Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

OMT-leden: Sluit ouderen en kwetsbaren op in corona-vrije 'sociale bubbels'

  •  
24-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
387 keer bekeken
  •  
Bewoners verpleeghuis krijgen weer bezoek

© HOUTEN - Een bewoonster van verpleeghuis Het Haltna Huis van zorginstelling Zorgspectrum krijgt bezoek van haar dochter. Verpleeghuizen mogen weer bezoek ontvangen, maar wel volgens strikte r

Om ouderen en kwetsbaren te behoeden voor het coronavirus, moeten zij in een ‘beperkte sociale bubbel’ worden afgeschermd van de buitenwereld. Daarvoor pleiten enkele leden van het Outbreak Management Team (OMT) in het Parool. Volgens hen zijn jongeren onevenredig de dupe van de maatregelen bedoeld om kwetsbare mensen te beschermen en ook lijdt de economie onnodig veel schade.
In de krant zegt de zelf 75-jarige oud-VVD-senator Heleen Dupuis:
"Laten wij ouderen thuisblijven als we daar jongere mensen de ruimte mee geven. Zij moeten de maatschappelijke processen op gang houden. Ik vind dat logisch en goed verdedigbaar. Ook voor onze eigen bescherming is het beter als wij zo min mogelijk in de openbare ruimte komen."
Ook kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het OMT, breekt een lans voor meer vrijheid voor jongeren:
"Voor hen is dit echt een verschrikkelijke situatie. Medisch gezien hebben ze nauwelijks last van het virus, maar sociaal worden zij verreweg het hardst getroffen. School, evenementen, sociale activiteiten – alles wat voor jongeren zo belangrijk is om zich te ontwikkelen en contacten op te doen – zijn weggevallen."
Zowel Dupuis als Illy zeggen dat de discussie rond dit onderwerp is vertroebeld door mensen als Jort Kelder en Marianne Zwagerman die respectievelijk spraken over ’80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben’ en ‘dor hout’. Door zich op die manier uit te laten over ouderen en kwetsbaren, hebben ze het onderwerp nagenoeg een taboe gemaakt terwijl er volgens Dupuis en Illy wel over gediscussieerd moet worden.
Ze zijn niet de enige OMT-leden die een scheiding van jong en oud voorstaan, mede om een complete lockdown te voorkomen. Cees Hertogh, OMT-lid en hoogleraar Ouderengeneeskunde en Ethiek van de zorg pleit voor een regulering van bezoek in verpleeghuizen, evenals Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. Hij stelt een systeem van ‘sociale bubbels’ voor om te voorkomen dat net als bij de eerste corona-golf ouderen volledig afgezonderd raken van de buitenwereld:
"We moeten ernaar toe dat kwetsbare mensen een beperkt aantal vaste contactpersonen hebben. Als je het virus vergelijkt met een bosbrand zijn sociale bubbels de brandgangen die voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. Binnen zo’n bubbel moeten mensen verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Als iedereen elkaar via-via toch blijft ontmoeten, gaat het weer mis."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (227)

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 aug. 2020 - 12:24

De Rt wordt door de Zweedse "RIVM" geschat op 0.83 (95% betrouwbaarheidsinterval 0.71-0.97). De geregistreerde covid sterfte is tot staan gekomen. De vakanties zijn wel zo'n beetje voorbij. Het verbod op samenkomsten van 50 of meer is nog steeds van kracht ook voor kerkdiensten net als de milde "lockdown" maatregelen. Het wachten is op het komende "griepseizoen".

1 Reactie
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal27 aug. 2020 - 5:07

Mooi zo ! Al dat mondkapjesgedoe is nergens voor nodig. Spanje en Frankrijk zijn echt gek geworden wat dat betreft. En Amsterdam ook

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind26 aug. 2020 - 10:25

Het OMT blijkt een groep gevaarlijke gekken. Eerst wilden ze groepsimmuniteit , dus zo veel mogelijk mensen bewust besmetten, zodat we 100.000 extra COVID doden er bij krijgen. Daarom roept de VVD nog steeds dat ze het virus ‘gecontroleerd’ laten rondwaren. De score van deze vvd cda D66 regerind is nu 11.000 doden Taiwan roeide het virus zo goed mogelijk uit, en staat op 500 doden. En geen lockdown meer nodig, geen schade aan de economie, geen werkloosheid, failliete bedrijven. Waarom wil deze regering wel meer werloosheid, failliete bedrijven, en veel meer doden?

2 Reacties
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal27 aug. 2020 - 5:10

Harde maatregelen zoals in Spanje leiden tot ... meer doden. Intelligenter overheidsbeleid zoals in Zweden is vele malen beter, in alle opzichten

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 aug. 2020 - 14:35

Het in sommige kringen geprezen Kerala heeft een beleid van zg inverse quarantaine waarbij gezonde ouderen (aanvankelijk 60 plussers) verplicht geisoleerd werden om besmetting te voorkomen. Mede daardoor ligt de sterfte laag maar de psycho-sociale problemen die isolatie met zich meebrengt nemen steeds ernstigere vormen aan. Virusvrij is Kerala ook niet. https://dashboard.kerala.gov.in/index.php

gimli55
gimli5526 aug. 2020 - 9:06

Mij valt het elke keer weer op dat maatschappelijke instanties oplossingen aandragen voor groepen, waar de leden zelf niet toe behoren. Verder verwijzen ze naar de coronavrije sociale bubbel, terwijl niet onderzocht is of die aanwezig is. Het bekende over de schutting gooien van zelf veroorzaakte puinhoop. Naar welk systeem wordt verwezen, als de familie geen contact mag hebben door infectie gevaar. Het is het creeeren van een papieren werkelijkheid, waarbij de oplossingen met mooie volzinnen op papier wordt geregeld. Na invoering blijkt de werkelijkheid weerbarstiger of is wat gesteld wordt niet aanwezig. Dan volgt er een herstel plan, waarbij niet alles praktisch geregeld wordt en zijn we zo weer een jaar verder. Herkenbare aanpak van vele problemen door de huidige politiek, concrete voorbeelden hoef ik niet te noemen. Dat heb ik al vaker gedaan. Anders krijg weer het verwijt dat ik te veel herhaal. Dat klopt, het blijft gewoon opnieuw gebeuren.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden25 aug. 2020 - 23:28

En dat allemaal omdat de GGD er niet -meer- in slaagt om iedereen te testen en de mensen die besmet zijn te isoleren, zodat de rest gewoon door kan gaan met leven en werken.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 9:24

Vrije Geluiden Precies een van de redenen waarom ik niet zoveel waarde meer hecht aan de wekelijkse cijfers en het reproductiegetal, kortom het dashboard, teveel afhankelijk van niet functionerende GGD's en de grillen van de bevolking. Bovendien weet je nooit hoeveel mensen zich bewust niet laten testen en hoeveel mensen anderen besmetten nog vooraleer ze klachten krijgen. Hoeveel mensen vervolgens met klachten zich niet laten testen en gewoon aan het werk gaan. Als iets niet goed meer functioneert, is al het overige ook weinig meer waard.

Bert de Vries
Bert de Vries25 aug. 2020 - 16:08

Rick, ik krijg de indruk dat jij rijk bent gezegend, maar niet met gezond verstand.

Proletarier2
Proletarier225 aug. 2020 - 14:03

Creatief denken en de voor-en nadelen van mogelijke oplossingen tegen elkaar afwegen is alleen maar aan te bevelen. Dus ook het liberale idee om ouderen (en andere meer kwetsbare mensen?) in verpleeghuizen op te sluiten zodat jongeren zonder enige beperking gratis naar school kunnen en feestvieren. (en dan niet weer opsluiten zonder medische hulpmiddelen als mondkapjes e.d. zullen we maar aannemen) Echter, het moet er niet op uitdraaien om alweer jongeren tegen ouderen uit te spelen. Wat er dan gebeurt hebben we mogen meemaken met de pensioenen waar ouderen voor gespaard hebben. Haatzaaien tussen generaties door politieke partijen heeft al teveel tweespalt veroorzaakt tussen generaties. Jongeren hebben daartoe aangezet door politieke elite toch al het idee dat ze op moeten draaien voor de zorg en pensioenkosten van ouderen. Of ze zelf nooit oud worden. En of ouderen helemaal niks gespaard hebben om hun oude dag te financieren. En dat niet alleen, ook gespaard om jongeren groot te brengen inclusief gratis opleiding, vakanties etc.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 aug. 2020 - 13:26

Ik weet niet precies wat een beperkte sociale bubbel is maar het is er vast heel druk met kwetsbaren en drukte moeten we juist vermijden.…"In oktober en november krijgen zo'n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen."

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 aug. 2020 - 13:13

OMT-leden: Sluit ouderen en kwetsbaren op in corona-vrije ‘sociale bubbels’ Wie zich zorgen maakt over het gevaar van Covid-19 voor sommigen, waaronder ouderen, kan zich afvragen, waarom in o.a. Nederland het gebruik van HCQ in o.a. de eerste lijn verboden is. Zie: https://zelfzorgcovid19.nl/vroegbehandeling-met-hydroxychloroquine-werkt-bij-patienten-met-een-hoog-risico-iets-anders-zeggen-is-gevaarlijk/ Woeki Hypo.

24 Reacties
JasDon
JasDon25 aug. 2020 - 14:33

Woeki, het feit dat de initiatiefnemer een kwakzalver is doet bij jou geen belletjes ringelen?

O3
O325 aug. 2020 - 15:21

Wat concludeer jij uit de volgende bevindingen, Woekie? In een groot observationeel onderzoek in een medisch centrum in New York City werd het gebruik van hydroxychloroquine voor de behandeling van COVID-19 niet in verband gebracht met een schadelijke of voordelige uitwerking. In het observationeel onderzoek werden 1.376 opeenvolgende volwassenen met COVID-19 geëvalueerd die opgenomen waren in een groot ziekenhuis in New York City. In de studie werd de tijd vanaf de uitgangswaarde van de studie (24 uur nadat patiënten op de afdeling spoedeisende hulp arriveerden) tot intubatie of overlijden beoordeeld op basis van het feit of de patiënt hydroxychloroquine kreeg bij de uitgangswaarde of tijdens de follow-up. Patiënten die hydroxychloroquine kregen, kregen op de eerste dag tweemaal daags 600 mg van het middel voorgeschreven en gedurende 4 dagen daarna 400 mg dagelijks; dit was gebaseerd op de klinische begeleiding van het ziekenhuis. Resultaten: 811 patiënten (58,5%) kregen hydroxychloroquine en 565 (41,1%) niet. Patiënten die hydroxychloroquine kregen, waren ouder en hadden meer kans op hypertensie (49,1% vs. 6,7%) en gebruikten systemische steroïden (26,6% vs. 10,1%) vergeleken met degenen die geen hydroxychloroquine kregen. Patiënten die hydroxychloroquine kregen, hadden meer kans om gelijktijdig azitromycine (59,9% vs. 22,5%) en/of andere antibiotica (74,5% vs. 54,0%) te krijgen dan degenen die geen hydroxychloroquine kregen. Patiënten die hydroxychloroquine kregen, hadden hogere niveaus van inflammatoire markers. Met hydroxychloroquine behandelde patiënten hadden ernstiger hypoxie, met een lagere PaO2 / FiO2-ratio bij aanvang dan patiënten die geen hydroxychloroquine kregen (mediaan van 233 mm Hg versus 360 mm Hg). De meeste patiënten (85,9%) kregen hydroxychloroquine binnen 48 uur na presentatie. Door gebruik te maken van propensity-scores ter correctie van belangrijke voorspellers van respiratoir falen en inverse kansberekening, toonde de studie aan dat het gebruik van hydroxychloroquine niet geassocieerd was met intubatie of overlijden (hazard ratio [HR] 1,04; 95% BI, 0,82–1,32). Er was ook geen verband tussen gelijktijdig gebruik van azitromycine en het samengestelde eindpunt van intubatie of overlijden (HR 1,03; 95% BI, 0,81-1,31). Beperkingen: Ondanks de grote omvang van dit onderzoek lijdt het aan de inherente beperkingen van een observationeel onderzoek. Deze omvatten verstorende rest-variabelen die niet werden herkend en/of niet beschikbaar waren voor analyse. https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/antiviral-therapy/chloroquine-or-hydroxychloroquine/

NoahAmber
NoahAmber25 aug. 2020 - 15:41

Harvey Risch, MD, Ph.D., is hoogleraar epidemiologie aan de Yale School of Public Health. N=1 Toch altijd knap met dat internet. Je vindt altijd wel een viruswaanzinnige die zijn gelijk probeert te halen. Of het nu geleuter is of niet, dat maakt geen reet uit

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 aug. 2020 - 16:37

@JasDon,  25 augustus 2020 at 16:33, "Woeki, het feit dat de initiatiefnemer een kwakzalver is doet bij jou geen belletjes ringelen?" Bij mij gaan in een neoliberale maatschappij met globalisme (Het Globale Kapitaal / BIG TECH / Farmaceuten), een maatschappij en wereld zonder (levensbeschouwelijke) pluriformiteit, met ook angstige wetenschappers en deskundigen (cancel cultuur), met censuur door MSM en op de sociale media (BIG TECH) o.a. m.b.t. HCQ en vaccins heel veel belletjes van kwakzalverij rinkelen. Woeki Hypo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 17:34

Kwakzalverij. Meer is er niet over te zeggen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 aug. 2020 - 18:20

@DanielleDefoe,  25 augustus 2020 at 19:34, "Kwakzalverij. Meer is er niet over te zeggen." De rechter zegt tegen de aanklager en de advocaat, bij aanvang van de zitting: "Schuldig. Meer is er niet over te zeggen. Ik sluit de zitting". Woeki Hypo.

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 aug. 2020 - 18:51

@O,  25 augustus 2020 at 17:21, "Wat concludeer jij uit de volgende bevindingen, Woekie?" Wie mijn verwijzing leest, als leek, kan zelf een paar punten vinden waar je op kunt / moet letten: Bijvoorbeeld: Betreft het onderzoek patienten opgenomen in een ziekenhuis? Wordt er bij de medicijn combinatie geen zink gebruikt? Zijn de antwoorden ja resp. nee dan is het onderzoek vermoedelijk niet geschikt als tegenvoorbeeld van het Zelenko protocol. Dit protocol is namelijk bedoeld voor de fase van de ziekte voor een ziekenhuis opname. Woeki Hypo.

