Joop

OMT is tegen schoolsluiting, wil horeca om 17 uur dicht

  •  
25-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
schoolsluiting

© ROTTERDAM - Leerlingen op een basisschool in Rotterdam . Er zijn weer extra maatregelen voor de scholen , ouders mogen niet meer naar binnen en rapport gespreken en ouder gesprekken gaan wee

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om het gehele onderwijs open te houden, meldt de NOS. De afgelopen dagen gingen veel stemmen op om de scholen weer te sluiten, omdat dat nu belangrijke besmettingshaarden zijn. Ongevaccineerde kinderen zitten in basisscholen dicht op elkaar in vaak slecht geventileerde ruimtes. De NOS schrijft:
"Hoewel er veel besmettingen zijn op scholen, vindt het OMT dat er alles aan gedaan moet worden om ze niet te sluiten. Het advies geldt voor zowel basis- en middelbare scholen als universiteiten en hogescholen. Het kabinet zou dan eerst in andere sectoren moeten kijken wat er kan gebeuren om het aantal besmettingen terug te dringen."
Verder adviseert het OMT om de horeca om 17.00 uur te sluiten. Nu geldt er nog een sluitingstijd om 20.00 uur. Ook niet-essentiële winkels zouden om 17.00 uur dicht moeten.
De vraag is wat het kabinet met het OMT-advies gaat doen, nu de zorg compleet dreigt vast te lopen. Ziekenhuizen moeten patiënten die wachten op een operatie of kankerbehandeling afbellen om ruimte te creëren voor de stroom aan coronapatiënten.
Limburg is inmiddels de grootste coronabrandhaard van West-Europa, blijkt uit cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC. In ziekenhuizen in de provincie is er al sprake van ‘ oorlogsgeneeskunde ’. IC-baas Diederik Gommers verwacht over iets meer dan een week code zwart. Dan zal het leger volgens hem de ziekenhuizen moeten beschermen.
Vrijdag geven Mark Rutte en Hugo de Jonge een persconferentie waarin zij nieuwe maatregelen bekend zullen maken. Vorige week dinsdag zei Rutte , die zich laat voorstaan op zijn gebrek aan visie, nog dat hij dacht “dat we op dit moment misschien te veel maatregelen hebben genomen en dat het best mee had kunnen vallen in de ziekenhuizen zonder die maatregelen”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (113)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 nov. 2021 - 8:04

Na de grefo's zijn nu de kinderen de nieuwe zondebok, zo is in de bierkelders besloten.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman26 nov. 2021 - 13:01

Flauwekul. Kinderen kunnen er niks aan doen. Maar als scholen op dit moment de brandhaarden zijn dan moet je daar dus ingrijpen. Is toch niet zo moeilijk te begrijpen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 13:55

Het blijft een belangentegenstelling omdat de kids gewoonlijk niet vreselijk ziek worden en wel baat hebben met naar school gaan. Degenen die aan de touwtjes trekken zijn (enkele ?) babyboomers en jonger en degenen die op de IC belanden en overlijden 70plus. https://www.stichting-nice.nl/

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 nov. 2021 - 15:01

"Is toch niet zo moeilijk te begrijpen?" Als de antivaxxers en de boomers op de IC komen moet daar ingegrepen worden. Kinderen zijn het probleem niet.

gimli55
gimli5526 nov. 2021 - 7:24

Er is een hoge oversterfte gaande onder de 80ers, waarvan niet bekend is waaraan ze sterven. Ben benieuwd of het ook weer 2 tot 3 maanden gaat duren voordat het doordringt bij de politiek. Uiteraard zal de ongevaccineerden mantra getrokken worden, ziende blind en horende doof. Vergelijkbaar met de boosterprik, waarbij naar nu blijkt veel te laat gestart is met de 3de prik. De maatregelen blijken niet effectief te zijn, net als verleden jaar. Deze regering heeft niets geleerd in de tussenliggende tijd en ook niets gedaan. Vast erg druk met formeren en alles onder het tapijt vegen. Zoals de 10.000 gezinnen die geen schuldhulpverlening kregen door de zwarte lijsten, wel erg weinig aandacht door de MSM. Echter dat is ook weer erg voorspelbaar met deze regering en de media.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr26 nov. 2021 - 11:41

Plus het feit, dat juist de kinderen uit die gezinnen nu het argument zijn om de scholen open te houden. Let wel: geen onderwijs kan nog verantwoord worden gegeven. Het is simpelweg kinderopvang om kinderen uit een problematische thuissituatie op te vangen. De oorzaak is het neoliberale beleid! Leerkrachten mogen het risico lopen om besmet te worden……

pahan
pahan26 nov. 2021 - 6:11

Als ze de politie ook even een seintje geven dat de volgende serie rellen om 17 uur begint? Koninklijke Horeca Nederland heeft zich een zeer onbetrouwbare partner getoond in de pogingen de gevolgen van de pandemie te sturen. Die mogen het deksel nu wel op de neus krijgen met een harde sluiting. In Maart ergens maar weer open, en dan verder kijken.

FredD2
FredD226 nov. 2021 - 5:57

Dat is ook heel logisch. De meeste besmettingen komen vanuit de scholen waardoor ook de ouders weer besmet raken, dus doe je je oogkleppen op, je draait je om en je naait een branche die er niet mee te maken heeft. Geheel Rutteriaans.

