Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

OMT-advies: geen quarantaine meer voor schoolklassen

  •  
24-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
legeklas
Het Outbreak Management Team (OMT) wil af van de regel dat een hele basisschoolklas naar huis wordt gestuurd als drie leerlingen corona hebben. Alleen kinderen met klachten zouden moeten thuisblijven, schrijft de NOS.
"Het OMT adviseert verder dat het quarantainebeleid wordt versoepeld voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar oud. In het OMT-voorstel gaan zij na contact met een besmet persoon in quarantaine, maar mogen ze ook gedurende deze vijf dagen elke dag een zelftest doen. Als ze negatief testen en geen klachten hebben, mogen ze naar school en mogen ze sporten en andere activiteiten ondernemen."
Op de huidige regels kwam vorige week kritiek van schooldirecteuren, toen bleek dat een kwart van alle klassen in quarantaine zat. Het zeer besmettelijke Omikron zorgt ervoor dat veel kinderen geïnfecteerd raken. Sinds vorige week verstuurt het RIVM brieven aan ouders met het aanbod om kinderen van de basisschoolleeftijd te vaccineren.
Het kabinet moet nog beslissen of het het advies van het OMT overneemt. Dinsdagavond geven Mark Rutte en Ernst Kuipers een persconferentie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Dehnus
Dehnus25 jan. 2022 - 7:33

"DEN KOTERS DIENEN OPGEHOKT TE WORDEN!" Sjezus geen land waar kinderen zo als een seksuele aandoening worden gezien als in Nederland, wel natuurlijk dramatisch doen als er wat gebeurt. Maar verder is het ook echt ZO EEN PROBLEEM dat ze eventjes een paar daagjes thuis zouden moeten zitten of buitenspelen. En niet bij elkaar op de lip nadat er een positief geteste is gevonden.

3 Reacties
JanB2
JanB225 jan. 2022 - 20:31

Syphilis en zwangerschap zijn beiden het gevolg van het verrichten van de geslachtsdaad. De vergelijking komt dus niet uit de lucht vallen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2022 - 23:24

De kraanafdelingen konden ook de extra geboortes nauwelijks aan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2022 - 10:14

kraam-

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg25 jan. 2022 - 6:34

In Duitsland wordt er ook, zij het voorzichtig, versoepeld. Kind wordt twee keer in de week via school getest, maar daaraan hoeft ze niet meer deel te nemen als ze dubbel gevaccineerd is. Dan is voor haar de quarantaine na contact of bij meerdere besmette klasgenoten afgeschaft. Dat heeft alles met politiek te maken; zo goed beschermt vaccinatie nou ook weer niet tegen omikron - al helemaal niet als het gaat om besmetting...

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2022 - 10:42

Hanneke Kouwenberg Dat zou precies mijn twijfel zijn i.v.m. jonge kinderen. Ik zou zeggen wacht dan tenminste tot er een vaccin is tegen een in omloop zijnde (ernstige) variant.

JanB2
JanB225 jan. 2022 - 20:34

Inderdaad, de vaccins geven geen volledige bescherming. Zeker bij omicron is er een probleem op dat punt.

Ewout Pool
Ewout Pool24 jan. 2022 - 21:42

Ik heb zowel op de site die in de tweet als bron wordt opgevoerd als bij het RIVM gekeken en nergens wordt de claim gestaafd die deze tweet stelt. Die ziekenhuisopnames blijven dalen. Kan het zijn dat dit een vorm van paniekzaaien is?

Joost Spits
Joost Spits24 jan. 2022 - 21:41

Steeds meer jonge mensen beneden de dertig jaar met corona, belanden in het ziekenhuis, is het laatste nieuws. Laat even duidelijk zijn, als je met een ziekte moet worden opgenomen in het ziekenhuis heb je serieuze klachten, ook al wordt je nog niet opgenomen op de IC. Echter, de nieuwe regel is nu, dat leerlingen tot achtien jaar met corona en nauwelijks klachten hebben, besmet naar school mogen! De horeca gaat open tot 22:00u, maar.... ik moet wel mijn QR code kunnen tonen. Dit is toch echt niet meer met elkaar te rijmen. ..en opnieuw: besmette leerlingen mogen naar school, zonder dat men één woord rept over de een gezondheidsrisico's voor docenten. Schandalig! Dit beleid met zijn beleidmakers is totaal ongeloofwaardig en afgebrand.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr25 jan. 2022 - 13:23

Absoluut mee eens, Joost! Wij kunnen controleren op school met de tests. Dat gebeurt niet, door het testen op school niet te verplichten, maar toe te geven aan iedereen die hard roept over de vrijheid en ander liefdevols zogenaamd, laten wij mensen verplicht risico lopen op bijvoorbeeld long covid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2022 - 12:47

De "klem" zal er geleidelijk afmoeten. Dat gebeurt nu dus ook maar in de culturele sector nog niet in voldoende mate.

Noordermeer2
Noordermeer224 jan. 2022 - 19:24

De ziekenhuizen beginnen al weer vol te lopen. Nederland was even één van de betere landen van Europa qua besmettingen en ziekenhuisbezetting, maar daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Alles weer open, nergens meer quarantaine dan komt dat vanzelf weer goed.

8 Reacties
Jozias2
Jozias224 jan. 2022 - 21:08

Weer doem scenario’s

Hansje6
Hansje625 jan. 2022 - 6:43

Sorry? het aantal ziekenhuisopnames is in de afgelopen maand gehalveerd... Heel goed dat deze maatregel wordt doorgevoerd, we moeten stoppen kinderen onnodige leerachterstanden en sociale ontwikkelings achterstanden op te laten lopen. Ouderen en zwakkeren beschermen is prima, maar niet ten koste van een halve generatie. https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames

Daniel Blank
Daniel Blank25 jan. 2022 - 7:40

Heerlijk deze nuance. Ik hou er van.

Gerygrr
Gerygrr25 jan. 2022 - 13:25

De ziekenhuisopnames kunnen niet stijgen als de huisartsen hun patiënten niet kúnnen zien. Zij moeten bezocht worden, zij zijn niet bereikbaar, zij zijn onderbemand en er zitten assistenten tussen hen en de huisarts…..

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2022 - 8:19

Grijsje63 Die wel 5x vragen of het wel echt nodig is? Bedoel je dat?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2022 - 12:48

Assistenten houden noodzakelijke ziekenhuisopnames tegen? Dat is een zware beschuldiging.

Gerygrr
Gerygrr26 jan. 2022 - 16:12

Minoes en Danielle, Ik merk, dat ik niet door kan dringen tot mijn huisarts. De assistenten krijgen instructies, die niet op mijn gezondheidsproblemen aansluiten. Telefonisch en via mail krijg ik te laat respons. Het stekeleiwit van corona en nu van de booster geeft immuunsysteemreacties…. Trombocytentekort, de vorige prik, nu weer. Ik geef de moed op.

Gerygrr
Gerygrr26 jan. 2022 - 16:49

Wetenschappelijk onderzoek naar langdurige effecten van corona wordt niet gefinancierd. Ik las in de krant deze mening van Ferenc Scheeren van het LUMC. Komt overeen met mijn ervaringen. Geen onderzoek betekent, dat huisartsen ook niet weten wat er aan de hand is, en dus hun assistenten niet de juiste instructies kunnen geven.