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 aug. 2020 - 19:00

Betreft: Woeki Hypo  25 augustus 2020 at 20:51, Correctie: "Zijn de antwoorden ja resp. nee". Moet zijn: "Zijn de antwoorden beide ja".

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 aug. 2020 - 19:21

@NoahAmber,  25 augustus 2020 at 17:41, Hou je niet van het wetenschappelijke of democratische debat? Woeki Hypo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 21:00

De werkzaamheid van een therapie wordt niet vastgesteld dmv debat. Zelenko is geen wetenschappelijke onderzoeker.

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 aug. 2020 - 23:36

@DanielleDefoe,  25 augustus 2020 at 23:00, 1 "De werkzaamheid van een therapie wordt niet vastgesteld dmv debat". Therapie is (wetenschappelijke) toepassing (op mensen). Deze toepassing behoort tot de cultuur. Cultuur (o.a. waarden en belangen) is geen zuivere wetenschap. Bij het bepalen van de werkzaamheid kunnen (inter)subjectieve aspecten (bijvoorbeeld risico / afwegingen) een rol spelen. Hoe je bij culturele en (inter)subjectieve zaken het debat wil uitschakelen (of de individuele keuze (vrijheid)) is mij een raadsel. 2 "Zelenko is geen wetenschappelijke onderzoeker." Dat is een argument op de persoon en niet op de zaak. Een autoritair argument van autoriteit. Woeki Hypo.

EricDonkaew
EricDonkaew26 aug. 2020 - 5:07

@O ---------------------------------------- Met wetenschappelijke onderzoeken kun je alles aantonen wat je maar wilt aantonen. Vaak wordt naar een gewenste uitkomst toegewerkt. Mocht ik in het ziekenhuis komen met Covid-19, dan wil ik wel behandeld worden met hydroxychloroquine plus zink. Gewoon op eigen risico. Vertel patiënten gewoon het eerlijke verhaal en laat ze kiezen. Het zijn geen kleine kinderen voor wie gedacht moet worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 aug. 2020 - 11:43

Ook wonderdokters zijn gehouden aan elementaire voorschriften voor valide en betrouwbaar onderzoek.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 aug. 2020 - 12:38

Voor een behandeling hydroxychloroquine plus zink moet je ook niet in een Nederlands ziekenhuis zijn. Het toepassen van zinksuppletie komt uit de orthomoleculaire hoek. Ook dat is een "richting" zonder enige vorm van empirische onderbouwing.

Woeki Hypo
Woeki Hypo26 aug. 2020 - 21:32

1 @DanielleDefoe,  26 augustus 2020 at 13:43, Wil je nu suggereren, dat "zij" dat (onderzoek) niet gedaan hebben, binnen hun mogelijkheden als praktijk artsen, in een crisis situatie? 2 @DanielleDefoe,  26 augustus 2020 at 14:38, Je opmerking werkt hier als een drogreden. Het gaat hier niet om de empirische waarheid van de orthomoleculaire hoek (theorie), maar om de empirische (partiele) waarheid van een praktijk voorschrift ((mogelijke) conclusie). Het gaat hier dus enkel om verificatie of falsificatie van dit praktijk voorschrift (of alternatieve praktijk voorschriften). Woeki Hypo.

Woeki Hypo
Woeki Hypo26 aug. 2020 - 21:49

@JasDon,  25 augustus 2020 at 16:33, Zie ook mijn reactie aan Danielle:  26 augustus 2020 at 23:32, onder 2. Woeki Hypo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 aug. 2020 - 22:46

Woeki Hypo 26 augustus 2020 at 23:32 Het is kwakzalverij zonder wetenschappelijke empirische onderbouwing. Meer valt er niet over te zeggen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 aug. 2020 - 10:25

@DanielleDefoe,  27 augustus 2020 at 00:46, "Meer valt er niet over te zeggen." Toch wel: Waar is een fundamenteel bewijs? Het tegenvoorbeeld, de falsificatie van het betreffende praktijk voorschrift. Jij bent als de rechter die oordeelt zonder hoor en wederhoor, zonder een bewijs dat hier past, in een "liberaal" democratische maatschappij. Woeki Hypo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 aug. 2020 - 12:09

Ook de New Yorkse huisarts Zelenko is een van de vele wonderdokters die "onderzoek" doet zonder controle groep. Dat is een doodzonde in onderzoeksland.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 aug. 2020 - 15:54

@DanielleDefoe,  27 augustus 2020 at 14:09, "Ook de New Yorkse huisarts Zelenko is een van de vele wonderdokters die “onderzoek” doet zonder controle groep. Dat is een doodzonde in onderzoeksland." Als dat een doodzonde is in onderzoeksland, dan kan deze "doodzonde" blijkbaar botsen met de zonden in praktijkland (mensen dood laten gaan, als dat (gedeeltelijk) niet nodig is). Hier heeft onderzoeksland volgens mij een probleem. Men ziet hier dat wetenschap niet wetenschappelijke aspecten heeft, o.a. aspecten van ethiek (waarden), economie (belangen), politiek (macht), samengevat (wetenschaps)filosofische aspecten. Woeki Hypo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 8:36

Elens weet het beter dan het NHG? https://www.nhg.org/actueel/nieuws/update-coronavirus

Woeki Hypo
Woeki Hypo29 aug. 2020 - 14:56

@DanielleDefoe, 28 augustus 2020 at 10:36, "Elens weet het beter dan het NHG?" Misschien (hier) wel. Een slachtoffer van de toeslagen affaire weet het beter dan de belastingdienst? Instituties kunnen standpunten handhaven, om interne of externe redenen, welke vanuit een democratische, rechtsstatelijke, humanistische of humane visie niet acceptabel zijn. Ook m.b.t. bewijs zaken. Woeki Hypo.

Woeki Hypo
Woeki Hypo30 aug. 2020 - 13:18

Hierbij een verhaal van grappen maker Scott Adams, dat het probleem duidelijk weergeeft in de vorm van een risico (management) beslissing, tevens zijnde een humane overweging. https://youtu.be/jCRGYtMgn4c Woeki Hypo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 sep. 2020 - 13:48

Scott Adams. Seriously?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 aug. 2020 - 12:59

Ik weet niet wat een beperkte sociale bubbel is maar het is er vast heel druk met kwetsbaren en drukte moeten we juist vermijden.…"In oktober en november krijgen zo'n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen."

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 aug. 2020 - 12:47

Ik ben het in grote lijnen eens met het idee dat je kwetsbaren beter buiten het gevaar kunt houden en niet kwetbaren daarmee de ruimte geeft een normaal leven te leiden. Maar alleen als kwetsbaren daar zelf mee instemmen. Dus geen gedwongen afzondering. De afweging ligt geheel en al bij de kwetsbaren zelf. Want als iets inmiddels duidelijk is dan is het dat algemene regulering niet werkt, het zorgt voor onnodige sociale druk. De regels zijn te generiek en er alleen om de echt kwetsbaren te beschermen. Daar komt bij dat het virus inmiddels is gemuteerd tot een weinig gevaarlijk griepachtig iets. En nauwelijks nog een bedreiging voor de volksgezondheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2020 - 10:28

https://www.ed.nl/dossier-coronavirus/lage-besmettingscijfers-onder-ouderen-ze-beschermen-zichzelf-tegen-corona~ae910b6b/

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout25 aug. 2020 - 10:23

Neoliberaliste H.Dupuis repte over de postieve invloed op de economie als er ophokplicht is voor ouderen. De VVD acht ik tevens in staat gekleurde en allochtone medeburgers uit het straatbeeld te doen verwijderen als dat gunstig is voor de economie.

Mostafa
Mostafa25 aug. 2020 - 10:14

Nog logischer, pension vanaf je 55 jaar voor kwetsbaren.

Paulus3
Paulus325 aug. 2020 - 9:36

"Laten wij ouderen thuisblijven" zegt iemand leegs. Wie maakt dat uit en, gezien dat mensen samen wonen, wat zou dat uitmaken? Ze kunnen niet eens de grenzen sluiten. Dus zulks een soort massaal micro controle systeem is een waan idee.

Rick Hofland
Rick Hofland25 aug. 2020 - 9:09

Ik heb de indruk dat de gemiddelde leeftijd van de meeste mensen hier op dit forum wat aan de hoge kant is. Veel babyboomers die altijd zichzelf voorop hebben gesteld hun leven lang en nu ook geen inlevingsvermogen hebben voor de traumatische gevolgen die onze jeugd ondervind door deze maatregels.

4 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen25 aug. 2020 - 10:27

@Rick Net als overal gaan ook hier mensen voor hun eigen belang. De gemiddelde leeftijd is hier inderdaad redelijk hoog en uit veel verhalen kun je opmaken dat mensen vaak zwak, ziek en misselijk zijn. Het gaat dus om een kwetsbare groep ouderen die terecht bang is voor het virus en afhankelijk is van de goodwill van jongeren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2020 - 10:31

Je weet nergens van. dat blijkt wel. Hoezo altijd zichzelf voorop hebben gesteld? Maak jij dat maar eens hard. Ik weet zeker dat je dat niet kunt. Je roeptoetert maar wat! Ik denk weleens, hadden ze dat maar eens wat meer gedaan, dan zouden velen niet zo'n verwende nesten gemaakt hebben van hun kinderen.

NoahAmber
NoahAmber25 aug. 2020 - 11:14

Hebben we het dan over die babyboomers die jou in weelde hebben laten opgroeien met alle mogelijkheden die er ter beschikking waren en waarvan jij de overwaarde van hun casa opstrijkt als zij de pijp uitgaan? Heb je het over die babyboomers of heb je het over die andere

webmaatje
webmaatje25 aug. 2020 - 12:44

Tick, Ik heb overigens een chef-arts van een Duits revalidatieoord horen vertellen dat vooral jongeren na milde coronaklachten nog maandenlang over gebrek aan energie klagen. hoewel ze van corona hersteld verklaard zijn. In veel gevallen blijkt de hartspier ontstoken en kunnen ze amper een halve dag werken. De chef-arts had hier nog geen verklaring voor. Misschien kun je je beter ervoor inzetten dat zulke jongeren begeleiding/revalidatie krijgen en niet zo snel hersteld verklaard worden. Dat is pas echt traumatisch.

jantje
jantje25 aug. 2020 - 8:13

En hoe zit het dan met de mensen die er net tussenin zitten? Geen jongere meer maar ook nog geen echte oudere.. Zeg maar de generatie vanaf 1950. Deze mensen zorgen wel voor hun ouders/ ouderen welke nu in bejaardenhuizen wonen. Veel van deze mensen hebben nog hun (volwassen) kinderen thuis wonen omdat die geen eigen onderkomen kunnen krijgen. En daardoor ook minder werkgelegenheid hebben. Deze mensen hebben net zo goed een zware last te dragen. Maar wie maakt zich daar druk over?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2020 - 10:07

Het OMT en Rutte in ieder geval niet!

LaBou
LaBou 25 aug. 2020 - 10:26

Daar richten we een loterij voor in met twee willekeurig gegenereerde resultaten: wel ouderencel of juist niet. En dat zonder verder rekening te houden met persoonlijke omstandigeheden, want anders wordt het onoverzichtelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2020 - 6:55

Het is de VVD wel toevertrouwd om jonge mensen te leren om over lijken te gaan, en dat dat heel normaal is! Het 'ik wil alles en ik wil het nu' wordt al jaren 'gesubsidieerd'.

3 Reacties
michellekepen
michellekepen25 aug. 2020 - 11:33

Minoes&tuin, van iemand die over Dupuis (VVD) zegt: "Zodra ik haar naam hoor, haar gezicht zie, ga ik al over mijn nek" verwacht ik bij dit artikel weinig objectiviteit. Misschien is het je ontgaan (vanwege je kotsen?), maar het artikel gaat over ideeën die enkele leden/adviseurs van het OMT opperen. Zoals kinderarts Károly Illy, hoogleraar Cees Hertogh en geriatrie-voorzitter Arend Arends. Ook allemaal VVD-ers? Ook allemaal mensen waar je van over je nek gaat? Heb je inhoudelijk nog iets over het artikel te melden? Behalve je 'ad hominem'-riedel?

Bert de Vries
Bert de Vries25 aug. 2020 - 11:40

Minoes, dit klinkt als het woord Gods. Niets mis mee, integendeel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 7:36

michel Natuurlijk heb ik gelezen wat Dupuis schreef en het was geheel naar verwachting. Zij is zo voorspelbaar. Zij is de verpersoonlijking van de anti-ethiek.

TheBigLebowski
TheBigLebowski25 aug. 2020 - 6:52

Jongeren die zeuren dat ze eens 1 jaartje wat rustiger aan moeten doen. Ik kan je verzekeren dat er nog genoeg tijd voor ze is.

1 Reactie
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 11:47

Hoezo een jaartje ? Hoe weet jij zo zeker dat er een vaccin komt ? De kortzichtigheid weer ....

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 6:44

Jongeren bouwen hun leven op via opleidingen en feestjes waar ze hun levenspartner ontmoeten. Juist dat willen egoïstische ouderen, zoals velen op dit forum, hun ontzeggen. Zelf hebben ze immers al een leven opgebouwd ..... en waarom zou je dan nog rekening houden met jongeren die dat nog moeten doen ? De ethiek van veel ouderen is bagger

12 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski25 aug. 2020 - 6:53

Er wordt nogal eens gewisseld van "levenspartner" en van opleiding ook. Dus niet zo dramatisch doen.

2e kans
2e kans25 aug. 2020 - 7:04

Hannah, Verder alles goed? In je vorige bijdrage gaf je ook al aan dat ouderen echte egoïsten zijn. Zo zielig is de jeugd niet. Tot 18 jaar mogen ze bijna alles, en jongvolwassenen best veel. Ja, het ik zwaar k.. dat zaken als introductieweek, feesten e.d. momenteel niet kunnen. Maar overleef je dat niet? Sociale contacten zijn er genoeg via sociale media. Ouderen zitten vaak opgesloten in hun huis met veel minder mogelijkheden. Is het zo erg om rekening met elkaar te houden?