JanB2
JanB226 nov. 2021 - 3:50

Hoe langer men wacht met de scholen te sluiten, hoe langer ze uiteindelijk gesloten moeten blijven. En dát ze uiteindelijk toch gesloten worden is niet onwaarschijnlijk. Zodra het in de ziekenhuizen uit de hand loopt (en daar zitten we dicht bij) zal er een paniekvoetbal volgen waarin geen onderwerp meer taboe is. Dan is het wel te laat overigens.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 11:40

De meeste mensen op dit forum hebben verschillende belangen. Mensen hebben teveel vrije tijd als ze niet naar hun werk hoeven. Zelf begrijp ik dat gewinkel bv niet, ook het online winkelen niet. Af en toe koop ik een boek. Maar van de UNI dicht word ik erg ongelukkig.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2021 - 22:20

https://www.oogtv.nl/2021/11/grote-zorgen-bij-umcg-viroloog-niesters-na-omt-advies/

Polar3
Polar325 nov. 2021 - 21:26

Hoe moeilijk kan het zijn. Net als met de vogelgriep moeten we mensen die niet gevaccineerd zijn preventief ruimen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 nov. 2021 - 19:23

Triage op leeftijd wordt op deze manier in gang gezet. Vanaf een jaar of 45. https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps (een netwerk van epidemiologen).

1 Reactie
Peter Sierhuis
Peter Sierhuis26 nov. 2021 - 4:41

Lijkt dit goed bij te passen, ook met een grafiek (in balken 2013-2020) van het NICE die hetzelfde aangeeft: "Geef mijn toekomst terug" https://www.youtube.com/watch?v=XVfEnlWNyN0

Juistem2
Juistem225 nov. 2021 - 19:16

De brandhaard laten we lekker fikken maar we gaan de gevolgen daarvan proberen tegen te houden. Dat is het equivalent van een regenbui stoppen met een keukenrol.

Cave Canem
Cave Canem25 nov. 2021 - 18:52

Het kabinet excelleert tot dusverre in het nemen van maatregelen die niet werken of contraproduktief zijn, zoals het afknijpen van openingstijden van winkels en horeca. We kunnen het natuurlijk ook veel simpeler houden. Schoenveters dubbel knopen, na iedere vijf stappen voorwaarts eentje achterwaarts, koffiedrinken alleen tussen half en kwart voor elf en iedereen op straat begroeten met “Hé Bolle, morgen ook naar Ameland?”. En daarnatwee weken aanzien of de besmettingen en ziekenhuisopnames misschien ook dalen.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2021 - 22:21

hhahaha die canem toch :D

Dehnus
Dehnus25 nov. 2021 - 18:47

Als scholen brandhaarden zijn waarom niet minderen of een langere vakantie (hele maand December). Het gaat toch om de overbrenging naar beneden te brengen. Echt helemaal dicht hoeft van mij ook niet, maar een vermindering van contacten lijkt met toch wel nodig. Om mijn part gaat de leraar bij de leerlingen thuis langs (na vaccinatie en test natuurlijk, betaalt door de overheid die laatste). Om te kijken hoe ze er bij staan. 30 leerlingen 2 per dag. Dat moet toch ook kunnen? En dan vanuit dat huis de les beginnen online, na de middag in het andere huis.

3 Reacties
manaandezijlijn2
manaandezijlijn225 nov. 2021 - 20:08

Ik werk in het vo. Heb 225 leerlingen. Ja, ik werk full-time! Kan je voor mij die rekensom ook even doen? Mijn dank, en van vele anderen, is groot.

gimli55
gimli5525 nov. 2021 - 22:03

@Dehnus Volgens mij weet je echt helemaal niets over het onderwijs en hoe het lesgeven in elkaar steekt. De docenten met een full time baan geven 24 uur per week les aan klassen van 32 leerlingen. Dat betekent 3 x 8 lesuren per week, de rest van de tijd, 16 uur per week worden lessen voorbereid, toetsen gemaakt en nagekeken, werkstukken beoordeeld, vergaderd over de vooruitgang, contacten met ouders, open avonden, bijscholing enz. enz.enz. Misschien is het handiger als je eerst verdiept in het onderwerp voordat je je mening ventileert. Het komt niet zo intelligent over.

Volrin
Volrin26 nov. 2021 - 9:29

Zoals manaandezijlijn aangeeft, de vrijwel alle leraren hebben meer dan 1 klas en dus veel meer dan 30 leerlingen.

Me, myself and I2
Me, myself and I225 nov. 2021 - 17:31

Sorry hoor. De scholen kunnen dan wel brandhaarden zijn, alleen hebben de kids nergens last van. Voor iedereen die doodsbenauwd is voor corona, blijf gewoon lekker thuis in plaats van anderen op te hokken. Voor opa's en oma's die risico lopen, wacht even tot de lente voor je weer op bezoek gaat bij kinderen en kleinkinderen. Alle kinderen thuishouden omdat opa en oma een keertje per week veilig langs willen komen lijkt me wat overdreven. Kinderen thuishouden betekent grote schade in ontwikkeling, zowel emotioneel als qua leerprestaties.

11 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 18:33

Ah, Ik, ik en ik heeft wat adviezen aan de opa’s en oma’s en denkt dat het dan allemaal wel goed komt. De mensen in de zorg zullen hem dankbaar zijn. Evenals de mensen wier operatie uitgesteld dreigt te worden. Het beleid van adviezen en dringende adviezen is immers zeer succesvol gebleken.

erikbos
erikbos25 nov. 2021 - 18:44

"Het beleid van adviezen en dringende adviezen is immers zeer succesvol gebleken." Je kan ook de coronapas deactiveren bij alle 60plussers totdat ze hun boosterprik hebben gehad.

Tomatenboer
Tomatenboer25 nov. 2021 - 18:53

Ah, de zoveelste die gelooft in de (egoïstische) Utopie dat kwetsbare groepen zichzelf maar moeten isoleren opdat de rest gewoon lekker kan blijven voortleven alsof er niks aan de hand is. Punt is dat dat in de praktijk helemaal niet werkzaam is. Vroeg of laat moeten kwetsbare mensen ook boodschappen doen of naar de dokter, apotheek of winkel. Dan kun je beargumenteren dat alles tegenwoordig ook op bestelling thuis (bezorgd) kan, maar dat zijn ook stuk voor stuk contact momenten die onvermijdelijk zijn. Linksom of rechtsom komt zo'n voorstel gewoon neer op het opofferen van de ene groep voor de andere groep.

