Joop

Omroepen, fuseer niet!

  •  
26-01-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De omroepen zijn bezig met een krankzinnige vlucht naar voren om toch maar iets van hun identiteit en hun traditie te redden
Alle omroepen willen fuseren, zo leert ons de Volkscourant. Behalve de EO, want die heeft daarvoor teveel eigenheid. Straffeloos zal dat niet gaan want deze karaktervastheid levert de stem van Calvijn-in-joggingbroek een fors verlies op aan geld en zendtijd. Daarom wordt toch samenwerking overwogen met omroep Max, het Hilversumse thuis voor hedonistische bejaarden.
Alleen dit feit al – deze combinatie van ongelijksoortigheden – laat zien dat de paniek in Hilversum volledig is, dat de omroepen bezig zijn met een krankzinnige vlucht naar voren om toch maar iets van hun identiteit en hun traditie te redden. Ze zijn daarbij een weg ingeslagen, die zonder hekje of waarschuwing doodloopt op een afgrond.
Het Nederlandse volk wordt al vele decennia door de kwakzalvers van de managementwetenschappen wijs gemaakt dat schaalvergroting leidt tot lagere kosten en meer efficiency. In de door voornoemde dwaallichten geproduceerde beleidsstukken en voordelen gebruiken zij graag het woord “schaalvoordelen”. Wat zij tot stand brengen is bureaucratische monsters die vooral met zichzelf bezig zijn en steeds meer het eindproduct tot sluitpost maken op de begroting. Ik bedoel: kijk naar InHolland waar Doekle Terpstra nu moet zien te redden wat er te redden valt.
Nederland kent sinds jaar en dag een unieke publieke omroep, waar de kijkers en de luisteraars zélf een grote invloed hebben op de totale mix van de programma’s. Zij doen dat door lid te worden van een omroepvereniging en deze verenigingen moeten onderling concurreren om de gunst van het publiek. Sommige proberen daarvan een zo groot mogelijk segment onder de vleugels te verzamelen, zoals de TROS, anderen zoals de VPRO of de EO richten zich op specifieke doelgroepen binnen het Nederlandse volk. Laatstelijk nog heeft de volkswil er toe geleid, dat de ontbijttelevisie een duidelijk rechts karakter draagt. Er wordt in Ochtendspits partij gekozen op een manier die een commerciële omroep als RTL zich nooit zou kunnen veroorloven. De Nederlandse publieke omroep is zo ongeveer de meest vrije en diverse ter wereld.
Dat is de kracht van het bestel.  Daardoor kan de publieke omroep zich heel goed tegenover de commerciële concurrentie handhaven.
Het is moeilijk voorstelbaar dat een fusie tussen bijvoorbeeld de VPRO en de AVRO (die blijkens de Volkskrant in het verschiet ligt) tot kostenbesparingen zal leiden. Er komt meer management en overhead om de grotere organisatie aan te sturen. En de programma’s zullen verwateren want zij moeten zowel de geest van de AVRO als die van de VPRO ademen. Dat wordt vlees noch vis, warm noch koud, terwijl beide omroepen nu een duidelijk profiel hebben. Die fusies zullen de kwaliteit van de publieke omroep niet ten goede komen terwijl ze evenmin tot kostenbesparingen leiden. En de kijkers hebben minder te kiezen. Zo verliest de publieke omroep aan draagvlak. Als Hilversum zo geteisterd wordt door overhead en bureaucratische leemlagen, neem die dan weg. Bezuinig op de raden van bestuur met achterban, op de netcoördinatoren en al die andere algen en mosselen die in de afgelopen decennia op de huid van de omroepen gegroeid zijn.
Verdeel de zendtijd tussen efficiënte omroepen wier zendtijdpercentage wordt bepaald door het ledental. Laat die zelf bepalen hoe ze hun activiteiten willen coördineren. Als je daar vanuit Den Haag invloed op uit wil oefenen, bepaal dan het maximale bedrag dat deze coördinatie mag kosten.
En laat de diversiteit haar loop hebben. Alle macht aan de omroepen en hun programmamakers. En aan de kijkers door middel van hun lidmaatschap.