Richard58
Richard5825 aug. 2020 - 7:16

Net als jouw bijdragen Hannah. Weer lekker de rechtse trol uithangen hier. De onzin die je telkens hier debiteert is grotesk. Ongeveer bij ieder topic op Joop braak je nogal rabiate kletskoek uit. GS misschien een betere optie??

Max6
Max625 aug. 2020 - 7:31

"De ethiek van veel ouderen is bagger"... niet zo generaliseren. Mijn ouders en schoonouders vallen onder de ouderen (risico-groepen)... en die hebben alle vier de wens dat het leven van hun kleinkinderen vanaf nu zo veel mogelijk 'normaal' zal zijn. En op bezoek bij opa en oma houden wij en zeker de kleinkinderen voldoende afstand. En da's jammer... want opa en oma krijgen graag een knuffel... maar het is nu even niet anders. Ze gaan overigens zelf ook gewoon (voorzichtig) op vakantie... en bezoeken regelmatig een terras. Ik denk dat de meeste ouderen al lang geaccepteerd hebben dat hun leven de komende tijd iets beperkter zal zijn, zodat het leven van de rest door kan gaan. De ouderen op dit forum zijn niet echt representatief voor de gemiddelde Nederlander.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 10:15

Sociale contacten via sociale media zijn een armzalig substituut voor ontmoetingen in de echte wereld. Dat geldt voor alle leeftijden.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 11:43

Ik geef grif toe dat ik een weinig generaliseer. Maar dat moet ook wel af en toe, om een punt te maken. Wat ik sowieso echt erg vind is de ouderen die aanspraak maken op onthoudingsgedrag van jongeren, ouderen die in hun tijd wel de kans hebben gekregen hun leven op te bouwen via fysiek onderwijs en vrije omgang met andere jongeren. De jongeren worden niet ziek van corona, de ouderen wel. Waarom moeten de jongeren dan hun leven lang de gevolgen dragen van een onvolkomen jeugd, een onvolkomen opleiding ? Nee, de ouderen die dat eisen vanwege "solidariteit" moeten eens gaan nadenken over wat solidariteit eigenlijk is. Niet alleen maar nemen en eisen, maar juist geven. De ouderen zouden solidair moeten zijn door de jongeren een leven zonder beperkingen te gunnen, en zelf een offer te doen door hun vrijheden op te geven.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 11:45

Exact Daniëlle ! Virtueel contact is echt niet evenwaardig aan fysiek contact. Raar dat mensen op dit forum dat wel durven te poneren .... (EGOÏSME !!!! )

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 13:19

Hannah de Noorse uni waar ik gestudeerd heb heeft het contact onderwijs ook hervat, met allerlei beperkende maatregelen en een verplichte voorlichtings cursus. Er zijn veel studierichtingen die gewoon niet zonder kunnen en de studenten waren het digitale onderwijs ook zat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 14:39

Voor kinderen op de basisschool en kinderopvang was sluiting overbodig. Middelbare scholieren zullen ook terug naar school moeten zo veilig mogelijk uiteraard. Het alternatief - nog langer thuishouden - is geen optie.

2e kans
2e kans25 aug. 2020 - 15:03

Hannah, Ik dacht dat jij het meest wereldvreemde commentaar al had gegeven, maar je hebt laten zien dat je er nog overheen kunt. De jongeren worden niet ziek van corona, de ouderen wel. Waarom moeten de jongeren dan hun leven lang de gevolgen dragen van een onvolkomen jeugd, een onvolkomen opleiding ? Nee, de ouderen die dat eisen vanwege “solidariteit” moeten eens gaan nadenken over wat solidariteit eigenlijk is. Niet alleen maar nemen en eisen, maar juist geven. Onvolkomen jeugd.. Laat maar

LaBou
LaBou 25 aug. 2020 - 16:06

"De ouderen zouden solidair moeten zijn door de jongeren een leven zonder beperkingen te gunnen, en zelf een offer te doen door hun vrijheden op te geven." Waarom zou ik dat moeten? Omdat het Hannah toevallig goed uitkomt? En als het virus nu zodanig muteert dat het alleen jongeren aantast? Gaan we dan de redenering van Hannah in omgekeerde richting toepassen: jongeren ophokken en de ouderen los laten lopen. Hannah heeft het over egoisme en lAt in één adem zien wat egoïsme precies is. Wat Hannah hier zegt is dat de liefde vooral van één kant moet komen. En toevallig werkt dat niet. Dat heeft het nooit gedaan en dat zal het ook nooit gaan doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 13:20

Gelukkig heb ik een kleinkind dat ontzettend gek op me is en me niet zou willen missen en ook op anderhalve meter buiten nog heel graag komt. Ik ben dus een gezegend mens ook al zit ik al een half jaar thuis. Natuurlijk moeten kinderen naar school als dat enigszins kan, zeker in het primair onderwijs, maar dat wil niet zeggen dat ze meteen in de pubertijd maar ongegeneerd zichzelf iedere dag gaan uitleven met alle gevolgen van dien. Iedereen heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en daar is niets mis mee. Ik denk dat er ook geen een ouder zit te wachten en ook geen een kind op ongelukken in het gezin die te voorkomen waren. Het is ook zo dat kinderen moeten leren zich beperkingen op te kunnen leggen indien nodig, moeten weten dat niet altijd alles kan en men afhankelijk van een situatie en elkaar moet kunnen handelen. Waar best iets van ze gevraagd mag worden al is het niet het onderste uit de kan. Daar worden het alleen maar betere, sterkere mensen van die daar de rest van hun leven nog heel veel aan kunnen hebben.

HarrieV2
HarrieV225 aug. 2020 - 6:23

Leuk idee, maar als je even goed nadenkt volslagen onzinnig. Zal dan ook, zo gauw wat meer details over uitvoerbaarheid worden uitgewerkt, meteen weer in de prullenbak verdwijnen. Het virus trekt zich niets aan van ‘brandgangen’ en duikt op onverwachte plekken op. Verder is een parallelle samenleving gewoon niet praktisch uitvoerbaar. Dit los van de vraag of we dit laatste überhaupt zouden moeten willen.

1 Reactie
ton14024
ton1402425 aug. 2020 - 8:39

Die ‘brandgangen’, oftewel afstand houden, zijn naast beschermingsmiddelen, onze enige defensie gebleken.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*25 aug. 2020 - 0:50

Zullen wat oudere mensen toch vooral op linkse partijen stemmen a.s. maart?. Ik hoop van wel. Na 10 jaar van de VVD enz., het wordt inderdaad tijd voor een nieuw geluid in Den Haag wat mij betreft.✌

1 Reactie
2e kans
2e kans25 aug. 2020 - 5:48

Als ik u was zou ik D'66 en Groenlinks overslaan. Zij maken deze spoedwet juist mogelijk. Als of D'66 of Groenlinks er niet mee akkoord was gegaan, was de wet nooit door de 2e en 1e kamer gekomen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden24 aug. 2020 - 23:47

En dat allemaal omdat de GGD er -niet meer- in slaagt om iedereen te testen en de mensen die besmet zijn te isoleren, zodat de rest gewoon door kan gaan met leven en werken. Hoe komen we af van de kwakzalvers binnen het OMT, die hun eigen falen proberen af te schuiven op de eigen verantwoordelijkheid van de meest kwetsbare groepen in de maatschappij? Shut up and do your job.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2020 - 10:05

"Hoe komen we af van de kwakzalvers binnen het OMT, die hun eigen falen proberen af te schuiven op de eigen verantwoordelijkheid van de meest kwetsbare groepen in de maatschappij?" Verbannen! Met pek en veren besmeurd het land uit jagen?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty24 aug. 2020 - 19:08

Het klinkt een beetje cru, maar dit past naadloos in het progressief liberale "zijn toch al bijna dood"-denken. De onrendabelen die veelal een prettig leven achter de rug hebben, kunnen zich best opofferen voor jongere generaties. Waarom youngsters opzadelen met allerlei lastige regeltjes?

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 aug. 2020 - 19:04

Gaat snel. Gisteren vroeg iemand nog: ik dat dat men op Links voor keuzevrijheid is. Een dag later is die keuzevrijheid al verdwenen. In de aanloop naar de verkiezingen onderstreept Mark nog eens dat hij echt geen visie heeft. Over niks.

6 Reacties
2e kans
2e kans24 aug. 2020 - 19:53

Stokkickhuysen, Klopt. Ik vroeg inderdaad of links niet voor keuzevrijheid is. Ik ben dat in ieder geval wel. Vergeet niet dat de VVD deze spoedwet alleen maakt. Dat doen zij samen met CDA, CU, SGP, D'66 EN Groenlinks. Als D'66 of Groenlinks het er niet mee eens was geweest, had de spoedwet nooit aangenomen kunnen worden.

2e kans
2e kans24 aug. 2020 - 21:15

Sorry, te snel getypt. VVD niet alleen..

Pater
Pater25 aug. 2020 - 1:36

@2e kans Waarom verspreid je nepnieuws? Spoedwet is nog helemaal niet aangenomen, GL heeft amendement ingediend voor grotere rol 2e Kamer. Dat is precies de kern van de kritiek van bijv. de hoogleraard staatsrecht Voermans. Voermans en GL vinden het – in tegenstelling tot Viruswaanzinnige Willem Engel – wél belangrijk dat de spoedwet er komt. Voermans: "Die moet er wel komen, je kunt gewoon niet verdergaan met al die noodverordeningen. De periode waarvoor verordeningen mogen gelden, loopt bovendien ook af. Er ontstaat een chaotische situatie als rechters opgelegde boetes vernietigen."

2e kans
2e kans25 aug. 2020 - 7:30

Pater, Juist de kritiek van Wim Voermans haalde ik al aan in een link die ik deelde. Deze kritiek was op het Kamerstuk 35526 van 13 juli jl. https://www.dlmplus.nl/2020/08/18/nog-een-keer-de-spoedwet-noodwet-of-tijdelijke-wet-maatregelen-covid-19/ Uiteraard heeft Groen links enkele opmerkingen bij het voorstel en willen ze een paar aanpassingen. 20 augustus is de commissievergadering geweest. Volgende week volgt nog een plenair debat en zal Groenlinks voor stemmen. Dus voor een spoedwet met verregaande macht voor de regering. Dus niet een paar aanvechtbare boetes, maar o.a. de mogelijkheid tot afsluiting van bejaardenhuizen. En voor de goede orde, ik ben het niet eens met Willem Engel.

Pater
Pater25 aug. 2020 - 16:23

@2e kans Je geeft dus toe dat je loog toen je schreef (niet één keer, per ongeluk zogezegd, maar meerdere malen) dat de spoedwet was aangenomen. je geeft geen antwoord op mijn vraag waarom je dergelijk nepnieuws verspreidt. GL heeft een amendement ingediend op de crux van de kritiek van Voermans: de rol van het parlement. (Voor de duidelijkheid: een amendement is een veranderingsvoorstel). Als je dat afdoet met "een paar aanpassingen" ben je opnieuw kwaadwillig bezig. Een dergelijk voorstel is m.i. een stuk zinvoller dan gewoon tegen tegen tegen roepen, zoals de SP, want dat er een noodwet moet komen is duidelijk, gerommel met noodverordeningen is pas echt ondemocratisch. Dat een noodwet noodmaatregelen met zich mee kan brengen is logisch, dat is de bedoeling, de overheid moet zo nodig hard op kunnen treden. Maar niet zonder toetsing door het parlement. Het amendement, inmiddels mee ingediend door Kuiken van de PvdA, vervangt de bevoegdheid van de minister tot ministeriële regelingen door de bevoegdheid van de Kamer over een wetswijziging/nieuwe wet.

2e kans
2e kans25 aug. 2020 - 18:47

Pater, Technisch gezien hebt u volledig gelijk, waarvoor mijn excuses. De spoedwet is inderdaad nog niet aangenomen. Dat neemt niet weg dat de SGP en Groenlinks hun medewerking al toegezegd hebben. En ik mag aannemen dat deze partijen niet zo onbetrouwbaar zijn als de PVV, dus dat ze hun gegeven woord nakomen. Dat er een spoedwet moet komen ben ik ook met u eens. Deze bijzondere tijden vragen daar ook om. In mijn ogen is deze spoedwet echter veel te ruim. Wat mij bijzonder stoorde was dat dit volledig bij de VVD neer werd gelegd, terwijl ook progressieve partijen als D'66 en Groenlinks hiermee instemmen. Maar u had met uw commentaar terecht een punt, waarvoor mijn excuses. Ik ga mijzelf straf geven en even een uur in de hoek zitten.

NoahAmber
NoahAmber24 aug. 2020 - 17:56

Kunnen we niet beter al die lieve aardige zielige jongeren gewoon niet een spuitje geven met het corona virus. Is volgens mij een veel betere en effectievere oplossing. Dan blijf ik als oudere wel even een maandje binnen.

webmaatje
webmaatje24 aug. 2020 - 17:56

Op een Duitse school in Lüdenscheid zijn 16 scholieren in het ziekenhuis beland. Ze waren meermaals door wespen gestoken, die nesten op het schoolplein gemaakt hadden. Zo ben je als jongere ook kwetsbaar. Onkwetsbaar is echt niemand.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden24 aug. 2020 - 23:49

Goh, daar was ik nou nooit opgekomen: het Achilles-hiel syndroom.

Joop den Uil
Joop den Uil24 aug. 2020 - 17:43

dus na 15 jaar (sinds de vermarkting van verpleging en door WA gepropageerde ''mantelzorg'') wordt de situatie ineens ''sociale bubble'' genoemd en is alles in orde.... economie is nog nooit zo gediend geweest als met de corona beperkingen. Opleidingen zijn gestopt zodat laaggekwalificeerd werk in de toekomst voldoende arbeidskrachten zal hebben, en zijn de veel hogere ziektekostenbijdrages van burgers gejustificeerd vanwege de dure IC's. Ook het asielbeleid is een stuk makkelijker geworden als er met het corona-kaartje wordt gezwaaid

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty24 aug. 2020 - 17:32

Zwaktebod, komt op mij eerlijk gezegd over alsof deze leden van het OMT het indammen en controleren van COVID19 al min of meer hebben opgegeven. Wij krijgen dit in ons landje niet georganiseerd, dus sluiten we al onze oudjes maar preventief op in "sociale bubbels". Individuele vrijheden gelden kennelijk maar tot een bepaalde leeftijd. De facto betekent dit strikte zelfisolatie voor het gros van de ouderen die zelfstandig in hun eigen woning wonen. En nog voorzichtiger en afstandelijker contact met kinderen en kleinkinderen dan nu al het geval is, wordt op die manier wel een héél klein wereldje. Ben zeer benieuwd wat mijn kwetsbare ouders van dik in de tachtig van dit standpunt vinden.

