Joop

OMT buigt zich over vuurwerkverbod

  •  
10-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurwerkresten

© ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd om te adviseren over een nieuw vuurwerkverbod, meldt de NOS. Vorig jaar gold er ook al een vuurwerkverbod om te voorkomen dat de zorg het met Oud en Nieuw te druk zou krijgen.
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad drong eerder al aan op een nieuw verbod. Vorig jaar vielen er minder vuurwerkslachtoffers dan normaal.
Voor de pandemie pleitten GroenLinks en de Partij voor de Dieren al voor een verbod. De steun daarvoor nam toe toen bij de jaarwisseling van 2019-2020 een vader en zijn zoontje van 4 omkwamen bij een brand die door vuurwerk was veroorzaakt.
Omdat de zorg vorig jaar de handen vol had aan coronapatiënten besloot het kabinet vorig jaar het afsteken van vuurwerk met Oud en Nieuw te verbieden.
Vrijdag houden Mark Rutte en Hugo de Jonge een persconferentie waarin zij nieuwe coronamaatregelen zullen aankondigen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Ch0k3r
Ch0k3r11 nov. 2021 - 6:48

Heb liever dat het OMT dan de regeringspartijen verbiedt. Van vuurwerk hebben we een paar dagen per jaar last. Van de regering het hele jaar. Hun maatregelen hebben voor volle ziekenhuizen gezorgd (en nog steeds). Daarnaast zijn ze nogal slecht voor m'n rikketik.

pahan
pahan11 nov. 2021 - 6:08

Het voelt toch een beetje als meeliften op een ramp om stiekum je zin te krijgen. De discussie over een vuurwerkverbod zou open gevoerd moeten worden, niet door het OMT met de smoes dat de zorg het zwaar heeft. Het zou een mooi onderwerp voor een referendum zijn. Mij persoonlijk maakt het weinig uit. Mijn huisdieren zijn opgevoed en hebben er geen last van, ikzelf haal weinig in huis en mijn kinderen zijn voorzichtig. We kunnen prima zonder, maar kunnen ook prima met.

Paul250371
Paul25037110 nov. 2021 - 23:38

Als er niet gelogen, geroofd, gesloopt, vernietigd afgetreden moet worden dan kunnen ze helemaal niets. Wat heeft het OMT ermee te maken en wat kunnen zij anders verzinnen dan de voors en de tegens dat een normaal denkend persoon niet kan. Afschuiven van de verantwoordelijkheid is dat waar het omgaat want stel..."we volgden het advies van het OMT" Of ze kunnen niets of ze schuiven de verantwoording af. Dom of ruggengraat- en zielloos. Ze zijn dom maar dat valt in het niet bij hun ruggengraatzielloosheid.

Greendutch
Greendutch10 nov. 2021 - 18:21

ik hooguit de grond van mijn hart dat het verboden wordt en postpakketten goed gecontroleerd want het wordt steeds gekker]hier bij mij in de buurt hoor ik nu al vanaf eind oktober Elke Nacht! vuurwerk dat afgestoken wordt en de ervaring van de laatste jaren is dat het tot begin maart doorgaat. mijn hond -en menig ander dier- is er doodsbang voor, schrikt zich rot, wil als we buiten zijn meteen naar huis en als hij binnen is m meteen naar een verbergplekje . bovendien wordt het steeds zwaarder spul en zijn er geen grenzen meer aan. stop vuurwerk nu!

2 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven211 nov. 2021 - 2:40

Ho ho? Een hond? Weet u wel wat voor enorme ecologische voetafdruk huisdieren hebben? https://www.ad.nl/binnenland/een-huisdier-is-net-zo-slecht-voor-het-milieu-als-met-je-suv-naar-marokko~ab3e9d06/

FredD2
FredD211 nov. 2021 - 4:59

Beste Greendutch, het vuurwerk wordt niet zwaarder, het wordt steeds lichter en steeds veiliger. Echter het vuurwerk wat verboden is wordt steeds zwaarder en steeds gevaarlijker. Waar u voor predikt is dat er dus minder licht en veilig vuurwerk komt (legaal vuurwerk) en meer zwaarder en gevaarlijker vuurwerk komt (verboden vuurwerk). Door een verbod raken we de regie helemaal kwijt.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -10 nov. 2021 - 17:24

wellicht kan het OMT ook eens kijken naar die herrie van scooters en brommers; is voor velen ook een psychische kwelling.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter10 nov. 2021 - 23:29

Daar moet de politie naar kijken , toelaatbare decibellen staan omschreven in de wet.

Roeluit1986
Roeluit198610 nov. 2021 - 15:21

Is dit soms satire? Heeft het OMT hier ook al verstand van? Misschien kunnen we het kabinet opheffen en voortaan het OMT laten regeren. Of misschien na het WK de selectie van Oranje laten bepalen, scheelt weer het salaris van de bondscoach.

