Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OMT’ers zijn gedraal kabinet zat: ‘Over tien dagen code zwart’

  •  
24-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Rutte: naleving basisregels moet echt snel beter

© DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte en demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) geven een toelichting over de situatie rondom de basismaatregelen

Terwijl kabinet tevergeefs probeert de besmettingsaantallen met dreigementen naar beneden te praten , staat het water de zorgmedewerkers tot aan de lippen. IC-baas en OMT-lid Diederik Gommers verwacht dat er binnen tien dagen sprake zal zijn van code zwart, zo verklaarde hij dinsdag in de Tweede Kamer.
Hugo de Jonge, die op dat moment in de Eerste Kamer was, ziet zo’n rampscenario nog niet direct voor zich. “We zitten nog niet in de buurt van code zwart”, zei hij desgevraagd in de senaat. “Ik kan niet voorspellen of we daar over tien dagen wel zitten. Het lijkt mij dat ook de heer Gommers dat niet kan voorspellen.”
Gommers vreest dat de IC-capaciteit niet zoveel kan worden uitgebreid als De Jonge denkt. Veel medewerkers zitten thuis omdat hun kinderen corona hebben gekregen. Ook heeft veel IC-personeel er het afgelopen jaar de brui aan gegeven.
Volgens OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten probeert het demissionaire kabinet voortdurend de kool en de geit te sparen. Bij Nieuwsuur noemde hij het dinsdagavond “ ongelooflijk belangrijk ” dat het kabinet harde keuzes durft te maken.
"Volgens Bonten wordt nu tegelijkertijd geprobeerd om code zwart te voorkomen, om geen harde maatregelen te nemen én om weg te blijven bij vaccinatiedrang, -dwang of -plicht. Die drie zaken gaan niet samen, zegt hij. “Als maatregelen onbespreekbaar zijn, dan moet de vaccinatiegraad snel heel erg omhoog. En tot die tijd moeten de ziekenhuizen zien te overleven. Als we het niet over de vaccinatiegraad kunnen hebben, dan rest slechts één ding: maatregelen aanscherpen om de ziekenhuizen overeind te houden. Daarmee bouwen mensen geen verdere immuniteit op. Dat betekent dat we de maatregelen waarschijnlijk moeten aanhouden tot het voorjaar ons uit die crisis gaat halen.”"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (103)

Libertain
Libertain25 nov. 2021 - 7:29

("...dan rest slechts één ding: maatregelen aanscherpen om de ziekenhuizen overeind te houden.") Was het dan niet slimmer geweest om de ziekenhuizen overeind proberen te houden toen de neoliberalen van Rutte ze omver probeerden te gooien wat met een aantal van de ziekenhuizen, helaas in de afgelopen jaren gelukt is? Dan zatten we nu zeker niet in deze situatie dat de Duitse deelstaat Nord-Rhein Westfalen 26 IC bedden voor Nederlandse patiënten inmiddels gereserveerd zou hebben. Hadden we maar beter niet bezuinigd.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 nov. 2021 - 12:52

En zou houden een paar honderd wappies op de IC een heel land in gijzeling. Is er niet ergens een leegstaande kazerne of fabriek waar deze mensen van hun "griepje" kunnen genezen?

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 nov. 2021 - 13:02

De wappies zijn een prachtige bliksemafleider - er werken nu minder mensen in de zorg en bij IC bedden want Rutte wilde ze niet helpen Maar het zijn de wappies hè...mensen die de overheid niet vertrouwen ...hoe zou dat nu weer komen ?

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2021 - 13:10

In de kazerne schijnen asielzoekers te zitten. Industriel erfgoed krijgt vaak ook andere bestemmingen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 nov. 2021 - 13:53

"Maar het zijn de wappies hè…mensen die de overheid niet vertrouwen" Extreem-rechts Baudetvolk. Die vertouwen alleen racisten. Boeie wat daarmee gebeurt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 16:25

Ik vroeg me steeds af waarom in Limburg de vaccinatiegraad zo laag is. Zou het Wilders zijn, de aanhang van....?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 16:57

Griezel Omgekeerd ook! Je hebt bliksemafleiders en bliksemafleiders!

pahan
pahan24 nov. 2021 - 12:13

OMT adviseert, doet dat vervolgens met klem en nu met geweld. Ze zijn nergens verantwoordelijk voor, dat wil geloof ik nog steeds niet doordringen. Na al die tijd zou je denken dat ze de rolverdeling wel zouden begrijpen. Het verschil in inzicht zal wel zitten in het klassieke verschil tussen theorie en praktijk. Er zijn nog zat IC bedden beschikbaar, dat klopt. Maar men wenst de offers niet te benoemen om die bedden ook daadwerkelijk van personeel te voorzien.

CharlesdeValois
CharlesdeValois24 nov. 2021 - 12:00

Je komt wel eens bij de dokter en vaak tast hij bij een klacht meer in het duister omtrent kwaal en dan zit je daar mooi mee. Grijpt naar wat hij geleerd heeft, past het toe en na allerlei misdiagnoses hoor je in uiterste gevallen :leer er maar mee leven. En dan is de vraag logisch of zoiets gerapporteerd wordt als ziekte of komt je kwaal nooit ergens in de boeken (weet niet dus telt niet| )dus wordt er nooit verder onderzocht op wetenschappelijk niveau? Vervolgens zit je jaren thuis-niemand die om je geeft en bij toeval kom je er achter dat elke dag een wortel eten je kwaal langzaamaan doet verdwijnen. Ik hoor de lezer denken: wat is dit nou voor verhaal? Waar het om gaat is dat men steeds spreekt over tegelijkertijd knollen en geiten sparen, terwijl de figuurlijke oplossing (bos wortel) vlakbij onder je eigen ogen in de achtertuin ligt. Dus met andere woorden wat weet men nog allemaal niet,

1 Reactie
ton14024
ton1402424 nov. 2021 - 13:10

Zeg ik niet.