3 Reacties
LBNB
LBNB25 aug. 2020 - 5:52

@deplorablelefty Ze zeggen niet dat we ouderen gaan opsluiten, maar dat ouderen en kwetsbaren beter een beperkt aantal sociale contacten zouden kunnen gaan hebben, zodat de jonger gezonde mensen de maatschappij draaiende kunnen houden. Jij bent het hier dus niet mee eens, dat mag. [Ben zeer benieuwd wat mijn kwetsbare ouders van dik in de tachtig van dit standpunt vinden.] Ben zeer benieuwd wat mijn vrienden die een restaurant/cafe en in constante onzekerheid leven vanwege een dreigend faillissement van jouw standpunt vinden. Denk dat een faillissement minstens net zo erg is.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty25 aug. 2020 - 7:30

@ LBNB Wat mij steekt is dat ouderen door een dergelijk beleid nog verder zullen verpieteren. Uitjes en zelf een boodschap doen bij de Appie om de hoek worden levensgevaarlijke missies. En wat betreft de horeca. Ik hoor van mijn kennissen in dit metier dat ze de afgelopen maand ondanks de corona-maatregelen een flinke inhaalslag hebben gemaakt. Mede dankzij extra terrassen, dat wel.

LBNB
LBNB25 aug. 2020 - 10:59

[Wat mij steekt is dat ouderen door een dergelijk beleid nog verder zullen verpieteren. Uitjes en zelf een boodschap doen bij de Appie om de hoek worden levensgevaarlijke missies.] Hoezo? Als uitjes verboden worden is het toch ook voor ouderen niet mogelijk om uit te gaan? Een boodschap doen levensgevaarlijk? Schei toch uit. [En wat betreft de horeca. Ik hoor van mijn kennissen in dit metier dat ze de afgelopen maand ondanks de corona-maatregelen een flinke inhaalslag hebben gemaakt. Mede dankzij extra terrassen, dat wel.] Waar ik woon zijn er al 2 failliet, als mensen niet naar de horeca durven gaan ze toch niet.

Jonathan2
Jonathan224 aug. 2020 - 17:30

65 plus, 3,2 miljoen en chronisch zieken, 5,4 miljoen waaronder waarschijnlijk veel ouderen, maakt al snel zo'n 5 miljoen mensen of meer, die nu extra in gevaar worden gebracht omdat onze jeugd plus volgevreten volwassene niet een paar weken, want met een goed uitgevoerde lockdown zal het ongeveer zo lang duren, een paar extra regeltjes willen volgen om de volksgezondheid te beschermen. Het gevolg hiervan is een grotere verspreiding van het virus en dat zal natuurlijk de economie ook over langere tijd gaan treffen, en dat er over langere tijd toch extra regels nodig zullen zijn. Uiteindelijke resultaat zal economisch nauwelijks verschillend zijn, zie VS, Brazilië, Zweden, UK etc. Maar het aantal doden zal waarschijnlijk wel flink hoger liggen. Dit plan lijkt veel op het legendarische plan van Buma om het Nederlandse leger naar Syrië te sturen om daar veilige zones te creëren zodat de vluchtelingen daar konden worden opgevangen. 61% van de Nederlandse bevolking vond dat een heel goed plan. De totale waanzin werd omarmd door de illusie dat we zo van de vluchtelingen afkwamen.Nu worden parallelle samenlevingen ontwikkeld om niets te moeten inleveren van ons volgevreten egoïstische bestaan, mede door figuren welke zichzelf zodanig gehersenspoeld hebben dat ze zich vrijheidsstrijders noemen,maar in werkelijkheid schijten op het leven van 5 miljoen mensen. De moraal van veel deze figuren, wij geven niets om het leven van anderen maar wij zijn zo zielig omdat wij een mondkopje op moeten, en onze koopkracht met 1% gedaald is.

NoahAmber
NoahAmber24 aug. 2020 - 17:24

Ouderen opsluiten. Ouderen opsluiten. Laat dat eens goed op je inwerken. Ouderen opsluiten Laat ze gewoon even lekker optiefen deze volledig van de pot gerukte idioten

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew25 aug. 2020 - 9:44

@NoahAmber: Ouderen opsluiten. ------------------------------------------ Zo is het in de kop gekomen, maar dat heeft niemand van het OMT zo gezegd. Maar goed, dat weet jij zelf waarschijnlijk ook wel. Ik behoor zelf ook (meervoudig) tot de risicogroep, maar ik ga niet zielig lopen doen. Een beetje zelf verantwoordelijkheid nemen is echt zo erg niet. Ik ben inderdaad van mening dat jongeren zo veel als het kan naar school moeten, naar de universiteit, naar de introductieweek en... werken. Voor de hele maatschappij het beste. Gelukkig kunnen we, met de nieuwste inzichten, allemaal, jong en oud, buitenspelen. Dat zagen we aan het begin van de crisis toch anders, ik ook.

NoahAmber
NoahAmber25 aug. 2020 - 11:21

@EricDonkaew 25 augustus 2020 at 11:44 @NoahAmber: Ouderen opsluiten. —————————————— Zo is het in de kop gekomen, maar dat heeft niemand van het OMT zo gezegd. Maar goed, dat weet jij zelf waarschijnlijk ook wel. Wat versta jij dan onder een sociale bubbel? Dat is toch gewoon mensen uitsluiten. Niet meer en niet minder

EricDonkaew
EricDonkaew26 aug. 2020 - 5:00

@NoahAmber --------------------------------- Jij hebt het eerst over opsluiten en je volgende reactie over uitsluiten. Daar is wel een verschil tussen. Opsluiten is vrijwel altijd onvrijwillig. Zolang er ruimte is voor eigen verantwoordelijkheid, sta ik wel achter het beleid dat wordt voorgesteld.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal24 aug. 2020 - 17:19

Je kunt jongeren niet jaren beperkingen opleggen om ouderen te redden.

9 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty24 aug. 2020 - 19:21

Waarom niet? Het gaat immers ook om hun eigen grootouders. En wat een vreselijke en onmenselijke beperkingen. Beetje afstand houden, niet feesten, een mondmaskertje dragen en goed je handjes wassen. Veel van hun grootouders hebben als kind de 2e WO meegemaakt.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal24 aug. 2020 - 19:42

@Deplorable Lefty Denk jij echt dat je jongeren jaren op afstand kunt laten opgroeien, onderwijs geven en elkaar (nauwelijks) laten ontmoeten ???? Ik ben er van overtuigd dat er dan opstanden uitbreken, zeker als het jaren en jaren gaat duren. Dit kun je jongeren niet aandoen en dat gaan ze jou op den duur met acties duidelijk maken. Young Lives Matter

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden24 aug. 2020 - 23:56

"Young Lives Matter" - Hannah Freudenthal gaat geen ideologische brug te ver. Als je schrijft dat "Black Lives Matter, staat ze gelijk klaar om te betogen dat "All Lives Matter", alleen nu even niet, want Trump heeft ons geleerd dat we niet consequent hoeven te zijn, maar slechts alleen maar ideologisch extreem rechts.

Pater
Pater25 aug. 2020 - 1:40

Waarom heb je het over jaren ? Schattingen over vaccin hebben het over zomer volgend jaar.

Mark Huysman
Mark Huysman25 aug. 2020 - 4:46

Veel jongeren zijn heel sociaal en willen juist wel rekening houden met kwetsbaren. Natuurlijk heb je ook jongeren (en ouderen) die dat niet willen en daarom moeten de regels streng gehandhaafd worden en aangescherpt worden. Jouw methode, Hannah, is een absolute tweedeling: jongeren totale vrijheid, ouderen en zieken totale onvrijheid. Tamelijk misselijkmakend en het zal uiteindelijk ook niet werken want zolang het virus zich ongehinderd kan blijven verspreiden zal het op zeker moment ook ouderen treffen. Totaal isolement is onmogelijk.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 6:14

@Mark Huisman Als de jongeren nou een kleine aanpassing in hun leven moesten doen zou het meevallen. Maar hun onderwijs wordt slechter, ze kunnen moeilijker relaties aangaan, ze kunnen daardoor hun leven niet opbouwen. Dat probleem hebben ouderen veel minder. Zij hebben al een carrière gehad, hebben veel vaker al een relatie, hebben al een stabiele woonomgeving. Ik vind het daarom ook veel te makkelijk dat je vanuit die “ have” positie tegen de jongeren zegt bouw je leven maar niet op. Zulke ouderen zijn de echte egoïsten !

Mark Huysman
Mark Huysman25 aug. 2020 - 11:18

Jongeren tegen ouderen uitspelen is wat je doet. Ouderen behoren lang niet allemaal tot de ‘haves’ en jongeren niet allemaal tot de ‘have-nots’. Veel ouderen en andere kwetsbaren kwijnen weg in eenzaamheid, in een klein flatje en een minimum aan middelen. Zoals Vrije Geluiden hierboven al stelt vloeien de voorstellen van Dupuis en co. voort uit het feit dat de Nederlandse overheid geen fatsoenlijk test- en traceerbeleid voor elkaar kan krijgen. Terwijl allerlei landen die veel armer zijn dan wij dat wel binnen de kortste keren goed voor elkaar hadden blijft Nederland stuntelen. En daar moeten nu de ouderen voor boeten? Ik denk het niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 12:18

Niet "feesten" gaat niet alleen over jongeren maar ook over bruiloften en partijen en niet te vergeten kerkdiensten waar zich ook ouderen verzamelen.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal27 aug. 2020 - 8:45

@Pater "Schattingen" over een vaccin dat er snel is zijn puur speculatief. De geschiedenis laat zien dat vaccins moeilijk zijn te ontwikkelen en dat het meestal lang duurt. Bovendien is gebleken dat er virussen zijn waarvoor geen enkel vaccin ontwikkeld kon worden. Daarom zeg ik dus dat we scenario's moeten ontwikkelen voor de hele lange termijn. Voor een toekomst met corona en zonder vaccin. Een leven zoals we dat nu ook met griep hebben. En met AIDS. Griep is dodelijk. Kijk de statistieken er maar op na. Alleen, griep is niet dodelijk voor iedereen, de meeste lichamen hebben een immuniteit tegen griep ontwikkeld, of in ieder geval een afweermechanisme dat het virus kan overwinnen zonder al te veel gezondheidsnadelen. Over griepdoden worden geen persconferenties gehouden, en er worden geen beperkende maatregelen tegen afgekondigd. We hebben met griep leren leven, zowel biologisch als beleidsmatig.

Bert de Vries
Bert de Vries24 aug. 2020 - 16:34

Dupuis. VVD. Weerzinwekkend. Wat moet, is niet het scheiden van generaties maar het verschaffen van voldoende beschermingsmiddelen. Dàt is prioriteit nummer één. Het kabinet heeft daarin jammerlijk gefaald, en faalt daarin nog steeds. Samen met al de organisaties waarmee het zich omringt. Dupuis, ethica, maakt wel duidelijk hoe de neoliberale ethiek in elkaar steekt.

4 Reacties
Martinel
Martinel24 aug. 2020 - 17:38

Tegenstellingen en tweedelingen creeëren is een uitermate goede manier om de focus te verleggen van dit abominale slechte Kabinet naar elkaar...., lijkt wel of dat het nieuwe regeren is. Zoveel mogelijk groepen tegen elkaar opzetten...,dan blijven de echte problemen, veroorzaakt door datzelfde Kabinet onder de radar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2020 - 6:24

Bert de Vries Dupies. ethica? Voor mij is ze al het hele leven het boegbeeld van de meest onethische standpunten. Ik heb dat mens nog nooit in haar leven iets wat ook maar raakt aan ethisch verantwoord denken horen verkondigen. Zodra ik haar naam hoor, haar gezicht zie, ga ik al over mijn nek.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 6:38

Ouderen die jongeren uit de schoolbanken en uit feestjes willen houden ontzeggen hun de mogelijkheid een leven op te bouwen via opleiding en relaties, dingen die die ouderen zelf wel hebben kunnen krijgen. Zulke ouderen zijn vuile egoïsten

Frans Kwakman
Frans Kwakman25 aug. 2020 - 11:56

Hannah, mijn korfbalclub is weer wakkergeworden, de training is hervat, ik weet niet of er binnen afzienbare tijd weer competitie is. Ook de ouderen doen hun taak weer en al met al begint dat op redelijk normaal te lijken. Uiteraard heeft het bestuur die 1,5 meter norm ingevoerd en kussen en huggen we niet. Ik denk dat de jeugd zich daar wat minder aan houdt. Wie daar over klaagt is een kniesoor. Dus over die relaties, de club is een broeinest van relaties en ik vermoed dat dit bij andere clubs gelijk is. Ik kan mij niet voorstellen dat er ook maar 1 jongere is die niet de opleiding volgt die ze willen. Ik hoop dat je toch een beetje opkikkert want ik vind je erg somber. Samen moeten we het maken!

O3
O324 aug. 2020 - 16:23

Middenweg. Op bepaalde uren van de dag is de openbare ruimte exclusief voor ouderen en essentiële werkers Jongere mensen blijven dan binnenshuis, in het schoolgebouw of de werkruimte.

