Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Omwonenden Tata Steel tot vijftig procent vaker longkanker dan landelijk

  •  
17-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5107393074_4974588053_k
Bij omwonenden van de hoogovens van Tata Steel wordt tot wel 50 procent vaker longkanker geconstateerd dan het landelijk gemiddelde. Dat meldt EenVandaag op basis van cijfers van het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL).
Eerder dit jaar bleek uit een rapport van de GGD Kennemerland al dat in Beverwijk longkanker gemiddeld 25 procent vaker voorkomt dan landelijk. Toegespitst op postcodegebied, blijken hier enorme uitschieters bij te zijn:
"Zo is er 51 procent meer longkanker dan het landelijk gemiddelde in postcodegebied 1941, dat in Beverwijk ligt. In Velsen ligt postcodegebied 1976, daar is sprake van 46 procent meer longkanker en in postcodegebied 1973, in IJmuiden, 40 procent meer."
De GGD zei in juni nog dat niet met zekerheid vast te stellen is waarom mensen in dit gebied zo veel vaker longkanker krijgen. Dat zou volgens hen zowel aan het rookgedrag van mensen als aan de luchtkwaliteit kunnen liggen. Ook voorzitter Thijs Merkx van het IKNL zegt dat er eerst meer onderzoek moet komen naar de oorzaak, voor een schuldige kan worden aangewezen.
Huisarts Luc Verkouteren is minder voorzichtig in zijn conclusie. Hij heeft al ruim 15 jaar een praktijk in IJmuiden en weet al jaren dat de longkankercijfers “exorbitant hoog zijn” rondom de fabriek van Tata Steel:
"Maar als je naar deze gegevens kijkt, kun je niet meer zeggen dat dit alleen door roken komt. Er zijn veel andere stoffen die ook longkanker veroorzaken, denk aan benzeen en PAX. Stoffen die in grote hoeveelheden vrijkomen op het terrein van Tata Steel en zonder filteren de lucht in worden gestoten."
Vorige maand maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het Tata Steel gaat vervolgen wegens het overtreden van de milieuvergunning. Omwonenden hebben al jaren last van grafietregens veroorzaakt door de hoogovens. Uit RIVM-onderzoek bleek deze zomer dat in Wijk aan Zee de concentratie kankerverwekkende stoffen vier keer zo hoog was geworden als een jaar eerder. Ook de hoeveelheid lood in IJmuiden, Velsen en Beverwijk was stevig toegenomen.
cc-foto: sicco2007

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 nov. 2020 - 17:58

'Dus toon ik je nu Velsen-Noord ' Het getuigt van bijzonder weinig wetenschappelijk inzicht dat je niet Beverwijk hebt genomen. Beverwijk telt namelijk een gemiddeld aantal rokers en is daarom goed te vergelijken met de rest van NL. Beverwijk scoort wat betreft het aantal longkankergevallen maar liefst 46% boven het landelijk gemiddelde. Een enorme afwijking die bij iedereen die wetenschappelijk is onderlegd direct de alarmbellen zal doen afgaan. Echter niet bij Legion. Het bedrijfsleven wordt bekritiseerd dus de eerste reflex is ontkennen. Het is gewoon knalharde bewezen wetenschap dat veel fijnstof inademen een verhoogde kans op longziekten geeft. Ga naar Wijk aan Zee en je kan de uitstoot gewoon iedere dag zien, ruiken en meten. Niet gek dat er dan meer kankergevallen worden gemeten. Zeker als je ook nog eens bedenkt dat een groot deel van de mensen die in die regio wonen bij Tata werken. Blijkbaar gaan politieke belangen bij jou boven feiten en mensenlevens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 16:23

Dat was al lang bekend maar heeft men terzijde geschoven. Van huisartsen wenst men het niet aan te nemen terwijl zij de mensen zijn die dit het beste kunnen registreren en melden. Wanneer gaat men huisartsen wat dit betreft eens meer serieus nemen?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 16:24

Het is een logisch gevolg van het wanbeleid van de overheid wetende wat voor stoffen uitgestoten worden,

