Joop

'Omwonenden Chemours moeten moestuin mijden'

  •  
21-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
28755011745_961b90a88c_k
Wie in de directe omgeving van het bedrijf Chemours in Dordrecht woont, doet er goed aan geen groente en fruit uit eigen tuin meer te eten. Daarvoor waarschuwen wetenschappers in de Volkskrant. Volgens hen is er een reëel gevaar dat de moestuinen bedekt zijn met de giftige stof GenX.
Een week geleden werd al bekend dat GenX op meer plekken in het Zuid-Hollandse drinkwater terecht is gekomen dan voorheen werd gedacht. Evenwel zou de hoeveelheid niet gevaarlijk zijn, aldus wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In hoeverre dat ook geldt voor de giftige stoffen die op de bladeren van planten terecht is gekomen, is onduidelijk.
Volgens een toxicoloog van de Universiteit Utrecht moeten mensen stoppen met het eten uit eigen tuin, tot bekend is in welke mate de planten besmet zijn. Hij roept de overheid op om grondig onderzoek te doen naar de schadelijke gevolgen voor de omgeving. Behalve GenX zijn er ook concentraties PFOA ontdekt; een kankerverwekkende stof die vroeger werd gebruikt voor de productie van teflon en tegenwoordig op de Europese lijst van zeer zorgwekkende stoffen staat.
Bronnen: Volkskrant, NOS / cc-foto: trein foto

Meer over:

nieuws, chemours,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Horige
Horige23 jul. 2017 - 7:22

Dat geschreeuw van al die toxicologen ben ik wel een beetje zat. Voor onder de 500 euro heb je een rapport van eurofins wat er op je krop sla zit.. Misschien dat ze de stof Gen X als 351 e stof toe moeten voegen. Ik neem aan dat ze daar op de Universiteit van Utrecht ergens nog wel een budget voor hebben. Je zal zien dat er minimaal 300 stoffen gemeten worden op het kropje. Alleen zijn de hoeveelheden zo klein dat het gaat over een gram stof op 400m3 sla. Wij zijn met z'n allen wel een klein beetje aan het doorslaan. Ik onderschat het probleem met Gen X niet. Ik snap ook niet dat deze fabriek toestemming heeft gekregen om 6400 kg Gen X te lozen op de Merwede.

Anoniempje5
Anoniempje523 jul. 2017 - 7:11

Misschien goed om heel Nederland (bij benadering) eens te onderzoeken hoe het is gesteld. Want zoals adrie al opmerkt, het gif beperkt zich niet tot alleen moestuintjes maar ook de commerciële productie binnen kan dringen. En dit is maar 1 bedrijf. Ik vermoed dat het zich echt niet beperkt tot dit ene bedrijf maar er wel meer zijn die legaal of illegaal de omgeving aan het vervuilen zijn. En laat de CEO's niet wegkomen met bedrijf failliet te laten gaan zodat alle (opruim) kosten weer eens op de burgers terecht komt.

Martinel
Martinel22 jul. 2017 - 16:10

Laat Jette Klijnsma dit maar niet horen. Iedereen een moestuintje toch alleen sommige mensen niet....wat gaat zij hier tegenover stellen? Compensatie? Of duikt zij zoals de gehele PvdA weer weg richting eigen schuld dikke bult. "Dan moet je daar maar niet gaan wonen".... Etc... Ik lach me dood.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis22 jul. 2017 - 15:53

Dit is eigenlijk al weer oud nieuws. We zijn al weer toe aan een nieuwe aflevering van de neoliberale serie ´ik geef geen fuck om mijn medemens ´. De kartelvorming van Duitse autofabrikanten die consumenten duizenden guldens teveel hebben laten betalen voor hun auto in de jaren negentig.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin23 jul. 2017 - 12:10

@ Pieter - klopt. Er staan twee artikelen over de kartelvorming van die fabrikanten in Die Zeit: http://www.zeit.de/mobilitaet/2017-07/diesel-skandal-volkswagen-audi-porsche-daimler-kartell http://www.zeit.de/mobilitaet/2017-07/diesel-skandal-volkswagen-audi-porsche-daimler-selbstanzeige Echt het lezen waard. Met name timing van de zelfaangifte(s) is opmerkelijk. Veel ogenschijnlijk goed geïnformeerde lezersreacties wijzen erop dat Duitsland kennelijk een heel strenge rechtspraak op dit gebied heeft: en die aangiftes zouden erop kunnen duiden dat de omvang van deze zaak het eerste 'Dieselgate-Schummelsoftware-Skandal' verre overtreft. Nu is bijvoorbeeld meneer Winterkorn van VW al een enorm omstreden figuur. Hij heeft een herinneringsvermogen van de gemiddelde Korsakoff-patiënt, als het erom spant. Zijn collega-managers zijn geen haar beter. Grosso modo zijn er twee mogelijkheden: er komt een gigantische rechtsgang van jaren, met heel hoge straffen; of de kwesties worden voor een habbekrats geschikt. Ik verwacht het tweede. ------- Moraal: wie onvoorwaardelijk vertrouwen heeft in multinationals en vrije markten, die loopt een significante kans door vergiftiging aan een heel naar einde te komen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak222 jul. 2017 - 11:29

