Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet voert spoedoverleg over invoering harde lockdown

  •  
17-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Persconferentie premier Rutte en minister De Jonge over coronamaatregelen

© DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven een toelichting op strengere coronamaatregelen. ANP BART MAAT

Update 12:30
Vanavond geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. Ook de baas van het RIVM, Jaap van Dissel, zal daarbij acte de présence geven. Alom wordt aangenomen dat er een harde lockdown wordt afgekondigd, zoals het OMT adviseert. Politiek journalist Ron Fresen van de NOS zegt:
"“Het is de verwachting dat het demissionaire kabinet dit ingrijpende advies overneemt. Ze kunnen ook moeilijk anders, gezien de grote zorgen over hoe snel deze variant zich verspreidt. ‘Het is alle hens aan dek’, hoor je in kabinetskringen. Dit zou ook de eerste keer zijn dat ze al maatregelen nemen vóór er een nieuwe golf is. Het wordt wel een lastige boodschap voor het kabinet, want er is natuurlijk een hoop moedeloosheid bij veel Nederlanders. Zij denken: we zijn een jaar verder sinds de vorige lockdown, veel mensen zijn inmiddels gevaccineerd. En dan zijn we toch weer terug bij af, vlak voor de feestdagen.”"
Update zaterdag 09:15
Het kabinet voert spoedoverleg over de maatregelen die het OMT adviseert. Een harde lockdown waarbij alleen nog essentiële winkels open mogen blijven wordt niet langer uitgesloten. Mogelijk worden vandaag nog nieuwe maatregelen bekend gemaakt via een persconferentie, meldden diverse media waaronder de NOS.
"Uit cijfers uit Amsterdam blijkt dat het aandeel van de omikronvariant in het totaal aantal besmettingen elke twee à drie dagen verdubbelt. Het is de verwachting dat de variant volgende week dominant zal zijn in de hoofdstad. Volgens het OMT is sprake van een race tegen de klok: gaat het toedienen van boosterprikken aan alle volwassenen de komende weken snel genoeg om de omikrongolf voor te zijn?"
OMT-lid Marion Koopmans, die zelf onderzoek doet naar het virus, zette bij Op1 uiteen dat de omikron-variant zich enorm snel verspreidt. Tegelijkertijd is niet helemaal duidelijk wat de gevolgen precies zullen zijn. Het probleem is dat het te laat zal zijn als die wel duidelijk worden. Ook al zijn de gevolgen voor patiënten wellicht gemiddeld milder dan zal, bij het uitblijven van maatregelen, het aantal ziekenhuisopnames hoogstwaarschijnlijk zo fors stijgen dat de zorg vastloopt.
Eerder:
De kans op een striktere lockdown is aanzienlijk, nu het Outbreak Management Team (OMT) vrijdagochtend tot de conclusie is gekomen dat de situatie ‘echt zorgelijk’ is. Dar meldt Het Parool. Na het weekend brengt het OMT zijn advies uit en zal het kabinet beslissen over eventuele extra maatregelen.
Na afloop van de ministerraad liet demissionair gezondheidsminister De Jong weten dat duidelijk is dat de opgebouwde immuniteit onvoldoende beschermt. Ook riep hij iedereen die ervoor in aanmerking komt op de boosterprik te halen: ‘We willen voor de jaarwisseling de zestigers echt hebben gehad.’
De huidige maatregelen, de zogenaamde “avondlockdown”, geldt tot 14 januari. Nu de nieuwe Omikron-variant hard op weg is de dominante versie van het virus te worden en die zich vele malen sneller lijkt te verspreiden dan voorganger Delta, schieten de huidige maatregelen mogelijk tekort om een nieuwe golf te voorkomen.
Wat een eventueel nieuw pakket aan maatregelen inhoudt, is niet bekend. Maar volgens bronnen in Den Haag gaat het dan bijvoorbeeld aan het nog verder terugbrengen van het maximumaantal bezoekers aan horeca, culurele instellingen en winkels. Striktere maatregelen zijn ook niet uitgesloten, zoals het opnieuw compleet sluiten van sectoren, oftewel een harde lockdown.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.