Erik20
Erik2025 nov. 2021 - 19:08

We moeten straks allemaal verplicht thuisblijven dankzij die kinderen, doodsbenauwd of niet...

vdbemt
vdbemt25 nov. 2021 - 19:26

Toch iets beter het nieuws volgen. De scholen liggen half op hun gat vanwege de vele besmettingen. Kinderen zelf worden daar niet heel ziek van. Maar zijn wel zelf vele besmettingsbronnen. De grootste groep die nu in het ziekenhuis ligt, zijn 20 jaar jonger dan vorig jaar. Niet opa en oma, maar ouders.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 20:09

[Je kan ook de coronapas deactiveren bij alle 60plussers totdat ze hun boosterprik hebben gehad.] Heel slim. Vooral als je weet dat de meeste besmettingen op de scholen plaatsvinden.

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis26 nov. 2021 - 4:45

En dan is er ook het gratis Skypen. Als je wilt urenlang bijkletsen. :-D

erikbos
erikbos26 nov. 2021 - 7:45

"Heel slim. Vooral als je weet dat de meeste besmettingen op de scholen plaatsvinden." Het zijn niet de scholieren die de zorg belasten. Als de groep die de grootste kans maakt om in het ziekenhuis te komen de contacten minimaliseert zal dat direct merkbaar zijn op de belasting in de zorg.

Gerygrr
Gerygrr26 nov. 2021 - 11:49

De kinderen hebben nergens last van? Een deel wordt wel degelijk ziek, M-isc een immuunsysteem reactie treedt op. Daarbij is het asymptomatisch doormaken van de besmetting bij kinderen naar mijn mening niet goed opgevolgd met onderzoek naar hun daadwerkelijke bijdrage aan groepsimmuniteit. Net als wij volwassenen een booster nodig hebben zou het best kunnen, dat kinderen steeds opnieuw elkaar besmetten…… Ik lees ergens, dat er veel meer oogontstekingen en maag-darmklachten zijn…..,, Asymptomatische effecten van corona? Zoek het uit wetenschappers!

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 12:20

Zelfs op de drukste tijden schuivelen er (hoog)bejaarden door de supermarkt. Nederlanders volgen adviezen slecht op.

erikbos
erikbos26 nov. 2021 - 12:35

@Tomatenboer "Linksom of rechtsom komt zo’n voorstel gewoon neer op het opofferen van de ene groep voor de andere groep." Het is de keuze om de groep die de zorg overbelast meer te dwingen om de coronamaatregelen na te leven. Als alle 60plussers netjes de coronamaatregelen naleefden lagen de ziekenhuizen nu niet vol. Als je met je mondkapje op in de apotheek/bakker etc. de anderhalve meter aanhoudt en geen bezoek ontvangt is de kans dat je besmet raakt minimaal.

erikbos
erikbos25 nov. 2021 - 17:28

Het ontlasten van de zorg zal het snelst gaan als de 60plusser met aandoeningen zoveel mogelijk in zelfisolatie gaan totdat ze de boosterprik hebben gehad. Naast de niet-gevaccineerden is het die groep die opgenomen wordt met corona.

10 Reacties
Nelisje
Nelisje25 nov. 2021 - 17:43

Er zijn genoeg gezonde 60+ ers die er niet liggen. Wordt het iet eens tijd om aan te geven wat de risico gorpen zijn? Obesitas, check, niet gevacineerd, check en verder?.

Nelisje
Nelisje25 nov. 2021 - 17:44

Tjee, wat weer een dikke vingers. Dus niet en groepen.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 18:29

[Het ontlasten van de zorg zal het snelst gaan als de 60plusser met aandoeningen zoveel mogelijk in zelfisolatie gaan totdat ze de boosterprik hebben gehad.] Ik vermoed dat veel 60plussers met onderliggend lijden dat al doen. Maar beter is natuurlijk nu de circulatie terugbrengen en dat kan o.a. door de scholen te sluiten. Krankzinnig natuurlijk dat het kabinet zo laat met de boosters begint. Om de een of andere reden wil Rutte het liefst alles zo laat mogelijk doen zodat er flink wat onnodige zieken en doden vallen.

erikbos
erikbos25 nov. 2021 - 18:40

"Ik vermoed dat veel 60plussers met onderliggend lijden dat al doen. " En ik vermoed dat er ook een grote groep is die het niet doet. Toch even de kleinkinderen bezoeken of bij een ander op bezoek gaan. Ik betwijfel ten sterkste dat de gevacineerde ouderen die nu opgenomen worden in zelfisolatie zaten. @Nelisje Dat zijn naast morbide Obesitas, hart en luchtwegaandoeningen

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 nov. 2021 - 19:58

7 tot 10 dagen je kleinkind niet zien is echt wel te doen! Je moet niet overdrijven. Eten kun je ook thuis. Ik denk dat ouderen veeleer besmet raken door bijvoorbeeld boodschappen te doen en/of de hulp die ze thuis krijgen. In de verpleeg-en verzorgingshuizen komen evenals thuis ook vaak veel hulpverleners over de vloer. Een infectie is zo doorgegeven. Men is vaak ook afhankelijk van anderen. Ik zie overigens ook veel mensen met grijze haren bij de anti-vaxers lopen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 nov. 2021 - 19:59

Minoes toch, wat minder 'ook' kan 'ook' wel. :)

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 20:07

[En ik vermoed dat er ook een grote groep is die het niet doet.] Vast. Daarom is het van belang om de scholen te sluiten. Beleid gebaseerd op adviezen werkt nu eenmaal niet, dat weten we onderhand. En jouw idee van deactiveren van de coronapas voor 60plussers zal ook weinig zoden aan de dijk zetten aangezien de besmettingen niet zo zeer in de horeca plaatsvinden maar op de scholen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 11:03

vooral ouderen die hulp krijgen die persoonlijker is dan stofzuigen lopen extra risico's op besmetting stel ik mij zovoor. Voor gevaccineerde ouderen die zichzelf verzorgen en ook af en toe de deur uit gaan geldt dat niet. Tijdje geen kinderen over de vloer moet lukken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 nov. 2021 - 12:13

