Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Omstreden wet bedreigt vrijheid van meningsuiting in Irak

  •  
25-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
1599px-An_Iraqi_protestor_during_the_January_protests_in_Baghdad

© Beeld: Irakese demonstrant tijdens anti-regeringsprotesten in Bagdad, januari 2020. Fotograaf: Kari0t (via Wikimedia Commons)

Al jaren heeft Iran een dikke vinger in de pap in de politiek van buurland Irak. Nu steeds meer Irakezen hiertegen in verzet komen, probeert Iran met hulp van bondgenoten in Bagdad een omstreden wet door het Irakese parlement te loodsen. Als de wet wordt aangenomen, verandert Irak in een openluchtgevangenis
Sinds de val van het regime van Saddam Hussein in 2003 is Irak vrijwel voortdurend in crisis. Opeenvolgende Iraakse regimes slaagden er niet in de politieke, economische en veiligheidssituatie van het land te verbeteren. Voor een deel is dit het gevolg van de intensieve bemoeienis van buurland Iran, dat Irak gebruikt als een pion in een geopolitiek schaakspel.
Zo frustreert Iran al jaren pogingen tot toenadering tussen Saoedi-Arabië en Irak. In 2016 kwam naar buiten dat door Iran aangestuurde milities vergevorderde plannen hadden om de Saoedische ambassadeur in Irak te vermoorden. Onlangs werd, ondanks protesten van Iran, een belangrijke grensovergang tussen Irak en Saoedi-Arabië na drie decennia weer opengesteld, waarna door Iran gesteunde gewapende groepen Iraakse bedrijven bedreigden die zaken wilden doen met de Saoedi’s.
Sjiitische halve maan De Iraanse inmenging in Irak is onderdeel van een strategie die bekend staat als de ‘Sjiitische halve maan’; via sjiitische bevolkingsgroepen wil Iran haar invloedssfeer uitbreiden in alle landen in het Midden-Oosten met een sjiitische minderheid of meerderheid. Dit doet het onder meer door financiële steun te bieden aan sjiitische organisaties, door politieke beïnvloeding en door de inzet van gewapende strijdgroepen zoals de al-Hashd al-Shaabi militie in Iran en het vanuit Libanon opererende Hezbollah.
Na het falen van opeenvolgende Iraakse regeringen sinds de val van Saddam Hoessein, heeft de Iraakse bevolking evenwel genoeg van de Iraanse inmenging. Dit leidde tot felle protesten, die al even fel werden onderdrukt. Niet alleen Iraakse politie- en legereenheden werden ingezet, maar ook de al-Hashd al-Shaabi militie. Meerdere journalisten en burgeractivisten werden ontvoerd of vermoord.
Shia-crescent-300x185
Nu Iraakse burgers ondanks deze repressie doorgaan met demonstreren, vreest Iran zijn grip op het buurland kwijt te raken. In een ultieme poging de vrijheid van meningsuiting in Irak in te perken, probeert Iran nu achter de schermen via haar invloed op Iraakse sjiitische politieke partijen, een wet door het Iraakse parlement te loodsen die een eind zou maken aan iedere vorm van vrijheid van meningsuiting. Als Teheran hierin slaagt, wordt Irak één grote gevangenis voor activisten, journalisten, schrijvers en bloggers.
Op 23 november werd een eerste ontwerp van deze “Law on Information Technology Crimes” geïntroduceerd in het Irakese parlement. De wet heeft tot doel “het legitieme gebruik van de computer en het informatienetwerk wettelijk te beschermen, de daders van handelingen die een inbreuk vormen op de rechten van hun gebruikers, zowel natuurlijke als morele, te straffen en misbruik bij het plegen van computercriminaliteit te voorkomen.”
Levenslang De wetstekst is vaag geformuleerd, waardoor volgens critici straks iedereen met kritiek op de Iraakse overheid mogelijkerwijs in overtreding is van de wet. Artikel 3 van het wetsontwerp voorziet bijvoorbeeld in een gevangenisstraf tot levenslang en een hoge geldboete voor iedereen die online “de onafhankelijkheid, eenheid, veiligheid, economische, politieke, militaire of veiligheidsbelangen” van Irak schendt, of die contact heeft met een “vijandige partij”. Een ander artikel bepaalt dezelfde duur van gevangenschap en een even hoge boete voor het gebruik van een computer of informatienetwerk voor “het aanzetten tot sektarische strijd, het verstoren van de veiligheid en de openbare orde of het schaden van de reputatie van het land.”
Het idee voor deze wet is niet nieuw. Al in 2011, tijdens de regeerperiode van premier Nouri al-Maliki, verscheen voor het eerst een door Iran ingestoken wetsvoorstel over “informatiecriminaliteit” in het Iraakse parlement. Op dat moment werd dit wetsvoorstel, onder internationale druk, echter in de ijskast gezet. Daar werd het in 2019 uitgehaald toen het op voorspraak van Iraanse ambassadeur in Bagdad, Iraj Masjedi, in gewijzigde vorm opnieuw ter stemming werd ingebracht in het Iraakse parlement. Wederom volgden protesten in binnen- en buitenland, waarna het voorstel voor de tweede keer van de agenda verdween.
In strijd met de grondwet Maar Iran en haar bondgenoten in Irak geven niet op. Dus ligt er nu voor de derde keer een wetsvoorstel ter tafel dat vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en politieke oppositie in Irak praktisch onmogelijk maakt. Het wetsontwerp is niet alleen in strijd met internationale normen, maar ook met artikel 38 van de Iraakse grondwet, dat vrijheid van meningsuiting garandeert. Het Iraanse regime volhardt in haar pogingen om, met hulp van de meerderheid van de Iraakse sjiitische partijen in het Iraakse parlement, het Iraakse volk het zwijgen op te leggen. Nadat eventuele amendementen zijn verwerkt in een tweede (definitieve) versie, zal de wet binnenkort in stemming worden gebracht.
Activisten hebben al aangekondigd dat zij hoe dan ook zullen doorgaan met hun verzet tegen de administratieve corruptie van de regering in Bagdad en tegen de Iraanse inmenging in Iraakse zaken.
Dit artikel verscheen eerder op RFG magazine, een site voor gevluchte journalisten