RaymondenJoop
RaymondenJoop24 aug. 2020 - 16:05

'Zowel Dupuis als Illy zeggen dat de discussie rond dit onderwerp is vertroebeld door mensen als Jort Kelder en Marianne Zwagerman die respectievelijk spraken over ’80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben’ en ‘dor hout’.' Sinds wanneer is dan een taboe Dit had het OMT zelf al kunnen bedenken in maart/ april. Als dan iemand wat zegt is het erg makkelijk wijzen als ze nog gelijk blijken te hebben ook. Er is ook al menig bericht dat het middel erger is dan de kwaal. Van meer huidkanker en hartinfarcten tot meer afgezette voeten en benen. Dit weten we al veel langer. Iedere discussie in NL wordt op een soortgelijke manier monddood gemaakt. Dat is hét probleem tegenwoordig en dat heet polarisatie. Van ZP tot rellende 'jongeren' en nu dus met het beschermen van ouderen. Don't shoot the messenger

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan224 aug. 2020 - 16:38

Een psychopaat denkt wel vaker dat gelijk heeft.

Jonathan2
Jonathan224 aug. 2020 - 16:39

dat hij gelijk heeft...

komputerhulp
komputerhulp24 aug. 2020 - 15:43

Echt duidelijk is het Ministerie niet over de leerlingen in het praktijkonderwijs.(MBO) "Leerlingen en onderwijspersoneel houden nog wel 1,5 meter afstand. In de praktijklessen in het beroepsgerichte onderwijs en het praktijkonderwijs is dat niet altijd mogelijk, dus daar houden leerlingen en onderwijspersoneel zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand." Zoveel als mogelijk. Waaruit op te maken is dat het soms niet anders kan en dus wel mag. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/voortgezet-onderwijs Maar we proberen het wel, hoewel het niet altijd lukt. https://www.komp-u-ter-hulp.nl/Locatie%20Elandstraat/grijs-2.jpg

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander24 aug. 2020 - 15:20

De negatieve psycho-(a) sociale gevolgen lijken nu ook op een breed aantal kamerleden in te werken. Over het instorten van de economie van het nooit genoeg zou ik mij geen zorgen maken. Dat gaat toch wel met horten en stoten gebeuren. Zeker als de visielozen het voor het zeggen blijven houden. Des te meer maak ik mij zorgen over wegsuffende kamerleden en bestuurders die in het treintje met Rutte elke vorm van creativiteit en levensvreugde bij jong en oud wegnemen. Opvallend is ook dat ze weigeren om in de breedte over microbioom ( dus ook de factoren buiten het menselijk lichaam) na te denken en van daaruit werken aan een gezond samenzijn voor mens,dier en plant. Nu ja, er schijnt dankzij Prof.Scherder en enkele anderen iets op het gebied van meer bewegen te gebeuren. De man verklaart dat al vele jaren maar kennelijk moeten er eerst doden vallen voordat huidige politici zelf minimaal in beweging komen. Ook op links is men flink aan het suffen waardoor viruswaanzinnigen en het nieuwe fascisme( PVV, FvD) goedkoop kunnen blijven scoren en hun eigen onsamenhangende waarheden kunnen blijven prediken. De discussie is zelf zo vernauwd dat een vaccin als een soort mensheid reddende Messiaans middel wordt gezien. Onzin natuurlijk. Want mocht er al een vaccin komen en mocht het enigszins werken dan nog is er niet iets fundamenteels gedaan aan ongelijkheid, racisme, het verbeteren van het klimaat, de leefomgeving en uiteindelijk onze basisimmuniteit en gezondheid.

Pater
Pater24 aug. 2020 - 15:11

Een betere bescherming van ouderen in de tehuizen vind ik een prima zaak, zelfs heel urgent. “Te denken valt aan het reguleren van bezoek in verpleeghuizen, de inzet van beschermingsmiddelen en begeleiding van bezoek door een vrijwilliger die toeziet op de 1,5 meter afstand.” Het isolement van de vorige keer wil niemand terug, dit soort maatregelen vormen een tussenweg en redden levens. Verder is dwang om ouderen te isoleren van jongeren wat mij betreft een taboe. Ouderen stimuleren voorzichtig te zijn is natuurlijk prima.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2020 - 22:15

Ouderen dwingen voorzichtig te zijn tot preventief opsluiten toe is daarentegen niet prima.

Pater
Pater25 aug. 2020 - 16:25

@Danielle Helemaal mee eens. Blijkt dat Dupuis dat ook helemaal niet wil.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 21:28

Dat kon ik mij ook niet echt voorstellen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 9:35

DanielleDefoe Dat wil ze feitelijk wel. Zij wil dat de jeugdigen volledig hun gang kunnen gaan en zich niet behoeven in te houden t.b.v. ouderen. De een alle vrijheid, volledige vrijheid geven t.k.v. anderen die dan zichzelf maar moeten beschermen, komt nl. op precies hetzelfde neer.

Jan Man
Jan Man24 aug. 2020 - 14:49

Was dat niet een tactiek van Engeland en Zweden? Heeft niet al te best uitgepakt. Ik weet ook niet of het allemaal uitmaakt, volgens mij vind men de bevolking rustig houden nu het belangrijkst. In Indonesië schijnt men nog steeds veel vleermuis te eten en ook onze eigen bio-industrie blijft een biologische bom. Daar maken ook nog maar weinig mensen zich druk over. Zolang het individu op korte termijn tevreden gehouden kan worden is het goed.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden25 aug. 2020 - 0:03

Jan Man: "In Indonesië schijnt men nog steeds veel vleermuis te eten." Yep, Kalong Goreng wordt daar door de vampiers gezien als een lekkernij die grenst aan het kannibalisme.

ton14024
ton1402424 aug. 2020 - 14:31

´´Als iedereen elkaar via-via toch blijft ontmoeten, gaat het weer mis.´´ Zo is dat. De rest van dit flutstukje is cherrypicking.

Martinel
Martinel24 aug. 2020 - 14:29

Het wachten is op de 'wet van Pia'...goed getimed overigens...(als het zo doorgaat mag die voltooid leven wet wel vanaf 60 beginnen) Het bashen van ouderen neemt groteske vormen aan. Kan mij niet heugen dat er ooit deze vorm van tweedeling is geweest ( op elk gebeid trouwens). Ja je had generatieverschillen, zoals normaal is, maar discriminatie op basis van leeftijd ken ik slechts uit de Ruttetijd. (kijk naar leeftijdsdiscriminatie bij sollicitaties) Het aanwakkeren van groepsverschillen, de AOW leeftijd verhoogd...dus nu moeten al die 'ouderen 60+' van het OMT in hun sociale bubbel duiken? Hoe is het mogelijk dat een OMT dit adviseert. Wanneer gaat de Tweede Kamer eens wat doen aan dit walgelijke beleid. (o, ja reces...).

Gerygrr
Gerygrr24 aug. 2020 - 14:05

Laten we er allereerst eens op wachten, hoe dit virus nu echt schade berokkent. Het RIVM zat er vanaf het begin behoorlijk naast en komt nog steeds met aangepaste en veranderde richtlijnen. Ik achtte mijzelf met COPD lid van de groep kwetsbaren. Vanaf het moment van de speech van Rutte in maart zat ik vrijwillig in lockdown. Te laat, zo bleek........ Ik had achteraf gezien de atypische corona al opgelopen en liep tegen de onbereikbaar geworden eerstelijnszorg aan. Inmiddels een half jaar verder en langzaam weer aan het aansterken na de cytokinestorm. In die tijd kreeg ik de boodschappen op de stoep, mijn enig kind bracht die. Zij had ook haar vader en bejaarde buurvrouw van boodschappen te voorzien. Naast haar werk viel dit haar zwaar en ze heeft ons laten weten dit werk niet langer te kunnen doen. Ik kwam weer buiten en hield me angstvallig aan de anderhalve meter afstand. Jongeren doen dat niet, ze komen van alle kanten aanlopen of fietsen en zetten je klem. Ik kan eenvoudigweg de afstandsregel niet handhaven. Waarom kan men uit respect voor de ander niet gewoon op afstand blijven? Zoals ook het artikel over de mate van besmettelijkheid bij kinderen en jongeren moet toch te denken geven? Ik heb corona gevoeld en de verwoestende reis door mijn lijf. Het kwam en ging, het voelt alsof elke te grote inspanning de infecties weer deed oplaaien. Dat geeft angstige vooruitzichten en is reden om erg voorzichtig te zijn met dit virus. We weten ook echt niet of die groepsimmuniteit haalbaar is!

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout24 aug. 2020 - 13:49

Gerontofobie als gastritis van het cholerisch grauw.

2e kans
2e kans24 aug. 2020 - 13:06

Deze "spontane " meningen kunnen natuurlijk niet los gezien worden van de Corona spoedwet die VVD, CDA, CU en D'66 samen met de SGP en Groenlinks nu door de 2e en 1e kamer drukken.

3 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop24 aug. 2020 - 16:07

Deze spontaniteit is tamelijk hypocriet

2e kans
2e kans24 aug. 2020 - 17:40

Uiteraard is dat hypocriet. En de komende dagen zal iemand uit de gelederen van D’66, SGP en GroenLinks vertellen dat het echt nodig is. Zo werkt politiek nu eenmaal.

Pater
Pater25 aug. 2020 - 1:45

@2e kans Waarom verspreid je nepnieuws? Spoedwet is nog helemaal niet aangenomen, GL heeft amendement ingediend voor grotere rol 2e Kamer. Dat is precies de kern van de kritiek van bijv. de hoogleraard staatsrecht Voermans. Voermans en GL vinden het – in tegenstelling tot Viruswaanzinnige Willem Engel – wél belangrijk dat de spoedwet er komt. Voermans: “Die moet er wel komen, je kunt gewoon niet verdergaan met al die noodverordeningen. De periode waarvoor verordeningen mogen gelden, loopt bovendien ook af. Er ontstaat een chaotische situatie als rechters opgelegde boetes vernietigen.” Overigens zag ik op TV dat Dupuis niks op wil leggen, ze gaat uit van vrijwilligheid.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend24 aug. 2020 - 12:39

Prima plan! Iedereen een vrije keus geven en als die keus gemaakt is deze keuze zo goed mogelijk ondersteunen. Verder zoveel mogelijk de boel weer open gooien. Het leven is te kort om iedereen compleet onnodig een paar jaar opgesloten te laten zitten vanwege een virus dat voor ruim 99 procent van de bevolking ongevaarlijk is.

12 Reacties
2e kans
2e kans24 aug. 2020 - 13:42

Zo werkt het niet. De regering, SGP en Groenlinks willen die vrije keuze niet geven.

Mark Huysman
Mark Huysman24 aug. 2020 - 15:09

Het is geen vrije keus. Als de boel weer helemaal open gegooid wordt dan kunnen kwetsbaren niet anders dan zichzelf opsluiten. Dat is nu overigens ook al min of meer aan de hand. De vrijheid van de en gaat ten koste van de vrijheid van de ander.

Mark Huysman
Mark Huysman24 aug. 2020 - 15:10

Correctie: Dat is nu overigens ook al min of meer aan de hand. De vrijheid van de een gaat ten koste van de vrijheid van de ander.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend24 aug. 2020 - 15:10

@2e kans In bovenstaand stuk en in het stuk in het Parool lees ik nergens dat dit dwingend opgelegd zou gaan worden. Lijkt me sowieso geen standpunt dat de VVD zou steunen. Rechts heeft gelukkig niet zoveel met beperken van individuele vrijheden.

Mark Huysman
Mark Huysman24 aug. 2020 - 15:20

[Rechts heeft gelukkig niet zoveel met beperken van individuele vrijheden.] Rechts doet niet anders. En als je de onkwetsbaren (voor zover ze dat echt zijn) weer volledig de ruimte geeft dan dwing je de ouderen en kwetsbaren om zichzelf volledig op te sluiten. VVD-vrijheid is altijd de vrijheid van de een ten koste van de ander.

2e kans
2e kans24 aug. 2020 - 15:52

Hoofdschuddend, https://www.dlmplus.nl/2020/08/18/nog-een-keer-de-spoedwet-noodwet-of-tijdelijke-wet-maatregelen-covid-19/ Mark, In dit geval ben ik het met je eens. Maar jij geeft aan dat de VVD niet anders doet. Dat zie ik niet, juist VVD is meestal heel liberaal. Heb jij voorbeelden van je stelling dat zij de vrijheden van velen constant beperken?

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend24 aug. 2020 - 16:15

En daarom wil je onze jeugd (en met hen 99 procent van de bevolking) voor onbepaalde tijd alles ontzeggen? Wiens vrijheid wordt er momenteel al sinds maart beperkt?

Mark Huysman
Mark Huysman24 aug. 2020 - 17:10

[Maar jij geeft aan dat de VVD niet anders doet. Dat zie ik niet, juist VVD is meestal heel liberaal. Heb jij voorbeelden van je stelling dat zij de vrijheden van velen constant beperken?] De hele ideologie van de VVD is erop gericht zoveel mogelijk aan de markt over te laten en zo weinig mogelijk collectief te regelen. Hierdoor hebben sterke marktpartijen veel macht en dus vrijheid terwijl mensen met weinig middelen steeds minder keus krijgen. Kijk bv naar de arbeidsmarkt waar steeds meer mensen opgescheept raken met tijdelijke contracten, 0-uren contacten, vage ZZP-constructies, etc. Hierdoor worden mensen steeds afhankelijker van de grillen van de markt en van hun baas/opdrachtgever en hebben ze steeds minder vrijheid om hun eigen keuzes te maken. Mensen durven zich nauwelijks meer ziek te melden terwijl ze ziek zijn of hun mening te uiten over bepaalde zaken binnen het bedrijf waarvoor ze werken. De vrijheid van de VVD is vooral de vrijheid voor mensen met ruime middelen. [Wiens vrijheid wordt er momenteel al sinds maart beperkt?] Ieders vrijheid. In lichte mate. Met een doel: namelijk het voorkomen van zoveel mogelijk zieken en doden. Als je echter een deel (de ‘onkwetsbaren’) alle vrijheid gaat geven dan betekent dat dat een ander deel (de kwetsbaren) elke vorm van vrijheid verliezen.

NoahAmber
NoahAmber24 aug. 2020 - 17:16

@Hoofdschuddend 24 augustus 2020 at 18:15 En daarom wil je onze jeugd (en met hen 99 procent van de bevolking) voor onbepaalde tijd alles ontzeggen? Alles ontzeggen?! Doe niet zo hysterisch.