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 nov. 2020 - 7:36

'En wat zien we? Ze roken er als schoorstenen.' Flauwekul, ze roken er niet meer dan gemiddeld in NL. Weet niet of jij weleens in Wijk a Zee komt, ik wel. De schoorstenen van Tata roken daar dag en nacht. Bij aflandige wind kan je de bruine wolk gewoon boven zee zien hangen. En jij probeert de gezondheidsschade daarvan te bagatelliseren door de bewoners zelf de schuld te geven als dat ze teveel zouden roken. Hoe ranzig kan het worden! Heb je soms aandelen Tata? En wat betreft je onderbouwing, die rammelt gelijk je verhaal ook aan alle kanten. ik heb een wat nauwkeuriger kaartje voor je (zie onder). Wat blijkt, er wordt het meest gerookt in Groningen en nb Vlieland. Ga jij maar even uitleggen waarom het aantal longkankergevallen op Vlieland lager is dan dat in Wijk a Zee. https://www.rivm.nl/media/smap/rokers.html?detail=wijk

Albert_Bakker
Albert_Bakker18 nov. 2020 - 5:05

Wat zijn PAX? Ik ken PAK's en ik weet ook waar BTEX voor staat, maar PAX heb ik nog niet gehoord. Ik zie dat het wordt verondersteld algemene kennis te zijn dus in het kader van de verheffing van het volk zou ik ook graag op dat hoger niveau worden getild. Bij voorbaat dank.

1 Reactie
LaBou
LaBou 18 nov. 2020 - 8:14

https://www.ikea.com/nl/nl/cat/pax-systeem-19086/. Maar ik denk dat je dat niet bedoelt.

Fredje3
Fredje318 nov. 2020 - 4:06

We worden omringt door voornamelik prachtige natuurlijke zaken. Helende en voedende gewassen en wat doen we? We creeeren een industrie die ons stuk maakt, producten die ons stuk maken en noem maar op en maar voet bij stuk houden dat we een intelligent soort zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter17 nov. 2020 - 23:30

Onder de rook van pernis kun je beter ook niet wonen.

Jan37
Jan3717 nov. 2020 - 21:05

Het is heel simpel . Iedereen weet dit al jaren, die zoals ik , in dit gebied woont . Dus je heb een keuze , of je blijf er wonen, met medeweten van de luchtvervuiling, van Tata en Schiphol, maar met werk dichtbij, of je ga verhuizen . Jouw keuze, en niet zoals laatst, uit Amsterdam naar wijk aan zee verhuizen, en dan gaan zeuren dat Tata daar staat. Die staat er al een paar jaar . Je ga ook niet naar Amsterdam verhuizen, en dan zeuren dat het druk is, allemaal keuzes

1 Reactie
Sailor2
Sailor218 nov. 2020 - 9:59

Kletskoek Jan "Ga maar verhuizen" Al woon je er dertig jaar, pak je biezen, zo pakken ze dat in China aan maar niet in een democratie. Wel lekker voor de vervuilers, mensen zoals jij.

Aart van de aap
Aart van de aap17 nov. 2020 - 20:36

Kortom, we sluiten de boel....asap

The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 20:27

FR: "Dat is dus dichtheid van het wegennet die daar zeker hoger is." - https://ibb.co/Wnghd0z In Noord-Groningen, onder de rook van Delftzijl?

The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 20:23

FE heeft waarschijnlijk net zijn aandelen in de tabaksindustrie verkocht.

Dave Velzen
Dave Velzen17 nov. 2020 - 18:38

Oeps deze cijfers zijn dodelijk hoor. Ze kunnen beter daar kiezen voor een zware industrie die minder vervuilend is.

Sailor2
Sailor217 nov. 2020 - 18:23

Als je op de satellietfoto van de Nederlandse luchtverontreiniging kijkt dan zie je ėėn stip rood precies waar Tata steel zich bevindt. Bewijs is overduidelijk dat Tata zijn omgeving disproportioneel verontreinigd. Beproefde methode: ontkennen, vertragen, onderzoek, muggenziften door duurbetaalde advocaten, nog meer onderzoeken, en hier en daar wat goed betaalde trollen(lobbyisten). En zo stierven velen aan sigaretten en asbest om maar eens wat te noemen. Het gelul moet eens afgelopen zijn, dit is een schandalig falen van de overheid in de bescherming van zijn burgers.