Haz
Haz24 nov. 2021 - 11:54

Het OMT lult ook maar wat. Meeste bestemmingen komen van kinderen die opa en oma aansteken die op de IC belanden. Maar het OMT wilt niet de scholen sluiten. Laffe en slappe hap.

5 Reacties
Me, myself and I2
Me, myself and I224 nov. 2021 - 12:16

Misschien moet je opa en oma gewoon zelf laten kiezen of ze in de wintermaanden nu wel of niet hun kleinkinderen willen zien. En ze ook duidelijk maken dat hier de komende paar jaar een extra risico aan zit gezien het nieuwe virus. Want als je het nu hebt over wie het land in lockdown houden, dan zijn het natuurlijk de bejaarden en de mensen met welvaartsziekten. Niet om lullig te doen, maar het is wel degelijk waar.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 nov. 2021 - 13:03

https://www.frontaalnaakt.nl/archives/het-zijn-niet-de-ongevaccineerden-maar-de-kinderen.html

Haz
Haz24 nov. 2021 - 13:36

Me, myself and I 24 november 2021 at 13:16 Het feit blijft dat de IC's vollopen met oudere mensen. Ik zie jou geen oplossing geven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 16:30

Griezel En van daaruit de kinderen, de ouders, de grootouders, de kinderen in de klas, de vriendjes en vriendinnetjes., Het gaat naar boven in de piramide! Die kinderen in de klas en vriendjes en vriendinnetjes, steken hun ouders weer aan, die de grootouders etc..etc...De ongevaccineerden en de kwetsbare mensen en ouderen zijn de klos en bemannen uiteindelijk het ziekenhuis. Het komt altijd ergens vandaan,

Me, myself and I2
Me, myself and I224 nov. 2021 - 21:13

@haz Volgens mij begin ik daarmee. Even een paar maanden opa en oma even weghouden bij de kleinkinderen. Of even testen voor je langs gaat.

Effie2
Effie224 nov. 2021 - 11:54

Veel mensen lijken de maatregelen zó zat te zijn, dat ze de noodkreten van van de overbelaste zorgverleners en het zorgwekkende aantal corona zieken en corona doden minder zwaar vinden wegen dan hun éigen slachtofferschap. En dan is het niet raar dat ze de maatregelen boycotten. En het virus maakt er intussen dankbaar gebruik van. Ik vrees het ergste.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 16:32

Het virus gaat daar waar de mensen geen weerstand hebben, maar vooral daar waar ze geen weerstand bieden aan het virus,

Berend22
Berend2224 nov. 2021 - 11:38

Code zwart is natuurlijk verschrikkelijk maar eerlijk is eerlijk met een IC vol met ongevaccineerden lijkt me het toch niet moeilijk een keuze te maken wie er voorrang krijgt op de IC?

1 Reactie
ton14024
ton1402424 nov. 2021 - 13:18

Volgens mij is er al duidelijk gecommuniceerd dat vaccinatie geen rol mag spelen bij triage. Dat maakt die keuze moeilijker.

EenMening
EenMening24 nov. 2021 - 11:37

Een van de overwegingen van het OMT om 2G NIET in te voeren, is dat andersdenkenden niet worden uitgesloten. Op het terrein van vaccineren waren dat traditiegetrouw orthodox gereformeerden en antroposofen maar recent zijn daar allerlei andere groepen bijgekomen waaronder antivaxxers, samenzwevers en mensen in achterstandswijken. Als je de reacties op dit onderwerp eest wordt duideljk hoe intolerant veel mensen zijn richting niet-gevaccineerden. Die kunnen nog wel wat leren van het OMT.

2 Reacties
frankie48
frankie4824 nov. 2021 - 12:43

Je vergeet de doorsnee ongevaccineerde vrouwen in ons land die zwanger zijn, want in alle ziekenhuizen maar vooral in Rotterdam worden er op dit ogenblik veel opgenomen!

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2021 - 10:45

Vanwege de geboortegolf en personeelstekorten moesten ziekenhuizen zwangere vrouwen ook al eerder steeds vaker weigeren. Niet zo handig die golf. https://www.ad.nl/binnenland/strijden-om-een-bed-op-kraamafdeling-het-is-vreselijk-nee-te-moeten-verkopen~a2e9ee65/

ManekiNeko
ManekiNeko24 nov. 2021 - 11:29

Hugo de Jonge, die op dat moment in de Eerste Kamer was, ziet zo’n rampscenario nog niet direct voor zich. “We zitten nog niet in de buurt van code zwart”, zei hij desgevraagd in de senaat. “Ik kan niet voorspellen of we daar over tien dagen wel zitten. Het lijkt mij dat ook de heer Gommers dat niet kan voorspellen.” Nee , klopt Hugo. Gommers heeft netzomin voorspellende gaves als jij. Wat Gommers wel kan-en dat zou jij ook moeten kunnen- aangeven dat als we lineaire de huidige cijfers doortrekken wat en hoeveel er in het ziekenhuis terecht komen. En dat zijn er dan meer dan men aankan.

frankie48
frankie4824 nov. 2021 - 10:30

Vanaf het begin gaat bij het OMT ook niet puur om de bestrijding van een pandemie, want dan hadden ze de lijn van de Wereldgezondheidsorganisatie wel gekozen, hoe vaak hebben wij die gasten niet horen zeggen wij moeten ook rekening blijven houden met de economische gevolgen. De wetenschappelijke benadering om een pandemie te gaan bestrijden wordt vanaf de eerste dag gedwarsboomd door het OMT en het politieke besluit om de economische gevolgen tot een minimum te gaan beperken verergert de boel ook nog eens keer.

