Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OMT wil mondkapjesplicht voor demonstraties, sportwedstrijden en drukke winkelstraten

  •  
10-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
Mondkapjes in Amsterdam

© AMSTERDAM - Mensen met mondkapjes op straat in het centrum van Amsterdam. Het wordt weer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels. De winkels vallen onder publi

Update 19.50 uur:  De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) ziet weinig ruimte om de huidige coronamaatregelen te versoepelen. De maandag beëdigde minister zit daarmee op dezelfde lijn als het Outbreak Management Team (OMT) dat adviseert de regels zelfs nog wat aan te scherpen.
Direct na de beëdiging liet Kuipers weten dat het aantal besmettingen momenteel te hoog is om de teugels te laten vieren. Zou het nieuwe kabinet dat wel doen, is er een risico dat de samenleving “ontwricht” wordt door hoog ziekteverzuim of verplichte quarantaines. Wel zei de nieuwe minister te willen kijken naar “wat wel kan”.
Voor donderdag staat een nieuwe coronapersconferentie gepland, waarbij voor het eerst niet Hugo de Jonge naast Mark Rutte staat, maar gezondheidsminister Kuipers. Voorafgaand aan die persconferentie is er woensdag eerst nog een overleg met het OMT.
Eerder:
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om de mondkapjesplicht verder uit te breiden. Op plekken waar veel mensen samenkomen, ook in de open lucht, moet het dragen van een mondkapje verplicht worden. Ook in binnenruimtes waar mensen samenkomen die niet tot hetzelfde huishouden behoren wordt de plicht uitgebreid als het aan het OMT ligt. Nu is een mondkapje alleen verplicht bij verplaatsingen. Het OMT wil dat ok bij zitten het masker op het gezicht blijft. Verder stelt het OMT voor dat er alleen nog gebruik gemaakt mag worden van medische mondmaskers van minimaal type 2. “Deze maskers bieden een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers en bieden de drager daarnaast ook meer bescherming tegen het oplopen van een infectie.”
"Ongeacht of er afstand gehouden kan worden, adviseert het OMT dat iedereen vanaf 13 jaar continu een mondmasker draagt, ook wanneer iemand zit, behalve als er wordt gegeten of gedronken. Locaties waar dit wordt geadviseerd zijn hogescholen en universiteiten, horecagelegenheden, binnen-evenementen, culturele instellingen, bedrijven en kantoorruimtes en sportinstellingen, behalve wanneer iemand sport. Ook in drukke publieke buitenruimtes waar geen afstand gehouden kan worden is het advies dat iedereen een masker draagt. Dat kan zijn in winkelstraten, bij sportevenementen, tijdens demonstraties en op drukke markten."
Het OMT adviseert ook om als in een schoolklas drie kinderen besmet zijn geraakt de hele klas in quarantaine te laten gaan. De scholen gaan vandaag weer open.
Het is nog niet bekend of het nieuwe kabinet, dat vandaag aantreedt, de adviezen overneemt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.