1 Reactie
Sam V
Sam V10 nov. 2021 - 17:41

Precies. De gedachte is misschien dat er dan een wetenschappelijk sausje overheen gegoten is. Terwijl het vooral lijkt dat deze crisis gebruikt wordt om bepaalde beleidsdoelstellingen versneld en met minder politieke gevolgen er door te krijgen. Maar dat is vanaf het begin in 2020 al het geval.

THM@S
THM@S10 nov. 2021 - 15:21

Op persoonlijke titel ben ik voor een vuurwerkverbod, maar op basis van de overlast. Niet op basis van Corona maatregelen. Het zou het kabinet sieren om een verbod op degelijke gronden in te voeren. In het kader van Corona maatregelen zijn inmiddels al genoeg ondernemers kapot gemaakt.

Geen3
Geen310 nov. 2021 - 15:00

En dan die 6 miljoen vleesetende huisdieren (honden en katten) die zo te lijden hebben van dat vermaledijde vuurwerk. Voor mij is vuurwerk bij oud en nieuw mijn ultieme wraak voor wekelijks met een sateprikker de hondenpoep uit de profielen van mijn wandelschoenen halen. En de kattenpoep uit mijn tuin. Vleesetende huisdieren? Slecht voor het milieu!

3 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté11 nov. 2021 - 7:13

Je wraakactie is niet alleen pathetisch (wraak is een heilloze strategie), maar ook misplaatst: de huisdieren die je wenst te martelen met je vuurwerk lawaai zijn zelf niet de veroorzaker van de problemen waar je wraak voor neemt. Dit is klein gedrag, ontsproten aan een klein denkraam.

Bastet2
Bastet211 nov. 2021 - 7:32

Hondenpoep is onwijs goor, maar wekelijks? Ik zou dan toch eens een bezoekje aan de opticien overwegen. Of een witte stok in plaats van satéstokjes.

LHTJ
LHTJ11 nov. 2021 - 8:20

Het zijn ook inderdaad die honden zelf die hun poep niet opruimen. Dit is net zo kansloos als die hondenbezitters die zeggen "ik ruim die stront niet op want ik betaal hondenbelasting". Je pakt de gemeente er niet mee maar je buurman.

Dehnus
Dehnus10 nov. 2021 - 14:56

En hoe stopt dit het illegale vuurwerk? Ja ik ken de excuses "dan word het makkelijker arresteren!". Maar dat werkt niet, tegen de tijd dat de politie op de plek van de "DIKKE BOEM!" is zijn de BOE(M)Mannen al weer weg. Het enige wat je krijgt is dat klein vuurwerk nu aangepakt word. Iets wat eigenlijk niet een probleem oplevert. Het zal toch echt op Europees niveau moeten, en dan vooral het grotere spul aanpakken. En "centrale vuurwerk shows!" zijn ook geen oplossing, dan springt "Mini Hondje Henk" nog steeds als een idioot de lucht in bij elke knal (die dan weer zwaarder zijn). Echt, ik wil als vuurwerk liefhebber best wel meewerken aan betere regels, verbied flespijltjes/fluitpijltjes bijvoorbeeld. Dit omdat ze te goedkoop zijn en mensen ze uit de hand aansteken (levensgevaarlijk). Dit is hier in Noorwegen bijvoorbeeld al wel verboden. Maar grote grond pakketten die steven staan mag gewoon. Meer grond vuurwerk, minder pijlen. Minder hoog schieten maar meer kleuren... dat soort dingen. Ook elektronisch moet er toch wel wat te doen zijn. Kortom meer met minder, en het illegale beter aanpakken op Europees niveau. Door verkoop van iets als Nitraten aan banden te leggen, het is absurd dat die dingen gewoon gemaakt worden binnen de EU in een consumenten verpakking met "blije kinder kleurtjes". In plaats van ook hier weer een lekker "gepolariseerd politiek spelletje" van te maken, waar extreem rechts hete ene extreme punt in neemt (Alles mag! ZE NEMEN ONS ALLES AL AF! gezanik), en zeurderig Nederland het andere (Je weet wel de zeurders die altijd wat te janken hebben, dus niet mensen met begrijpbare vuurwerk kritiek, zoals klagen over de harde knallen al in Augustus, wat totaal onaanvaardbaar is). Kan hier toch ook gewoon over gepraat worden, op en manier die niet OF vs OF is? Ach.. misschien verwacht ik weer teveel, want waarschijnlijk gaat het ook hier in de reacties wel weer lekker "JA DOEN!!" vs "ZE PAKKEN ONS ALLES AF!" ... waarom probeer ik het eigenlijk nog.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt10 nov. 2021 - 17:55

Dit is de tactiek die de tabaksindustrie, voor hun redelijk succesvol, decennialang heeft toegepast: de redelijkheid aanspreken " samen komen we er uit". Wat in de praktijk betekende dat de roker won. Niks, samen komen we er uit. Kappen met die shit. Dat is het enige dat werkt.