2 Reacties
frankie48
frankie4824 nov. 2021 - 10:40

Eerlijkheid gaat voor alles, waarom nu pas bij de vierde golf waarbij de uitval van zorgpersoneel je voor grote problemen gaat plaatsen, als lid van het OMT je vraagtekens willen gaan plaatsen bij het capaciteit vraagstuk in de zorg na alle doldwaze bezuinigingen voor de pandemie! Waarschijnlijk omdat jezelf ook doldwaas en een aanhanger van het neoliberalisme bent.

Berend22
Berend2224 nov. 2021 - 11:56

@frankie48 aanhangers van een ideologie (communisme, marktwerking, neoliberalisme ,..) gaan vroeg of later altijd onderuit omdat ze verkeerd om redeneren.

Rick Hofland
Rick Hofland24 nov. 2021 - 10:20

Er is best aan te merken op onze regering, maar ik begin het ook wel wat beu te worden dat iedereen maar naar de regering wijst waar verder iedereen in het land hun eigen belang en idealen steeds voorop zet en een hoop stampij maakt als de regering maatregelen neemt die niet hun hun straatje vallen. Deze zomer hadden de umute-us demonstraties veel steun en was de algemene mening dat er nog veel minder beperkingen nodig waren en amper 1 maand geleden kon over een 3e booster prik alleen nog maar gefluisterd worden want we moesten eerst de derde wereld vaccineren. En bij de eerste aangescherpte maatregelen vielen de vertegenwoordigers van sportverenigingen, horeca en anderen die beperkingen van hun “normale” doen haast over elkaar heen om maar te pleiten dat hun achterban echt moest worden overgeslagen want het was onmogelijk om ff een scan te maken van een QR code of om andere maatregelen te organiseren. Het zou fijn zijn als we met z’n allen eens ff in de spiegel kijken en dan eerlijk naar onszelf zijn over dat wij vooral met z’n allen ons niet aan beperkingen willen houden en dat we ook met z’n allen heel hard schreeuwen en protesteren naar de regering dat die ons in tijden van weinig besmettingen allemaal de vrijheid moet geven die wij voor ons zelf belangrijk vinden. Had de overheid maar niet hun oren laten hangen naar ons allemaal. Ieder volk krijgt de leiders en het leiderschap dat het verdient en of er nou een regering met welke andere gematigde partijen dan ook aan de macht was geweest, het was niet anders gegaan dan met deze regering. Toeslagen affaire, Groningen en ga zo maar door, er is meer dan genoeg wat er onder Rutte compleet mis is gegaan en waarom ik graag een andere regering zou zien komen dan een voortzetting van de huidige, maar wat betreft de Corona besluiten en het steeds weer mee gaan met wat in bepaalde periodes de geluiden en wensen van het volk, van ons zijn, dat is nou net iets waar iedere Nederlandse regering op dezelfde manier mee om zou zijn gegaan.

5 Reacties
ton14024
ton1402424 nov. 2021 - 10:47

Code zwart dreigt en er gebeurt niets. Je schrijfseltje is onzin.

Rick Hofland
Rick Hofland24 nov. 2021 - 11:26

Ton, code zwart dreigt en er gebeurt niets, dat klopt helemaal.WIJ doen niets. Iedereen heeft z’n mond vol over de vrijheden in ons land, maar blijkbaar kunnen wij die verantwoording dus helemaal niet aan. De ziekenhuizen staan op het punt op tilt te gaan en nog passen we ons gedrag niet aan.

sr626
sr62624 nov. 2021 - 11:47

Wat Ton14024 zegt is echte onzin. Rick heeft gelijk.

Jozias2
Jozias224 nov. 2021 - 13:17

Rick heeft volkomen gelijk.

ton14024
ton1402424 nov. 2021 - 13:29

R, ben je niet te oud voor een lesje ´hoe leer de Nederlander in gods naam nog eigen verantwoordelijkheid´?

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis24 nov. 2021 - 10:19

Wat voor kleur gaat van nu af aan de jaarlijkse griep krijgen? (Onder het bekende adagio "Never waist a good crisis" om meer macht te krijgen over de burgers.)

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis24 nov. 2021 - 10:16

Het artikel vermeldt terecht: "Ook heeft veel IC-personeel er het afgelopen jaar de brui aan gegeven." Het is opvallend voor de iets meer geïnformeerden onder ons dat velen van hun het werk -wat ze al die tijd zonder gevaccineerd te zijn deden- hebben opgegeven omdat ze niet vaccineerd willen worden, maar dat dat nooit vermeld wordt.

3 Reacties
sr626
sr62624 nov. 2021 - 11:45

Ach weer iemand die het vaccin niet vertrouwd. Zo blijft het virus rondgaan. Bedankt hoor.

Me, myself and I2
Me, myself and I224 nov. 2021 - 12:21

Zou overigens best interessant zijn om te weten, of het inderdaad zo is dat veel personeel is weggegaan om die reden. Gevaccineerd of ongevaccineerd overigens. @sr626 De groep mensen die wel vertrouwen heeft in het vaccin op zich maar geen vertrouwen heeft in het vaststellen van de doelgroep alsmede de wijze waarop die foutief vastgestelde doelgroep overgehaald dient te worden, is wellicht vele malen groter dan u denkt.

Norsemen
Norsemen24 nov. 2021 - 13:21

"Het is opvallend voor de iets meer geïnformeerden onder ons" Dat jij jezelf zo ziet, daar heb ik heel hard om kunnen lachen. Dank daarvoor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 10:15

Ik heb het allemaal gehoord, altijd weer hetzelfde liedje!