2e kans
2e kans24 aug. 2020 - 17:47

Hoofdschuddend, Nee, ik wil de jeugd maar ook zeker de ouderen niet beperken op deze manier. Dit kabinet met steun van SGP en GroenLinks willen dat. Gezond verstand en eigen keuzes maken als het aan mij ligt. Ik ben het erg eens met hminkema zoals hij het een stuk naar beneden schreeft qua jeugd.

hminkema
hminkema25 aug. 2020 - 3:09

Dank aan 2e kans voor de steun. Het is absurd, nee debiel, hoe sommigen hier het effect van een coronabesmetting afdoen als '99% ongevaarlijk'. Louter op grond van het feit dat (gelukkig!) een groot deel van de bevolking nog niet besmet is, en/of een deel van de besmetten er geen hinder van ondervindt, omdat men daar te jong voor is. Ja, Kees (40) raakte zelf niet ziek, maar zijn moeder (73) wel, en die is nu hartstikke dood. Is Kees nu slachtoffer van Corona, of niet? Voor iedereen die zijn/haar moeder verloor, is dat een no-brainer. Ik gun iedereen een corona-vrij leven. Helaas, die optie bestaat niet. Jongeren in de Tweede Wereldoorlog hadden niet de keuze uit een WO2-vrij leven. Je moet het doen met de realiteit die zich aandient. En die realiteit is dat wij (inclusief jongeren) het een tijdje moeten uitzingen met 100% smartphones, 100% internet, 100% telefoon, 100% gezellig samen in het park of in de tuin met 1,5 meter afstand, 100% open winkels, politiebureaus, brandweer, overheidsinstanties en scholen, een 100% functionerende democratie, 100% functionele media zoals vóór de coronacrisis. Dus laten we onszelf niet zieliger maken dan we zijn. Om op grond van een redeloze klacht te pleiten tegen 'maatregelen' die nauwelijks inbreuk maken op ons bestaan. Met een mondkapje op een aardbeienyoghurt in je supermarktkarretje leggen. Tjonge, wat een leed.

2e kans
2e kans25 aug. 2020 - 9:55

Hminkema, Met een mondkapje op een aardbeienyoghurt in je supermarktkarretje leggen. Tjonge, wat een leed Dank u voor de relativering. Ik moest erg lachen. Waarschijnlijk springt Hannah Freudenthal nu van woede uit elkaar

Thuiszitter
Thuiszitter24 aug. 2020 - 11:57

Dat gebeurd al. Ouderen en zwakkeren kijken wel uit, ik ten minste wel zonder mij overigens door angst te laten regeren. Doe gewoon mijn ding , ga al weer een tijdje naar de sportschool , hou afstand , mijn kinderen ontvang ik in de tuin op gepaste afstand, ga niet op vakantie .

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart24 aug. 2020 - 11:46

Goed. Laten we er geen doekjes omwinden en gewoon man en paard noemen. Concentratiekampen dus, waarin men afgeschermd voor de buitenwereld mag creperen. Containment, genetische - annex anciënniteit-zuiveringen. Het is een keuze. Niet erg origineel en creatief, maar een keuze desalniettemin.

9 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart24 aug. 2020 - 12:10

'Arbeit Macht Frei' stond erboven de toegangspoort van Auschwitz, maar dat had 'sociale bubbel' moeten zijn, beseffen we nu. Nou ja, Hitler en zijn trawanten vormden altijd al het wenkend perspectief voor de VVD'er, sociale darwinisten onder elkaar, niet waar?

Jozias2
Jozias224 aug. 2020 - 12:14

Volgens mij hebben ze het over en sociale bubbel. Niet een fysieke.

2e kans
2e kans24 aug. 2020 - 13:54

VVD alleen? Mede mogelijk gemaakt door CDA, SGP, CU, D'66 en Groenlinks.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend24 aug. 2020 - 15:12

Wat een ziekelijke vergelijking.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart24 aug. 2020 - 15:29

Je bedoelt ontaard.

Pindareep
Pindareep24 aug. 2020 - 15:49

@Grietje Vleeshart Je vergelijking slaat echt als een tang op een varken. Ik hoop dat je in je dagelijkse omgang wat minder extreem bent. Zo niet, vraag dan eens om hulp bij de huisarts.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart24 aug. 2020 - 15:51

Maar goed, ik wil dit niet op de spits drijven. Het is ook lastig te handhaven. Kunnen we de Wadden-eilanden niet ontruimen en daar die jongeren naartoe deporteren? Dan kunnen ze jaren achtereen fuiven, feesten en elkander doodknuffelen - af en toe een vlot die kant op laten drijven met wat proviand, dat moet kunnen. Wie weet zit er een tweede Lord of the Flies in. Want laten we eerlijk zijn, die millennials da's au fond toch allemaal brandhout dat binnenkort door robots wordt vervangen.

Daniel Moynihan
Daniel Moynihan24 aug. 2020 - 16:32

Eerst gelijkstellen aan het opsluiten in een concentratiekamp en daar laten creperen en volstrekt et overbodige illustratie nog een beeld van de Auscwitzpoort met de tekst Arbeit macht Frei.... En dan "Maar goed, ik wil dit niet op de spits drijven." Je spoort niet en laat je niet denken dat dat om je te excuseren bedoeld is of dat je je nog moeite hoeft te getroosten het opeens als harde grappen te verkopen met je latere bijdragen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart24 aug. 2020 - 19:00

Het is moeilijk te zeggen wat hier nu allemaal gestameld en verhaspeld wordt - extreemrechts komt sowieso moeilijk uit de woorden als een open zenuw geraakt wordt - , maar ik gok het erop dat we Oscar Wilde weer 's van stal kunnen halen: There is no greater joy than to be called an idiot by an imbecile.

Fredje3
Fredje324 aug. 2020 - 11:26

Is het niet zo dat ook jongeren, misschien wel niet direct, maar later zeker wel problemen kunnen krijgen als zij eenmaal Corona hebben gehad?

4 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart24 aug. 2020 - 11:53

De meeste jongeren niet, vooralsnog. Wat er gebeurt als dat virus 2,3,4 jaar in het lijf van een adonis heeft gewoekerd, dat weet niemand.

JasDon
JasDon24 aug. 2020 - 12:08

"Wat er gebeurt als dat virus 2,3,4 jaar in het lijf van een adonis heeft gewoekerd, dat weet niemand." Dat hoeft ook niemand te weten, want dat is zo goed als onmogelijk.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart24 aug. 2020 - 13:58

Oeps, God uitgezonderd natuurlijk.

NoahAmber
NoahAmber24 aug. 2020 - 17:33

@JasDon 24 augustus 2020 at 14:08 Dat hoeft ook niemand te weten, want dat is zo goed als onmogelijk. Dat weten we natuurlijk pas over 2,3 tot 4 jaar. Wie dan leeft die dan zorgt. Toch Jasdon?

Coene ridder
Coene ridder24 aug. 2020 - 11:14

Bijzonder, eerst een complete economie platleggen en vervolgens toch alleen de "kwetsbaren" isoleren. Maar wie gaat over de arbitraire grens van isolatie, en is dat verplicht?

Bert de Vries
Bert de Vries24 aug. 2020 - 11:11

Wat deze leden van het OMT bepleiten, is alleszeggend. Ouderen zijn een plaag voor de samenleving. Nog twee jaar corona, en deze leden bepleiten de invoering van een maximumleeftijd. Met, natuurlijk, uitzonderingen. Want als je niet meer bijdraagt aan de samenleving, ben je overbodig. Het rechtse beleid waarin oud en jong tegenover elkaar worden gezet, en oud wordt gekenmerkt door het profiteren van jongeren, gaat z'n vruchten afwerpen.

3 Reacties
wegmetons
wegmetons24 aug. 2020 - 12:09

Nee, het gaat om beschermen met minimale gevolgen. Het gaat notabene om een kinderarts die het zegt. Niet mensen van de regering maar doktoren. Ik vind het ook een verschrikkelijk idee om mijn ouders niet te kunnen zien maar ik wil ze ook niet dood zullen we maar zeggen. Als je zo de kwetsbaren kan beschermen en tegelijk de niet kwetsbaren vrijheid kan geven is het toch juist prima?

GHS
GHS24 aug. 2020 - 14:08

Bert de Vries: Niet zo negatief: oud profiteert van jongeren. Als mensen oud worden hebben ze hulp nodig. Dus werkgelegenheid. Oudere mensen zijn vaak oppas voor de kinderen van jonge mensen. Oudere mensen moeten ook eten, zich kleden enz. Dus werkgelegenheid. Ouderen mensen worden vaak ziek. Maar zijn dan weer "proefkonijn" voor een nieuw medicijn. "Vroeger........" ging de mens van 40 jaar dood. Dan had hij voor voorplanting gezorgd die verder kon gaan. Tegenwoordig is de gemiddelde leeftijd wel iets hoger. Dan maar geen nieuwe ontdekkingen op medisch gebied? Het is een wisselwerking: Jong helpt oud en oudt helpt ook jong.

Bert de Vries
Bert de Vries24 aug. 2020 - 16:46

GHS, ik denk dat ik je niet begrijp. oud profiteert van jong? Oud heeft bijvoorbeeld de opleiding van jongeren betaald. Als ouderen zouden stoppen met mantelzorg, zou de samenleving imploderen. Oud en jong zijn gelijkwaardig, tenzij discutabele criteria worden gebruikt, of criteria worden gebruikt op een discutabele manier. Wat Dupuis wil, is levensgevaarlijk. Zeker als je bedenkt dat deze situatie wel eens jaren en jaren kan duren (bij muterend virus).

LBNB
LBNB24 aug. 2020 - 10:48

@Roel Nu speel je twee generaties tegen elkaar uit, de ouderen zijn natuurlijk niet alleen schuldig aan die zaken jij benoemd. Veel dingen waren vroeger ook gewoon niet duidelijk schadelijk. Het slaat nu inmiddels qua corona nergens meer op om iedereen lastig te vallen met maatregelen. Ik geef de jeugd na een half jaar inmiddels groot gelijk dat zij weer feestjes geven etc waar zij zich niet aan de maatregelen houden. Corona duurt te lang en er is geen eind punt. Ja een vaccin, waarvan het maar afwachten is of het werkt.

Ch0k3r
Ch0k3r24 aug. 2020 - 10:40

In een vrij land kun je niet een gedeelte van een bevolking verplicht gevangen houden op basis van leeftijd. Dat is discriminatie. Leuk voorstel maar volgens mij totaal ongrondwettelijk

2 Reacties
Jozias2
Jozias224 aug. 2020 - 13:53

Dat is discriminatie als er geen goede reden is om een verschil op leeftijd te maken. In dit geval is die reden er natuurlijk wel degelijk gelet op de impact van het virus op ouderen. Er zijn wel meer maatregelen die voor een bepaalde leeftijdsgroep gelden (tot 12 jaar of voor volwassenen)

Ch0k3r
Ch0k3r26 aug. 2020 - 7:24

@Jozias In een vrij land zou je ook vrij moeten zijn om de dood op te zoeken. De meeste mensen kiezen dan voorzichtigheid, maar niet iedereen. In het inperken van de vrijheid van beweging met als argument 'je kan schade oplopen/dood gaan' is crap. Dan moeten we ook per direct verbieden dat men nog op de auto of fiets stapt. En elke losliggende stoeptegel is potentieel ook al gevaarlijk. Nou is dit virus natuurlijk wel gevaarlijker dan een losliggende stoeptegel (iig qua schaal), maar hetzelfde principe geldt. Als je dan toch een lockdown wilt hebben, dan moet die voor iedereen gelden, en de uitzonderingen die je daarop maakt, zouden op basis van werk qua instandhouding vitale diensten moeten zijn (politie, brandweer, zorg, etc)

Daniel Moynihan
Daniel Moynihan24 aug. 2020 - 10:37

Een voornemen om in plaats van iedereen met een blinde algemene lockdown de maatregelen te beperken tot alleen kwetsbare ouderen, en specifieke risicogroepen is zeer te verdedigen en verdient niet een zo tendentieus zwartmaken dat mensen "opgesloten" worden. De regels die dan voor hen gelden zijn beargumenteerd gefundeerd op hun kwetsbaarheid die niet voor anderen geldt. Dit soort gejeremieer doet me vooral denken aan hetzelfde volk wat woedend tegen allerlei Coronamaatregelen demonstreert waarvan er ook best enkele vraagtekens te zetten zijn maar volgens de principes van gezond verstand en het zekere voor het zekeren nemen in plaats van het te doen voorkomen alsof je het grootste onrecht wordt aangedaan.

Rode druppel
Rode druppel24 aug. 2020 - 10:33

Iedere specifieke situatie is anders. Sinds Maart behoor ik tot de kwetsbaren. Net herstelt en wou deze week weer met 2 uurtjes per dag gaan werken. Gaat niet door, mijn baas heeft bedenkingen omtrent het hanteerbaar zijn van de 1,5 meter maatregel. Heb nog 2 kinderen thuis en 60 plus. Nu willen ze mij gaan inperken, ben nog nooit met justitie in aanraking geweest, wat heb ik misdaan ?

2 Reacties
Zapata
Zapata24 aug. 2020 - 13:45

Ben ook kwetsbaar met nogal wat kwalen en een gehandicapte vrouw thuis Ik daarentegen ben na twee maanden ziekte enorm onder druk gezet om weer te gaan werken en anderhalve meter is een lachertje. Als ik uitval kan mijn vrouw naar een verpleeghuis. Wat een feest weer allemaal.

Rode druppel
Rode druppel24 aug. 2020 - 14:14

Zapata. Sterkte.

Paulus3
Paulus324 aug. 2020 - 10:23

Dat gebeurt toch al. Als je verschijnselen heb of de risicos zijn te groot blijf je thuis, sluit je de zaak of bevord je regels in een locatie. Het gebeurt niet consequent genoeg mischien. Maar het idee dat men een abstracte lijn zou kunnen leggen rond zgn ouderen of kwetsbaren an sich op een grotere schaal is net zo vreemd als een kamp voor ze interichten.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman24 aug. 2020 - 11:01

Dat kamp inrichten is misschien wel een idee. Misschien dat de ethicus Dupuis daar ook eens over na wil denken. Want de meeste kwetsbaren hebben natuurlijk niet zo’n groot huis als zij en waarschijnlijk ook een veel kleinere (of geen) ‘sociale bubbel’. Zet ze allemaal bij elkaar in een gigantisch kamp en probleem opgelost!