Meer over:

iran, mensenrechten, irak, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Jozias2
Jozias226 dec. 2020 - 18:48

@Paul, Irak is een zeer jonge democratie maar de vergelijking met de tijd van koningen en keizers gaat niet op. Er zijn vrije verkiezingen geweest en verschillende minderheden zijn vertegenwoordig. Probleem is dat er dan ook wetten aangenomen kunnen worden waar jij en ik niet voor zouden kiezen. Democratie zolang het uitkomt is natuurlijk hypocriet kijk naar Egypte en Algerije. Overigens heeft niet alleen Iran belangen. SA en de VS hebben dat net zo goed.

Abdu
Abdu26 dec. 2020 - 13:30

Irak is door de VS met grond gelijk gemaakt en meer dan een milijoen Irakezen zijn n.a.v bemoeienis van de VS hun leven verloren. De VS (+ Israeel) en hun bondgenoten voeren nog steeds hun ontwrichtende plannen in Irak uit, nu vanuit de schaduw van SA en een beroep op Arabische nationalime (die eigen was aan Baath van Saddam). Het grappige is dat onze koerdische schrijver de rol van de VS totaal negeert. Dat zegt genoeg over waar zijn loyaliteit ligt, zeker niet bij democratie en de vrijheden van Irakezen. Bovendien en in tegenstelling tot de VS, Iran voert geen religieuze politiek uit in Irak. Een deel van soenniten en koerden ondersteunen de Iraanse politiek en onder sjieten zijn een deel vel gekant tegen Iran. Dus wat de schrijver hier ons voorhoudt is fals en in dienst van de tegenpartij van Iran en van de meerderheid van Irakezen (dus niet enkel sjieten).