Dehnus
Dehnus24 nov. 2021 - 10:02

Harde lockdown.. dank je wel grefos, Nazis en andere wappies. Nu kan mijn moeder weer binnenblijven dag in dag uit. Man je handen gaan op den duur toch jeuken.

2 Reacties
Oproerschreeuwer
Oproerschreeuwer24 nov. 2021 - 11:18

Vergeet de niet westerse medelanders niet.

Phantom3
Phantom324 nov. 2021 - 11:28

Want we moeten ons allemaal aanpassen aan je moeder?

itsme3
itsme324 nov. 2021 - 9:22

Ach ja, Gommers. De man die zichzelf iedere keer weer tegenspreekt. Vorig jaar zomer ging ie in no time van "Niets aan de hand" naar "paniek!, paniek!, paniek!". Beidden was overdreven.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt24 nov. 2021 - 10:17

Als we alles vantevoren zouden weten, zouden we nu kunnen zeggen wanneer het stopt en wat daarvoor nodig is. De toekomst 100% zeker voorspellen, is nog niemand gelukt. En met een virus gaat dat zeker niet lukken. Als er IEMAND met zijn poten in de modder staat en de meest realistische verwachtingen kan doen, is het Gommers wel.

Norsemen
Norsemen24 nov. 2021 - 9:17

Een code zwart is net zo goed te voorspellen als het aantal besmettingen.

3 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko24 nov. 2021 - 11:31

Nee hoor, daar zijn gewoon rekenmodellen voor

Norsemen
Norsemen24 nov. 2021 - 12:16

Voor een code zwart ook. Gaat beide om aantallen

ManekiNeko
ManekiNeko24 nov. 2021 - 17:02

@Norsemen 24 november 2021 at 13:16 Voor een code zwart ook. Gaat beide om aantallen Je hebt volkomen gelijk. Ik las niet ipv net in code zwart is net zo goed

Radio-Head
Radio-Head24 nov. 2021 - 9:15

Bijgevoegd het bekende vraaggesprek uit 1964 tussen interviewer Günter Gaus en Hannah Arendt. In het sowieso verheffende interview zijn twee gedeeltes, die op huidige politiek ontwikkelingen van toepassing zijn, denk ik zomaar. De één begint bij 51.20m over hoe bijvoorbeeld nu een OMT als groep zich tot elkaar zou moeten verhouden, de laatste bij 1.04.26, over hoe de Staatsman met Deskundigen (OMT)als informatie bron, zich tot wereld zo als wie die kennen verhoud. Hannah Arendt (1964) - What Remains? (Full Interview with Günter Gaus) Engels ondertiteld. https://www.youtube.com/watch?v=dVSRJC4KAiE Fijne dag.

adriek
adriek24 nov. 2021 - 9:12

Blijkbaar moet het er daadwerkelijk van komen dat er stervende mensen zonder adekwate verzorging aan hun lot overgelaten worden. Net als honderd jaar geleden: de geschiedenis herhaalt zich.

Rode druppel
Rode druppel24 nov. 2021 - 9:06

De SP had jarenlang weer gelijk. Men heeft de zorg kapot bezuinigd. Terug naar een zorgfonds, nu.

10 Reacties
Jozias2
Jozias224 nov. 2021 - 9:56

@rode druppel Dus als er veel branden zijn dan is extra brandweer de oplossing ipv brandpreventie?

vdbemt
vdbemt24 nov. 2021 - 10:19

Heb je het door Sehers vergeten document gezien? Met de 'plannen' van de VVD en het CDA? Daar komt de zorg helemaal niet in voor. Van Rutte 4 hoeven we geen herstel van de door hem afgebroken zorg te verwachten.

vdbemt
vdbemt24 nov. 2021 - 10:20

Sehers = Segers

erikbos
erikbos24 nov. 2021 - 10:31

@Rode druppel "Men heeft de zorg kapot bezuinigd." Toch knap elk jaar weer veel meer geld aan iets uitgaven en dan het verwijt krijgen dat je het kapot bezuinigd. Er wordt al decenia lang al elke jaar miljarden meer uitgeven aan zorg dan het jaar ervoor. In 2000 werd er 38 miljard per jaar aan de zorg uitgegeven in 2020 al 100 miljard per jaar. https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/84047NED?dl=54E65

Gerygrr
Gerygrr24 nov. 2021 - 11:56

Jozias, Goed punt. Dé manier om de problemen door te schuiven met het geven van adviezen en zo te komen tot bv. verbieden van kaarsjes bij de kerstmaaltijd op scholen. Het verbieden van risicovol gedrag en daarbij geen controle regelen of financieren. Het irriteert mensen al jaren hoe de overheid schijnveiligheid creëert en de burgers zelf verantwoordelijk maakt voor de uitvoering van voorschriften. Wie iets toch wil organiseren moet veel vrijwilligers regelen die alles kosteloos willen doen. Mensen zijn het zat.

Norsemen
Norsemen24 nov. 2021 - 12:20

"Dus als er veel branden zijn dan is extra brandweer de oplossing ipv brandpreventie?" Ja natuurlijk. Of wil jij mensen met een foldertje naar een brandend huis sturen?

