Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ondertussen aan de Middellandse Zee

  •  
17-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_han.jpg
Over de onbetaalbaarheid van een grexit
Tussen vrees en hoop – maar in meerderheid met hoop – zitten de Nederlanders te wachten op het resultaat van de persoonlijke chemie tussen Mark Rutte en Diederik Samsom. Ondertussen gaat de wereld verder op zijn pad en doen zich ontwikkelingen voor die het hele fundament onder de paarse coalitie kunnen wegslaan.
In Athene is het tot een groot conflict gekomen tussen de trojka en de Griekse regering. Die verzet zich tegen nieuwe maatregelen om het minimumloon nog verder te verlagen en het ontslagrecht nog verder te versoepelen.  Als dat zo doorgaat, komt de volgende tranche miljarden in gevaar die de EU ter beschikking stelt voor het betalen van de rente op de Griekse schulden.
In Portugal groeit de verontwaardiging over nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering, die gepaard gaan met een aantal belastingverhogingen. Dit is een verscherping van het tot nog toe gevolgde beleid. Dat leidde tot een recessie en lagere belastingopbrengsten: de gebrachte offers hadden geen enkel positief effect hadden op het overheidstekort. Nu gaat men na inblazingen van de trojka voort op de ingeslagen weg. Volgens velen ligt het resultaat voor de hand: verdere verarming van het land zodat de schulden nog moeilijker kunnen worden afbetaald. De eerste omsingeling van het parlement door woedende demonstranten heeft al plaats gevonden.
Tijd voor een grexit ? In Duitsland heeft de Bertelsmann Stiftung uitgezocht wat dat kost. Griekenland zelf zou er 164 miljard euro’s bij inschieten maar de belangrijkste economieën ter wereld 674 miljard. Dat wil zeggen: als de internationale gemeenschap erin slaagt die grexit in te dammen. Een ondergang van Portugal alleen zou Duitsland volgens het rapport meteen 225 miljard kosten. Een totaal financieel fiasco van alle zuidelijke EU-staten betekent tot 2020 een verlies van 17,2 biljoen euro’s voor de hele wereld. Het banenverlies voor Duitsland in 2015 berekent de Bertelsmann Stiftung op een miljoen.
Onder wiens leiding is dit onderzoek tot stand gekomen? Daar verschijnt zowaar een oude bekende in beeld, Aart de Geus, minister van Sociale Zaken onder Balkenende, die nu de voorzittershamer hanteert in de raad van bestuur van de Bertelsmann Stiftung. Hij verklaarde naar aanleiding van dit rapport: “We moeten ervoor zorgen dat er geen onbeheersbare brand uitbreekt”.
Hier in Nederland hoor je vaak dat we moeten stoppen met het storten van geld in die bodemloze putten van Zuid-Europa.
Wie dat zegt, vergeet dat Nederland zelf aan de rand van een bodemloze put staan. Er is maar een klein duwtje nodig, of we vallen erin. Dat duwtje is – als het zo doorgaat – de grexit.
Wat te doen? Laten we net als koning Belsazar uit de bijbel maar een feestmaal aanrichten. Anders weet ik het ook niet. Hoewel: Mene Tekel Upharsim , schreef een hand bij hem op de muur: geteld, gewogen, gebroken. Lees het persbericht over het rapport van de Bertelsmann Stiftung hier. Aan de rechterkant van het scherm kan het totale rapport in delen worden gedownload.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

Bakoe
Bakoe17 okt. 2012 - 13:01

Bertelsmann Foundation has been criticised for their engagement in the political field, especially in educational and labour politics, where they were allegedly promoting neoliberal ideas such as an increase of competition in education and research and for the introduction of tuition fees to the German university system.[3][4] The foundation has been accused of channeling their concepts into reforms of public universities in order to eliminate e.g. free access to education and academic autonomy.[5]

BasVV
BasVV17 okt. 2012 - 13:01

Jammer dat niet berekend is hoeveel het kost om die landen binnenboord te houden. Zo zegt het niet zoveel.

dlagewaa
dlagewaa17 okt. 2012 - 13:01

Ook een oude spreuk. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. En omdat iedereen bang is voor wat er misschien wellicht eventueel zou kunnen gebeuren, doen we niets. Behalve doorgaan met goed geld naar slecht geld gooien. Griekenland is een kwaadaardig gezwel dat dient te worden weggesneden. Portugal zit weliswaar in de problemen en is een probleem. Maar die situatie is niet het gevolg van fraude, oplichting en andere malversaties. Bovendien: door alle geld dat opzij is gezet voor Griekenland aan Portugal te besteden lijkt mij een veel zinniger strategie.

bruces
bruces17 okt. 2012 - 13:01

Op 20 januari 2012 presenteerde de raad onder de titel "Kiezen en verbinden - politieke visie vanuit het radicale midden" voorstellen voor een nieuwe koers voor het CDA. Aart Jan de Geus, het was een leuk boekje, waar wij niks mee kunnen. Nu nog een boekje schrijven bij de Bertelsmann Stiftung en je krijgt de Gouden Griffel via mijn 5 jarige kleindochter, namens haar doelgroep. Die Bertelsmann Stiftung, is door de tijd ingehaald, net als het CDA, de FNV en het CNV.

JoopSchouten
JoopSchouten17 okt. 2012 - 13:01

Goed dat je dit onder de aandacht brengt Han. Het viel mij op dat de media amper aandacht besteden aan de enorme ellende onder de bevolking. Ik kan geen andere oplossing bedenken dan een totaalverbod op neoliberaal economisch denken en invoering van een ander geldsysteem. Maar aangezien 'de burger' geen werkelijke macht heeft verwacht ik geen echte omslag in denken en durf ik te voorspellen dat dit gaat exploderen en eindigt in een orgie van geweld. Hopelijk zit ik er gigantisch naast met deze sombere gedachtegang. ... 'Verspil nooit de mogelijkheden van een goede crisis' zei Niccolo Machiavelli ooit op zijn Italiaans. Milton Friedman zei ook zoiets. Het is niet te hopen dat er 'machthebbers' zijn die dit aansporen. Ik heb mijn buik vol van dit type vieze opportunisten.

Rode druppel
Rode druppel17 okt. 2012 - 13:01

Han, u zorgen zijn terecht. Een exit van Griekenland zet de ondergang van Europa in gang. Maar hoe wilt u het dan oplossen ? Er is maar 1 weg naar een Europa. En dat is de financiele sector hun verliezen laten nemen, en zo laten omvallen. Geen politicus te vinden die dat durft. En zo komt de grote klap met rasse schreden nader.

vriest
vriest17 okt. 2012 - 13:01

ik hoop dat het griekse volk allereerst eens beslag laat leggen op al het geld wat ontstolen is door de grootschalige belasting ontduiking .de vele miljarden die nu in zwitserland geparkeerd zijn vooral door hun elite ,zou ons ook een beetje schelen .dat zou tog moeten kunnen via brussel ,vooral als ze griekenland binnenboord willen houden .uiteindelijk als u en ik onze belastingen niet betaalen word er ook beslag gelegd ,maar dat zal wel niet gebeuren gezien ,ook de griekse elite veel vriendjes in brussel hebben .vooral barrosso die gaf een van zijn griekse vrinden een griekse scheepsbouwer 1,3miljoen euro ,even voor dat men over de eerste trans besliste .maar ach we betalen de verhoging van brussel graag ,net als nog meer geld naar griekenland .

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 okt. 2012 - 13:01

Hoop is gratis vrees kost altijd wat!

JoopSchouten
JoopSchouten17 okt. 2012 - 13:01

Let's Solonize. Schud de lasten af met een nieuwe vorm van seisachtheia. ... Croesus: 'Solon was een man die met alle koningen ter wereld had moeten spreken. Ik zou er alles voor geven als dat gebeurd was.' ... Solon en Croesus. http://en.wahooart.com/A55A04/w.nsf/Opra/BRUE-8BWQMP

comrade
comrade17 okt. 2012 - 13:01

Griekenland vandaag, Een land waar meer dan tweeduizend jaar geleden de democtatie geboren werd om deze tijd een kwijnend en moezaam bestaan te leiden/lijden" Het leven is voor duizenden Grieken een "Prokrustesbed" geworden: "Prokrustes legde de reiziger op een middelmatig groot bed, als het hoofd eruit stak,sloeg hij het eraf. Als de voeten eruit staken, sloeg hij die voeten af. Was de armzalige zwerver korter dan het bed, dan rekte de afschuwelijke Prokrustes hem of haar zonder mededogen met dikke touwen in de lengte uit" De hedendaagse Prokrustes, de Troika, en degene die zij vertegenwoordigen zullen in moeten zien dat de rek er nu toch echt uit is. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Nm5th5ThgB4

Le Chat Botté
Le Chat Botté17 okt. 2012 - 13:01

Het lijkt me goed om snel te leren van Zuid-Amerika (ALBA). Nadat landen als Chili en Argentinie zijn bijgekomen van de Friedmanite shock doctrine waar Europa momenteel aan onderworpen wordt, is het wellicht nog niet te laat van hen te leren hoe een samenwerking tegen tegen de roofridders van het IMF en diens multinationale vriendjes op te zetten. Maar dit moet heel snel gebeuren, want de eerste guillotines worden reeds geslepen...

neutralist
neutralist17 okt. 2012 - 13:01

Kwam de klap maar, dan konden we weer gaan bouwen. Zolang het zwaard van Damocles boven Europa hangt zijn we allemaal verlamd. Liever de pijn nemen dan blijven doormodderen.

vriest
vriest17 okt. 2012 - 13:01

lees net in de spelt ,dat griekenland bezig is met monitaire instalaties .men heeft dit ontdekt via een sataliet .de europese unie heeft griekenland al gemaand om hiermee te stoppen .het is namelijk niet veroorlooft als men lid is van de eu om een eigen munt te maken of te gebruiken .hieruit blijkt maar weer dat de grieken grofweg maling aan de rest van europa te hebben ,ja ons geld is wel goed.en wat de gesprekken met de trojka betreft word zoals alle voorgaande keren veel beloven maar uitvoeren ho maar .ze zijn op valse gronden in de eu gerommeld en ze blijven de boel belazeren .met de gedachte ze schopen ons er echt niet uit.en merkel deed vandaag al weer hetgeen de grieken verwachten ,wij willen griekenland ten alle tijden in de eu houden .dus rutte teken maar weer wij bloeden wel

JoopdeJong
JoopdeJong17 okt. 2012 - 13:01

Zou er nog een derde Griekse reddingsactie komen om de Grieken nog verder in de stront te drukken, wat denken jullie? En waarom willen zij zo graag Griekenland binnen de EU houden, ligt dat echt alleen aan onze pensioen en-spaargelden die in Griekenland geïnvesteerd zijn? Na geologisch onderzoek eind 2010 blijkt; -Ionische Zee naar schatting 22 miljard vaten olie; -Noordelijke Egeïsche Zee naar schatting 4 miljard vaten olie en dan moeten de wateren rond Kreta nog geëxploreerd worden, dus die cijfertjes kunnen nog iets of, misschien wel aanzienlijk, stijgen. -een gigantische gasbel. De opbrengst hiervan wordt geschat op €302 miljard over een periode van 25 jaar. De EU regeringen, waaronder de Duitse en het IMF, eisen dat Griekenland zijn waardevolle havens en bedrijven, waaronder natuurlijk ook energiebedrijven, zou verkopen om de staatsschuld te verlagen of tot gedeeltelijke privatisering van het staats gasbedrijf DEPA door 65% van de aandelen te verkopen. Onder de meest gunstige omstandigheden zou de verkoop van deze activa Griekenand misschien €50 miljard opleveren, waarvan het overgrote deel van opkopers uit het buitenland zal komen. Enfin, u begrijpt de zwendel die hier achter zit want dat zullen die opkopers zijn waarbij Griekenland in het krijt staat en zo die Griekse olie en-gasvoorraaden voor een appel en een ei in hun zak steken. De strijd om de Griekse 'energie-Sirtaki' is begonnen.

diadorim
diadorim17 okt. 2012 - 13:01

Slovenie staat op het punt om te vallen. Spanje is nog 1 stap verwijderd van junk status. Krijgt Spanje deze pluim dan is het land afgesloten van de kapitaal markten.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2012 - 13:01

De gewone Griek schijnt inmiddels snel een stuk armer te worden. Voor die lui kan het al haast niet erger worden volgens mij.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst117 okt. 2012 - 13:01

Dat is ook zo. Als de gewone burgers in Zuid-Europa zich dat realiseren, dan komt het uur van de opstand snel nader.

bruces
bruces17 okt. 2012 - 13:01

De 42 top nationale economieën in de wereld. Stel dat zijn 3 miljard mensen. Tot 2020 zijn nog 7 jaar en wij kunnen vandaag beginnen met het reserveren van bedragen. Totaal van 17,2 biljoen euro. Als je dan de getallen die Bertelsmann opnoemt deelt door 3 3 miljard mensen, dan is daar wel door heen te komen. Maak de sommetjes maar. Gewoon, waar nodig, laten ploffen en een herstart. Ik denk dat ze de paniek groter maken dan die is, binnen bepaalde belangen.

1 Reactie
bruces
bruces17 okt. 2012 - 13:01

3 3 = 3

TVDL030
TVDL03017 okt. 2012 - 13:01

Ik kan dit stukje niet zo goed volgen. Han weet het ook niet? Bevestigt dat je maar beter geen historici over complexe economische kwesties kunt laten schrijven. ;) Ik weet het ook niet. Zag Marieke Stellinga laatst op tv pleiten voor schuldenkwijtschelding aan de Grieken. Die hervormen zich suf, maar zitten door de enorme schuldenlast in een negatieve spiraal die alleen te doorbreken is door kwijtschelding. Snel doen dan maar, voordat er nog meer geld is verdwenen in de bodemloze put.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst117 okt. 2012 - 13:01

Kwijtschelding is inderdaad de enige mogelijkheid

bruces
bruces17 okt. 2012 - 13:01

Hier hebben wij het over : Bertelsmann AG was tijdens de tweede wereldoorlog en in de periode daarvoor niet alleen de belangrijkste uitgeverij voor de NSDAP, alsmede voor het Hitler-regime, maar het was ook de meest verdienende uitgeverij dankzij deze zwarte periode in de geschiedenis. Joden werden als slavenarbeiders ingezet. Reinhard Mohn (SS-er), oprichter van de Bertelmanns Stiftung, onder leiding van de Nazi-familie die tot vandaag de controle uitoefenen. Die NAZATEN, laten wij onze mening bepalen ? Hebben die Griekse belangen ?

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst117 okt. 2012 - 13:01

De grootste uitgeverij in het Derde Rijk was Frz. Eher Nachf. met Hitler als stille vennoot. Bertelsmann is nu een van de allergrootste uitgeverijen ter wereld. Het bedrijf floreerde ook in het Derde Rijk en heeft geen reden om trots te zijn op dat verleden. Toen dat uitkwam, heeft Bertelsmann zelf een groot verslag van 800 pagina's uitgbracht waarin het bruine verleden tot in detail werd geschetst. Nu is het een bedrijf met zeer behoorlijke producten, waartoe onder meer behoren Random House in New York, Grüner und Jahr in Hamburg (van Der Stern etc.) en RTL. Over het bruine verleden ook dit: http://www.hagalil.com/archiv/99/05/bertelsmann.htm

TVDL030
TVDL03017 okt. 2012 - 13:01

Gohohohodwin. :)

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2012 - 13:01

"Tussen vrees en hoop – maar in meerderheid met hoop – zitten de Nederlanders te wachten op het resultaat van de persoonlijke chemie tussen Mark Rutte en Diederik Samsom." O ja? Ik zit echt niet te wachten op de uitkomst van het koehandeltje tussen één waarvan mondhoeken en tong nog bruin zijn van het likken van de reet van een fascist en een andere die zijn oog al lang net als één van zijn voorgangers heeft op een lucratief baantje ná de verkiezingen van 2014. Bovendien wordt de dienst, ook in Nederland, elders uitgemaakt. Namelijk door een junta welke aan niemand verantwoording schuldig is en die ESB heet en datgene doet wat Goldman Sachs cs voorschrijft. De enige vreedzame toekomst welke ik me nog voor kan stellen is er eentje waar de burgers van Europa zich massaal afkeren van de banken, de Euro en alternatieve economische structuren opbouwen die niets minder beogen dan het buitenspel zetten van de heersende bendes. Dat kan. In India bijvoorbeeld zoals dit artikel laat zien: http://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/straatjongeren-in-india-zetten-eigen-banksysteem-op-nu-wij-nog/ Hoe dan ook, ik heb het helemaal gehad met die Euro, de banken, de hypotheken en de onvoorstelbare domheid van al die corrupte politici in Den Haag en hun stompzinnige apologeten hier op JOOP.nl en elders.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny17 okt. 2012 - 13:01

+1. Ik ben het roerend met je eens. ..zelf een geldsysteem opzetten en die maffiakluit gewoon buiten spel zetten.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2012 - 13:01

@ Joop, "Maar aangezien 'de burger' geen werkelijke macht heeft verwacht ik geen echte omslag in denken en durf ik te voorspellen dat dit gaat exploderen en eindigt in een orgie van geweld." Als dat geweld zich zou richten tegen de veroorzakers en de apologeten en steunpilarenm van ale ellende (de Merkeltjes, de Goldman Sachsjes en de incompetente klieks die overal in Europa hetzelfde brevet van onvermogen afleveren) zou het nog niet zo erg zijn. Maar ik vrees dat het niet geval zal zijn als de pleuris werkelijk uitbreekt.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten17 okt. 2012 - 13:01

Daar ben ik ook héél bang voor Ralph. De meerderheid aan klootjeskiezers snapt maar de helft van wat er gaande is en zal met de onderbuik reageren. Een Godwin ligt op de loer.

bruces
bruces17 okt. 2012 - 13:01

De Merkeltjes ? Dan zijn de hoofdsponsoren voor die hangmat Grieken.

comrade
comrade17 okt. 2012 - 13:01

Grexit NU is voor ons land, en wellicht ook voor Griekenland, het beste. Afboeking c.q kwijtschelding* van de schulden voor Griekenland met 60% kost Nederland nu nog "slechts" 2 miljard euro. Helemaal zo gek nog niet, lijkt het. Ware het niet dat het Duitsland 64 miljard, en Frankrijk 55 miljard euro kost. Dit is meteen de reden waarom Merkel en Hollande, met steun van onze eigen demissionaire premier, zo vast blijven houden aan het "behouden" van Griekenland in de Europese club. Maar m.i. hangt Griekenland en haar bevolking helaas al over de rand van de afgrond, aan het elastiek om maar eens in actuele wielrentermen te spreken. Zij zijn namelijk niet meer in staat om nog meer op te hoesten. De martelgang, van de te vroeg ingevoerde euro in 2002, gaat nog meer kosten als onverhoopt ook Portugal besmet raakt. Dan kost het ons land 19 miljard euro. Hoezo een -3% Europees begrotingstekort in 2015 voor ons land als bovenstaande bewaarheid wordt. Van al die mooie verhalen dat wij zoveel geprofiteerd hebben van de euro komt dan niets meer in huis. Het bevreemde mij dat je in Frankrijk bij het winkelen op de kassabon ook het eurobedrag in Ff francen zag/ziet weergegeven. Voor calimiteiten in de toekomst? "een slimme meid is op haar toekomst voorbereid" is een bekende slogan van tientallen jaren her" Dat heeft Marianne dus goed gezien, destijds. Hoe het allemaal is begonnen? wellicht kan onderstaande enige klaarheid scheppen. http://akasdorp.wordpress.com/2012/08/23/de-euro-was-een-risico/ * bron: de Volkskrant/Bertelsmann Stiftung.

1 Reactie
comrade
comrade17 okt. 2012 - 13:01

Addendum: http://akasdorp.wordpress.com/2012/10/18/martin-schulz-en-de-europese-reorganisatie/