DanielleDefoe Wil jij mensen weer helemaal aan hun lot overlaten, zoals gedurende de eerste crisis. Alleen omdat anderen iedere dag naar de kroeg willen gaan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2021 - 15:40

Minoes ik was zelf tijdens de eerste golf aan mijn lot over gelaten na een operatie voor een potentieel dodelijke kwaal. Iedereen heeft zo zijn eigen prioriteiten. Ik zit liever niet weer alleen thuis verstoken van vrienden en familie tijdens de feestdagen net zoals vorig jaar en ik was dolblij toen de fysieke colleges hervat werden. De kroeg interesseert mij niet zo.

west012
west01225 nov. 2021 - 16:58

De wereld op z'n kop. Kinderen zijn de 'motor' van de besmettingen maar de horeca waar alles op 1,5 meter en met controle van vaccinatie goed geregeld is moet na 17.00 sluiten. OMT is voor mij een belachelijk en ongeloofwaardig adviesorgaan.

ManekiNeko
ManekiNeko25 nov. 2021 - 16:36

Onbegrijpelijk. Brandhaarden gewoon open laten. Dicht als het bewezen brandhaarden zijn. Zonder uitzondering

Berend22
Berend2225 nov. 2021 - 16:31

Voor alle “doe de scholen maar dicht” reaguurders. Hoe moet een een ouder gezin dit oplossen. Kinderen thuis = niet werken = geen geld. Spaarpotjes en verlofdagen zijn de vorige keer al opgemaakt en ouders krijgen geen subsidie cadeautjes zoals de ondernemers dat krijgen. Bovendien wordt een particulier die om steun vraagt meteen als fraudeur bestempeld. Geld lenen dan maar?

2 Reacties
lmgikke
lmgikke25 nov. 2021 - 17:29

Als er miljarden steun naar KLM kunnen, dan kan de overheid ook voor die ouders een oplossing vinden in een vorm van loon doorbetaling. Gewoon als gift. Waarom is de meerderheid in Nederland zo ver afgegleden dat men meteen denkt dat als er ergens geld voor nodig is, het meteen door de burger zelf opgehoest dient te worden? Het is een pandemie die heel Nederland treft, maatregelen moeten we met zijn allen nemen, sommigen worden daar zwaarder door geraakt dan anderen. Een eerlijke verdeling van die lasten is gewoon fatsoenlijk. Dat men dat vergeten is, blijkt wel uit 20 jaar neoliberaal beleid en stemgedrag. Ikke, ikke ikke. Gezamenlijk iets over hebben voor en ander zit er niet meer in blijkbaar. En beste Berend2. Wat denk je dat er gaat gebeuren als je de scholen open houdt? dan zitten ze binnen 2 weken alsnog thuis omdat de klas besmet is. Dan komt het ongepland, zonder overheid bemoeienis. Maar ja, DAN hoeft de overheid de ouders niet meer te compenseren. De scholen waren opengebleven. Dan zijn de ouders nog meer de pineut. Nog los dat het een virus de familie in gaat brengen, met mogelijk dodelijke slachtoffers tot gevolg. Allemaal omdat de kinderen naar school moeten.

Jozias2
Jozias225 nov. 2021 - 17:38

@imgikke “Waarom is de meerderheid in Nederland zo ver afgegleden dat men meteen denkt dat als er ergens geld voor nodig is, het meteen door de burger zelf opgehoest dient te worden?” Volgens mij is dat per definitie zo, linksom of rechtsom.

Jozias2
Jozias225 nov. 2021 - 16:26

Bijzonder dat al die boomers die twee weken geleden nog wel de theaters open wilden houden nu vooraan staan om de scholen te sluiten terwijl de zorg vooral belast wordt door 60+ en niet door kinderen.

4 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko25 nov. 2021 - 16:40

Het zijn nu de kinderen die onbelemmerd het virus doorgeven waardoor anderen weer in het ziekenhuis belanden. Ook gewoon aanpakken dat probleem. Zet ze maar een paar weken in een isolement. Kunnen ze vast wennen voor als ze ook de boomerleeftijd hebben bereikt

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 17:23

De kinderen steken natuurlijk hun ouders en grootouders aan dus dat is een argument van niks. Scholen zijn brandhaarden dus logisch dat die dicht moeten. En wat die ‘boomers’ betreft die de theaters open wilden houden, ik weet niet over wie je het hebt maar ik voel me niet aangesproken.

erikbos
erikbos25 nov. 2021 - 17:30

@Mark Huysman Die grootouders moeten afstand houden totdat ze hun boosterprik hebben gehad. En als ze ook nog aandoeningen aan hart of luchtwegen hebben zoveel mogelijk in zelfisolatie gaan, dat zal de zorg het snelst ontlasten.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 18:36

Erik, ja, dat soort adviezen werkt goed. Dat heeft de handling van de coronacrisis wel bewezen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...25 nov. 2021 - 16:22

Alleen zaak om te zorgen dat je de kinderen zoveel mogelijk probeert weg te houden van ongevaccineerde ouders en grootouders.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen25 nov. 2021 - 15:56

Prima advies. Scholen open en de jongeren even een maandje bij opa en oma uit de buurt blijven.

Piet Helmons
Piet Helmons25 nov. 2021 - 15:55

Kunnen we OMT van Oostenrijk niet voor een paar weken inhuren?

1 Reactie
Peter Sierhuis
Peter Sierhuis26 nov. 2021 - 5:01

Zodat de politie en/of het leger op grote schaal iedereen aan huis gaat bezoeken en wie geen QR V heeft ter plekke een prik geeft? Plus een boete geeft en misschien zelfs voor straf opsluit voor onbepaalde tijd? (Of zoals in Australië waar hele dorpen Aboriginals per legertruck naar kampen worden gebracht?)