"Volgens een toxicoloog van de Universiteit Utrecht moeten mensen stoppen met het eten uit eigen tuin, tot bekend is in welke mate de planten besmet zijn. Hij roept de overheid op om grondig onderzoek te doen naar de schadelijke gevolgen voor de omgeving." Ik las dat de burgemeester daar helemaal niet blij mee was: hij was bang dat de mensen zich ongerust zouden maken.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin22 jul. 2017 - 16:34

Dat staat ook bekend als de Tsjernobyl-tactiek, of de Harrisburg-methode - ik herinner me uit 1986 een heel klein berichtje uit de DDR-Volkskrant: 'Havarie in einem Nuklear-Reaktor in der UdSSR'. Tien regels of zo. Maakt U zich geen zorgen.

ton14024
ton1402422 jul. 2017 - 8:30

Het volgende bericht zal wel ´´Omwonenden Chemours moeten wijken´´ zijn.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin22 jul. 2017 - 16:37

Haha, zeg dat wel, Ton - omwonenden zijn alleen maar lastig voor het produktieproces en het verdienmodel. Het zijn namelijk mensen. Wat je niet kan zeggen van de managers en de autoriteiten. Binnenkort: de eerste GGZ-klinieken zonder patiënten. Die zitten de administratie en de bureaucratie en de beeldvorming in de media in de weg.

adriek
adriek22 jul. 2017 - 7:10

Op producten waar (afgeleiden) van GenX en C8 en andere schadelijke stoffen verwerkt zijn zou een zwart kader moeten staan met daarin de tekst "bij de productie van dit product is aan de omgeving ernstige schade toegebracht", en dat zou niet alleen moeten gelden als de schadelijke stoffen in Nederland neerdwarrelen... De consument is zich veelal niet bewust dat hij de uitstoot van dit soort stoffen ondersteunt als hij een pan met teflon-coating koopt.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje523 jul. 2017 - 7:04

Eens. Maar waarom niet die teflon-coating verbieden als het niet zonder alle randschade geproduceerd kan worden? Ik was laatst verbaast dat die dingen maar max een jaar meegaan en je langzaam de teflon laag aan het opeten bent. Dat kan ook vast niet echt gezond zijn.

Martinel
Martinel21 jul. 2017 - 16:24

De overheid en de bescherming van haar burgers....onderzoekje op onderzoekje, rekken en nog eens rekken. Dit bedrijf zou à la minute gesloten moeten worden ter bescherming van de mensen die dit betreft. Daarna die onderzoekjes, die waarschijnlijk in het 'belang' van zo'n gunstig zullen uitpakken. Van economische waarde he? Niks aan de hand. Na jaren zal blijken....nou vul maar in...

1 Reactie
Martinel
Martinel21 jul. 2017 - 16:25

van zo'n bedrijf ...

adriek
adriek21 jul. 2017 - 14:10

Het eten van producten uit de land- en tuinbouw uit de omgeving is daarentegen geen enkel probleem.

3 Reacties
Andrija
Andrija23 jul. 2017 - 5:57

Klopt, dat zit zo vol met gif dat dit beetje GenX en PFOA het waarschijnlijk alleen maar gezonder maakt. ;-)

Anoniempje5
Anoniempje523 jul. 2017 - 7:06

Goed punt. En iedereen maar afvragen waarom kanker toch zo aan het toenemen is de laatste jaren.

Haastig
Haastig26 jul. 2017 - 23:58

Anoniempje 23 juli 2017 at 09:06 "En iedereen maar afvragen waarom kanker toch zo aan het toenemen is de laatste jaren." Dat ligt dan weer aan de toename leeftijdstoename, - Het gebruik van tabak - Overgewicht of obesitas - Ongezonde voeding met weinig fruit en groente - Gebrek aan lichaamsbeweging - Alcoholgebruik - Het seksueel overdraagbare HPV-virus (dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) - Luchtverontreiniging in steden Misschien als we naar die tuinbouwgronden wandelen, daar flink schoffelen en 's avonds lekker smikkelen van de opbrengst van die land/tuinbouw hebben we gelijk al flink aantal van de veroorzakers van kanker vermeden. Als we die sigaret, peuk en potje seks ook achterwege laten, zijn we klaar.