Frans Kwakman
Frans Kwakman24 aug. 2020 - 11:09

Mark, er moet vast nog wel een oude Duitser zijn die zijn strepen verdiend heeft met het inrichten van kampen. Of een oude Sovjet kameraad met ervaring in de Gulag. Dus het hoeft niet zoveel te kosten. En als we het kamp in Lapland inrichten, Finland bij voorkeur ivm Euro dan zal het vast wel naar ieders zin zijn. Ik ga niet mee, ik duik onder. Joop niet verraden hoor!

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2020 - 12:07

Er is ook nog een grote groep van boven de zestig die vitaal is en normaliter gewoon aan het werk. Mijn UNI heeft ook prima docenten van 60 of ouder. Allemaal ontslaan en opsluiten?

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2020 - 10:05

Naar schatting eenderde van de Nederlandse bevolking is kwetsbaar. Die zitten ook echt niet allemaal in verpleeghuizen. Heleen Dupuis heeft wellicht een grote kennissenkring resp familie. Voor sommige alleenstaanden zouden de sociale bubbles wel eens erg klein kunnen worden.

Truus Boterkoek
Truus Boterkoek24 aug. 2020 - 10:04

Voor een ethicus houdt mevrouw Dupuis er een rare en nare ethiek op na. En ja, ik moet toch denken aan mensen die onder de beroepsbevolking vallen en toch ook getroffen werden door het corona virus en ook in ziekenhuis en op de intensive care belande. Verder zijn evenementen en sociale contacten voor volwassenen en ouderen net zo belangrijk als voor jongeren. En mag je straks dan als jongeren ook geen afscheid nemen van je geliefde Opa of Oma, als deze op sterven komen te liggen?? Dat laatste wil nog weleens gebeuren bij ouderen ook zonder corona.

Zapata
Zapata24 aug. 2020 - 9:57

Er zou dan ook een definitie van kwetsbaar moeten komen. Wie is kwetsbaar en vanaf welke leeftijd?

2 Reacties
Zwerfstein
Zwerfstein24 aug. 2020 - 12:35

Precies. Dodelijke auto-ongelukken bijvoorbeeld komen verhoudingsgewijs vaak voor bij mannen in de leeftijd van 18-25 jaar. Die zijn dus ook 'kwetsbaar' in het verkeer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2020 - 18:45

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen

Frans Kwakman
Frans Kwakman24 aug. 2020 - 9:53

De gemeenschap kan natuurlijk een aantal werkloze cruiseschepen inhuren en die met ouderen de zee op sturen. Persoonlijk ben ik niet overtuigd dat ze echt meer kwetsbaar zijn maar op zee, afgescheiden van die grote bekken van die yuppies, lijkt mij dat het goed toeven is. Verder dienen uiteraard van iedereen de auto's ingenomen te worden, sigaretten en sterke drank verwijderd uit de winkels. Tenslotte gaan daar meer mensen, vooral jongeren aan dood.

3 Reacties
NoahAmber
NoahAmber24 aug. 2020 - 17:30

@Frans Kwakman 24 augustus 2020 at 11:53 De gemeenschap kan natuurlijk een aantal werkloze cruiseschepen inhuren en die met ouderen de zee op sturen. En uiteraard nergens aan laten meren. Probleem opgelost

Frans Kwakman
Frans Kwakman25 aug. 2020 - 8:38

Nou ja, Noah, die schepen moeten bevoorraad worden. Maar dat is te regelen lijkt mij. Maar ik zie zeer grote problemen als die auto's van de weg gehaald worden. Natuurlijk wel giga besparingen op wegenbouw en onderhoud. Enwat dacht je van de besparingen van de eigenaren? Kan dan weer aan de jeugd besteed worden, waarmee Hannah ook zeer gelukkig wordt. Minder luchtvervuiling, thuis werken. win=win!

NoahAmber
NoahAmber25 aug. 2020 - 11:25

@Frans Kwakman 25 augustus 2020 at 10:38 Nou ja, Noah, die schepen moeten bevoorraad worden. Maar dat is te regelen lijkt mij. Inderdaad voor bevoorrading hoef je niet aan te meren. Dat kan ook op open zee. En die auto's die kunnen de kindertjes gewoon inpikken net zo als alle andere eigendommen van die bejaarden.

JasDon
JasDon24 aug. 2020 - 9:52

Zolang mensen maar de keuzevrijheid hebben, kiezen voor lang leven in de bubbel of met wat meer risico buiten de bubbel, vind ik het persoonlijk geen slecht plan. Het is het natuurlijk heel vervelend als je een paar jaar te vroeg dood gaat, maar ik vind de algemene kwaliteit van het leven belangrijker dan de noodzaak om mijn leven met een paar jaartjes te verlengen.

Gerry Jöris
Gerry Jöris24 aug. 2020 - 9:42

Dus de ouderen en kwetsbaren worden begraven voordat zij overleden zijn. Wat een armoedige samenleving die met deze "oplossingen" durft aan te komen. De geciteerde "oude knarren" leven over het algemeen in riante woningen of appartementen en kunnen zich waarschijnlijk niet voorstellen dat er ook ouderen en kwetsbaren zijn die in kleine hokjes moeten leven en tegen de muren opvliegen. Ik word zó kwaad van dat elitaire gelul.

3 Reacties
JasDon
JasDon24 aug. 2020 - 10:55

"Dus de ouderen en kwetsbaren worden begraven voordat zij overleden zijn." Wat een drama zeg, ze zitten (hopelijk) tijdelijk vast in een belletje. Dit om de 'wat jongere' bevolking de ruimte te geven om geld te verdienen, vakantie te vieren en een beetje een normaal bestaan te gunnen. Over een jaartje is er een vaccin en we kunnen de draad weer oppakken. En in die periode zullen een aantal mensen te komen overlijden, terwijl ze in hun bubbel zaten. En dan heb je inderdaad een jaartje van je leven opgeofferd. Helaas, maar de meesten hebben waarschijnlijk een lang en plezierig leven gehad. Zo een leven gun ik persoonlijk anderen ook wel.

Kazonga
Kazonga24 aug. 2020 - 11:52

Dit type mensen kunnen beter zwijgen of zelf opgesloten worden in een soort Crazy- bubble. Een dergelijk voorstel bedreigt werkelijk de grondrechten van ouderen/kwetsbaren en het is daarom dat zij voorstellen het vrijwillig in te willen voeren.

Mark Huysman
Mark Huysman24 aug. 2020 - 15:15

[Een dergelijk voorstel bedreigt werkelijk de grondrechten van ouderen/kwetsbaren en het is daarom dat zij voorstellen het vrijwillig in te willen voeren.] Maar de grap is natuurlijk dat het niet vrijwillig is. Als je opgeeft om het virus te onderdrukken dan hebben kwetsbaren geen andere keus dan de lijn Dupuis te volgen.

Bouwman2
Bouwman224 aug. 2020 - 9:31

Je kunt oproepen, maar van dwang, ook morele, kan natuurlijk geen sprake zijn. Dit land is namelijk een vrije democratie en geen geleide. Mevrouw Dupuis is overigens een ethicus. en van VVD huize. De VVD heeft geen vleugels, maar enkel vlerken orakelde Hans Wiegel. Ik ben geneigd de ouwe Wiegel voor deze keer gelijk te geven. Want Dupuis klappert wel flink, maar of ze opstijgt is toch een moeizaam en langdurig proces. Ik zie dat vaak, twee zwanen die gaan opstijgen, ze zijn bijna bij het eind van de airstrip en dan is het altijd spannend of ze voldoende stijgkracht hebben om los te komen en een hoge vlucht te nemen. Ik houd mijn adem in.

2 Reacties
ton14024
ton1402424 aug. 2020 - 12:52

Laat die zwanen hun ding doen. Bemoei je er aub niet mee. Snappie?

NoahAmber
NoahAmber24 aug. 2020 - 17:35

Mevrouw Dupuis is overigens een ethicus. en van VVD huize. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Ethicus van VVD-huize. Dat is vloeken in de kerk

Deugkeizer
Deugkeizer24 aug. 2020 - 9:29

Dat had de eerste stap moeten zijn als je het mij vraagt. Echter als we realistisch zijn is de capaciteit er niet naar..Als je het virus met 100 procent efficiëntie wil bestrijden dan zal ik het volgende doen: Mits het mogelijk is en de middelen daar zijn natuurlijk. 1. Sensorische detectiemaatregelen(poorten, luchtmetingen) op zoveel mogelijk plekken(ook voor toekomstige virussen). Direct response bij melding. 2. Zo min mogelijk airco en luchtbehandelingsinstallaties aanzetten. 3. Vooral ouderen en zorgcentra tussen deze twee systemen in plaatsen.

1 Reactie
Ryan2
Ryan224 aug. 2020 - 15:32

Ja, vooral het paard achter de kar spannen. Als je virussen detecteert, wat dan? Luchtbehandelingssystemen uitzetten? Waarom zijn die eigenlijk geplaatst denk je? Juist, voor luchtverversing. Helaas zit de ellende er juist in, dat de standaard filters vlug vervuild raken. Dus moet er een ander soort filter in. Standaard filters zijn gemaakt van doek of papier. Soms in combinatie met koolstof. Die filters moeten regelmatig vervangen worden, maar dat vindt men in de praktijk te duur !!! Deze passieve filters zijn dus al vlug een bron van ellende. Niet alleen virussen en bacteriën, maar ook schimmels tieren er welig. Nu zijn er in korte tijd ook dynamische filters op de markt. Deze werken door de lucht te behandelen door middel van ionisatie en/of UV licht. Dat doodt virussen gegarandeerd. Maar het probleem is, dat in Nederland technici niet zo'n grote mond hebben als de kooplui. Kwakzalvers hebben een podium. Raar land.

JoostdeV
JoostdeV24 aug. 2020 - 9:22

Het tegen elkaar uitspelen van bevolkingsgroepen heeft de VVD altijd veel electoraal voordeel opgeleverd. Ook de extreem rechtse partijen hebben steevast standpunten gekozen die leiden tot maximale polarisatie, zelfs als ze hun standpunten hiervoor 180 graden moeten draaien zoals bij de corona aanpak. Ze krijgen gegarandeerd media aandacht, ze kunnen de politieke agenda bepalen en met simpele emotionele boodschappen trekken ze electoraat aan dat niet bereid of in staat is zich werkelijk in politieke dilemma's te verdiepen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 aug. 2020 - 9:22

Uitstekend idee, het verbaast me al maanden hoe onvoorzichtig de ouderen zich in de openbare ruimte begeven. Rochelend en proestend biggen ze zich door winkels, zich zelfs niet houdend aan de meest basale coronaregels. Hun praatjes maken ze het liefst midden in de gangpaden of op het trottoir en ze terroriseren de fietspaden door naast elkaar te blijven rijden en geen milimeter opzij te gaan. Kortom, de yolo mentaliteit van deze generatie werkt nu niet mee aan de solidariteitsgedachte.

2 Reacties
Zapata
Zapata24 aug. 2020 - 9:43

Bovenstaand gedrag zie ik juist veel bij jongeren, het is dus maar met welke bril je de wereld bekijkt.

rvb2
rvb224 aug. 2020 - 11:56

@Zapata: Ik zie juist jongeren die zonder veel gemor en ondanks zeer strenge maatregelen toch nog proberen er iets van te maken. En soms, heel soms, zitten ze wat te dicht bij elkaar. Maar ondanks de offers die de jongeren brengen blijven veel ouderen zeuren over de jongeren. Die jongeren hebben het al lang door: voor die ouderen is het toch nooit goed. Luisteren doen die oostindisch dove ouderen toch niet.

Phantom3
Phantom324 aug. 2020 - 9:21

Bejaardetehuizen zijn toch al verboden voor 'onbevoegden'?

14 Reacties
Zapata
Zapata24 aug. 2020 - 9:54

Inderdaad, sinds ze bijna allemaal gesloten zijn als bezuiniging maar onder het mom van ouderen willen veel liever zo lang mogelijk thuis wonen zijn ze verboden voor onbevoegden. Wel zin er nog verpleeg en verzorgingshuizen voor ouderen die echt niet langer in hun eigen huis kunnen blijven. Overigens een prachtige dijenkletser in de discussie over de woningnood afgelopen weekeinde. Zo een jaar of vijftien geleden sloot men heel progressief de bejaardentehuizen want oudjes moesten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen dat was beter voor ze. (en voor de portemonnee van de staat) Dit weekeinde was het gemopper niet van de lucht want die oudjes blijven maar in die grote woningen wonen terwijl de jongeren daar zouden moeten wonen. Zo krijg je doorstroming. Schande is dat. Die oudjes kunnen toch veel beter in een klein (en duur) appartementje luid dan nu de boodschap. Echt soms kom je niet meer bij van het lachen in dit land.

Bert de Vries
Bert de Vries24 aug. 2020 - 11:19

Zapata, ik deel de woede. En de verbijstering over de waanzin die je alleen kunt verklaren als een gevolg van totale onverschilligheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2020 - 11:27

De doorstroming zou inderdaad bevorderd worden als de 65plussers hun te grote rijtjeshuis met tuintje voor en achter zouden verlaten, maar dat willen ze inderdaad niet volgens een recent artikel in de NRC. Na de oorlog werden de huizen groter en groter en gezinswoningen in de stad werden net als mijn tweekamer(na verbouwing) studentenappartement onderkomens voor een 1- hooguit 2-persoonshuishoudingen.

Richard58
Richard5824 aug. 2020 - 11:42

Wat een achterlijke discussie. Alsof 65+ maar moeten stoppen met leven. Ze werken nog of zijn net gestopt en dus genieten na 40-45 jaar werken. Flikker toch op met die randdebielenpraat over doorstromen naar een klein duur appartement. Even vergeten dat ze meestal begonnen zijn met een k-appartementje en na de geboorte van no. 2 moesten verkassen naar een tussenwoning etc. en nu dan nadat het een beetje ruimer wordt voor hen moeten ze weer verkassen naar een appartementje. Ik zou eens heel platvloets zeggen Dikke L.. drie bier, bekijk het maar. Zolang ze goed uit de voeten kunnen lekker blijven zitten waar je zit. De jongeren wachten maar braaf op hun beurt net zoals de generaties voor hen.

