© Scanning electron micrograph of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA, yellow) surrounded by cellular debris. MRSA resists treatment with many antibiotics.
Er zouden wel meer alternatieve manieren van ziektebestrijding bekeken moeten worden want het is duidelijk dat we met antibiotica een soort wapenwedloop gecreëerd hebben met virussen. Ik ben overtuigd dat de natuur meestal wint in zo'n situatie. "Nature finds a way", aldus de beste film aller tijden. Vaccinatie heeft tot nu toe ook slechts 1 ziekte totaal uitgeroeid. Ik heb met een ingenieur gewerkt aan graffiti voorkomende coatings voor muren. Het blijft dan niet plakken. Gebaseerd op de coatings van een bekende producent die de meesten kennen van bescherming voor pannen en kleding. Zo kun je met 1 van de vloeistoffen die zij ontwikkelen de waterspanning breken met maar 0,001% actief bestanddeel. Dan heeft de malaria mug geen veilige plek om eitjes te leggen en heb je een mogelijkheid om een heel werelddeel te helpen. Destijds was er meer interesse voor zijn multi-functionele ontwerp van kratten waarin voedsel wordt uitgedeeld. Tegenwoordig is er ook nog CRISPR wat ik ontzettend eng vind en dringend gereguleerd dient te worden. Maar dan heeft het zeker potentie.
Robin Heyerdahl: "het is duidelijk dat we met antibiotica een soort wapenwedloop gecreëerd hebben met virussen." Antibiotica hebben helemaal geen invloed op virussen. "Zo kun je met 1 van de vloeistoffen die zij ontwikkelen de waterspanning breken met maar 0,001% actief bestanddeel. " Dat klinkt niet best. Heb je enig idee wat dat voor invloed zou hebben op het milieu?
Bacteriofagen ? In Rusland en Georgië al veelvuldig gebruikt. Goedkoop & effectief. Moet je het wel willen gebruiken. Fagen zijn niet communistisch ;)
"Antibioticaresistentie vormt een groot gevaar voor de wereldwijde volksgezondheid. " Onlangs werd ik erop opmerkzaam gemaakt op dat hetzelfde geldt voor schimmelinfecties, zoals Candida dat ook een pandemie is en vele mutaties kent, maar in de meeste gevallen onontdekt blijft. Totdat iemand een verminderde weerstand heeft en het opeens aan het daglicht treedt. De relatie wordt zelfs gelegd met verschillende vormen van kanker - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24963692/ "More and more studies support the view that there is an association, above all, when the causal agents are bacteria or viruses. This review adds to this, summarizing evidence that the opportunistic fungus Candida albicans increases the risk of carcinogenesis and metastasis." Al te gemakkelijk wordt bijvoorbeeld steeds de statitische relatie gelegd tussen roken en kanker, terwijl de werkelijke- onderliggende- oorzaak, daardoor misschien uit het zicht blijft. Daarbij komt dat het misschien wel eens de werkelijke onderlinggende oorzaak zou kunnen zijn van meerdere soorten van kanker en/of metastasevorming waarvan de oorzaak zelfs volledig in het duister ligt. Dat raakt ook weer aan een andere kwestie: in hoeverre gaat de medische wetenschap/farmaceutisched industrie te vaak uit van statistisch "bewijs", terwijl om de werkelijke oorzaak te vinden verder fundamenteel onderzoek noodzakelijk zou zijn? Schiet met hagel op een erwt en probeer dan de trefkans te vergroten.
Andere probleem is dat farmaceutische industrie amper investeert in nieuw onderzoek. Te duur en te lastig. En overheden, vooral westers, laten het afweten. Alleen daarom al hoog tijd dat overheden deze privatisering terugdraaien en weer publiek maken.
Inderdaad. Aan een antibiotica is niets te verdienen. De overheden reageren 20 jaar te laat. Er zijn echter wel nog genoeg opties, met name door nieuwe antibiotica te ontdekken, nieuwe antibacteriele stoffen te ontdekken/maken, en het inzetten van phagen. Over 10 jaar zullen neiuwe stoffen beschikbaar zijn, en dan nu hopen dat die slimmer worden ingezet. Dat laatste is de vraag, want phage therapy wordt nu ingezet in gezichtscremes, omdat daar geen lang traject nodig is zoals bij medicijnen.
Inderdaad, laatste keer toen ik keek waren er 400.000 corona-gerelateerde onderzoeken en bijna allemaal over de bestaande vaccins, bijna niets over alternatieven. Verder worden medicijnen verkocht (en goedgekeurd) zodra ze "goed genoeg" zijn. Ik ben er van overtuigd dat, net als bij computer software, met meer tijd, onderzoek en goede wil de medicijnen verder verbeterd kunnen worden met een stuk minder bijwerkingen. Maar nu zijn ze goed genoeg als ze hun primaire doel bereiken. Ongeacht de bijwerkingen. Die lossen we wel weer op met een ander medicijn en zo heb je een mooi verdienmodel. Ik ben al blij dat er een Texaanse rechter was die de FDA gedwongen heeft hun onderzoek 50 jaar eerder vrij te geven waarop hun beslissing om de vaccins goed te keuren was gebaseerd. Ik ben wel benieuwd.
En hoe komt het dat de bacteriën resistent zijn geworden?
Omdat mensen antibioticakuren niet afmaakten en omdat vooral de Amerikanen voor alles en nog wat antibiotica voorschreven.
a) door de inzet van antibiotica die zorgt dat resistenties onstaan b) omdat bacterien de resistente genen aan elkaar kunnen doorgeven vooral B is een probleem
Weet iemand hoezo het probleem daar groter is dan hier?
Volgens de WHO is er sprake van dat er op natuurlijke wijze bacteriën resistent kunnen worden, maar dat er ook veel sprake is van mis of verkeerd gebruik van antibiotica in zowel dieren als mensen. In Nederland is antibiotica bij dieren aan strenge regels gebonden, ook al kan dat nog beter, en wordt antibiotica bij mensen ook niet voor alles voorgeschreven. Als je een kuur krijgt en niet afmaakt, om welke reden dan ook (niet verkrijgbaar, betaalbaar of gewoon niet doornemen omdat de klachten voorbij zijn), dan kunnen bacteriën eerder en makkelijker resistent worden. Als dat op grote schaal gebeurt, dan zie je die resistentie ook sneller toenemen.Resistente bacteriën zijn niet per definitie dodelijker, maar als er een probleem is omdat je bijvoorbeeld extreem kwetsbaar bent in een ziekenhuis, dan heb je geen behandelmethoden meer over en dat leidt dan wel weer tot onnodig eerder overlijden.
Ahhh, ik dacht weer alleen aan mensen, wanneer leer ik het nou eens? Heel goed, dank u wel!
@Lili dat verhaal van de kuur afmaken is al 20 jaar geleden achterhaald, maar verder klopt het wel wat je zegt. Het probleem met de kuur te vroeg stoppen is dat soms de onsteking weer opduikt en dan een 2 kuur nodig is, en daar kunnen resistente bacterien dan groeien.