Jozias2
Jozias224 nov. 2021 - 13:21

@norseman Ik denk niet dat er geen brandweer hoeft te zijn maar alleen maar meer brandweer zonder de oorzaak aan te pakken is ook niet goed. Alles wat je kunt voorkomen met preventie draagt qua schade vele malen meer bij dan het blussen.

ton14024
ton1402424 nov. 2021 - 13:36

N, J bedoelt het goed ???? Het komt er alleen zo lullig uit.

vdbemt
vdbemt24 nov. 2021 - 13:50

@Erikbos. Zonder meer te doen in de zorg, wordt die al duurder door: toename van de bevolking medicijnen en behandelingen die duurder worden doorgeslagen buraucratie (alles moeten noteren wat er gedaan wordt) dure functies bij zorgverzekeraars en meer. Als je in je budget niet meebeweegt, of niet voldoende meebeweegt, met dit soort kosten, maar de zorg hetzelfde (we hebben het nog niet eens over 'meer') wilt laten geven, mag je gerust van 'bezuinigen' spreken.

erikbos
erikbos24 nov. 2021 - 14:35

@vdbemt " Zonder meer te doen in de zorg, wordt die al duurder door: toename van de bevolking" De kosten stijgen niet zozeer door een toename van de bevolking (dat zijn doorgaans geen ouderen) maar door de vergrijzing van de bevolking. Oudere mensen doen een veel groter beroep op de zorg daarnaast zijn er continue nieuwe behandelmogelijkheden en medicijnen die de kosten opjagen. " maar de zorg hetzelfde (we hebben het nog niet eens over ‘meer’)" We hebben het wel degelijk over meer want niemand accepteert dat je zorg krijgt met technieken en medicijnen uit 1998. Men wilt de modernste hartklep en medicijnen, die zijn doorgaans een stuk duurder. We hebben het hier over een verdrievoudiging aan uitgaven in de zorg in 20 jaar. Dan is de term kapot bezuinigd compleet los van de realiteit. Dat de uitgaven niet efficiënt zijn en de zorg een bureaucratisch monster is lijkt me wel duidelijk.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 nov. 2021 - 9:00

Het moet heerlijk zijn om tijdens een pandemie in de oppositie te zitten. Geen enkele verantwoordelijkheid, eventuele oplossingen zoals 2G blokkeren en wel kunnen toeteren hoe slecht het allemaal gaat. Wel is het natuurlijk extra sneu als je dan nog steeds geen zetels kunt winnen. We stevenen gewoon weer af op een harde lockdown, de scholen zullen dicht moeten. Als de situatie nog wat slechter wordt komt hier wel weer voldoende steun voor. De zwakkeren in de samenleving (voornamelijk de kinderen) zullen hier wel weer de dupe van worden, tis niet anders.

4 Reacties
Jozias2
Jozias224 nov. 2021 - 9:57

Klopt, enerzijds wel roepen dat er meer gedaan moet worden maar niet de maatregelen steunen.

lmgikke
lmgikke24 nov. 2021 - 10:17

Oppositie kan niets blokkeren. De coalitie heeft de meerderheid. De Regering voert beleid. Niet de schuld van het falen bij de oppositie leggen.

vdbemt
vdbemt24 nov. 2021 - 10:23

".... zoals 2G blokkeren en wel kunnen toeteren hoe slecht het allemaal gaat. Wel is het natuurlijk extra sneu als je dan nog steeds geen zetels kunt winnen.": De PVV is inmiddels de 2e partij in de peilingen. De coalitie heeft, gezamenlijk, in de peiling 19 zetels verloren. En daar gaan we mee verder. Toch maar nieuwe verkiezingen?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 nov. 2021 - 10:34

@Imgikke, zoals ik al zei, voor de oppositie is het lekker makkelijk.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 nov. 2021 - 8:57

Volgens mij zijn het nu de wappies in het parlement die niet willen doorpakken en pas volgende week gaankijken of 2g kan worden ingevoerd.

GMatth52
GMatth5224 nov. 2021 - 8:53

"Terwijl kabinet tevergeefs probeert de besmettingsaantallen met dreigementen naar beneden te praten, staat het water de zorgmedewerkers tot aan de lippen." Het is onzin dat het kabinet Rutte dit probeert, want door de snel toenemende besmettingscijfers is statistisch vast te stellen, dat de belasting van de zorgcapaciteit binnen 10 dagen evenredig zal toenemen. Tussentijdse gedragsverandering van de bevolking -plotseling de basismaatregelen beter gaan naleven- zal daar niets aan veranderen. Dat weten Rutte en De Jonge donders goed, maar dit is juist hun misleidingstactiek. "IC-baas en OMT-lid Diederik Gommers verwacht dat er binnen tien dagen sprake zal zijn van code zwart, zo verklaarde hij dinsdag in de Tweede Kamer. (...) Gommers vreest dat de IC-capaciteit niet zoveel kan worden uitgebreid als De Jonge denkt. Veel medewerkers zitten thuis omdat hun kinderen (...). " Hier heeft het kabinet-Rutte juist bewust op aangestuurd. Dit doen zij om de druk op de hele samenleving te vergroten, en daarmee het klimaat rijp te maken voor verdergaande vaccinatiedwang en uitsluiting van mensen die de vaccins danwel de QR-Apartheids-pas weigeren. Zie wat de regering in Oostenrijk nu doet. "Volgens OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten probeert het demissionaire kabinet voortdurend de kool en de geit te sparen. Bij Nieuwsuur noemde hij het dinsdagavond “ongelooflijk belangrijk” dat het kabinet harde keuzes durft te maken." Als spreekbuis van het kabinet-Rutte geeft OMT-lid Marc Bonten een verkeerde voorstelling van zaken. Het kabinet probeert juist niet "de kool en de geit", dat lijkt maar zo. Het moet voor de mensen aannemelijk worden gemaakt, dat de verzwaarde vaccinatiedwang, de QR-pas en het discrimineren van weigeraars onvermijdelijke maatregelen zijn. Het zaaien van angst en verwarring, en van verdeeldheid onder de burgers, helpt hierbij. Hiermee wordt de deur verder opengezet naar inbreuk op Grondwettelijke rechten als de privacy (medisch geheim) en de lichamelijke integriteit van de burgers, en naar de dwang- en politiestaat. Dit is het achterliggende doel van de 'strategie van de groepsimmuniteit'. Door het opzettelijk nalaten van een test-en opsporingsbeleid -tegen het advies van de WHO in- heeft het kabinet-Rutte deze situatie -van de dreigende Code Zwart- laten ontstaan. Die dertigduizend Corona-doden, die het 2e Kamerlid Simons noemde in haar Kamermotie 14 Juli, zijn door het kabinet-Rutte op de koop toe genomen. De totale dwang- en politiestaat, met het bespioneren van burgers in hun privéleven, wordt nu opgetuigd. Op de keiharde repressie tegen verzet van de burgers heeft de staat tijdens de Avondklok-rellen begin dit jaar al een voorschot genomen, zoals betoogd door Han van der Horst ("Het kabinet leert nu hoe straks sociale onrust met repressie de kop ingedrukt wordt", Joop.nl 06-03-2021).

