Joop

On-Nederlands

  •  
10-02-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom zouden we onzorgvuldig omgaan met de zorg voor kwetsbare kinderen?
Denkend aan Nederland zie ik verzorgingshuizen waar ouderen goede zorg krijgen. Ik zie sociale werkplaatsen, waar mensen met een beperking, die moeilijk op eigen kracht een baan kunnen vinden, goed kunnen meedoen. Ik zie een land waar we goed zorgen voor kinderen, ouderen, zieken, gehandicapten. Dát is wat Nederland zo’n prettig en sociaal land maakt. Daar moeten we trots op zijn! Maar als ik dan kijk naar veel plannen die in Den Haag worden gemaakt, heb ik daar maar één woord voor: Dit is on-Nederlands.
De afgelopen tijd voeren medewerkers in de zorg veel acties. En terecht, want er moet echt wat gebeuren zodat zij hun werk beter kunnen doen. Veel mensen die hun moeder, oma, of andere dierbare bezoeken in een verpleeghuis, snappen dat maar al te goed. Laatst vertelde een medewerkster op een actie tegen mij dat ze ervan baalde dat ze nooit meer tijd heeft om met een bewoner te gaan wandelen. Sommige ouderen komen gewoon nooit buiten. Zorgmedewerkers vinden dat heel triest.
Een dag later lees je dan in de krant berichten van zorgbestuurders die tonnen verdienen. Laatst nog een bericht over een oud-bestuurder van thuiszorgorganisatie Aafje in Rotterdam, die bij zijn vertrek 630.000 euro meekrijgt. Terwijl er in de thuiszorg bij bosjes mensen worden ontslagen, of in loon worden teruggezet. En bedenk er dan ook even bij dat dit lonen zijn van zo rond de 11 euro per uur. Het gebeurt. Maar eigenlijk vind ik dat on-Nederlands.
Dinsdag stemt de Eerste Kamer over de Jeugdwet. Medewerkers uit de jeugdzorg trokken de afgelopen tijd bij ons aan de bel. Door dreigende ontslagen, hoge werkdruk en het verdwijnen van specialistische zorg dreigen deze kinderen niet meer de hulp te krijgen die ze nodig hebben. Werkers in de jeugdzorg voorzien schrijnende gevolgen.
Waarom zouden we onzorgvuldig omgaan met de zorg voor kwetsbare kinderen? Waarom kijken we niet eerst hoe we ons geld goed aan deze zorg kunnen besteden? Nu dreigen ervaren krachten bij Bureau Jeugdzorg ontslagen te worden en gaan gemeenten met veel te weinig geld het wiel opnieuw uitvinden. Laten we kijken hoe we de zorg voor kwetsbare kinderen béter kunnen maken, in plaats van lukraak bezuinigen. Dat is voor de gezinnen in kwestie en de werknemers het allerbeste.
De mensen met een arbeidshandicap laten dinsdag massaal van zich horen. Zij zijn ontzettend bang dat hun beschutte werkplaatsen in de sociale werkvoorziening straks verdwijnen, zonder dat de beloofde banen bij reguliere werkgevers er zijn. Nu doen zij nog nuttig werk in de groenvoorziening, of in de administratie. Maar kunnen ze dat straks nog steeds doen? Veel mensen zijn ontzettend bang dat zij thuis achter de geraniums belanden. Ik was er altijd trots op dat wij in Nederland goed zorgen voor mensen die niet op eigen kracht een baan kunnen vinden. Als straks blijkt dat we deze mensen een enkele reis in de bijstand hebben gegeven, dan vind ik dat on-Nederlands.
Het wordt tijd dat we weer inzien dat zorg voor kwetsbaren gewoon heel erg belangrijk is. En dat wij dat in tegenstelling tot heel veel andere landen goed geregeld hebben. Natuurlijk kunnen er dingen anders, goedkoper, beter. Medewerkers in de zorg hebben daar heel veel ideeën over. Laten we naar hen luisteren, in plaats van snoeihard en ondoordacht het geld voor de zorg aan andere dingen te besteden. Die oproep doe ik aan het kabinet. Want van een on-Nederland wordt uiteindelijk Nederland on-gezond.
Volg Corrie van Brenk ook op Twitter

