Joop

Omstreden biografie Nina Brink stiekem in de verkoop

  •  
05-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nina_300.jpg
Weekend-actie om te ontsnappen aan inbeslagname
Het omstreden boek ‘Nina’ van ex-Quote journalist Eric Smit is vrijdag zonder enige ruchtbaarheid aan geselecteerde boekhandels geleverd. Het werk dat eigenlijk pas eind maart zou verschijnen loopt het risico binnen de kortste keren op last van Brink verboden te worden.
Door redactie Joop
RTEmagicC_nina_2.jpg
‘Nina’ is uitgebracht door Prometheus. Het 400 pagina’s tellende boek is vandaag buiten het Centraal Boekhuis om bij boekhandels bezorgd. Deze hoogst ongebruikelijke weg moest voorkomen dat Brink lucht zou krijgen van het uitbrengen. Op de website van de uitgever is evenmin iets over het boek te vinden. Zelfs op de website van de boekhandel waar de stapels in de winkel zijn gelegd wordt gemeld dat het boek ‘nog niet is verschenen’. 
De guerrilla-achtige operatie was nodig omdat de kans bestond dat het boek nog vóór verschijnen werd verboden. Komende vrijdag dient een kort geding waarin Brink eist dat ze vóór publicatie het manuscript twee weken lang mag inzien. ‘Nina’ zou volgens de catalogus eind maart verschijnen. Het vroegtijdig uitbrengen moet het geplande kort geding nutteloos maken. “Het is een verrassingsaanval’, aldus een ingewijde die anoniem wil blijven.
‘Nina, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady’, beschrijft de loopbaan van de opmerkelijkste Nederlandse zakenvrouw aller tijden. Ze zette precies tien jaar geleden, in maart 2000, Nederland op z’n kop met de beursgang van WorldOnline. Dat bedrijf zou 47 miljard euro waard zijn en beleggers vochten om de lucratief geachte aandelen. De koers stortte echter razendsnel in en aandeelhouders bleven berooid achter. Brink zelf had toen al een fortuin vergaard. Haar stijl staat bekend als hard en meedogenloos op een schaal die alleen op Wall Street zelf wordt aangetroffen.
De ‘ongeautoriseerde’ biografie beschrijft als een financiële thriller hoe uitgekiend de zakenvrouw toe werkte naar haar grote klapper. Ze was betrokken bij een reeks ‘opmerkelijke’ financiële affaires. In ‘Nina’ is bijvoorbeeld te lezen hoe de koers van het beruchte ict-bedrijf Newtron listig omhoog werd gepompt. Het ging kort na de beursgang failliet.
Eric Smit, die eerder de carrière van Roel Pieper genadeloos blootlegde in de best-seller De Broncode, beet zich vast in de zaak-Brink en werkte ruim twee jaar aan het boek. Naar aanleiding van zijn onthullingen in Quote en dagblad De Pers sleepte de blonde miljonaire Smit voor de rechter. In twee procedures die nog lopen eist ze in totaal zes ton van de journalist. Ze wordt daarbij gesteund door haar echtgenoot, de gevreesde programmamaker Pieter ‘Breekijzer’ Storms. Hij verklaarde een jaar geleden tegen Quotenet : “Ik heb nog een project: Eric Smit het zwijgen opleggen. (…) Ik heb geen behoefte om in zijn psyche te loeren, ik wil hem alleen tot onder zijn knieën afzagen. Mensen met zo’n moraal moet je vernietigen, ik ga hem aan de hoogste boom ophangen. Als hij probeert om een boek over Nina Brink uitgegeven te krijgen, ga ik persoonlijk – ding dong – langs bij iedere uitgeverij die interesse toont. Om ze te vertellen dat deze man gek is.”
In november werd Smit weer door Brink voor de rechter gedaagd omdat de journalist haar zou ‘stalken’.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Frank Straathoff
Frank Straathoff5 mrt. 2010 - 18:40

Slimme actie van de uitgever. Past aardig in de boekenkast naast 'De Broncode', 'De Prooi' en 'De Vastgoedfraude'.

Joeri2
Joeri25 mrt. 2010 - 18:40

Gewoon naar Google sturen, die kan het scannen en online zetten. Of gaat het toch om de omzet en niet het verhaal?

Poppel2
Poppel25 mrt. 2010 - 18:40

Lang leve de vrije markt? Lang leve de persvrijheid? Lang leve "breekijzer" wat opkomt voor de underdog in de samenleving? Wat is de moraal van het verhaal? Leermoment voor alle graaiers? Pootje baden in het geld mag maar verzuipen in de poen is dom. Geef 99% aan Haiti en geniet van een fijne oude dag samen.

objectivist
objectivist5 mrt. 2010 - 18:40

Tjonge wat is die vrouw fout zeg. En dit boek zal dat ongetwijfeld bevestigen. Gewetenloos en dommig.

Klaas2
Klaas25 mrt. 2010 - 18:40

Nina Brink is financier van Verdonk, haar echtgenoot (Pieter Storms) heeft dit enige tijd geleden onthuld. Ze heeft een bedrag gedoneerd van tussen de enkele duizenden en enkele tienduizenden. Nina Brink neemt afstand van de strategie om donateurs geheim te houden.

Pink!
Pink!5 mrt. 2010 - 18:40

Het is nu in de media bekend en het boek zal goed verkocht worden, niet zo'n slimme actie van Nina, wel van meneer Smit.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2010 - 18:40

Nina Brink boeit mij niet.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 mrt. 2010 - 18:40

Das mooi, behoor jij zeker niet tot de groep mensen van wie ze veel geld heeft gejat? Gefeliciteerd!

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2010 - 18:40

je kunt Van Amraat heten dat is misschien nog erger maar mevr.Brink is ook niet leuk ,Balkenende zal dit wel een gezonde nederlandse handelsgeest noemen.Wat de uitgever betreft ik hoop dat ze een goede juridische afdeling hebben want ze kunnen de borst nat maken,wat ik er van begrijp is ze niet voor de poes.

1 Reactie
paulvr2
paulvr25 mrt. 2010 - 18:40

Tja, Van Amraat, nou je het zegt... Geen fraaie figuur maar wat jammer dat de grootste leveranciers van dit vreselijk soort vernietigingswapens aan het toenmalige Irak (de VS en Frankrijk) geheel buiten schot zijn gebleven. Je pikt de kleintjes op en keert een blind oog naar de grote misdadigers.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2010 - 18:40

feitelijk doen ze dit dus omdat ze weten dat ze fout zitten en door de rechter in het ongelijk gesteld gaan worden ergo minachting voor rechtstaat

1 Reactie
Joeri2
Joeri25 mrt. 2010 - 18:40

Ik heb gehoord dat lowlands ook sneller uitverkocht was toen ze "per abuis" hadden gemeld dat ze reeds uitverkocht waren.