4 Reacties
Gaz Typari
Gaz Typari24 nov. 2021 - 10:33

Wat zou een betere aanpak zijn?

GMatth52
GMatth5224 nov. 2021 - 19:00

Gaz Typari: "Dus én besmettingen zoeken en isoleren, én contactonderzoek, én de capaciteit in ziekenhuizen verhogen, én social distancing" (Richard Pebody, teamleider bij WHO EUropa); "Test, test, test" (Tedros Adhanom Gebreyesus, directeur-generaal WHO. Zie "WHO kritisch: Nederland vaar niet blind op groepsimmuniteit", AD 17-03-2020. Zie ook "Eén jaar COVID: Vernietigend rapport WHO over aanpak in Westerse landen", website DeWereldMorgen.Be 17-03-2021. Veel westerse landen reageerden veel te laat. Maar Vietnam voerde direct 'social distancing' en strenge grenscontroles in. Ook Taiwan, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland hebben het veel beter gedaan.

GMatth52
GMatth5224 nov. 2021 - 19:23

Gaz Tapayari: Sorry, datum artikel DeWereldMorgen.Be (Eén jaar COVID) is 12 maart 2021.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2021 - 10:37

Voor de grens tusen China en Vietnam. Vergelijk dat eens met die van Nederland en de onringende landen. Zulk mooi prikkeldraad hebben we niet. www.rfa.org/english/news/china/vietnam-border-09212021095446.html

FromValue
FromValue24 nov. 2021 - 8:30

Een lockdown is een jojo.... je dringt de besmettingen omlaag maar in de situatie na de lockdown is er niets significants gewijzigd waardoor de besmettingen weer niet exponentieel omhoog zullen gaan. Alhoewel ik 2G prima vind, is dit geen game-changer. Besmettingen ga je niet tegen met vaccinatie; ongevaccineerden zullen en masse weer de IC opstromen en de zwakke bejaarden met comorbiteit vergezellen. In de tussentijd hebben we wel de jeugd, horeca, retail en cultuursector onder de bus gegooid. Het wordt tijd om de feiten onder ogen te zien en over te stappen op vaccinatiedwang, in iedergeval in de hoog risico groepen. Daarnaast zullen we COVID als een griep moeten zien, er zullen zeer veel zwakkeren aan overlijden. Het is het extra zetje. Individueel een drama, maar het alternatief, elke winter van november tot april in een lockdown zitten is voor de samenleving niet houdbaar.

1 Reactie
JoostV2
JoostV224 nov. 2021 - 9:49

Na de lockdown is de situatie wel gewijzigd. We zijn begonnen met boosteren, hierdoor valt een deel van de druk op de IC weg. Het zal dus sneller duren voordat we weer een code zwart hebben, als we die dan nog krijgen. De volgende gamechanger is de coronamedicatie. Ik ben benieuwd of dat voldoende zal zijn. We gaan het leren.

Bouwman2
Bouwman224 nov. 2021 - 8:26

Het OMT moet als men het dan eens is en de balen ,heeeft van het ontslagnemend Kabinet dan maar de macht aan zich trekken. Dat zu conequent zijn. De TK21 verkiezingen ongeldig verklaren en regeren bij decreet. Dat lijkt me logisch als je hety zat bent. Ik vrees evenwel meer dat niet zo zeer het OMT een staatsgreep wil plegen, maar dat anderen die de pest hebben aan dit Kabinet de boel een beetje op stang willen jagen. Maak je mensen bang, dan eten ze uit je hand.

2 Reacties
OlavM
OlavM24 nov. 2021 - 11:30

@ Bouwman: Je wil kennelijk niet weten dat het huidige demissionaire kabinet zit te schutteren met het coronabeleid. En kennelijk heb je ook verdrongen dat begin april eigenlijk geen enkele partij behalve de VVD en het CDA verder wilde met Rutte als premier. (Aangenomen motie van afkeuring, op het nippertje niet aangenomen motie van wantrouwen).

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 16:35

OlavM Ben jij gevaccineerd? Ik denk het niet en ook niet tegen de griep. Jij was daar toch al tegen heb ik eens gelezen?

JanB2
JanB224 nov. 2021 - 8:03

Kijk eens aan! Muiterij in het OMT!

6 Reacties
JoostV2
JoostV224 nov. 2021 - 8:50

Volgens mij zie je die barstjes wel meer. Ik vind deze oprisping echter meer iets als een interne machtsstrijd in het EMC. Iedere dag hoor ik iets anders van een manager daar. Meninkjes...... Ik ben vooral benieuwd of we snel genoeg kunnen boosteren om code zwart te voorkomen. We gaan het zien.

ton14024
ton1402424 nov. 2021 - 10:39

J, hoe snel werkt zo´n vaccin?

