Joop

Omikron: WHO sloeg Griekse letter Xi over om Chinese president te sparen

  •  
27-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
Xi Jinping is expected to secure a historic third term as the party's general secretary in 2022 at the Communist Party congress

© epa09598571 A visitor looks at a screen showing Chinese President Xi Jinping, at the Museum of the Communist Party of China, in Beijing, China, 23 November 2021. Earlier in November, on its f

Kenners van het Griekse alfabet was het waarschijnlijk al opgevallen, maar bij de benaming van de nieuwe Omikron-variant, zijn twee letters overgeslagen, namelijk Nu en Xi. Dat is met opzet gebeurd, zo blijkt nu. Beide letters zouden gemakkelijk voor misverstanden kunnen zorgen, de laatste zelfs voor een diplomatieke rel met China.
Nadat bekend werd dat er een nieuwe variant was opgedoken, werd deze op sociale media al snel de Nu-variant genoemd. Dat was immers de eerstvolgende letter in het Griekse alfabet. Maar omdat die naam wat te veel lijkt op het Engelse woord ‘new’ (nieuw), is besloten daar geen gebruik van te maken. De daaropvolgende letter is om een heel andere reden overgeslagen, een die anders mogelijk grote consequenties zou hebben gehad. Omdat de Chinese president ook Xi heet, zou een coronavariant Xi volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘diplomatiek gevoelig’ liggen.
In een reactie op het overslaan van de twee letters, heeft een WHO-woordvoerder laten weten dat het bij de naamgeving aan ziekten geen namen van ‘culturele, sociale, nationale, regionale, professionele of etnische groepen’ gebruikt. In het geval van Xi ligt het extra gevoelig, omdat het coronavirus als eerste opdook in China. Dat leidt al sinds het begin van de pandemie tot een toename in geweld, verbaal en fysiek, tegen Aziatische mensen. De Amerikaanse oud-president Trump noemde Covid-19 ook voortdurend “het Chinese virus”.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

dirk den boer
dirk den boer29 nov. 2021 - 15:42

Met hoge heren is het kwaad kersen eten, nls spreekwoord, kan me er wel iets bij voorstellen, alhoewel me de precieze betekenis me ontgaat, die kersen, hoe eet je dat met elkaar? Maar met de grootste sponsor vd WHO moet je ook rekening houden natuurlijk, en niet te snel geloven dat de ellende allemaal daarvandaan komt, uit een lab, of een wilde dierenmarkt, snap ik wel.....

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2021 - 17:58

De precieze herkomst van "Met hoge heren is het kwaad kersen eten" is niet bekend, maar de uitdrukking is al lang in gebruik. De reden waarom niet: " want zy kiezen de grootste, en schieten met de steenen ".

Pater
Pater29 nov. 2021 - 2:21

Vindt Trump alsnog medestanders in zijn verdachtmakingen van de WHO? Er zijn vele miljoenen Chinezen met de naam Xi, en de Chinese dictator is er één van, allicht ligt dat gevoelig. Prima reden om die letter dan liever over te slaan. Net als het overslaan van een letter omdat die teveel lijkt op 'new'.

1 Reactie
nikita72
nikita7229 nov. 2021 - 8:46

Ik vermoed dat er ook wel wat mensen "mu" heten (afkorting van Muhammed!), en die letter werd niet overgeslagen. Bovendien krijgen orkanen ook veel voorkomende namen. (vroeger alleen van vrouwen, tegenwoordig afwisselend man en vrouw)

Eid
Eid28 nov. 2021 - 9:00

T had wel een mooie hommage kunnen zijn. De ellende is tenslotte in China begonnen. Fraai toch, wordt er een vrirus naar je venoemd :-)

1 Reactie
watcher3
watcher328 nov. 2021 - 15:00

Wat een merkwaardig gemankeerd gevoel voor humor.