LBNB
LBNB24 aug. 2020 - 12:14

@Richard58 [Wat een achterlijke discussie. Alsof 65+ maar moeten stoppen met leven.] Waar wordt dit gezegd? Er wordt in deze discussies alleen vaak gezegd dat het een verschil maakt of iemand van 80 of een jong iemand van bijvoorbeeld 40 sterft. Ja dat verschil mag gemaakt worden,omdat het in het geval van een jong iemand van 40 erger is. Daarnaast wordt er gezegd dat mensen onder de 65 jaar echt heel weinig kans maken om serieus ziek te worden van dit virus. Hier kun je dan toch gewoon maatregelen op aanpassen? Waarom zouden jonge mensen hun sociale leven stopzetten voor iets dat voor hen niet gevaarlijk is?(althans niet gevaarlijker dan deelnemen aan het verkeer oid)

Zapata
Zapata24 aug. 2020 - 12:52

@DanielleDefoe Wil je nu echt zeggen dat ze die woningen maar moeten opgeven en moeten verkassen naar een veel te duur appartementje zonder tuin en woongenot om plaats te maken voor jongeren? Omdat onze overheid de woningmarkt heeft verkwanselt (verhuurdersheffing) zo een 10 jaar geleden, de bejaardenhuizen heeft gesloten, van de thuiszorg een warboel heeft gemaakt? En dat allemaal omdat onze overheid dacht dat het zo veel goedkoper was. Nou ik kan me heel goed voorstellen dat ouderen lekker blijven zitten waar ze zitten. Laat die jongeren maar in die appartementjes gaan wonen.

Richard58
Richard5824 aug. 2020 - 15:45

LBNB begrijpend lezen blijft een kunst. Ik heb het over het verhaal dat ouderen de jongeren in de weg zitten op de woningmarkt. Nou mooi dat de jongeren dat fijn mogen bekijken. Tzt. zijn zij aan de beurt voor een betere woning maar nu eerst degenen die daar tig jaar voor gewerkt hebben. Wij hebben onze ouders ook niet weggejaagd. Dus geduld is een schone zaak. De jeugd nu heeft totaal feen geduld. I want it all and I want it now. Mooi niet dus. Gewoon wachten op je beurt!!!

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2020 - 16:21

Zapata 24 augustus 2020 at 14:52 Dat zeg ik niet. Het was een ideetje van Ollongren.

NoahAmber
NoahAmber24 aug. 2020 - 17:39

@DanielleDefoe 24 augustus 2020 at 13:27 De doorstroming zou inderdaad bevorderd worden als de 65plussers hun te grote rijtjeshuis met tuintje voor en achter zouden verlaten, Opdat de kinderen wat eerder het geld kunnen opstrijken wat het huis oplevert. Gedverdemme.

Coene ridder
Coene ridder24 aug. 2020 - 18:04

Interessante discussie over te ruim wonen, idee van ollongren meen ik. In het geval van huurwoningen niet geheel onlogisch, mits de oudere er niet op achteruit gaat. Bij koopwoningen is het gewoon de markt, als jongeren willen kopen dan kan dat toch? Je betaalt gewoon de prijs

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2020 - 21:13

NoahAmber 24 augustus 2020 at 19:39 De jaren 50 en 70 rijtjeshuizen met tuintje voor en achter waar die 65-plussers in wonen, zijn dat niet gewoonlijk huurhuizen? Daar verdienen kinderen niets aan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2020 - 6:45

Zapata Inderdaad, een voorstel van Kaag! Dan weten we in ieder geval naar waar we Alexander Pechtold vast kunnen verhuizen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 10:13

Jongeren zijn al dolblij als ze een appartementje kunnen bemachtigen. Verder niks nieuws. Vanwege het groeiende woningtekort van na de Tweede Wereldoorlog werd de druk op ouderen om huizen vrij te maken voor jonge gezinnen opgevoerd. De Wet op Bejaardenoorden maakte het in 1963 mogelijk bejaardenhuizen te bouwen. Dat waren om te beginnen geen luxe onderkomens: ze hadden slaapzalen en echtparen werden gescheiden. Een eigen kamer kwam pas in de jaren 80. Maar ook daar nemen de huidige 65plussers geen genoegen meer mee als huisvesting. Zie ook https://www.veldacademie.nl/img/Document/0f/8b/0f8b52fe-732b-4b7a-9abb-b9ee7174606d/Onderzoeksrapport%20P5%20-%20Simone%20Aanhaanen.pdf

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2020 - 13:50

Ze waren ook niet bedoeld voor 65 plussers maar voor mensen die veel hulp nodig hadden dus veel ouder waren. Het was het voorportaal van of het verpleeghuis, of het overlijden. In het verpleeghuis kwamen enkel zieke mensen terecht. Dat waren ook niet perse oude mensen. Dat laatste ook nu vaak nog niet al zijn er nu veel meer mogelijkheden voor om zelfstandig thuis te blijven wonen.

Ryan2
Ryan224 aug. 2020 - 9:07

Gut.. Waarom bemoeit de overheid zich met het privé leven van mensen, ook al zijn ze oud, en kwetsbaar? In veel gevallen, hebben deze mensen zelf al genoeg maatregelen genomen. De overheid doet net of mensen achterlijk zijn. Laten we eerlijk zijn. De problemen liggen waar mensen geconcentreerd bij elkaar leven. En dat zijn uitgerekend verpleegtehuizen. Welaan, men blijft maar doordrammen over anderhalve meter en mondkapjes, en blijft maar drammen om de vrijheid van de burgers in te perken. Ondertussen blijken er prima oplossingen op de markt gekomen te zijn. Firma's die filters aanbieden die in de luchtbehandeling van bij voorbeeld verpleeginrichtingen ingebouwd kunnen worden, die alle virussen doden. Wat ik trouwens al veel eerder aangehaald heb. Het een en ander werkt met slimme ionisatie die weinig ozon produceert, en UV licht. Kijk, de overheid heeft het op dat terrein gigantisch af laten weten. Het zelfs tegen gewerkt. Laat ze daar eens wat energie en geld in steken. En ophouden met het volk wind in de broek te jagen. De prijs van filterinstallaties kan omlaag, als er een gegarandeerde markt voor is. Ik weet uit eigen ervaring, dat deze regering door haar beleid de zorg gigantisch benadeeld heeft. Bij voorbeeld een firma die scootmobiels maakte. De overheid maakte vroeger een planning voor een paar duizend producten. Stond dus garant voor 3000 scootmobiels. Plotseling werd die maatregel opgeheven, zodat het risico bij de fabrikant gelegd, die daar dan ook acuut mee stopte. Kijk, zo gaat dat. Weg zorg, weg werkgelegenheid. Ondertussen is er een wildgroei in scootmobiel land. Het logische gevolg van een vrije markt. Alleen, wie gaat ze betalen? Komt nog bij, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Verder zijn andere mogelijkheden door de wetgever afgesneden. Als je slecht ter been bent, is een soort van elektrische Tuk Tuk een uitkomst. Maar er hangt een prijskaartje aan van zo'n slordige 9000 euro. Ga je dat als bejaarde even ophoesten? Nee dus. Dus geen milieuvriendelijk boodschappenkarretje, maar er is wel politieke bereidwilligheid om in laadpalen voor Tesla's te investeren! Erg hè. Nog meer VVD stemmen.

Haz
Haz24 aug. 2020 - 8:55

Helemaal goed. Laten we de jongeren vooral niet iets leren zoals verantwoordelijkheid en discipline.

6 Reacties
LBNB
LBNB24 aug. 2020 - 9:09

@Haz Nee laten we alle jongeren en de gehele beroepsbevolking bestraffen voor een virus wat voor hen amper gevaarlijk is. Laten we jongeren/studenten hun sociale contacten afpakken zodat ze heel moeilijk nieuwe geliefden vinden of vrienden kunnen maken. En belangrijkst: geef ze vooral geen einddatum voor deze ellende. Laten we de economie slopen dat er nog meer werklozen komen! Laten we ondernemers het zo moeilijk mogelijk maken door maatregelen voor de bühne die we hebben bang gemaakt!

Roel2
Roel224 aug. 2020 - 9:42

Wat een geneuzel zeg. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de huidige wereld, zeespiegelstijging, plastic soep, compleet verneukte inkomstenverdeling; zeg maar de omstandigheden die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. Daarbij is het niet zo dat ze niets meekrijgen van dit hele corona-gedoe, dus ze leren er wel degelijk iets van. Maar zoals terecht wordt gesteld, wordt de jeugd onevenredig hard getroffen, en met hen zeer veel mensen die weinig te duchten hebben van dit virus. Sombere pubers worden we op lange termijn ook niet beter van.

hminkema
hminkema24 aug. 2020 - 10:24

Ik heb hier thuis drie jongeren rondlopen. Het idee dat 'hun sociale contacten worden afgepakt' verdraagt zich niet met de praktijk, waarbij zij a) zich 24 uur per dag online verstaan met hun sociale contacten, wellicht een veelvoud van de sociale contacten die u & ik op hun leeftijd onderhielden; b) tijdens de schoolvakantie frequent afspraken met 'sociale contacten', hetzij in het park, hetzij in een winkelstraat, hetzij bij elkaar thuis; c) nu weer 25 uur per week met 30 'sociale contacten' opeengepakt zitten in slechtgeventileerde en te drukke klaslokalen in een gebouw met 1000 personen, waar de 'sociale contacten' geen enkele sociale afstand hoeven te onderhouden. Kortom, laten we jongeren niet zieliger maken dan ze zijn. Jongvolwassenen is een ander verhaal. Die zijn even besmettelijk als andere volwassenen, zowel qua oplopen als qua doorgeven van het virus. Waarom zouden zij - die wij niet voor niets 'volwassenen' noemen - zich niet verantwoordelijk hoeven te voelen voor hun aandeel in de virusbestrijding, die hun ouders en grootouders treft? Omdat zij zelf minder vaak ziek worden? Cynische denkwijze.

LBNB
LBNB24 aug. 2020 - 10:50

@Roel Nu speel je twee generaties tegen elkaar uit, de ouderen zijn natuurlijk niet alleen schuldig aan die zaken jij benoemd. Veel dingen waren vroeger ook gewoon niet duidelijk schadelijk. Het slaat nu inmiddels qua corona nergens meer op om iedereen lastig te vallen met maatregelen. Ik geef de jeugd na een half jaar inmiddels groot gelijk dat zij weer feestjes geven etc waar zij zich niet aan de maatregelen houden. Corona duurt te lang en er is geen eind punt. Ja een vaccin, waarvan het maar afwachten is of het werkt.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 aug. 2020 - 14:45

"Laten we de jongeren vooral niet iets leren zoals verantwoordelijkheid en discipline." Als de ouderen iets niet hebben is dat "verantwoordelijkheid en discipline". Anders hadden ze wel iets aan de klimaatverandering en de ecologische ramp die zich onder hun verantwoordelijkheid heeft voltrokken gedaan. De ouderen hebben hun hele leven de rekening naar deze generaties doorgespeeld.

Mark Huysman
Mark Huysman25 aug. 2020 - 5:14

[Als de ouderen iets niet hebben is dat “verantwoordelijkheid en discipline”. Anders hadden ze wel iets aan de klimaatverandering en de ecologische ramp die zich onder hun verantwoordelijkheid heeft voltrokken gedaan.] De klimaatcrisis is niet door iedereen gelijkelijk veroorzaakt. Slechts honderd fossiele bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van de CO2 uitstoot. Deze bedrijven spenderen ook enorme bedragen aan klimaatontkenning. Natuurlijk kun je stellen dat ouderen zich daar eerder bewust van hadden moeten zijn en meer actie hadden moeten voeren tegen de bedrijven en voor een ander milieubeleid. Ja, dat is zo. Maar, zoals Marx al zei, in elke maatschappij is de heersende ideologie de ideologie van de heersende klasse. Enkel tijdens grote crises wordt die ideologische grip doorbroken. Daarnaast is het natuurlijk zo dat veel ouderen wel degelijk actie hebben gevoerd voor een andere maatschappij en een ander milieubeleid. In veel landen zijn ook groene partijen opgericht die de klimaatvernietiging een halt willen toeroepen. Corona houdt daar geen rekening mee: ouderen die wel hun best gedaan hebben voor het milieu worden net zo genadeloos getroffen als ouderen die zich nooit ergens mee bezig hebben gehouden. De coronacrisis is in die zin anders omdat a) de gevolgen zeer direct zijn en voor iedereen waarneembaar. En b) door individueel gedrag de kop ingedrukt kan worden. En ook onder jongeren (en jong-volwassenen) heb je die tweedeling: sommigen houden heel goed rekening met het virus en anderen totaal niet.

vdbemt
vdbemt24 aug. 2020 - 8:51

Gebeurt dit niet al lang?

2 Reacties
Sonic2
Sonic224 aug. 2020 - 10:19

Ja. Ik ben jaloers dat u in vijf woorden en 1 vraag de zaak beter kan samenvatten als degene boven u en ook als ik. Dit gebeurt in de praktijk als maanden. Met als verschil dat er altijd naar jongeren wordt gewezen. Naar mijn mening lappen ook veertigers tot zeventigers op zeer, zeer massale basis de regels aan de laars. Naar mijn mening werkt een soort halve BOA staat niet. Ook niet een politiestaat. Je moet iets regelen wat praktisch werkt. Je gooit de horeca dicht? Dan kan je al voorspellen dat jongeren in een bos bij elkaar komen en van alles en nog wat opzuipen en totaal geen 1,5 meter afstand houden. Als je het in het uitgaansleven leuk in bubbels opdeelt heb je er toezicht op en komt het bij horeca ondernemers. Overigens mogen mensen die voor strikte naleving zijn dat volledig zijn. Ik respecteer volledig hun standpunt. Mijn inziens moet de regering naar iets toe wat praktisch werkt. En niet het standaard OMT protocol oplepelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2020 - 11:39

Weken geleden rapporteerde Oma Oeverloos (die nu vermoedelijk in Kenya zit) dat de zuipketen in haar omgeving (kop van Noord-Holland) weer in gebruik waren genomen.