JanB2
JanB224 nov. 2021 - 10:49

Als de uitspraak van Gommers naar eer en geweten is gedaan ("over 10 dagen zit ik in code zwart") dan helpt snel boosteren ook niet meer om die code zwart te voorkomen. Niks helpt dan eigenlijk meer. De instroom op de IC's betreft patiënten die gemiddeld ongeveer 2 weken daarvoor besmet zijn. Zelfs als je nu harde maatregelen neemt dan gaat de instroom op de IC's nog 2 weken door en volgt daarbij de steeds hoger wordende besmettingsaantallen van de afgelopen (!) 2 weken (en die zijn uiteraard niet meer terug te draaien maar een vaststaand gegeven). We zullen het zien. Nu maatregelen nemen heeft uiteraard wél zin als het gaat om het beperken van de tijd dat die code zwart situatie gaat duren.

JoostV2
JoostV224 nov. 2021 - 10:58

Ton, twee weken toch. Bij ouderen iets langer, maar je hebt ze natuurlijk niet in 1 dag gezet. Vandaag in VK artikel over situatie in Belgie. Daar zie je de knik, maar wanneer ze begonnen zijn weet ik niet.

JoostV2
JoostV224 nov. 2021 - 14:01

@jan, Ik denk dat Gommers naar eer en geweten spreekt, maar het kan ook zijn dat ie niet over de juiste info bezit. Hij spreekt natuurlijk wel vanuit zijn eigen ziekenhuis.

JanB2
JanB224 nov. 2021 - 20:11

Goed mogelijk (waarschijnlijk ook) dat Gommers vanuit zijn eigen praktijk spreekt. Dat zegt hij feitelijk ook (“over 10 dagen zit IK……”). De vraag is dan in hoeverre het EMC verschilt van andere ziekenhuizen. Ik ben bang dat dat verschil niet zo groot is. Uit ziekenhuizen elders (Limburg) klinken immers al enige tijd noodkreten dat ze het bijna niet aankunnen. Hoe dan ook, de situatie is ernstig lijkt me en de vooruitzichten zijn niet rooskleurig.

r d h
r d h24 nov. 2021 - 8:02

Als maatregelen 2 weken duren voordat ze resultaat boeken is code zwart dus niet te voorkomen neem ik aan.

1 Reactie
JanB2
JanB224 nov. 2021 - 9:00

Was ook mijn idee.

JoostdeV
JoostdeV24 nov. 2021 - 8:01

“maatregelen aanscherpen om de ziekenhuizen overeind te houden. Daarmee bouwen mensen geen verdere immuniteit op. Dat betekent dat we de maatregelen waarschijnlijk moeten aanhouden” Blijkbaar hebben het kabinet en het MO gegokt dat de piek wel zou afzwakken doordat het volk eindelijk de felbegeerde kudde immuniteit zou hebben bereikt. Ze hebben blijkbaar naar gekleurde lijntjes in grafiekjes gekeken en zich blindgestaard op de paar lijntjes drie eind november weer begonnen met dalen. Verlies van mensenlevens, langdurig chronisch zieken, miljarden kosten door een nieuwe lockdown, ondernemers die failliet gaan, de zorg weer overbelast, de cultuur sector ingestort en steeds meer verdeeldheid en agressie onder het volk. Het was blijkbaar allemaal de gok waard. Pakte de gok goed uit, dan had het de verantwoordelijken veel prestige en politieke winst opgeleverd. De gevolgen van het verkeerd uitpakken van de gok liggen nu bij anderen op het bordje. Waar kennen we dit van? Gokken op snelle winst waarbij de gevolgen van verlies bij anderen terecht komen? Bankencrisis, Klimaatcrisis, Q koorts, enz..

4 Reacties
Sonic2
Sonic224 nov. 2021 - 8:48

Ik denk dat het niet eens een slechte afweging was van het kabinet. Een lockdown is alleen aantrekkelijk voor virologen en voor mensen in het ziekenhuis. Die eerste categorie vindt alleen dat strenge maatregelen werken. De 2e categorie ziet het als een manier om de idioot hoge werkdruk te verlagen. Wat de komende maanden op het bordje van de Nederlanders terecht komt is hevig. En het zal niet zo lief en vriendelijk zijn als in 2020. Iedereen is het zat. Van Jole had het laatst over dat we nu ongeveer in 1941 zaten. Er van uitgaande dat de pandemie nog een paar jaar duurt. Ik vond dat toen wat somber, maar achteraf is dat waarschijnlijk nog te optimistisch.

JoostV2
JoostV224 nov. 2021 - 9:51

Na de lockdown is de situatie wel gewijzigd. We zijn begonnen met boosteren, hierdoor valt een deel van de druk op de IC weg. Het zal dus sneller duren voordat we weer een code zwart hebben, als we die dan nog krijgen. De volgende gamechanger is de coronamedicatie. Ik ben benieuwd of dat voldoende zal zijn. We gaan het leren.

JoostdeV
JoostdeV24 nov. 2021 - 9:55

" Een lockdown is alleen aantrekkelijk voor virologen en voor mensen in het ziekenhuis" Een lockdown is voor niemand aantrekkelijk. Een kabinet dat beleid maakt om zoveel mogelijk mensen via besmetting immuun te krijgen, weet dat ze de resulterende golf zullen moeten afremmen met een lockdown. Het is voor heel veel mensen schadelijk dat er wordt gegokt dat een lockdown de volgende golf misschien wel niet nodig is. En waar haal je vandaan dat de zoveelste lockdown voor virologen na alle bedreigingen aantrekkelijk zou zijn?

Sonic2
Sonic224 nov. 2021 - 14:19

@ Joost V Ja laten we hopen op corona medicatie. En voor de rest willen virologen een beperking van sociale contacten en helemaal niet te snel versoepelen. Met versoepelen bedoelen ze dan het opheffen van het werkverbod van de horeca en winkeliers. Ik vind geen enkele viroloog echt uitblinken in het gehele plaatje schetsen.