P Haan
P Haan17 nov. 2020 - 17:57

Tata steel heeft dezelfde fout gemaakt als de NAM. Ze hebben de sociale factor niet meegewogen, zijn overgegaan naar een winst- en bonusgedreven cultuur en dachten de omwonenden niet nodig te hebben. Vroeger had je het hart niet om iets tegen Hoogovens in te brengen. Je ging met pek en veren de streek uit. In NAM gebied gold hetzelfde, alle schades werden met een sigaar en een borrel aan de keukentafel opgelost. Grote sociale spelers in de regio, waarmee elke klacht voorkomen of de kop ingedrukt werd. Hiermee is lang ruim baan gegeven aan zaken waarvan al jaren bekend was dat er zware gezondheidschade van kwam. Zo zie je maar dat mensen gewoon te koop zijn.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot17 nov. 2020 - 19:00

'Tata steel heeft dezelfde fout gemaakt als de NAM. Dat is inherent aan het systeem dat zo in elkaar zit dat het maken van die fout hoogstens op lange termijn wat schade geeft. Tegen die tijd zijn de aandeelhouders en de CEO al lang met goed gevulde zakken vertrokken.

P Haan
P Haan18 nov. 2020 - 6:34

Joe, Dat klopt, maar het gaat verder terug. NAM heeft altijd gezorgd dat ze de regio blij hielden. Elk goed doel werd betaald, ze hadden complete vakantieparken in eigen beheer. Hoogovens destijds ook, die had complete huizenvoorraden, en reisbureau waar je voor een schijntje vakanties kon boeken en een winkel waar personeel dure apparaten met korting kon kopen. Ik denk dat de andere oude reuzen een zelfde benadering hadden. Zo houd je de onrust voor een koopje tegen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 nov. 2020 - 17:02

'Er kunnen veel meer oorzaken zijn' Knap staaltje ontkenningsgedrag! Er is al jaren bekend dat er rond Tata teveel (ultra)fijnstof in de lucht zit, net zoals er ook al jaren bekend is dat het in ademen van dat soort stof tot een verhoogde kans op longaandoeningen geeft. Hang een wit laken aan de waslijn in Wijk a Zee en je kan het na een dag zelfs gewoon zien. Je reactie komt dan ook over als een onsmakelijke trap na voor mensen die dankzij Tata en laks overheidsbeleid aan dit soort kwalen (over)lijden. 'zorg ik voor funderende info:' Proest! https://eenvandaag.avrotros.nl/item/rivm-meet-veel-ultrafijn-stof-in-omgeving-tata-steel-ze-moeten-beter-filteren-of-stoppen/

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander17 nov. 2020 - 16:04

Verstikkende vervreemding. Dit vloeit voort uit de mantra 'economische groei, toename van winsten en behoud en toename van werkgelegenheid dan gaat goed met Nederland'. Ten koste van milieu en gezondheid. Werkgevers, maar ook vakbonden schijnen dat maar niet los te kunnen laten. Het volwaardig basisinkomen zou ook hier een deel van de oplossing zijn; we gaan weer doen wat nuttig, gezond en goed voor het milieu is. Bestuursrechtelijke aanpak van milieuovertredingen is vaak een lange weg. Daarbij komt dat bestuurders van gemeenten en provincies maar ook Ministeries(o.a.EZ) onder invloed van het bedrijfsleven extra druk op bestuurlijke handhavingsafdelingen leggen als werkgelegenheid en economische groei in het geding zijn. Rekken en er bij blijven. Dat zou niet meer mogen. Zeker in tijden van ecologische neergang zou je verwachten dat er systematisch een andere weg in wordt geslagen. Helaas zit dat met 'middenkabinetten' over rechts er niet in. De grenzen zijn al ver, heel ver en duurzaam overschreden. Maar Rutte en consorten blijven lekker doorpolderen, lees doormodderen. Meer longkanker -de getallen liggen systematisch ver boven de corona sterfgevallen- is nog maar een van de vele kwalijke gevolgen. Ondertussen blijven de politici van het 'midden' gevoelig voor de rookfabrikantenlobby. En wij maar braaf naar de overheidsspotjes kijken over hoe je van het roken moeten afkomen. De inmiddels al weer een jaar uitgestelde Omgevingswet, een vanaf het begin van de ontwikkeling financieel en organisatorisch fiasco van jewelste met veel politieke scoringsdrift - waarom horen we daar zo weinig over- gaat dit niet oplossen. Eerder worden burgers nog verder in het technisch-juridisch bos gestuurd. Met het leven in een wereldwijd ziekenhuis als begin en eindstation. Wie stopt de trein van totale vervreemding? Wie buigt het spoor om? Dat is een lang traject dat begint bij bewustwording en systeemverandering in alle lagen van de maatschappij. Kiezen voor een compleet andere richting waarin het leven van mens, dier en plant serieus wordt genomen.