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax226 dec. 2020 - 13:51

Zo kennen we onze Auslander weer!

LaBou
LaBou 27 dec. 2020 - 17:15

Sterk argument, dubbele. Daar kan ik nog wel wat van leren.

Jozias2
Jozias225 dec. 2020 - 16:42

Het zal mijn wet niet zijn maar als de meerderheid van het parlement daar voor kiest dan noemen we dat toch democratie? Of alleen als dat strookt met onze normen en waarden. Uiteraard worden de sjiieten in Irak beïnvloed door Iran maar dan betreft dat primair de geestelijken in Iran en niet zozeer de staat. Anderzijds staat de soennitische minderheid die het met satan Hoessein voor het zeggen had onder invloed van Saoedi Arabië. Andere oplossing is opdelen in drie delen want het huidige Irak doet geen recht aan de demografie en komt voort uit het koloniale verleden. Maar ja wat doen we dan met de olie?

2 Reacties
Jozias2
Jozias225 dec. 2020 - 16:43

Satan = sadam (alhoewel sommigen dat zullen betwisten)

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 dec. 2020 - 1:24

Zo simpelistisch is 'democratie' HELEMAAL niet Ook in China en onder de keizers en koningen hier vroeger waren er parelemten. Er kunnen aristocratien, magnaten, koningen en bendes zijn die controleren wie er in een parliament zit, hoe ze daar komen, en wat ze doen. Verder is democratie qua process en methode veel meer ingewikkeld dan alleen maar een meerderheid. Verder is democractie iets dat naast andere dingen zit om te garanderen dat de algemene interesses van het volk gegarandeert zijn.

JaapBo
JaapBo25 dec. 2020 - 14:27

Natuurlijk is dit een zeer slechte wet, maar waarom doorspekt de auteur zijn stuk met al die beschuldigingen aan het adres van Iran. Het lijkt me sterk dat Iran echt zo invloedrijk is als de auteur ons wil doen geloven. Alsof de corrupte Iraakse politieke elite niet zelf alle belang heeft bij deze wet.

18 Reacties
Haz
Haz25 dec. 2020 - 15:12

Het lijkt jou sterk o.b.v. je onderbuik. Zijn er ook nog feiten waarop jij je mening baseert?

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 16:18

"Het lijkt me sterk dat Iran echt zo invloedrijk is als de auteur ons wil doen geloven. Alsof de corrupte Iraakse politieke elite niet zelf alle belang heeft bij deze wet." Beide sjiitisch. Dezelfde belangen.

MaxMax2
MaxMax225 dec. 2020 - 16:23

Jaap denkt zeker ook dat generaal Qassem Soleimani in Irak was om daar thee te drinken?

The Apple
The Apple25 dec. 2020 - 17:58

Feit is dat de Soennitische minderheid in het tijdperk van Saddam Hossein de Sjiitische meerderheid voortdurend heeft onderdrukt en de ISIS in Irak heeft huisgehouden met steun van Saoedi Arabië, dat nu ook verantwoordelijk is voor de schendingen van de mensenrechten in Yemen met steun van de USA, met als gevolg dat Saoedi Arabië dus over het modernste wapentuig beschikt met op de eerste plaats een luchtmacht, waar de Houthi's praktisch weerloos tegenover staan. De werkelijkheid is dat de USA, Israel en de Soennitische landen bezig zijn een bondgenootschap te sluiten tegen Iran, anders dan dat mooie kaartje doet vermoeden.

MaxMax2
MaxMax225 dec. 2020 - 22:04

@Appel Maar de Hoethis krijgen materiaal van Iran, dat ‘vergeet’ je te vermelden..