Meer over:

opinie, economie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Martin007
Martin00710 feb. 2014 - 13:47

Inderdaad Bogdan Slaapmoe, je slaat de spijker op zijn kop. De Nederlandse bevolking is "dom" in de betekenis van "onwetend". Niemand weet uit te leggen wat het verschil is tussen links en rechtse politiek. Niemand gelooft mij als ik zeg dat het CDA net zo goed met de VVD kan fuseren Net zoals D66, SGP en PVV. PvdA, GL, CU zitten niet ver van deze partijen af. In Nederland kun je als politicus kiezen voor 2 soorten politiek. Het Rijnlandmodel (SP en PvdD) en het Angelsaksisch model (alle andere partijen). Het verschil tussen deze 2 is dat in het Rijnlandmodel de regering er voor zorgt dat iedereen gelijke basisrechten heeft. Zoals bijvoorbeeld een dak boven je hoofd, dokter als je ziek bent, leraar als je iets wilt leren. Het Angelsaksisch model vindt dat je het maar zelf uit moet zoeken. De kabinetten van de afgelopen decennia hebben systematisch de zorg uitgekleed en duurder gemaakt. Zodat de mensen met een laag inkomen strakjes geen zorgpremie meer kunnen betalen en nergens meer recht op hebben. Datzelfde geldt ook voor een dak boven je hoofd (sociale huurwoning) en een opleiding. Het verhaaltje in de volgende blog legt alles objectief uit. Het duurt een kwartier om te lezen, en daarna maakt niemand je meer iets wijs over politiek. www.politiek9.webnode.nl (adres in urlbalk plaatsen)

lembeck
lembeck10 feb. 2014 - 13:47

Ik zou eerder zeggen dat de indoctrinatie werkt en goed ook. En verder dat de meeste Nederlanders liever lui dan moe zijn. En dat gaat vooral op bij het vergaren van informatie en het protesteren, als er slechte wetgeving e.d. komt. De koppen steken ferm in het zand in ons land.

ShonA2
ShonA210 feb. 2014 - 13:47

Ik weet er alles van, zit zelf nu in de problemen met de Sociale Werkplaats (Felua-Groep) in Apeldoorn. Weet nu geen raad meer, heb geen hulp meer. Advocaat wil geen tijd meer spenderen aan deze zaak, zijn uren zijn te kostbaar. Ik dreig de dupe van te gaan worden, als ik niet akkoord ga met hun mondelingen toezeggingen, gaan ze sanctie nemen op mijn loon, met die bedreigingen zit ik nu op mijn mag en vanmiddag moet ik hun antwoord geven hierop. Heb hard en snel hulp nodig, anders dreig ik het schip te missen en dat ik de dupe van alles gaat worden. Heb een goede en standvastige hulp hierbij nodig om hieruit te komen. Met vriendelijke groet Adriaan Vos

Carina87
Carina8710 feb. 2014 - 13:47

Ben het helemaal eens dat het nu maar eens een keer moet stoppen die mooie VVD met zijn gattenlikkers erachter. Zoek het zelf maar uit... Hoe moet ik tegen de tijd dat mijn moeder 80 is voor haar zorgen als ik dan moet werken om mijn zorgpremie te kunnen betalen of uberhaupt me kop boven water te kunnen houden... VVD is rijken worden rijker en armen worden armer! En jongere mensen weten degelijk wel wat links en rechts is tenzij ze maar opletten op school want ze geven urenlang les in hoe de politiek in elkaar steekt

1 Reactie
basOoms
basOoms10 feb. 2014 - 13:47

Vergeet niet dat de PvdA momenteel mee-regeert. Verloochenen hun afkomst en vergeten hun (voormalige) achterban.