Noordermeer2
Noordermeer225 nov. 2021 - 15:18

Basisscholen zijn op dit moment de brandhaard. Ook logisch want de kinderen op de basisscholen zijn allemaal niet gevaccineerd. De kinderen van middelbare scholen zijn grotendeels wel gevaccineerd. Een logisch advies zou dus zijn om (alleen) de basisscholen te sluiten.

2 Reacties
Jozias2
Jozias225 nov. 2021 - 16:24

@noordermeer Als het alleen om het aantal besmettingen gaat wel. Gelukkig gaat het ook om andere zaken.

JanB2
JanB226 nov. 2021 - 3:52

Gelukkig gaat het ook om andere zaken. Dat is precies het soort van gelul waarom we nu in deze situatie zitten. Prioriteiten stellen lukt in dit land niet.

Cave Canem
Cave Canem25 nov. 2021 - 14:42

Het beleid is in ieder geval consistent met de maatregelen opnieuw te richten op de sectoren waar de besmettingen juist niet ontstaan en de feitelijke haarden ongemoeid te laten.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 16:17

Je kunt veel zeggen van de beleidsmakers maar niet dat ze niet consequent zijn. Consequent te laat, consequent te weinig maatregelen en consequent verkeerd gericht.

Wieowie
Wieowie25 nov. 2021 - 17:06

Mark, wat een onzin. In maart gingen de terrassen open, tegen de wil van het OMT. De daling zette door. Ook in België of Duitsland zijn de scholen niet dicht en mag je langer dan in Nederland dansen in de kroeg. Terwijl er record besmettingen zijn. De economie doet het in Nederland daarentegen beter.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 18:22

[De economie doet het in Nederland daarentegen beter.] Dat is een hele troost voor de mensen die op de IC belanden of die nu hun operatie uitgesteld zien.

itsme3
itsme325 nov. 2021 - 14:10

Dat klinkt als een mooie verzameling symboolmaatregelen. Niet als iets dat daadwerkelijk effect gaat hebben.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie25 nov. 2021 - 15:01

In het geval van niet essentiële winkels om 17:00 dicht zie ik nog wel de mogelijkheid dat deze maatregelen besmetting juist in de hand gaan werken. Korter tijdskader om spullen te kunnen kopen, helemaal tijdens de feestdagen, zal zorgen voor meer contact momenten, zelfs als de winkelier netjes een maximum instelt. Nu kan je op je water aanvoelen dat een hoop winkeliers dat maximum met een korreltje zout gaan nemen en ik kan ze niet eens volledig ongelijk geven. De maatregelen zijn al tijden arbitrair, ongefundeerd, onmeetbaar en onevenredig.

itsme3
itsme325 nov. 2021 - 16:18

@winterdepressie Inderdaad. Ook ik heb de laatste tijd diverse inkopen tijdens lunchtijd gedaan, die ik gewoonlijk 's avonds tijdens de rustige uren zou hebben gedaan.

Gaz Typari
Gaz Typari25 nov. 2021 - 13:55

Wat wel werkt: Scholen die goede ventilatie hebben blijven geopend. Scholen zonder goede ventilatie dicht! Waarom zouden de scholen die hun zaakjes op orde hebben moeten lijden onder de onwil en incompetentie van hun branchegenoten??

2 Reacties
adriek
adriek25 nov. 2021 - 15:20

Onwil en incompetentie? Heb je enig benul wat het kost (in tijd en geld) om een ouder gebouw van adekwate ventilatie te voorzien? En: helpt het? Heb je ergens cijfers die aantonen dat moderne, goed geventileerde schoolgebouwen minder verspreiden dan het gemiddelde schoolgebouw?

gimli55
gimli5525 nov. 2021 - 16:08

@Eirda Wat heeft de regering afgelopen zomer gedaan om de ventilatie aan te pakken op oudere scholen? Helemaal niets, ze zijn 6 weken dicht gegaan en na 6 weken weer open. In andere landen is genoeg bewijs geleverd dat het meten van het niveau kolstofdioxide een graad was voor de kans op besmetting, want je ademt andermans uitgeblazen adem weer in. In België is er zelfs beleid op ingesteld in de horeca met duidelijke protocollen en richtlijnen. Die werkten, maar ja het luisteren naar anderen is onmogelijk met de tunnelvisie van dit kabinet. Net als de afname van effectiviteit van de vaccins is in andere landen beter geregeld. In België is van de week de 1.000.000 boosterprik gezet, tegen Nederland 0. Deze regering is incompetent, onwillig, overtuigd van hu superioriteit en niet in staat om te luisteren. Dat is al 40 jaar gaande, en dat blijkt nu desastreus te zijn. Met alles te laat, te weinig en niet doortastend. Nu blijkt dat de besmettingen op school de pan uit rijzen en wat doet de politiek? De horeca en de winkels sluiten op 17:00 uur, terwijl daar de laagste kans op besmettingen is.

adriek
adriek25 nov. 2021 - 13:25

Gooi dan gelijk alles behalve de hoogst noodzakelijke dingen dicht. Gewoon twee tot drie weken quarantaine voor iedereen. En verleng via een noodwetje alle schoolopleidingen met een jaar om de (toch al opgelopen) schade in te halen, dan is dat probleem ook uit de wereld en zitten we niet met twee 'waardeloze' diplomajaren.

4 Reacties
Mirzas
Mirzas25 nov. 2021 - 13:41

Briljant idee met het huidige overschot aan docenten.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 nov. 2021 - 14:34

@Mirza, en vergeet de vergrijzing niet. Jan en alleman zit te springen om personeel. Misschien wil @Eirda dan ook gewoon meteen de AOW een jaartje opschuiven ter compensatie?

adriek
adriek25 nov. 2021 - 15:22

Het zit er niet in dat ik mijn AOW leeftijd ooit nog zal inhalen, dus dat jaartje kan er ook nog wel bij.

gimli55
gimli5525 nov. 2021 - 22:06

Voor simpele geesten zijn er altijd simpele oplossingen, uiteraard gelden ze altijd voor anderen dan waar de reageerder toe behoort. Het oplossen van nadermans problemen is gemeengoed geworden voor de aanhangers van dit falende beleid. Of ze bieden hun ongeloofwaardige excuses aan zoals Grapperhaus.