????2
????228 nov. 2021 - 1:15

Kan er geen marketingbureau op gezet worden, op die variantnamen? Ik vind het maar uitermate storende politieke correctheid, al die Griekse-alfabet-variantnamen. Van mij mogen ze de eerste variant "Winnie the Pooh" noemen. Dan is meteen duidelijk waar die voor het eerst opdook (Wuhan Institute of Virology (wellicht), Wuhan, China). ???? Geografische variantnamen zijn toch ook toch veel pakkender. De delta-variant, dat was die uit de UK, niet? Ik vind ook de "Spaanse griep" of "Russische griep" toch beter klinken dan bv. de delta-griep. Ook al is nu bekend dat de Spaanse griep waarschijnlijk uit de VS kwam.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 nov. 2021 - 2:29

Gek genoeg was de eerste associatie die ik maakte met Winnie de Pooh niet het Wuhan Insttute of Virology. ????

dirk den boer
dirk den boer28 nov. 2021 - 0:19

Schrale troost: bij de omega zijn we erdoor, eind van het grieks(e alfabet), maar is de vraag of het virus zich aan dat alfabet en zijn eindigheid zal houden.....

2 Reacties
nikita72
nikita7229 nov. 2021 - 8:48

In de wiskunde hebben mensen al hun toevlucht genomen tot het hebreeuwse alfabet, en we kunnen natuurlijk ook verder gaan met het chinese alfabet!

dirk den boer
dirk den boer29 nov. 2021 - 11:15

Het chinese alfabet, bestaat dat dan ?, als ze de karakters nemen kunnen ze in ieder geval nog wel een tijdje door.....

Eric Minnens
Eric Minnens27 nov. 2021 - 23:26

In vervolg op een recente discussie over de veralfabetisering van de corona-varianten, vond ik nog bijgaande link van Trouw, waaruit blijkt dat bij 'omikron' niet zomaar een heleboel letters zijn overgeslagen, maar dat de tussenliggende Griekse letters varianten vertegenwoordigden die internationaal veel minder impact hadden dan de alpha-, bèta,-, gamma- en delta-variant. https://www.trouw.nl/wetenschap/delta-we-zijn-al-bij-de-lambda-variant-dat-griekse-alfabet-hebben-we-zo-uit~b318c196/

2 Reacties
JanB2
JanB228 nov. 2021 - 1:05

Bedankt voor de link. Ze zijn er dus wel (geweest): de "missing variants".

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2021 - 10:24

Informatief. Bedankt!

Wieowie
Wieowie27 nov. 2021 - 23:06

Ik dacht dat na de delta de epsilon etc zou komen, maar we waren al bij “nu”

dirk den boer
dirk den boer27 nov. 2021 - 22:10

De delta variant kennen we allemaal, maar verder kom ik niet. De epsilon, zeta, eta, theta en nog 4 voor ik beland bij de nu en de xi, zijn die inmiddels al allemaal bezet? Godallemachtig (zou van Rossem zeggen), het is nog veel erger dan ik al dacht.......

EenMening
EenMening27 nov. 2021 - 21:22

In het verleden werden ziekten naar de (vermeende) oorsprong genoemd. Zo kennen we de Spaanse Griep, de Hongkong griep en vrij recent , de Mexicaanse griep. De Spaanse Griep begon niet in Spanje maar vermoedelijk in de VS, maar dat is niet zeker. Niemand maakte toen problemen over de naamgeving. Maar voor China is men erg bang. Het is ironisch dat de letter Xi niet gebruikt mag worden voor een virusvariant, omdat die gelijk is aan de naam van de grote leider van het land waar de pandemie begonnen is.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke28 nov. 2021 - 9:13

Het gaat hier om een pandemie. De geografische link die er gelegd wordt heeft te maken waar deze ontdekt is. Dat heeft helemaal niets, maar dan ook NIETS met de oorzaak of oorsprong te maken. Om verkeerde suggesties en verkeerde beeldvorming te voorkomen is men overgestapt op het Griekse alfabet. Niet omdat men bang is voor China. Dat jij dat bent is jouw probleem. Jouw reactie eenmening is dus een goed voorbeeld waarom men gekozen heeft voor Griekse letters.

Gerygrr
Gerygrr28 nov. 2021 - 13:43

Gelukkig maar! Anders moet Rutte gaan vrezen voor de Ruttevariant.