Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omstreden Franse pensioenwet goedgekeurd door Grondwettelijke Raad, referendum afgewezen

  •  
14-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
743 keer bekeken
  •  
ANP-466999148

De Conseil constitutionnel (Grondwettelijke Raad), het instituut dat toets of wetgeving voldoet aan de Franse Grondwet, heeft de omstreden pensioenwet van president Emmanuel Macron goedgekeurd. De raad, die bestaat uit negen rechters waarvan er drie benoemd worden door de president en de overige zes door de voorzitter van de Assemblee (Tweede Kamer) en senaat, oordeelt ook over referendumaanvragen en wees het verzoek daartoe af. De nieuwe wet is onder meer omstreden omdat die is ingevoerd zonder stemming in het parlement. De Franse Grondwet biedt die mogelijkheid bij hoge uitzondering. De regering greep die kans aan slecht een paar minuten voordat de stemming zou beginnen.

De wet houdt onder meer in dat pensioenleeftijd die nu op 62 ligt, wordt verhoogd naar 64 jaar. Alleen wie 43 jaar gewerkt heeft, krijgt een volledig pensioen. En voor veel beroepscategorieën, zoals ambtenaren, vervalt de mogelijkheid vervroegd met pensioen te gaan. Fransen vrezen dat daarmee het hek van de dam is en de rechten van werknemers steeds verder beperkt zullen worden omdat president Macron een neoliberale agenda doorvoert. Er wordt al weken massaal geprotesteerd en gestaakt tegen de wet.

De wet zal op 1 september van kracht worden. De pensioenleeftijd wordt dan ieder jaar met drie maanden verhoogd. Helemaal zeker is dat nog niet omdat er nog een andere aanvraag voor een referendum ligt. Daarover oordeelt de Raad op 3 mei.

Zowel de linkse als de rechtse oppositie gaf direct na de uitspraak van de raad al aan de strijd niet op te willen geven. „Het gevecht gaat door en moet aan kracht winnen”, tweetteJean-Luc Mélenchon, de leider van de extreemlinkse partij La France Insoumise (LFI). En de rechts-populistische oppositieleider Marine Le Pen zei dat het lot van de hervormingen „nog niet bezegeld” is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.