Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onbevoegde leraar uit de klas (in 2017)

  •  
19-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Leraar300_03.jpg
Onderwijsakkoord schuift geld naar bijscholing ... Lerarenregister moet imago leraren verbeteren ... Oppositie sceptisch, want er komt geen geld bij
Het kabinet wil onbevoegde leraren uit de schoolklassen verbannen. Vanaf 2017 mogen leraren alleen in hun eigen vak lesgeven. Voor bovenbouwklassen op het havo- en vwo mogen alleen nog leraren met een universitaire mastergraad staan. Dat is een van de afspraken uit het Onderwijsakkoord dat minister Bussemaker donderdag sluit met schoolbestuurders en een deel van de vakbeweging. De oppositie in de Tweede Kamer is sceptisch omdat er geen geld bij komt voor het onderwijs.
Eén op de vijf leraren in het voortgezet onderwijs geeft op dit moment nog les een vak waarvoor hij niet bevoegd is, en dat tien uur per week. In het middelbaar beroepsonderwijs is dat één op de zes.
Om het aantal onbevoegde leraren terug te dringen maakt Bussemaker geld uit de onderwijsbegroting vrij voor de bijscholing van leraren, schrijft de Volkskrant. Daarvoor maakt ze 25 miljoen vrij voor alle onderwijssoorten bij elkaar in 2014. Dat loopt op tot 344 miljoen voor het basis- en voortgezet onderwijs in 2017. Behalve geld zullen docenten ook de tijd krijgen om zich na te scholen, uiterlijk in 2015.
Daarnaast moet er een landelijk lerarenregister komen. Volgens het kabinet is een register “een noodzakelijk element in de positionering van de leraar als professional” zijn. Leraren zouden zich zo kunnen spiegelen aan artsen of notarissen.
De oppositie ziet weinig in deze afspraken uit het Onderwijsakkoord. “In 2011 wilden we ook dat in 2013 iedereen bevoegd zou moeten zijn”, herinnert Paul van Meenen (D66) zich: 
“Nu schrijven we 2017 op. Dat schiet natuurlijk niet op. Dit is niet het akkoord dat Nederland naar de top gaat brengen. Er komt geen euro bij, maar er wordt geschoven op de begroting. Dat noem ik balletje-balletje met onderwijsgeld.
CDA-Kamerlid Michel Rog valt Van Meenen bij:
Het kabinet levert niet de middelen om de ambities waar te maken. De plannen om de werkdruk te verlagen zijn niet concreet. Er komt alleen een onderzoek.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

eeweew
eeweew19 sep. 2013 - 6:49

Ik kan mij alleen niet voorstellen dat mensen met een master voor de klas willen gaan staan. Daarnaast heb ik dit altijd een beete raar gevonden. In het geval van natuurkunde voegt een universitaire master namelijk niets toe als je leraar wilt worden, alle kennis die nodig is om bovenbouw VWO les te geven hoort na 1 jaar bachelor al aanwezig te zijn. In het geval van wiskunde staat waar men mee bezig is na het 1e jaar bachelor al zo ver van de middelbare school af dat het eisen van een master misschien nog wel absurder is. Learen hebben meer didactische vaardigheden nodig, niet meer vakkennis.

hphilippens
hphilippens19 sep. 2013 - 6:49

Piet, daar gaat het precies in de eerste plaats om. Je moet scherp denkende, inhoudelijk vakbekwame leraren hebben die hun eruditie weten uit te bouwen.

Simbro
Simbro19 sep. 2013 - 6:49

Het lijkt me een onmogelijke opgave om docenten met een universitaire master op korte termijn het onderwijs in bovenbouw havo en vwo totaal te laten verzorgen. Daarvoor zal eerst het salaris omhoog moeten en dan nog is de vraag of het bij alle vakken gaat lukken. Het is weer een kabinetsvoornemen dat niet van realiteitszin getuigt. De weinige universitair opgeleide docenten die er nog in het voortgezet onderwijs les geven zijn vooral ouderen die binnenkort met pensioen gaan.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2013 - 6:49

Simon, als er maar genoeg universitair opgeleiden richting de bijstand gaan, dan gaan die universitair opgeleiden graag richting het onderwijs. Heet vraag & aanbod c.q. marktmechanisme.

1 Reactie
eeweew
eeweew19 sep. 2013 - 6:49

Vergeet niet dat niet iedereen geschikt is om les te geven. Middelbare scholieren zijn vaak onverbiddelijk en sommige mensen kunnen dat niet aan.

