Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omwonenden Tata Steel leven 2,5 maand korter

  •  
22-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1200 keer bekeken
  •  
tatatoxic

Inwoners van Wijk aan Zee hebben een lagere levensverwachting dan andere Nederlanders. Ze overlijden gemiddeld 2,5 maand eerder als gevolg van de nabijheid van Tata Steel. In andere dorpen in de buurt van de staalfabriek overlijden mensen gemiddeld een halve tot anderhalve maand eerder, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Nu.nl schrijft: “Dat is een gemiddelde. Voor individuele inwoners kan de impact van de uitstoot sterk verschillen, zegt onderzoeker Leendert Gooijer van het RIVM. "Door de uitstoot kan iemand longkanker krijgen en vroegtijdig overlijden, terwijl iemand anders helemaal niet ziek wordt."

Uit de gegevens van het RIVM blijkt onder meer dat de kans op astma en longkanker groter is in de buurt van Tata Steel. Zo hebben kinderen 3 procent vaker astma en is de kans op longkanker 4 procent groter.

NRC schrijft: “Het RIVM merkt verder op dat overlast van de fabriek – in de vorm van stof, stank en geluid – ook kan leiden tot stress en hart- en vaatziekten. Volgens het RIVM ervaart ruim 80 procent van de inwoners van Wijk aan Zee dit soort overlast. Verder kan ook de uitstoot van lood gevolgen hebben voor het zenuwstelsel van kinderen, en daardoor IQ-verlies tot gevolg hebben van 0,02 tot 0,2 punt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.