Tomatenboer
Tomatenboer25 nov. 2021 - 13:20

Als ik lees wat er tot nu toe uitlekt van het OMT advies dan vrees ik wederom voor halfbakken en softe ingrepen morgen. Naar mijn mening hebben we momenteel echt baat bij een harde en volledige lockdown tot 1 januari 2022. Alles softer dan dat is absoluut afkoersen op een overbelaste zorg en code zwart.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie25 nov. 2021 - 15:06

Probleem is dat dit effectief zal betekenen dat we elk jaar de december lockdown zullen krijgen. Het is niet alsof Corona weg gaat alleen omdat wij rigoureuze actie ondernemen. Links of rechtsom komt de nieuwe variant hier in de lente toch wel weer. Beter is om de zorg uit te breiden en te leren leven met dit gegeven. Al het andere is kansloos, symboolbeleid of pure fantasie.

adriek
adriek25 nov. 2021 - 15:24

Zes weken is misschien net genoeg om terug te komen op het niveau van zes weken geleden, dus dan begint de ellende weer opnieuw. Als de wijze mannen in Den Haag zes weken geleden ingegrepen hadden waren we nu zo vrij als een vogeltje geweest en hadden de meeste IC verpleegkundigen kerst gewoon thuis kunnen vieren. Helaas zitten we met boekhouders opgescheept. Boekhouders kunnen dan wel rekenen, maar hebben geen benul van lastige wiskundige functies zoals exponentiele groei.

Middenman
Middenman25 nov. 2021 - 13:20

Helaas is het niveau van onze volksvertegenwoordigers zo laag, dat je zult zien dat ze willen discussiëren over 18:00 uur in plaats van 17:00 uur. Terwijl het land in brand staat.

Haz
Haz25 nov. 2021 - 13:16

Tsjonge jonge wie neemt het OMT nu nog serieus na dit flutadvies. Onderzoeken tonen aan waar de besmettingen vandaan komen in grote getale (SCHOLEN/KINDEREN) en waar niet (HORECA). Wat gaan we dan adviseren? Horea dicht! Haha. Niet meer te volgen dit.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*25 nov. 2021 - 13:06

Hallo. Voor een keer niet luisteren naar de zeer invloedrijke kinderartsen in het OMT lijkt mij verstandig. Ik word tegenwoordig elke keer onrustig als ik ze zie langskomen bij de talkshows of bij Nieuwsuur, hoe warm en lief ze zich ook proberen te profileren. Ze weten toch al een tijdje dat de scholen de grootste brandhaard zijn bij deze 4e golf, gebaseerd op de besmettingscijfers? Met andere woorden, liefst de grootste brandhaard (de scholen) meteen dichtgooien tot na de kerstvakantie i.p.v. niet-essentiele winkels, pretparken enz om 17.00 uur te sluiten. De hele horeca in Nederland heeft inmiddels toch al hun bijdrage geleverd met de sluitingstijd van 8 uur. Zo lang de grootste brandhaard (de scholen) open blijft, is het dweilen met de kraan open. Verschrikkelijk voor de kinderen en hun ouders maar de rest van Nederland heeft ook rust en adem nodig. En welke strategie zal het demissionare kabinet uitvoeren om de vaccinatiegraad te verhogen net zoals al het geval is in Italië, Oostenrijk enz.. Zolang de Tweede Kamer blijft bakkeleien i.p.v. met een nuttig alternatief te komen wat betreft het bestrijden van deze zeer ernstige pandemie, zal Nederland zeer waarschijnlijk nog maanden in crisis blijven. En de groep kamerleden die al maanden nepnieuws aan het verspreiden is, kunnen die in godsnaam hun grote bekken een paar weken dicht houden. Dank. De beste manier om een Code Zwart te voorkomen is om de grootste brandhaarden (de scholen) meteen te sluiten. Een fijne dag.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2021 - 13:12

Wat is nepnieuws? Juist door monden te snoeren krijg je dat mensen je niet meer vertrouwen en daar ligt juist de kern van het probleem - mensen vertrouwen de overheden niet

gimli55
gimli5525 nov. 2021 - 13:22

Een maand geleden kwam het academisch ziekenhuis Maastricht al met een bericht dat de IC vol lag met gevaccineerde patiënten. Dat werd deel genegeerd en deels gecorrigeerd met niet inhoudelijke argumenten. Dat was toen al een teken aan de wand. Net als de verschoven verhoudingen op de IC's in België en de VK. Er werd uitgebreid en veelvuldig overheen geschreeuwd en gebagatelliseerd dat dat niet klopte. In de tussentijd is het bekend dat de vaccin na een tijd hun beschermende effectiviteit verliest en de Belgen hebben van de week hun 1.000.000 boosterprik gezet. Tegen Nederland 0. Nu blijkt dat er veel besmettingen op school optreden, en nog blijft het onvoorspelbaar dat de scholen dichtgaan. Overal zijn er maatregelen en QR codes ingevoerd, sluiting horeca musea, bioscopen en de scholen met 32 leerlingen in 1 klaslokaal is geen probleem. Gabriel, ik snap het niet meer, en je hebt gelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 nov. 2021 - 20:04

gimli55 Je zit weer onzin te debiteren. Ze hebben dat al 10 keer aan je uitgelegd maar je blijft stoïcijns hetzelfde zeggen. https://www.ed.nl/gezond/longartsen-misverstand-dat-gevaccineerden-net-zo-goed-in-ziekenhuis-terechtkomen~a8ab4a370/?cb=4a79975c23322f7a1fd1ff2dc691879c&auth_rd=1

