Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

OMT wilde onderwijs gedeeltelijk sluiten, kabinet besloot anders

  •  
04-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dringend mondkapjesadvies buiten lessen in middelbare school
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd het onderwijs gedeeltelijk te sluiten. Dat zei OMT-lid Marc Bonten in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Het kabinet nam het advies niet over. Tijdens de persconferentie liet premier Rutte wel weten dat de optie om het onderwijs opnieuw te sluiten “op tafel” ligt.
Het OMT maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid coronabesmettingen onder jongeren. Tijdens de eerste coronagolf werden uiteindelijk de scholen gesloten en werd online lesgegeven. Dat zou volgens het OMT nu in elk geval voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs weer raadzaam zijn, maar ook voor het hoger en universitair onderwijs.
De NOS meldt dat ook minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voorstander was van een gedeeltelijke sluiting van scholen. Dat het OMT-advies uiteindelijk niet is overgenomen, is vanwege de bezwaren van deskundigen op het gebied van jongeren. Die lieten weten dat het opnieuw opschorten van klassikaal onderwijs niet goed is voor kinderen.

Meer over:

omt, nieuws, onderwijs, covid-19,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

JanB2
JanB24 nov. 2020 - 20:03

Tja, dát is dus inderdaad een maatregel die meteen een slok op een borrel had gescheeld. Horeca en onderwijs zijn immers de grootste verspreiders van besmettingen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2020 - 7:07

In België hebben ze dit al veel eerder laten zien. Men vroeg zich af waarom juist in Wallonië met veel dunbevolkte gebieden de verspreiding zo haard toesloeg. Wat bleek; Studenten die massaal op week-end naar huis gingen en zo het Verus daar in snel tempo verspreidden. Je mag dat in Nederland niet zeggen want dan word per direct je kop er zowat afgehakt. Universiteiten gingen in België puur vanuit zichzelf al in een lock-down. Dit omdat ze het zelf zagen gebeuren. Daar zitten immers de mensen die er verstand van hebben. Maar kom er niet mee aan in Nederland. Ik vond het voorstel van het OMT terecht. Iedereen weet ook dat kinderen van 17 nu eenmaal ervoor gemaakt zijn om overal de grenzen van op te zoeken, waarmee je ze niet wil beschuldigen maar het toch kunt vaststellen. Van Studenten verwacht ik nu juist iets meer verstand, maar helaas. Daar hoor ik het meest van geheel bewuste overtredingen omdat zoals zij zeggen, zij er toch niet ziek van worden. Van hen mag je juist meer verwachten m.b.t. argument en motivatie. Wat overigens niet wil zeggen dat je niet begrijpt wat het kost je aan de regels te moeten houden, dat is bij anderen niet anders. Je zou hen echter op grond van de hen toegedichte verstandelijke vermogens meer toedichten aan verstandelijke vermogens. En zoals altijd; De goeden niet te na gesproken.

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 15:17

Eergisteren werd ons op EenVandaag voorgerekend dat het in het geval van 15.000 besmettingen en een Rt van 0,9 achttien (18) weken duurt totdat dit teruggebracht is tot 900 besmettingen. Dat is de hoeveelheid die nodig is om de verspreiding van het virus via bron- en contactonderzoek onder controle te houden. In het geval van een Rt van 0,7 kan dat aantal van 900 besmettingen bereikt worden in 5 tot 6 weken. Bovendien raken in die tijdsduur in het eerste geval ca 670.000 mensen besmet en in het tweede “slechts” tegen de 200.000. https://www.npostart.nl/eenvandaag/02-11-2020/AT_2145066 Maar publiciteit werkt helemaal anders. Rutte heeft nu al verschillende maken het woord hamer in de mond genomen op een manier die absoluut geen recht doet aan de strategie van de “hamer en de dans”, of zelfs in tegenspraak daarmee is. Is dat nu omdat hij niet begrijpt wat die strategie inhoudt? Of is de bedoeling om twijfels en verwarring te zaaien in het geval iemand hem daar op aanspreekt? Is de bedoeling uitsluitend om de vraag te kunnen pareren met het antwoord dat hij verschillende malen heeft gewaarschuwd “de hamer” te zullen gebruiken en zelfs gebruikt heeft? Het gevolg is dat we binnenkort met 100 miljoen testen zitten, die een enorm aantal virusdragers “uit de markt” weten te halen, maar met een organisatie die niet staat is om de vruchten daarvan te plukken, zodat het wachten slechts is op de volgende golf. Testen is prima, testen is noodzakelijk, maar zonder het bron- en contactonderzoek dat daaraan gekoppeld is, is het slechts een inkomstenbron voor de fabrikanten van de testen en beschermende kleding. Achter de feiten aanlopen als verdienmodel.

Leontrotsky
Leontrotsky4 nov. 2020 - 14:33

Dit kabinet stelt belangen van onderwijs en economie boven de gezondheid. Dit gaat heel veel kosten en voor massale sterfte zorgen. het kabinet had voor een totale lockdown van alle sectoren moeten zorgen (de hele economie en alle diensten en onderwijs hadden op slot gemoeten). Dit had al 12 weken geleden moeten zijn ingesteld tot ongeveer 1 mei 2021. Als we dat hadden gedaan dan waren we midden volgend jaar virusvrij geweest en hadden we de economie via een reset weer kunnen opstarten.

1 Reactie
rupsje2
rupsje24 nov. 2020 - 18:49

@leontrorsky Economie en gezondheidszorg is in dezen het zelfde.