Le Chat Botté
Le Chat Botté11 nov. 2021 - 7:18

@vdbemt De roker won niet, die werd slechts enabled in zijn verslaving. Het was de tabaksindustrie die won, want die konden hoegenaamd straffeloos doorgaan met het engineeren van de maximaal verslavende sigaret.

vdbemt
vdbemt11 nov. 2021 - 15:16

@Le Chat. Nee, natuurlijk won de roker niet. Maar dat dacht de roker wel. De tabaksindustrie won. Een roker wint niets met roken.

Winterdepressie
Winterdepressie10 nov. 2021 - 14:51

Hier in de buurt zijn de tokkies uit protest hun surplus aan knallerij alweer aan het afsteken. Wat een volk zeg! Gewoon totaal verbod op die rommel.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus10 nov. 2021 - 14:59

Dank je wel. Laat het "US VS THEM!" maar weer lekker beginnen. Echt ik ben zo STRONT ZAT! van het feit dat alles "US VS THEM" en Politiek gemaakt moet worden.

Winterdepressie
Winterdepressie10 nov. 2021 - 16:09

Het is niet "us vs. them" het is "gezond verstand tegen paupergedrag".

Erik Geven2
Erik Geven211 nov. 2021 - 2:41

@Dehnus Daar doe je zelf aan mee.

Petra Privacy
Petra Privacy10 nov. 2021 - 14:45

Als er nu al bunkers worden gevonden met 120.000 kilo illegaal vuurwerk in gigantische hoeveelheden, dan wordt wel duidelijk dat 'vuurwerk' maar verboden moet gaan worden. Via internet komen de bommen en granaten zo het land binnen, dat heeft niets meer met vuurwerk te maken. Het zijn explosieven, dodelijk en dus zo gaat het naar een totaalverbod toe. En die vuurwerk vrije zone's zijn ook onzin, de jeugd gaat al midden december beginnen met afsteken. Ook daar kiest de gemiddelde mensheid voor een totaalverbod door niet meer met regels en met elkaar om te kunnen gaan. Steeds meer mensen hebben volledig genoeg van deze mentaliteit, Zelf ben ik al vele jaren niet aanwezig, omdat ik helemaal genoeg heb van dat onbeschofte en asociale gedrag van een paar types die geen rekening gaan houden met anderen. Een beetje oud en nieuw vieren samen is prima, maar dan met gecontroleerde vuurwerkshow's. Dus 'verbieden' dit gedrag, helaas alle vuurwerk gaan verbieden, maar vooral inzetten op het beschermen van het zorgpersoneel, de artsen en ziekenhuizen die alles op alles moeten gaan zetten. Want dit is de realiteit waar mensen met gezond verstand niets meer hebben. Ik woon in het centrum van een stad en ik ben niet de enige die een feestje leuk vind, maar dan wel voor iedereen.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus10 nov. 2021 - 14:58

Gewoon Europees verbieden! Ook in Polen (waar dat spul vandaan komt) willen ze het niet. Dan kan je de fabrieken die dat spul maken gewoon aanpakken bij verkoop aan consumenten. Dat soort dingen moet gewoon niet in de verkoop, maar als productie voor het eigen "vuurwerk team". Het zou dus in geen geval verkocht mogen worden als product, maar als dienst. Het in NL verbieden helpt geen hol.

Hank Nozemans
Hank Nozemans10 nov. 2021 - 16:29

Dus u zegt dat illegaal vuurwerk verboden moet gaan worden?? Oké...

Erommel
Erommel10 nov. 2021 - 17:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Sam V
Sam V10 nov. 2021 - 14:44

“Never waste a good crisis”. Misschien komen we dan definitief van het verderfelijke vuurwerk af. Daarna elk jaar een nieuw verbod. Zoveel oorzaken voor extra zorgvraag. Na het vuurwerk eerst de rookwaren. Dan alcohol, softdrugs en vliegvakanties. Daarna autorijden voor je plezier, houtkachels en fast food. Niet vergeten keukentrapjes, amateursport en elektrische fietsen. Tot slot moeten we ook echt nadenken over ouderdom. Is dat wel zo’n zegen met zo’n grote belasting op de zorg. Zin in wat Soylent green nu. Lekker.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037110 nov. 2021 - 23:43

Daarna elk jaar een nieuw verbod. Zoveel oorzaken voor extra zorgvraag. Na het vuurwerk eerst de rookwaren. Dan alcohol, softdrugs en vliegvakanties. Daarna autorijden voor je plezier, houtkachels en fast food. Niet vergeten keukentrapjes, amateursport en elektrische fietsen. En de kraan niet laten lopen. Maar Tatasteel en de KLM subsidiëren.