gimli55
gimli5525 nov. 2021 - 22:26

@Minoes &tuin Het stuk was niet te lezen door de betaal wand. Er stond in het deel wat wel te lezen was, niets over cijfermatige onderbouwing en loopt voorspelbaar exact gelijk met de mening van de desbetreffende instanties, waar je zo veel waarde aan hecht. Feit is dat er in augustus al door sommige mensen al werd geopperd om voor de herfst en winter de boosterprik te gaan geven. Daar is in Nederland niet naar geluisterd, en nu zijn de rapen gaar. Het feit is dat in België al in september is begonnen met de boosterprik en alle kwetsbaren hem al gehad hebben en alle horeca en winkels gewoon open zijn. Te weinig en te laat, achter de feiten aan hobbelend, rotzooit dit kabinet met de volgelingen de winter in. Wel blijven wijzen naar de zondebokken, terwijl de grootste zondebok in Den Haag in 250 dagen niet eens een kabinet kan formeren. Ik blijf hetzelfde zeggen, want je praat onzin en je stuk gaat niet over Maastricht en het feit dat België niet richting een lockdown gaat. Of heb je Eenvandaag niet gezien, daar werd wel terechte kritiek op de regering geopperd. Nu wordt wel geaccepteerd dat het vaccin niet meer zo effectief is, ook al probeert een functionaris dat nog steeds te vertellen. Echter het vaccin kan niet minder effectief zijn voor de besmettingen en toch maximaal beschermen tegen besmettingen. Dat is wat de dame zei, en dat kan niet beide waar zijn. Het lijkt wel alsof ze cursus onwaarheden vertellen van Rutte gehad heeft of ze is het eerste gezegde vergeten voordat ze het tweede zei.

Gerygrr
Gerygrr26 nov. 2021 - 11:58

Gimli, Je opmerking over het vaccin zou ik willen omdraaien. Het vaccin is ontwikkeld voor een eerdere mutatie van dit virus. Het idee van de regering is kinderen laten besmetten met het doel ze te laten bijdragen aan de groepsimmuniteit. Nu we zien, dat deze hypothese in rap tempo wordt ingehaald door de nieuwe mutaties, dienen er onmiddellijk maatregelen genomen worden. De scholen sluiten en langzaam openen, gecontroleerd door sneltesten. Micha de Winter sprak uit, geef de kinderen het probleem en laat ze zelf beslissen hoe ze hun school kunnen openhouden….

lmgikke
lmgikke25 nov. 2021 - 13:05

Slim, openhouden van de grootste aanjager. In de praktijk zitten op meer dan 60% van de scholen al klassen thuis vanwege de besmettingsgraad. Dus of we kiezen er nu voor gecontroleerd de scholen een korte tijd dicht te doen en dammen daarmee de verspreiding drastisch en snel in. Of we doen dat niet, en dan kwakkelen we verder, uiteindelijk zitten de kinderen vanwege de besmettingen alsnog thuis, ongepland en ziek. Familie wordt aangestoken en ziekenhuizen lopen vol. En om dat laatste te voorkomen wordt op alle andere fronten zeer streng opgetreden. Mag de rest van de samenleving bloeden voor deze keuze.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 nov. 2021 - 14:37

@Imgikke, "meer dan 60% van de scholen al klassen thuis", dus meer dan 90% gaat nog gewoon naar school?

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 12:58

Heel verstandig! Als de scholen dicht gaan dan wordt het corona echt ingedamd en dat zou de feestdagen toch een stuk minder gezellig maken. Het virus houdt ten slotte wel van een feestje!

5 Reacties
Wieowie
Wieowie25 nov. 2021 - 13:14

De meeste maatregel is natuurlijk dat iedereen 2 weken de deur niet uitkomt. Echter, soms moet je politieke keuzes maken en niet tot nul willen gaan. School is op veel fronten enorm belangrijk en daarom wordt bewust afgezien om niet tot nul besmetting te gaan en scholen open te houden. Er zijn nu al kinderen met enorme leerachterstanden.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 15:57

Wieowie Ja, scholen zijn belangrijker dan horeca en thuis-onderwijs is niet ideaal. Maar als de scholen de brandhaarden zijn dan zul je die dus dicht moeten gooien. Tenzij je de boel graag uit de hand laat lopen. Vergelijk het met een situatie van oorlog waarbij steden gebombardeerd worden. Natuurlijk kun je zeggen dat klassikaal onderwijs belangrijk is en dat kinderen door de bommenregens moeten gaan om bij hun school te komen. Maar erg verstandig is het niet natuurlijk.

Wieowie
Wieowie25 nov. 2021 - 17:08

Kinderen worden niet getroffen door Corona bommen. In die zin dat ze nergens last van hebben. Als de ouders zijn gevaccineerd. Is het risico voor hen ook klein.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2021 - 18:24

De kinderen steken de ouders aan, de grootouders, etc. Ook mensen die gevaccineerd zijn lopen risico.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 nov. 2021 - 20:07

Mijn kleinkind heeft corona gehad. Mijn dochter was gevaccineerd en is niet besmet geraakt, ook niet toen haar dochter besmet bleek en zij het nog niet wist.10 dagen thuis en weer naar school. Ze is wel een paar dagen flink ziek geweest en heeft wat naweeën, vooral vermoeidheid.

rvb2
rvb225 nov. 2021 - 12:44

de winkels een uurtje eerder dicht, de horeca 3 uurtjes eerder dicht.. dat gaat weinig verschil maken. De verplichte vaccinatie gaat er hopelijk snel komen, voor iedereen vanaf 5 jaar oud (uiteraard met uitzonderingen om medische indicaties). Pfizer is nu goedgekeurd door de EMA voor gebruik bij kinderen vanaf 5.

Berend22
Berend2225 nov. 2021 - 12:21

Prima als de scholen sluiten en de kinderen thuis komen te zitten, maar dan wel graag de pijn verspreiden en niet de ouders alles laten opvangen met als argument "had je maar geen kinderen moeten nemen". Op mijn werk zijn ze relatief soepel maar ik ken ook zat gevallen waar de werkgever doodleuk gewoon eist dat alle targets op tijd gehaald worden, alsof er geen crisis is. We leven in een economie waar er twee inkomens nodig zijn om een huishouden draaiende te houden, de energie kosten rijzen de pan uit en de zorg en huur/woon kosten ook (lang leve de marktwerking) en alle spaarpotjes zijn nu wel op. Dus scholen sluiten prima als het moet maar de kosten die dit oplevert niet bagatelliseren aub maar compenseren.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke25 nov. 2021 - 13:01

"we leven in een economie waar er twee inkomens nodig zijn om een huishouden draaiende te houden" Dat is waar Nederland jaren lang voor stemt. Overigens is het nog steeds een eigen keuze. Rijk wordt je niet door meer inkomsten, maar door de hebzucht te verminderen.

Berend22
Berend2225 nov. 2021 - 14:05

@ImgIkke Is de wens om in een verwarmde rijtjes huurhuis te wonen tegenwoordig al hebzucht?

r d h
r d h25 nov. 2021 - 12:20

De grootste brandhaard laten gaan .. en de rest strenger. Dat 'samen' ligt ook al een tijding de prullenbak geloof ik.

Absentereo
Absentereo25 nov. 2021 - 12:11

Eindelijk een vleugje gezond verstand. Tenminte bij OMT ik heb nog niet het vertrouwen dat dit advies gevolgd gaat worden door de overheid. Zou de overheid dan ook even zo vriendelijk willen zijn om mijn baas te compenseren voor door mij gemiste uren? Want de gedachte dat je de thuis scholing van je kinderen gaat begeleiden terwijl je ook nog je werk moet doen is natuurlijk absoluut ridicuul... Het absolute krankzinnige is dat dit gedaan wordt om bejaarden uit het ziekenhuis te houden. Terwijl diezelfde bejaarden WEL overal naar toe mogen met hun vaccinatie bewijsje in de hand. Terwijl we intussen allemaal echt wel door dienen te hebben dat de bescherming van die vaccinatie voor overdracht intussen minimaal geworden is. Dus ik interpreteer dit als "We houden de kinderen thuis van school met alle schade van dien, omdat we te bescheten zijn om het gat in de QR te dichten..."

Gerygrr
Gerygrr25 nov. 2021 - 12:10

Doe eerst eens onderzoek onder de nu in de ziektewet zittende leerkrachten. Hoe zijn ze ziek geworden, wat is de diagnose en zullen ze weer aan het werk kunnen gaan? We zien naar mijn mening niet de echte werkelijkheid.

2 Reacties
Volrin
Volrin25 nov. 2021 - 12:50

Waar basseer je die mening op? Je onderbuik gevoelens? Of heb er iets of feesboek gestaan?

Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 11:58

Thomas Eshuis, Ik heb slechte ervaringen met nog niet ontdekte lichamelijke chronische aandoeningen. De therapieën worden aangeboden gericht op het bestrijden van allerlei niet bestaande psychische processen. Wat ik lees over de c supporthulp, de hulp aan long covid patiënten geeft mij het gevoel, dat men op genoemde wijze bezig is te helpen. Uiteindelijk zien de mensen, tot hun grote schrik dat ze na twee jaar afgekeurd worden door het UWV en voor een veel te laag percentage worden afgekeurd! Dus inderdaad ik voel in mijn onderbuik wat er gaande is.

Ed Verbeek
Ed Verbeek25 nov. 2021 - 12:04

Wanneer gaan we nu eens op ventilatie (bijv met CO2 meters) controleren? (met stevige sancties) Wanneer gaan we nu eens vroege behandeling geven aan mensen die ziek thuis zitten? ( zie https://c19early.com/) M.a.w. wanneer gaat het RIVM de huidige stand van de wetenschap volgen? Met vaccins gaan we het immers niet redden.

2 Reacties
rvb2
rvb225 nov. 2021 - 13:07

Met vaccins redden we het niet zolang we toelaten dat vaccinatieweigeraars de vaccinatiecampagne frustreren. De vaccinatie wordt verplicht, zoals dat al het geval is in Oostenrijk.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 nov. 2021 - 14:38

@Ed, en wie gaat even al die scholen ombouwen. Alle bouwvakkers zijn bezig met verduurzamen en woningnood. Moeten die nu ook nog corona oplossen?

Erik20
Erik2025 nov. 2021 - 11:59

Ja hoor, sluit maar de horeca, bioscopen, sportscholen, en alle andere gelegenheden. En dan niet straks verrast zijn dat de cijfers niet omlaag gaan omdat je de grootste bron niet aan durft te pakken... Het helpt trouwens ook niet dat die kinderen vaak na schooltijd met de ouders mee naar de supermarkt gaan, en dan als enigen geen mondkapje hoeven te dragen...

Ed Verbeek
Ed Verbeek25 nov. 2021 - 11:57

"In ziekenhuizen in de provincie is er al sprake van ‘oorlogsgeneeskunde’." Het aantal ziekenhuisbedden dat op dit moment bezet is door mensen met (dat is veel meer dan "als gevolg van") corona is op dit moment nog steeds niet zo hoog al tijdens de piek van eind vorig jaar. Zie https://www.stichting-nice.nl/covid-19-op-de-zkh.jsp

3 Reacties
Volrin
Volrin25 nov. 2021 - 12:50

Vorig jaar waren er meer zorgmedewerkers.

Middenman
Middenman25 nov. 2021 - 14:30

@Ed Verbeek - 1) Uitstroom en ziekteverzuim van personeel, 2) de veel agressievere Delta variant, 3) Vorig jaar werd de reguliere zorg veel eerder afgeschaald. Het is echt niet zo ingewikkeld. Tenzij je het niet wilt zien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 nov. 2021 - 20:11

Bovendien was er vorig jaar veel minder en in het begin nauwelijks inhaalzorg. Dat loopt natuurlijk in de loop van de tijd, cumulatief op!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2021 - 11:42

dan komen er symbolische maatregelen die strontvervelend voor iedereen zijn en dan komen in mei uit de lockdown