LBNB
LBNB4 nov. 2020 - 13:59

[Bizar. Dat waren dan dus geen deskundigen op het gebied van de gevaren van het virus en voor besmetting maar deskundigen die zich bezighouden met welbevinden en wat sociaal-psychologisch goed is voor jongeren. Sinds wanneer prevaleert die discipline boven die van virus-epidemiologische en medische deskundigen die tot nog toe leidend waren?] Het is toch goed dat ze kijken naar de gevolgen op meerdere gebieden van maatregelen? Of pleit jij voor de macht aan virologen ?

Max6
Max64 nov. 2020 - 13:38

Blij mee... laat die tieners hier maar zo lang mogelijk in hun ritme van school, vrienden ontmoeten (op school), sporten, etc De slachtoffers van het sluiten van de scholen zijn overigens allereerst de kinderen uit armere gezinnen, gezinnen met laagopgeleide ouders, probleemgezinnen, etc. Denk dat mensen met een sociaal hart de laatste zouden moeten zijn die de scholen willen sluiten.

3 Reacties
LaBou
LaBou 4 nov. 2020 - 17:59

"De slachtoffers van het sluiten van de scholen zijn overigens allereerst de kinderen uit armere gezinnen, gezinnen met laagopgeleide ouders, probleemgezinnen, etc. Denk dat mensen met een sociaal hart de laatste zouden moeten zijn die de scholen willen sluiten Ga ik toch eens "begrijpend" lezen: die kinderen uit arme gezinnen zullen maximus een zorg zijn maar hij wil dat argument graag gebruiken om "mensen met een sociaal hart" zo ver te krijgen dat ze de scholen open willen houden zodat die ouders hun bijdrage aan de economie kunnen blijven leveren. Want uiteindelijk is dat waar het om gaat, niet het belang van die kinderen.

Max6
Max64 nov. 2020 - 21:48

@LaBou tja, je kunt begrijpen wat je wilt natuurlijk. Economie is ook belangrijk, maar voor mij is gewoon zo-normaal-mogelijk kunnen leven belangrijk. En zeker voor kinderen (en nog meer voor kinderen die het wat zwaarder hebben) is dit extra belangrijk. Gewoon naar school, en door leven ipv (bang) thuis gaan zitten.

LaBou
LaBou 5 nov. 2020 - 11:16

Beetje onzinverhaal van je, maximus en dat weet je zelf ook wel. Als die kinderen zo belangrijk waren zou er allang een veel groener beleid zijn. Dan was er allang een heel ander onderwijsbeleid. En het feit dat dat niet zo is geeft aan dat het gewoon om de poen gaat,dat kinderbelang is een smoes waarmee die burger gelijmd moet worden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 12:43

Wie zijn die deskundigen dan?

Bouwman2
Bouwman24 nov. 2020 - 12:18

Dat je kinderen niet van onderwijs moet uitsluiten is wel bekend: als je de schhool twee maanden dicht doet. leren de kinders niets. Dan werk je functioneel analfabetisme in de hand.

10 Reacties
JanvdH2
JanvdH24 nov. 2020 - 12:39

Dat is gewoon BS. Ook kinderen hebben in Maart "gewoon" les gehad maar dan online, en dat gebeurt nu ook gedeeltelijk voor de kinderen die positief getetst zijn. Er zijn mogelijkheden om dit dus wel te doen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 12:44

lulkoek elke dag op school is een dag waarop je iets hád kunnen leren maar dat helaas niet mag doen. weg met dit onderwijs systeem, het maakt mensen dom en het in in strijd met de rechten van de mens en de rechten van het kind.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 12:47

Mijn dochtertje is 3 jaar en kan het alfabet opzeggen, tot 15 tellen, meerdere letters schrijven en meer van dat soort dingen. Waarom kan ze dan? Omdat ze dat wil. Scholen presteren het notabene halfabeten af te leveren na jaren onderwijs. De oorzaak dat zelfs in de hoogste regio's de domste mensen actief zijn zal dan ook wel heel goed het onderwijs kunnen zijn. Daar ontleer je het denken, het creatief zijn en aangeboren talenten.

Max6
Max64 nov. 2020 - 13:39

@Griezel... "Mijn dochtertje is 3 jaar en kan het alfabet opzeggen, tot 15 tellen, meerdere letters schrijven" wat heeft dit met onderwijs te maken? klinkt meer als kunstjes nadoen... onderwijs is voor kinderen zo veel meer. Als ik je stukjes lees hoop ik dat je dochter voldoende onderwijs krijgt en zich zelf een beeld kan vormen van de wereld om zich heen.

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 15:03

"onderwijs is voor kinderen zo veel meer. Als ik je stukjes lees hoop ik dat je dochter voldoende onderwijs krijgt en zich zelf een beeld kan vormen van de wereld om zich heen." Geen betere plek om je een beeld te vormen van de wereld om je heen dan opgesloten in een klaslokaal met nog 30 andere lotgenoten. Dan weet je vast hoe de toekomst er uitziet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 15:10

Nee je draait de boel om Kunstjes doen dat is onderwijs Je leert een proefwerk en dat vergeet je daarna weer Uiteindelijk heb je niks geleerd En wat is gemeten? Je geheugen!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 15:14

Ik vind het echt heel kwaadaardig wat deze maatschappij die kinderen allemaal aandoet

Max6
Max64 nov. 2020 - 17:39

@The Apple, wel 30 lotgenoten met allemaal een andere achtergrond en kijk op het leven. Daarnaast is er nog tijd genoeg naast school om de wereld op een andere manier te ontdekken.

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 21:10

Maximus - Ik ben nooit kind geweest, dus ik weet niet hoe dat was.

LaBou
LaBou 5 nov. 2020 - 11:18

"wel 30 lotgenoten met allemaal een andere achtergrond en kijk op het leven." Die achtergrond wil ik nog wel geloven, maar die "kijk ophet leven"? Daar komen de meeste volwassenen al niet eens aan toe, laat staan kinderen.