Uilenspiegel
Uilenspiegel19 sep. 2013 - 6:49

Twee van mijn kinderen hebben straks een master. Ik adviseer hen niet het onderwijs in te gaan. Het vak van docent is zijn status ontnomen, arbeidsvoorwaarden worden uitgehold en de werkdruk is erg hoog. Met dank aan types als Ton Elias die van het docentschap een karikatuur maken en op onderbuikgevoelens scoren door docenten als lui neer te zetten. Als het kabinet echt iets wil dan moet er geld bij, anders is dit akkoord niets waard. Als dit kabinet iets wil dan zou men eens naar een oud vvd-er, een oud minister van financién, Dhr. Witteveen moeten luistern. Zijn oordeel is vernietigend.

1 Reactie
JanB2
JanB219 sep. 2013 - 6:49

Twee van mijn kinderen hebben straks een master. Ik adviseer hen niet het onderwijs in te gaan. Het vak van docent is zijn status ontnomen, arbeidsvoorwaarden worden uitgehold en de werkdruk is erg hoog. Gelijk heb je.

GingerTed
GingerTed19 sep. 2013 - 6:49

Ik ben het voor wat betreft de algemenen en zakenvakken hhet er volledig mee eens dat het vak docent weer aan bevoegde docenten voorbehouden zal zijn. Ik ben zelf 2e graads bevoegd en mag dus les geven aan boven- en onderbouw vmbo en 1e t/m 3e klassen havo t/m gymnasium, zit als vaste mentor 3e klas in het gymnasiumteam. Maar ik geef voor het overige ook met plezier les in vwo, vwo+, havo, t-havo, en de havokansklassen (vmbo) waarvan ook al jaren de examenklassen. Met een fulltime baan, die op papier 42,5 uur per week is, maar in werkelijkheid veel meer uren kost (je bent nooit klaar), is het volgens mij nagenoeg ondoenlijk om er een 1e graads opleiding naast te doen. Ik zou dat wel graag willen en heb het overwogen. Probleem is dat je via de daartoe bedachte Lerarenbeurs, een subsidie die je school ontvangt om ruimte te creëren, er restricties zijn die het zeer onaantrekkelijk maken. Je moet per jaar een zeker aantal studiepunten behalen zodat je het binnen drie jaar haalt. De intakecoach van de Unversiteit Groningen vertelde dat van de fulltime docenten er bij de opleiding circa de helft het eerste jaar afhaakt en de rest die wel doorgaat er in verreweg de meeste gevallen er tegen de vijf jaar over doet. Als je dan weet dat je bij te weinig punten per jaar de Lerarenbeurs vervalt je deze moet terugbetalen, én dat scholen je bovendien vaak onder eigenlijk niet-toegestane bindende voorwaarden laten studeren via hun instelling, dat je ook vaak nog moet knokken om de reële uren waar je recht op hebt vrijgeroosterd te worden zijn er voldoende hindernissen geschapen om je als docent niet verder te bekwamen hoe graag je dat ook wilt. iets dergelijks zal mogelijk ook gelden voor de huidige onbevoegde docenten. Trouwens wil ik met anderen hier wel stellen dat bij niet-zakenvakken, het leren van vakbekwaamheid in aloude praktijkzaken die weer meer status zouden moeten krijgen, zoals allerlei technische vaardigheden, bouw, houtbewerking, horeca, etc. bij echte vakmensen er via een aanvullende kopstudie didactische vaardigheden een mogelijkheid moet zijn het onderwijs in te stromen. Het is overigens wel zo dat het management op scholen vaak en toenemend geen enkele didactische of vakbevoegdheid heeft en zich toch op allerlei manieren met het onderwijs bemoeit. Dààr zou men zich beter druk over kunnen maken.

1 Reactie
hminkema
hminkema19 sep. 2013 - 6:49

Een toenemend aantal tweedegraads docenten haalt een eerstegraads diploma in deeltijd. Zij bewijzen dat het zeker te doen is, ook al is het zwaar. Het is ook niet per se voor iedereen weggelegd (en waarom zou dat ook? er zijn zoveel beroepen niet voor mij weggelegd). Dat er uitval is, is dus op zichzelf geen bezwaar, al dient deze voorkomen te worden door goede voorlichting over zwaarte en niveau van de opleiding. Ervaring in de HV-bovenbouw helpt ongetwijfeld mee om de opleiding te volbrengen. Maar ik vind wel dat er openheid moet bestaan over kwalificaties van leraren die kinderen les en cijfers geven. Het massaal en stiekem inzetten van vele duizenden onbevoegde docenten is niet alleen een risico voor de kwaliteit, het ondermijnt ook de rechtspositie en onderhandelingspositie van bevoegde docenten (die gewoon hard gewerkt hebben voor hun diploma) en daarmee van alle docenten, bevoegd of niet.