Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Omstreden bezoek koningin Beatrix aan Oman gaat door

  •  
04-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Beatrix300.jpg
Protesten in het land van bevolking tegen de overheid bruut neergeslagen. Rutte: Niet gaan is partij kiezen. Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) gaat spoeddebat aanvragen
De koninklijke familie gaat volgende week toch naar Oman. Dat meldt de NOS. Dinsdagavond hebben koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima een privédiner met de sultan van het land, waar protesten van de bevolking tegen de overheid keihard zijn neergeslagen. Dat heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer geschreven.
Een officieel staatsbezoek aan Oman werd deze week uitgesteld, vanwege de onrust in het Arabische land, aldus de NOS. De koningin is nu ingegaan op een persoonlijke invitatie van sultan Kabus. Dat is gebeurd in het kader van het goede overleg tussen Oman en Nederland, schrijft Rosenthal.
Premier Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het uitstellen van het staatsbezoek zou kunnen worden uitgelegd als partij kiezen door de Nederlandse regering in een binnenlandse aangelegenheid.
De reis van de koningin is omstreden. In een eerste reactie op Twitter zegt Tweede Kamerlid Ineke van Gent dat ze een spoeddebat zal aanvragen hierover:
Ik ga dinsdag een spoeddebat aanvragen met de minister president en met de minister van buitenlandse zaken. #privébezoek #Oman #beatrix
Update
SP-Kamerlid Harry van Bommel noemt het “ongehoord”. Dat meldt de Volkskrant. Ook hij wil Rutte ter verantwoording roepen in de Kamer. Hij wijst er op dat de hele Kamer het onverstandig vond om het staatsbezoek door te laten gaan. “Via een achterdeur gaat het nu toch gebeuren”, zei Van Bommel vrijdag tegen RTLZ. Volgens de SP’er gaat hier een “volstrekt verkeerd signaal” van uit. De sultan zal het bezoek uitzenden op tv en de kranten zullen er vol van staan, voorspelt hij. “Het krijgt toch het karakter van een staatsbezoek.”
PvdA-Kamerlid Frans Timmermans vindt het “onverstandig” dat de koninklijke familie dinsdagavond een privédiner heeft bij sultan Qaboos bin Said al-Said van Oman. Dat meldt De Pers. “Het kunstmatige onderscheid tussen openbaar en privé klinkt niet heel overtuigend”, aldus de politicus vrijdag.
Lees meer bij de NOS: Koningin Beatrix toch naar Oman

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Opinie2
Opinie24 mrt. 2011 - 14:53

Prins William zegt rustig zijn bezoek aan Dubai af maar wij... wij blijven pootjes geven en geven juist het signaal af dat "wij" pro dit regime zijn. Had Rutte net voor de verkiezingen bekend laten maken dit besluit... #walgelijke #politiek

Bernie2
Bernie24 mrt. 2011 - 14:53

Rubberen Rutte: "..niet gaan is partij kiezen." Ok dan, happie gaan eten met actief molesterende dictator is dat volgens VVD-norm niet? Beatrix. Oranje is toch iets van een mix van een kleurrijk palet ofzo? Kleurrijk is de dame beslist. Zo schuift ze moeiteloos aan bij Jorge Zorreguieta, die destijds als landbouwminister medeverantwoordelijk was voor de slachtpartij op pakweg 30.000 (vooral) jongeren. Vindt Trix geen punt, ze laat zelfs 's mans dochter haar familie introuwen. Een andere keer een vorkje prikken met de chef van Oman, die momenteel qua razende burgerij nogal stevig onder vuur ligt wegens het uitoefenen van zwaar repressieve praktijken. De Oranjes en het knuffelen met moordenaars en dictators, zou de prak van de sultan in elk geval wél lichtverteerbaar zijn?

Bouwman2
Bouwman24 mrt. 2011 - 14:53

Eerst heette het toch dat in overleg met elkaar het staatsbezoek was afgelast? En nu gaat het staatsbezoek weer door. De minister president is al net zo als zijn voorganger de regie kwijt. Het staatshoofd vindt blijkbaar dat ze genoeg is geschoffeerd en trotseert de minister president. Precies Koningin Wilhelmina.

ElChe
ElChe4 mrt. 2011 - 14:53

Zeer onverstandig en politiek een verkeerd signaal.

TheoJ2
TheoJ24 mrt. 2011 - 14:53

Graag alleen nog maar staatsbezoeken aan democratische landen....

