakbondsleden die zich inzetten tegen onderdrukking en onrecht in Palestina.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

a.doorgeest
a.doorgeest
26 nov. 2024 - 23:49

In dit artikel wordt een heel aantal zaken op één hoop gegooid, die ik graag toch zou willen ontrafelen:

Als je kijkt naar pro-Palestijnse protesten op diverse universiteiten, dan is het na grootschalige vernielingen niet zo gek dat universiteitsbesturen pro-Palestijns activisme monitoren of extra scherp in de gaten houden. Vreedzaam, geweldloos protesteren is altijd goed, maar geweld jegens personen en goederen is uit den boze; houd het dus waardig ! Is ook in je eigen belang: schaad je eigen reputatie niet door onbesuisd gedrag!

...

Als je kijkt naar mogelijke samenwerkingsverbanden met de wapenindustrie dan is het belangrijk voor ogen te houden dat de aard van moderne oorlogsvoering razendsnel aan het veranderen is. Er wordt in moordend tempo geïnnoveerd. Dat de defensieindustrie een beroep doet op universiteiten om (verder) te kunnen innoveren, is niet zo gek, zolang dat maar transparant gebeurd, alleen waar noodzakelijk en proportioneel, denk ik. Bovendien is defensiematerieel handel, is Nederland een handelsland, en staan er via deze bedrijfstak dus ook toekomstige economische belangen op het spel.

...

Wanneer studenten onnodig kort worden gehouden en er sprake is van beknotting en intellectuelenhaat - iets waar extreemrechts om bekend staat, dient er direct te worden ingegrepen. Universiteiten dienen intellectuele vrijhavens te blijven waar mensen onbevangen aan hun intellectuele bagage en ontplooïng in den breedte kunnen (blijven) werken.

Frits Jansen
Frits Jansen
26 nov. 2024 - 15:04

Veel faculteiten hebben helemaal geen nut voor de wapenindustrie.

Het lijkt me intussen heel nuttig als geleerden op universiteiten - van historici tot politicologen - zich verdiepen in de huidige oorlog, want die us een raadsel. Wat wil Poetin? Verwoesting van Oekraïne kan geen einddoel zijn. Opheffing van de NAVO zak niet lukken want zelfs dwarsligger Orbán wil geen Russische baas. Finlandisering van West Europa? Dat was de term toen de Finnen zich braaf voegden naar Russische wensen ook al was Rusland daar formeel niet de baas.

tinekea2
tinekea2
26 nov. 2024 - 14:22

We moeten bezuinigen ( van de EU en onze eigen begrotingsregels). En we moeten het defensiebudget naar de normen brengen die we afgesproken hebben. Poetin heeft laten zien hoe belangrijk dat is. En nu gaan alle belangengroepen ijveren voor geen bezuinigingen op hun terrein. Snap ik, maar waar zullen we dan wel gaan bezuinigen?

1 Reactie
Zandb
Zandb27 nov. 2024 - 8:46

tinekea

In dezelfde (begrijpelijk) vage bewoordingen als u uw vraag stelt, kan ik antwoorden:

"Je moet proberen om zo te bezuinigen, dat je later niet gegarandeerd duurder uit bent."

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...
26 nov. 2024 - 13:29

De zorg van coalitiepartijen over groeiend activisme op onze uni's is niet geheel onterecht, er moet ook ruimte zijn en blijven voor andersdenkenden die minder op hebben met wokisme.

Er gaat idd veel geld naar defensie, overigens geheel in lijn met wat de meeste westere landen doen. Er is ook nogal wat aan de hand in de wereld..

Gerygrr
Gerygrr
26 nov. 2024 - 13:27

Gal Younes in het nieuws vandaag.

Het zeewater vernielde tentenkampen van Palestijnen.

Klimaatcrisis is realiteit.

Het is een rampzalig concept:

Overbevolking, klimaatverandering en milieurampen, pandemieën…..

De hybride on line oorlogvoering laat zien welke wereldmachten staan te trappelen om ons in het westen te vernietigen.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr26 nov. 2024 - 15:21

Beter dan “concept” een opstapeling van ontwikkelingen richting oorlog.

We waren in de jaren veertig niet voorbereid op de inval van de Duitsers.

We zien niet, hoe lang de cyberaanvallen ons al ondermijnen.

De derde wereldoorlog is on line al lang begonnen.

Olav Meijer
Olav Meijer
26 nov. 2024 - 13:01

Goed artikel, waarin de gevaarlijke ontwikkelingen worden beschreven, maar ook de noodzaak van verzet daartegen. Het is geen tijd om het hoofd in de schoot te leggen, integendeel! De toekomst ligt voor een belangrijk deel in de handen van degenen, die nu bereid zijn zich in te zetten om de steven in de goede, progressieve richting te wenden. Willen we terugvallen in nieuw barbarendom?

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr26 nov. 2024 - 15:57

Barbaren?

Berbers …. Heidenen?

Barbaarse oorlogen…

Wat was het doel van de Chinese muur?

De muur van Hadrianus?

Kasteelmuren?

Welke progressieve richting kan iets veranderen aan wat er altijd gebeurde vanwege een te grote bevolking voor wat de aarde aankan?

Sam V
Sam V
26 nov. 2024 - 12:53

Van ieder naar zijn vermogen, voor ieder naar zijn behoefte.

Toch?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor