Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ondanks alarmsignalen wordt duurzaam beleid alsmaar uitgesteld

  •  
08-06-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1240 keer bekeken
  •  
milieuindustrie

© cc-foto: cwizner

Willen we een redelijke toekomst voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen, dan moeten we met zijn allen laten zien hoe verontrust wij zijn.

In de NRC van 28 mei werd op basis van de notulen van de NAM onthuld hoe de directies van Shell, ExxonMobil en NAM er alles aan deden om het alarmerende rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) te omzeilen, te relativeren en te marginaliseren. Na de zware aardbeving in Groningen in 2012 waarschuwde SodM dat gaswinning zou kunnen leiden tot nog zwaardere aardbevingen. Daarom adviseerde de toezichthouder om de gaswinning te verlagen. Dat advies was niet naar de zin van de gaswinners. Ze huurden een hoogleraar die het met hen eens was en oefenden druk uit op het ministerie van Economische Zaken. Het kabinet besloot in 2013 de gaswinning ongemoeid te laten.

De onthulling van de werkwijze van deze multinationals staat niet op zichzelf. In dat zelfde weekend las ik een uitgebreid artikel van oud-minister Jan Pronk in het ontwikkelingsblad Vice Versa over het tegenwerken, het negeren en relativeren van waarschuwende rapporten door het bedrijfsleven, uitmondend in het alsmaar uitstellen van duurzaam beleid door de overheid. 

Ik geef hieronder een samenvatting van die geschiedenis.

1962: In het boek “Silent Spring” beschrijft wetenschapper Rachel Carson hoe chemische bestrijdingsmiddelen het ecologisch evenwicht verstoren.

1970: Professor Tinbergen beschrijft in zijn boek “Een leefbare aarde” op welke wijze wij kunnen leven op een duurzame en mondiaal eerlijke verdeling van inkomens.

1972: De club van Rome, bestaande uit wetenschappers van diverse disciplines, geeft in het rapport “Grenzen aan de Groei” aan dat wij niet door kunnen gaan met de bestaande milieuverpestende economische groei. Dit rapport maakt grote indruk. Onder anderen Sicco Mansholt, als minister ijveraar voor het gemeenschappelijke Europees landbouwbeleid, ziet de gevaren in van de daaraan gekoppelde economische groei en heeft spijt van zijn eerdere initiatieven.

(In die jaren worden Milieudefensie, Greenpeace, Friends of the Earth en tal van kleinere milieu actiegroepen opgericht.)

1976: Bob Goudzwaard en Harry de Lange schreven het boek “Genoeg van te veel; genoeg van te weinig”, waarin zij pleiten voor een “economie van het genoeg”. Met andere woorden: stop met de huidige destructieve alsmaar doorgaande economische groei .

1986: De ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl, wat veel mensen te denken geeft en leidt tot veel anti-kerncentraleacties.

1987: Het VN-rapport van Brundtland “Our common Future” waarin aangegeven wordt dat armoede (in arme landen) leidt tot milieuvernietiging en dat milieuvernietiging leidt tot armoede. Het rapport bevat een oproep voor een duurzaam en eerlijk beleid dat recht doet aan de huidige en de volgende generaties. (Op basis van dit rapport werd de driejaarlijkse campagne “Honger Hoeft Niet” gevoerd. Daarin werken milieu- en derde-wereldorganisaties, waaronder de wereldwinkels, voor de eerste keer samen.)

1992: VN-milieuconferentie in Rio de Janeiro. Deze conferentie werd als hoopgevend ervaren. Er ontstond beleid onder de naam “Agenda 21”, gericht op duurzaamheid op alle terreinen. (De NCO – de Nationale Commissie Ontwikkelingssamenwerking – veranderde haar naam zelfs in NCDO , waarbij de D stond voor duurzaam). In eerste instantie gingen actiegroepen en overheidsorganisaties met “Agenda 21” aan de slag – op den duur verminderde de aandacht echter en daarmee een consequent duurzaam beleid.

In datzelfde jaar schreef de club van Rome – 20 jaar na haar eerste rapport – een evaluatie onder de naam “De grenzen voorbij”. In dat rapport tonen de opstellers zich teleurgesteld over het nagenoeg ontbreken van een echt duurzaam beleid.

2002: Als de biodiversiteit nog verder achteruitgaat, schrijft natuurwetenschapper Edmund Wilson in “The Future of Live”, staat de toekomst van het leven op het spel.

2009: In Factor Five geeft bioloog Ulrich Von Weizsacker aan op welke wijze de vermindering van grondstoffengebruik met 80 % kan worden bereikt.

2015: De VN-klimaatconferentie in Parijs waarbij besloten wordt dat de opwarming van de aarde niet boven de anderhalve graad mag stijgen. Omdat dit niet dwingend kan worden opgelegd en niet alle landen zich aan die afspraak houden, wordt al snel geconstateerd dat anderhalve graad niet haalbaar is.

2015 -2022: In deze jaren verschijnt het ene na het andere rapport van het IPCC (Intergovernmental  Planet on Climate Change) met verontrustende cijfers.

Hoe alarmerend de rapporten ook zijn, het bedrijfsleven houdt de boot af. De overheid aarzelt en voor zover ze duurzaam beleid voert, is dat te weinig en te laat. De milieubeweging heeft enkele successen behaald en gesteund door de publieke opinie kan zij meer druk uitoefenen op overheid en bedrijfsleven.

Willen we een redelijke toekomst voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen, dan moeten we met zijn allen laten zien hoe verontrust wij zijn en dat kan middels de grote Klimaatmars op zondag 19 juni in Rotterdam. De mars wordt georganiseerd door de Klimaatcrisiscoalitie: een samenwerkingsverband van o.a. Novib, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV en Milieudefensie. Als je niet kan meelopen, maar toch solidariteit wil tonen kan dat door geld te doneren aan de coalitie ten behoeve van de organisatiekosten.

Ik hoop op een massale opkomst

cc-foto: cwizner

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.