Meer over:

opinie, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

WaterEllen
WaterEllen26 jan. 2011 - 6:21

helemaal mee eens, winst door marktwerking klets. ik zou de eerste overtuigende rekensom nog wel eens willen zien. De winst gaat naar een gigantische kerstbaam aan mangement en men moet zich natuurlijkngaan profileren, ook weer een lekkere kostenpost. De klant betaald meestal meer dan minder, de controle op de werking is nagenoeg onmogelijk door de degrochtelijke kombinaties van werk en de werkvruegde van de mensen die het product moeten maken komt danig onder druk, want er moet nu natuurlijk "MANAGEMENT INFORMATIE" worden gegenereerd ten aanzien van de pin en indicatoren. Pennelikkers zullen zich vooral op het zo optimaal scoren op die indicatoren richtne en de focus in de organisatie ligt niet meer op het primaire doel maar op het koest houden van de management kerstboom. bevlogenheid, flexibelheid en kwailiteit verlaten via de achterdeur het pand. niet doen dus, lekker apart blijven.

Harmen2
Harmen226 jan. 2011 - 6:21

De omroepen zijn zelf oorzaak van dit probleem door de discussie hierover voortdurend uit te stellen en te vertragen in plaats van strategisch na te denken hoe het anders zou kunnen. Het is echt eigen schuld, dikke bult. Het gaat niet om marktwerking, het gaat er over dat dit een stap is die er jaren aan zat te komen, sinds de invoering van de Netmanager, zeg maar. Daarmee waren de omroepen al de sturing kwijt. En natuurlijk zijn er wel kostenvoordelen te halen, zeker in tijden van bezuiniging. Ik durf te stellen dat die tenminste 50 mio. is. En dat is alweer een 1/4e van de ambitie van de minister.

JoopSchouten
JoopSchouten26 jan. 2011 - 6:21

10 Stempels met een plaatje... Wat een heerlijk taalgebruik: 'Het Nederlandse volk wordt al vele decennia door de kwakzalvers van de managementwetenschappen wijs gemaakt dat schaalvergroting leidt tot lagere kosten en meer efficiency. In de door voornoemde dwaallichten geproduceerde beleidsstukken en voordelen gebruiken zij graag het woord "schaalvoordelen". Bedankt weer. : )

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 jan. 2011 - 6:21

Die diversiteit heeft voordelen en nadelen. Als de versnippering blijft krijgen we meer van het zelfde en dat zal de kwaliteit niet ten goede komen. Dat Ochtendspits zo rechts is vind ik wel meevallen en wat vooral opvalt is dat het zo slecht gemaakt is. Dure, kwalitatief goede programma's zal je dus toch in samenwerking moeten maken en waarom dan niet een aantal omroepen fuseren. Ik vind het profiel van de VPRO niet zo helder en een goed programma als Tegenlicht kan ook door de AVRO worden uitgezonden. Zitten we nou echt te wachten op nog meer kleine splinteromroepjes met het budget van een buurtvereniging?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jan. 2011 - 6:21

Maak van je TV-toestel een oventje of een magnetron voor je bevroren kwatro staggioni pizza uit Albert Heijn. Ik kijk geen TV. Bah.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai26 jan. 2011 - 6:21

Het omroepbestel heeft zichzelf overleeft in negatieve zin. Het is over het algemeen rommel wat er gemaakt wordt. Weinig onderscheidend van wat de commerciële omroepen doen. Al het kwalitatieve, en dat is er zeker, past op een zender met een directie met een omroep en dat is het dan, de rest is weggegooid geld. Kunnen de overkill aan bekende Nederlanders eens kijken of er nog een plekje voor ze is bij de commerciële zenders. Mocht er iemand met een lumineus idee zijn kan het met gemak op het internet. Lagere kosten en zeker niet minder interessant. Voor de rest is het een gepasseerd station.

objectivist
objectivist26 jan. 2011 - 6:21

Elke beweging is goed, de omroepen zijn al morsdood en worden kunstmatig in leven gehounden. Het BBC model is een mooie oplossing. Er is in Hilversum jaren met geld gesmeten en niet goed nagedacht. Tijd om de tol te betalen. Saneren en opnieuw beginnen met een ander model.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 jan. 2011 - 6:21

Alle bewonderaars van de BBC raad ik het volgende aan: beperk je niet tot beroemde programma's of series die ook door Nederland worden uitgezonden. Kijk eens de hele avond naar BBC 1 en dan ook nog eens een hele avond naar BBC2 inclusief snooker. Dan krijg je een reéel beeld en dan zal blijken dat wij in Nederland helemaal niet zo gek af zijn met onze publieke omroep.