Jozias2
Jozias224 nov. 2021 - 8:00

Ben ook het gedraai van het Erasmus MC wel zat. In drie dagen komen eerst Kuijpers, verantwoordelijk voor het verplaatsen van patiënten binnen de landelijke IC capaciteit, aan bod die exact hetzelfde zei als de Jonge gisteravond. Dan de Voorzitter van de triagecommssie bij Erasmus MC zei dat eergisteren ook bij op1 en nu stelt Gommers (ook Erasmus mc) het tegenovergestelde. Dan is er altijd wel een deskundige met een andere mening waar een minister mee geconfronteerd kan worden.

2 Reacties
ton14024
ton1402424 nov. 2021 - 10:36

Het tegenovergestelde. Nog 10 dagen en corona hoort tot het verleden?????

JoostV2
JoostV224 nov. 2021 - 14:08

Ton, Kuijpers gaat over de landelijke capaciteit niet Gommers. Ik ga er even vanuit dat Kuijers gelijk heeft. Blijft staan dat als we niks doen we dan een paar weken later in code zwart terecht komen. De enige echte maatregel die we hebben genomen is het Boosteren van ouderen. Dat is geloof ik de helft van de IC opnames. Ik weet alleen niet hoe snel dit ook zorgt voor een verlaging van IC bedden en of we dan genoeg capaciteit hebben om niet gevaccineerde op een ic bed te kunnen leggen. Dus nee over 10 jaar bestaat Corona niet tot het verleden, maar of we in code zwart terecht komen betwijfel ik dus, afgaande op de man die over de capaciteit en bezetting gaat.

Bert de Vries
Bert de Vries24 nov. 2021 - 7:47

De periode Rutte is voorbij. Rutte zelf zal dat niet accepteren, maar het is over en uit. In de coronaperiode komt alles samen. De rampzalige gevolgen van Rutte's bezuinigingsbeleid voor de infrastructuur zoals zorg (alle), politie, brandweer (nota bene), onderwijs, economie enzovoort. Van die gevolgen heeft Covid19 dankzij Rutte's falende strategie een onontwarbare kluwen gemaakt waaruit hij niet meer kan ontsnappen. Een jaar, hooguit twee en de puinhopen van paars zijn klein vuil geworden.

7 Reacties
Bouwman2
Bouwman224 nov. 2021 - 8:37

Uit de TK21 verkiezingen blijkt dat falen niet. Daaruit blijkt dat de kiezers weliswaar naar de rafels gaan, maar toch meer naar het midden. De kiezer wil continuering van Rutte III. Maar daar gaat u aan voorbij meneer de Vries. U bent geen goede democraat. .

Sonic2
Sonic224 nov. 2021 - 8:41

Dit begint inderdaad veel op 1994 en 2002 te lijken. De periode Rutte is inderdaad voorbij. Gaat het een snelle val worden of een langzame? Ik denk een langzame. Het kan nog wel eens een paar jaar duren. Ik ben een optimist, maar u heeft in alles gelijk. En ik sluit niet uit dat we dit de komende jaren elke winter krijgen. De zorg is kapot. Ik zie geen gemakkelijke oplossing. Je maakt 40 jaar neoliberaal beleid niet in 1,5 jaar goed. Sterker nog: de situatie is slecht.

Sonic2
Sonic224 nov. 2021 - 8:44

De situatie is slechter. Het OMT doet het overigens te veel voor alsof die lockdown maatregelen de oplossing zijn. Gommers die roept om harde maatregelen. In feite is het een teken van ernstige zwakte. We kunnen het weer niet aan.

Bert de Vries
Bert de Vries24 nov. 2021 - 10:12

Bouwman, ook in het midden worden kapitale fouten gemaakt. En terzijde, maar mogelijk onbegrijpelijk, ook de meerderheid kan er langdurig falikant naast zitten.

lmgikke
lmgikke24 nov. 2021 - 10:20

Bouman, het falen is zelfs toegegeven door Rutte. Daarom is hij demissionair. De kiezer wil niet continuering van Rutte. Rutte heeft geen meerderheid. Rutte wil een continuering van Rutte. En omdat de VVD geen opvolger klaar heeft en het wel goed vind zo, ontstaat er nu een situatie dat Rutte door kan gaan. Rutte, vergeetachtig, leugenachtig en incompetent (daarom is hij demissionair).

OlavM
OlavM24 nov. 2021 - 11:20

@ Bouwman: [De kiezer wil continuering van Rutte III.] Dat wil "de kiezer' helemaal niet. Dat is onzin. Kiezers stemmen niet voor een kabinet, maar op een partij. Nu wil het geval dat de VVD-fractie in maart de grootste is geworden in de Tweede Kamer -zodat Rutte het voortouw mocht nemen bij het vormen van een nieuwe coalitie-, maar dat betreft altijd nog een minderheid van de kiezers, en dat wil verder niet zeggen dat noodzakelijkerwijs een nieuw kabinet-Rutte zou moeten komen, laat staan met dezelfde samenstelling als het huidige demissionaire kabinet. Wat mij betreft: nieuwe verkiezingen (nog steeds niet uitgesloten), want Rutte heeft zijn geloofwaardigheid (en gewenst zijn bij andere partijen) al lang verloren.

Haz
Haz24 nov. 2021 - 11:53

Olav En wat als daar ongeveer dezelfde resultaten uitkomen? Verkiezingen blijven doen tot de resultaten naar jouw wens zijn?

EricDonkaew
EricDonkaew24 nov. 2021 - 7:47

Volgens mij wil het kabinet 2G wel snel invoeren, maar nu doen de politieke partijen weer moeilijk.