Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onbekwame overheid straft met zzp'ers de verkeerden

  •  
25-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Maatregelen gericht op misbruik zullen een grote groep startende ondernemers treffen die niets verkeerds doet
Zzp’ers krijgen een zware fiscale stomp in de maag. Dat kon Halbe Zijlstra ze tijdens de Algemene Beschouwingen garanderen. Hij gaf er ook een motivatie bij. Te veel zelfstandigen zijn dat alleen maar ‘zogenaamd’. Zij hebben slechts één opdrachtgever en zijn dus in feite werknemer. Aan die schijnconstructie maakt het ontmantelen van de zelfstandigenaftrek een einde. Althans, dat hoopt hij.
Maar Zijlstra krijgt er nog wat bij: om misbruik van de zzp-status te voorkomen wordt nu juist écht beginnend ondernemerschap in de knop gebroken.
Met een vergelijkbaar verschijnsel wordt menigeen geconfronteerd die zijn levenspartner uit een ver buitenland willen halen. Ooit kregen politici het in hun hoofd dat het slecht voor Nederland was als nieuwkomers hun partners in hun vaderland haalden, want dat stond de integratie en de vrouwenemancipatie in de weg.
Er kwam wetgeving tot stand die zulke huwelijken bemoeilijkte, gecompleteerd met ontmoedigende sabotageprocedures. Gevolg: juist de echte interculturele huwelijken tussen iemand uit Nederland die op vakantie de liefde van zijn of haar leven tegen het lijf loopt, wordt onmogelijk gemaakt.
Ook gemeentes grossieren in zulke maatregelen. Het op Joop al gegispte Rotterdamse alcoholverbod dat niet notoire drinkers treft  maar eerder picknickers die het wagen bij hun luxe broodjes een glaasje rosé te drinken,  geeft daarvan op treffende wijze blijk.
Dit zijn typische voorbeelden van de manier waarop Nederland momenteel wordt bestuurd. Men ontdekt een misstand en slaat vervolgens wild om zich heen. Daardoor maakt men kapot wat juist gekoesterd zou moeten worden. Het is onzorgvuldigheid, vermomd in het kleed van de daadkracht. Het is bestuurlijke onbekwaamheid. Product: je straft de verkeerden
Het volgende boek van Han van der Horst verschijnt op 26 september

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

toshiba
toshiba25 sep. 2013 - 12:13

het probleem is het falende controle beleid van de Overheid. Zeker in bouw zijn er inderdaad veel valse constructies. Maar ipv goede controle en bestraffing van werkgevers, krijgt de ZZP de kous op zijn kop. Inderdaad wat Han stelt: je straft de verkeerden.

Grootbekje
Grootbekje25 sep. 2013 - 12:13

Ik zag van de week op het Amsterdamse SALTO kanaal, een programma waar een discussie panel, in samenspraak met het aanwezige – vaak buitengewoon goed geïnformeerde publiek, het onderwerp ‘participatiesamenleving’ tackelde. Een van de panelleden vertelde dat zij in opdracht van een ministerie – Binnenlandse- of Sociale Zaken – het peer-to-peer fenomeen had onderzocht. (Een soort ruilhandel – bv in ruil voor een A4tje met links naar interessante sites, zet iemand een nieuwe ketting + tandwielen op een fiets met 10 versnellingen (‘citybike’), een reparatie die behoorlijk in de papieren loopt en voor ‘de minima’ onbetaalbaar is.) Enfin, die mevrouw gaat aan het werk, en het resultaat was dat ‘peer-to-peerders’ die met naam en toenaam hadden deelgenomen aan dat onderzoek, een belastingaanslag op hun deurmat kregen. Een uitvloeisel van de Amsterdamse kraakbeweging tijdens de jaren ’80 crisis, was de ‘Met z’n Allen voor ons Eigen’ mentaliteit, wat toen nog gewoon solidariteit heette, en voor iedereen niet meer dan vanzelfsprekend was. De ‘participatiesamenleving’ die de overheid voorstaat is een utopie, door een dusdanig dichtgetimmerde sociale wetgeving dat het aannemen van een pakje boter door een bijstandsmoeder, juridisch gezien een vorm van fraude is wanneer zij daar geen melding van maakt. Hoe zit dat dan met voedselbanken, zult u misschien denken? Precies…

roher
roher25 sep. 2013 - 12:13

Als je als picknicker alcohol drinkt ipv frisdrank koffie of thee dan krijg je heel andere omgangsvormen en dat is oa. de logica achter een uithangbord met bier aan de gevel of koffie en thee.

[verwijderd]
[verwijderd]25 sep. 2013 - 12:13

"Te veel zelfstandigen zijn dat alleen maar 'zogenaamd'. Zij hebben slechts één opdrachtgever en zijn dus in feite werknemer." Onzin. Als je voor eigen rekening en risico werkt, ingeschreven in de kvk en faktureerd en je opdrachtgever kan je ieder moment de laan uitsturen ben je gewoon zelfstandig en daarmee uit. Maar ja, de overheid haat ZZP'ers want daar hebben ze geen vat op.

2 Reacties
nikita72
nikita7225 sep. 2013 - 12:13

Donald, in zo'n geval is de "zelfstandige" vooral een "afhankelijke".

BioMike
BioMike25 sep. 2013 - 12:13

Laatst hoorde ik dat veel mensen in de zorg ontslagen werden, ZZP'er moesten worden, om zo weer ingehuurd te kunnen worden door hun vorige werkgever. Nu met die uitspraak van Zijlstra wordt het er niet duidelijker op.