Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omwonenden Tata Steel al een halve eeuw in de steek gelaten, blijkt uit schokkend rapport uit 1975

  •  
20-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
791 keer bekeken
  •  
tatasteel

Dat Tata Steel (voorheen Hoogovens) een gevaar vormt voor de gezondheid van omwonenden was al in 1975 bekend. Dat blijkt uit een door EenVandaag opgeduikeld rapport van de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. De concentratie kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) was ook toen al veel te hoog.

De inmiddels 90-jarige biochemisch technoloog van het Centraal Milieulaboratorium (GCML) van Amsterdam, Henk Heida, had in 1975 de leiding over het onderzoek. Dit onderzoek was het allereerste dat de luchtkwaliteit boven het Noordzeekanaal en de IJmond ging meten. "En waarin we vaststelden hoe het ervoor stond. Kijk hier", zegt hij, terwijl hij een staafdiagram toont in het rapport van PAK-concentraties bij de tien meetpunten. "Kijk, die knalt eruit hè." Hij wijst de staaf aan van meetpunt Wijk aan Zee, die ruim vijf maal langer is dan de andere meetpunten. "En nu zijn we bijna 50 jaar verder."

Longkanker komt in de omgeving van Tata Steel veel vaker voor dan in de rest van Nederland. In 2020 beweerde de GGD nog dat dat zou komen omdat mensen in de regio vaker zouden roken. “Je kunt gewoon nu met dit rapport zien: het heeft niks met roken te maken”, reageert hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer aan de Vrije Universiteit Amsterdam tegenover EenVandaag. “Dit gaat echt over Wijk aan Zee en de verspreiding daar. Het is heel gek dat het niet gebruikt is. Je vraagt je ook af waarom dit niet gebruikt is. Je gaat er bijna iets achter zoeken.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2023 - 7:20

Ik wist het ook al, dacht het al te weten. Het was voor mij niet heel nieuw. Nu weet ik dus waarvan. Althans dat denk ik.

Mathijsco
Mathijsco20 sep. 2023 - 19:34

"In 2020 beweerde de GGD nog dat dat zou komen omdat mensen in de regio vaker zouden roken." En dan vragen sommige mensen zich nog serieus en vol verbazing af waar toch dat beeld van die onbetrouwbare overheid vandaan komt?

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen20 sep. 2023 - 12:10

Maar waarom hebben de rijksoverheid en de gemeente Amsterdam, in 1975 mede-eigenaars van Hoogovens, niet ingegrepen? Of wachten we eerst tot Hoogovens verkocht is zodat we een particulier bedrijf schadevergoeding kunnen vragen?

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood20 sep. 2023 - 12:52

Als je mede eigenaar bent van een bedrijf ga je dan ingrijpen of houd je alles onder de pet? Wat dacht jij zelf?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2023 - 7:22

Het gebeurt tot op de dag van vandaag in alle provincies. Je hoort ook m.b.t. boeren het ene na het andere verhaal.

JohannesV2
JohannesV220 sep. 2023 - 11:57

Tegen deze vervuiling kun je als individuele bewoner niet tegenop barbecueën, open haardstoken of autorijden.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-220 sep. 2023 - 20:21

Tata dient dan ook gewoon gesloten te worden.

Mirzas
Mirzas20 sep. 2023 - 11:30

Ja, in die zin is niet alleen Tata verantwoordelijk voor Tata. Als je er gewend aan raakt dat controlerende instanties wegkijken en/of paniek proberen te voorkomen (die mensen paffen gewoon teveel), dan ga je ook eerder op de oude voet verder. Dus dat 'er bijna iets achter zoeken', ik zou zeggen: ga zoeken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 sep. 2023 - 11:21

Raporten zijn er om anderen bezig te houden terwijl de regering niks niks doet om net te doen alsof de oppositie iets gedaan krijgt.