JaapBo
JaapBo25 dec. 2020 - 22:04

@Haz: “Zijn er ook nog feiten waarop jij je mening baseert?” De auteur beweert dat Iran aan de touwtjes trekt, maar komt met geen enkele onderbouwing. Daarom ben ik kritisch, en volg ik mijn onderbuik juist niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 dec. 2020 - 1:25

Toch is dat zo. Moet je even wat nalezen.

MaxMax2
MaxMax226 dec. 2020 - 10:30

@JaapBo Het is geen verrassing dat uitgerekend jij niets weet over de invloed die Iran heeft in het Midden-Oosten.

The Apple
The Apple26 dec. 2020 - 11:16

MaxMax - Alleen geen vliegtuigen om de burgerbevolking te bombarderen.

LaBou
LaBou 26 dec. 2020 - 11:23

Wat dan weer een probleem is is dat ook de Amerikanen betrokken zijn bij een blokkade van Jemen, zodat die wapens nauwelijks bij de Houthi's terecht komen. En dat vergeet den dubbele dan weer te melden.

MaxMax2
MaxMax226 dec. 2020 - 13:51

@Appeltje 'MaxMax – Alleen geen vliegtuigen om de burgerbevolking te bombarderen.' Waarom zou je dure vliegtuigen gebruiken (die je ook nog moet bemannen etc) als je ook gewoon Scud raketten kunt gebruiken? https://en.wikipedia.org/wiki/Burkan-2 @LaBou Die wapens maken ze ook veel zelf (met hulp van Iran), en dat doen ze nog goed ook: https://www.mintpressnews.com/uae-yemen-troop-withdrawal-houthi-new-drones-missiles/260253/

The Apple
The Apple26 dec. 2020 - 17:11

MaxMax - Hoeveel burgerdoden zijn er al gevallen in Saoedi Arabië?

MaxMax2
MaxMax226 dec. 2020 - 17:39

@Appeltje 'MaxMax – Hoeveel burgerdoden zijn er al gevallen in Saoedi Arabië?' Niet zo heel veel, al mag dat geen graadmeter zijn. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-48743421

LaBou
LaBou 27 dec. 2020 - 17:19

Kortom, je lult uit je nek, dubbele. Je roept van alles maar faalt vervolgens in de onderbouwing.

The Apple
The Apple27 dec. 2020 - 17:33

Eentje dus. Het aantal burgerdoden dat zijn gevallen door aanvallen van Nederland mag hier niet genoemd worden, omdat wij dat alleen maar doen met de beste bedoelingen. Het was er wel meer dan eentje.

MaxMax2
MaxMax227 dec. 2020 - 19:24

@Labou @appel 'Je roept van alles maar faalt vervolgens in de onderbouwing.' Nee hoor, er zijn helaas veel meer doden gevallen: https://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Arabian-led_intervention_in_Yemen https://www.wsj.com/articles/yemen-houthi-rocket-attack-kills-two-girls-in-saudi-arabia-1472415740 '500+ Saudi civilians killed on the Saudi-Yemen border'

The Apple
The Apple28 dec. 2020 - 13:12

MaxMax: "Nee hoor, er zijn helaas veel meer doden gevallen" als gevolg van de Saudi Arabian-led intervention in Yemen. Hoeveel burgerdoden zijn daarbij gevallen in Yemen?

MaxMax2
MaxMax228 dec. 2020 - 14:58

@Appel 'als gevolg van de Saudi Arabian-led intervention in Yemen. Hoeveel burgerdoden zijn daarbij gevallen in Yemen' Veel meer, maar dat was niet je vraag.

Greendutch
Greendutch25 dec. 2020 - 13:33

krijgen de mensen daar ooit het recht om een democratie te vormen? zitten ze eerst onder het juk van een eigen leider, is die weg > neemt een buitenlandse mogendheid de regie over. waar is de internationale diplomatie nu?

1 Reactie
Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 16:19

Die en in hun kielzog bommen en tanks, wachten eerst tot ISIS weer is aangesterkt.