Maanlander2
Maanlander24 mrt. 2011 - 14:53

Ik vind het bezoek goed omdat het volledig in lijn is met hetgeen ze in de haar voormalige ongecensureerde Kerstboodschappen zei; Verdraagzaamheid en respect voor andere culturen.

leeuwenvanj
leeuwenvanj4 mrt. 2011 - 14:53

http://broekstukken.blogspot.com/2011/03/oman-wapenhandel-en-hangjongeren.html Ach Bea en Maxima weten natuurlijk heel goed hoe het is om corrupt te zijn en wat te doen met lastige burgers. Hebben ze in Oman en Libie nog vliegtuigen die lastige burgers kunnen laten verdwijnen,water genoeg rondom Libie en Oman. http://www.vredesmuseum.nl/download/pensioengeld.pdf As van het kwaad als klant Alle contracten met de Amerikaanse krijgsmacht weerhouden Halliburton er niet van ook verklaarde tegenstanders van de Verenigde Staten als klant te hebben. In 2005 sloot het bedrijf een contract met Iran voor de ontginning van een gasveld. Een algeheel Amerikaans verbod op exporten naar Iran, was volgens Halliburton geen obstakel, want alleen niet-Amerikaanse werknemers zouden het daadwerkelijke werk gaan verrichten. Met dit contract is aanwezigheid van Halliburton in Iran tot medio 2009 verzekerd.172 Eerder deed Halliburton al uitgebreid zaken met het regime van Saddam Hussein in Irak.173 Ook Libië was al klant van het bedrijf toen het nog als 'schurkenstaat' beschouwd werd. Vanwege deze contracten sprak toenmalig directeur Cheney zich in 1998 nog uit tegen economische sancties tegen landen die verdacht werden van terroristische activiteiten.174 Een opmerkelijke uitspraak voor een 'havik' in het huidige Amerikaanse buitenlands beleid.

heggenland
heggenland4 mrt. 2011 - 14:53

"Rutte: Niet gaan is partij kiezen". Wat is er mis met partij kiezen voor democratische hervormingen?

wvdstraat
wvdstraat4 mrt. 2011 - 14:53

Waarom heb ik nou een beetje het gevoel dat ze "moet" van Mark, Geert en Maxime?

objectivist
objectivist4 mrt. 2011 - 14:53

Heeft men hier op Joop niet altijd de mond vol van de dialoog ipv oorlog voeren? Welnu, de koningin gaat erheen om te praten. Informeel. Dat werkt vaak het best.

BenJoosten
BenJoosten4 mrt. 2011 - 14:53

Sultan Qaboos lijkt mij, zonder dat ik me overigens al te veel in de man heb verdiept, een vorst van het type verlicht despoot. Iemand die het goed meent maar die maar moeilijk wennen kan aan nieuwigheden als democratie. Te vergelijken met de koning van Marokko, al is die een stuk jonger en niet zo verkalkt. Misschien dat Beatrix hem kan vertellen dat het allemaal best wel meevalt, democratie. Dat je soms denkt, "wat heeft het volk nu weer voor idioten gekozen", maar dat je dat vooral niet hardop moet zeggen. Het zijn tenslotte ook maar mensen. "Niet ons soort mensen", zal ze zeggen, "maar dat begrijpt u wel."

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben4 mrt. 2011 - 14:53

Ik weet niet zeker of je me begrepen hebt Aert ... [.. If it ain't broken, don't fix it ..] It has never been unbroken ie intact .. [.. Waar zitten de scheurtjes dan? ..] Je bent zo op de zaterdagochtend zeker gezellig wat aan het dollen .. Maar voor het geval je mijn antwoord echt niet begrijpt .. ik bedoelde : unbroken i.d.z.v. onbeschadigd .. heel .. intact i.d.z.v. gaaf .. zonder gebreken .. onbeschadigd .. M.a.w. dat hele monarchieëngedoe is één gebrek. Maar hoe dan ook Koninginnetje spelen is echt niet meer van deze tijd.

Luna12
Luna124 mrt. 2011 - 14:53

Als het maar gezellûg is bij de sultan ..

1 Reactie
emmaa2
emmaa24 mrt. 2011 - 14:53

lekker kletsen over het domme klootjesvolk..

JoopSchouten
JoopSchouten4 mrt. 2011 - 14:53

Dit lijkt me geen beleefdheidsbezoekje. Heeft ZKH soms een handeltje te bespreken met deze despoot? Bootje? Geweertjes? Gebouwtjes? Zandbakvulling?

1 Reactie
BillDuin
BillDuin4 mrt. 2011 - 14:53

Heeft ZKH soms een handeltje te bespreken met deze despoot? Bootje? Geweertjes? Gebouwtjes? Zandbakvulling? ============================ Wat denk jezelf?

Elfje2
Elfje24 mrt. 2011 - 14:53

Shell.... of is dit een erg domme opmerking???

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online4 mrt. 2011 - 14:53

Shell. Dat woord zegt zo veel.

BerndLehmann
BerndLehmann4 mrt. 2011 - 14:53

Wel gaan...! ...en vooral blijven!

1 Reactie
BerndLehmann
BerndLehmann4 mrt. 2011 - 14:53

Nog even een aanvulling: http://www.republikeinen.nl/artikel/190/Een-vorkje-prikken/

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2011 - 14:53

Privézaken. Klaar. Laat de oppositie zich maar eens met zinnige zaken gaan bezighouden.

1 Reactie
Jan Jansen2
Jan Jansen24 mrt. 2011 - 14:53

Dat advies past beter bij de coalitie. Heb jij al met 130 km p/u over de Afsluitdijk gereden?

TanjaC2
TanjaC24 mrt. 2011 - 14:53

Liever te vriend blijven met de onderdrukker dan partij kiezen voor de onderdrukten. Wat zijn we toch blij met ons koningshuis.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha4 mrt. 2011 - 14:53

Had de pvv maar de ballen om partij te kiezen voor (Moslim) onderdrukten. Heb ze niet over de rebellie voor democratisering in de Arabische landen gehoord, tot dat er vluchtelingen uit die landen naar ONS leken te komen, gehoord. Logisch want democratie en de Islam gaat volgens de pvv niet samen. Past niet in hun paranoïde Eurabia fobie. Doet de wortels van de zielige beweging die ze is, rotten.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben4 mrt. 2011 - 14:53

Het is tijd om dat hele koninginnengedoe op te heffen.!

1 Reactie
sam tosha
sam tosha4 mrt. 2011 - 14:53

Er zijn stemmen die van mening zijn dat niemand vrij is, maar iedereen wordt bewogen wordt dor zijn of haar beweegredenen. Die spreeuwen alhier waren een schoon voorbeeld ervan. Er zijn door de geschiedenis heen ook lelijke voorbeelden (met namen onder de mens) geweest. Quote uit een ergens hier gepost radio interview met een pvv stemmer: Het spijt me verschrikkelijk maar die kop van Marijnissen en Cohen, die zou ik er zo vanaf kunnen schieten.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 mrt. 2011 - 14:53

Het protest in Oman gaat door, meldt El Jazeera. De oppositionelen benadrukken dat zij achter de monarchie staan. Zij eisen wel hervormingen. Lees hier: http://english.aljazeera.net//video/middleeast/2011/03/20113565533194678.html Kijken hoe dat afloopt. Sultan Quaboos is een alleenheerser maar geen waanzinnige tiran van het model Khadaffi. En evenmin iemand wiens karakter, normen en waarden niet tegen de macht bestand waren, zoals Mubarak. Hij schijnt er wel een lijfgarde op na te houden van het soort dat Khadaffi om zich heen verzameld heeft. Alleen zijn het geen vrouwen, maar juist wel mannen. Ook leeft de sultan er goed van, zo blijkt uit dit wikipedia artikel http://en.wikipedia.org/wiki/Qaboos_bin_Said_al_Said Hoe dan ook, je zou denken dat Oman nu net als Bahrayn een verstandige kroonprins nodig heeft die openingen biedt aan het volk, want de oude baas zal daar wel niet flexibel genoeg meer voor zijn. ben benieuwd of Beatrix straks aan de dis zal vragen: "En, hoe gaat het nou?" Over zo'n kroonprins kan ik niks vinden. De sultan heeft wel omes (heel oud natuurlijk) en neven. Dat is geen goed teken. Het ontbreken van een duidelijke troonopvolger is gevaarlijk voor koningshuizen die een crisis meemaken.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj4 mrt. 2011 - 14:53

http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/Nieuws/Pages/Goed_dat_bezoek_Qatar_wel_doorgaat_1889.aspx?source=%2fPages%2fDefault.aspx Wientjes is helemaal opgewonden over het doorgaan van de missie om economische redenen. Verder heeft hij geen slapeloze nachten over opstanden,doden en gewonden.Nooit gehad trouwens,wel slapeloze nachten over Wilders maar hij is nu helemaal in zijn nopjes. VVD,PVV en CDA alle drie harteloze partijen waar geld voor mensenrechten gaan.

3540evernesa
3540evernesa4 mrt. 2011 - 14:53

Als het bezoek naar Oman als prive ontmoeting wordt omgezet, wie betaalt dan de reis. De koniging zelf, of moeten wij allemaal voor de kosten opdraaien?

1 Reactie
marjan4
marjan44 mrt. 2011 - 14:53

Grote kans dat wij natuurlijk weer hiervoor opdraaien. Heel Nederland moet maar gaan bezuinigen (met name de mensen die sowieso al niet veel hebben) maar bezuinigen op het koningshuis daar wordt niet eens aan gedacht. Ja hoor,wij trekken onze broekriem nog maar eens aan zodat de koninklijke familie lekker naar Oman kan gaan voor een gezellig etentje.