Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omikron-variant in Nederland, Duitsland en Verenigd Koninkrijk

  •  
27-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Coronateststraat op Schiphol na aangescherpt reisadvies Spanje

© SCHIPHOL - De coronateststraat op vliegveld Schiphol. Het reisadvies voor Spanje is aangescherpt van geel naar oranje. In de teststraat op de luchthaven kunnen reizigers uit een oranje of roo

Update 20.00 uur: Het RIVM vermoedt dat onder de 61 passagiers die in verplichte quarantaine zitten na terugkeer uit Zuid-Afrika, personen zitten die besmet zijn met de Omikron-variant. Dat meldt de NOS. Om hoeveel van de besmettingen het gaat is nog niet bekend. Het RIVM doet nog onderzoek.
Update 18.50 uur: In München zijn de eerste twee Duitse besmettingen met de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus bevestigd. Dat heeft de Beierse minister van Volksgezondheid Holetschek gezegd. Het gaat om twee reizigers die op 24 november arriveerden met een vlucht vanuit Zuid-Afrika.
Update 17.00 uur: In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste twee besmettingen met de Omikron-variant vastgesteld. Dat heeft minister van Volksgezondheid Sajid Javid bekendgemaakt. De twee besmettingen zouden aan elkaar gelinkt zijn en hun oorsprong hebben in Zuid-Afrika. De besmette personen zijn thuis in quarantaine.
Na de bekendmaking dat de nieuwe variant op de Britse eilanden is vastgesteld, trok de vooraanstaande viroloog Neil Stone een onheilspellende conclusie. Op Twitter schreef hij: ‘Verrassing, Omikron is in het VK aangetroffen. Zoals gewoonlijk, tegen de tijd dat we het bestaan ervan ontdekken, is het al overal.’
Vrijdag stelde Groot-Brittannië al een verbod in op vluchten vanuit Zuid-Afrika vanwege de vermoedelijk zeer besmettelijke Omikron-variant. Zaterdag werden ook Angola, Mozambique, Malawi en Zambia aan de lijst toegevoegd. Diezelfde avond maakte de Zuid-Afrikaanse schrijver Simon Dingle via Twitter duidelijk dat de nieuwe variant ten onrechte aan Zuid-Afrika wordt toegeschreven en dat er waarschijnlijk al geïnfecteerde Britten waren:
"De nieuwe variant komt niet “uit” Zuid-Afrika – hij werd geïdentificeerd _in_ Zuid-Afrika, waar we de beste wetenschappers ter wereld hebben op dit gebied. Mede door de decennialange strijd tegen hiv. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het hier vandaan komt, en het is vrijwel zeker al in het VK."
Eerder:
De nieuwe coronavariant Omikron is naar alle waarschijnlijkheid in Duitsland opgedoken. Dat heeft Kai Klose, de minister van Sociale Zaken van de deelstaat Hessen gezegd nadat een Zuid-Afrika teruggekeerde reiziger symptomen vertoonde die passen bij de nieuwe mutatie. Het exacte genetische profiel van het virus bij de reiziger moet nog worden vastgesteld.
Behalve in België en mogelijk Duitsland, is de kans ook zeer groot dat Omnikron al op Nederlandse bodem is. Dat heeft veldepidemioloog Amrish Baidjoe gezegd in het NOS Radio 1 Journaal. Hij zei dat in reactie op het nieuws dat er inmiddels 61 reizigers vanuit Zuid-Afrika zijn overgebracht naar een bewaakt quarantainehotel , vanwege een vastgestelde coronabesmetting.
Volgens Baidjoe heeft het haastig ingestelde verbod op vluchten uit Zuid-Afrika nauwelijks nut: ‘We zijn een ontzettend verbonden wereld. Dat betekent dat zo’n virus niet alleen uit zuidelijk Afrika, maar ook via andere routes binnen kan zijn gekomen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

JanB2
JanB228 nov. 2021 - 9:57

Verontrustend nieuws. Enige hoop is het scenario dat door Marc van Ranst werd geschetst. Het is een hypothese en niet meer dan dat. Maar als omicron inderdaad de deltavariant kan verdringen maar tegelijkertijd een veel milder ziekteverloop geeft EN de afweer tegen de omicronvariant ook tegen de deltavariant effectief is dan kan dit misschien een geluk bij een ongeluk zijn. Maar veel is nog onduidelijk. Voorlopig is dit wensdenken. Voor hetzelfde geld hebben we een gi-gan-tisch probleem. Uiterste voorzichtigheid is daarom geboden, in ieder geval tot het moment dat deze virologische puzzel kompleet is en de feiten bekend zijn (en als het tegenzit daarna natuurlijk ook).

????2
????228 nov. 2021 - 1:31

En hoe zit het dan al duizenden passagiers van vóór deze week? Met andere woorden: omikron is hier al lang, daar is geen ontkomen meer aan. Het dichtgooien van het luchtruim doet me vooral denken aan die files bij de kanaaltunnel toen de delta-variant opkwam, terwijl die toen ook al op heel veel plekken op het vasteland voet aan de grond had gekregen. Bij een pandemie zou je idealiter standaard bij alle (intercontinentale?) vluchten iedere passagier 2 weken in quarantaine moeten zetten (ook beter voor het milieu, want niemand haalt het dan nog in zijn hoofd om zo ver te gaan vliegen). Maar waarom mag dit nu opeens zomaar in NL, mensen in een hotel opsluiten? Dit lijkt wel erg op Chinese toestanden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 nov. 2021 - 17:33

huh ? die letter was toch nog niet aan de beurt?

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen27 nov. 2021 - 21:47

Nu en Xi, Nu lijkt teveel op het engelse new en Xi, tja, het virus komt uit china en daar is ene Xi leider....gevoelig.

JohnVKR
JohnVKR27 nov. 2021 - 17:21

"Diezelfde avond maakte de Zuid-Afrikaanse schrijver Simon Dingle via Twitter duidelijk dat de nieuwe variant ten onrechte aan Zuid-Afrika wordt toegeschreven en dat er waarschijnlijk al geïnfecteerde Britten waren" De kans dat deze mutant uit Europa komt, is uiteraard veel groter. Europa is by far de grootste brandhaard van Covid, niet Afrika. Primitieve, onderontwikkelde, achterlijke Europeanen houden zelfs besmettingsfeestjes om zich op die wijze te laten besmetten, om zodoende een herstelbewijs te krijgen. Dat deze acties van mensen met een IQ van -60 tot nieuwe mutanten kan leiden, laat zich raden. De grootste verrassing is dus: hoe komt het dat alle niet-Europese landen er nog niet toe zijn overgegaan om alle vluchten uit het levensgevaarlijke Europa te verbieden? Waarom wordt Eurpa niet geboycot? Waar halen wij Europanen de ongehoord arrogante - en eigenlijk racistische - houding vandaan om net te doen alsof het echte probleem zich buiten Europa bevindt? Zonder ons domme, arrogante, lak aan elke wet- en regelgeving hebbende Europeanen zou het virus in de wereld waarschijnlijk al lang zijn uitgebannen.

3 Reacties
MG1968
MG196827 nov. 2021 - 18:36

"Waarom wordt Eurpa niet geboycot? " Beetje kort door de bocht, maar het is makkelijker te zeggen 'we stoppen even van jullie te profiteren' dan 'we stoppen met degene die zich in een positie gemanoeuvreerd hebben waarbinnen we afhankelijk zijn van hen voor overleven op korte termijn'.

19682
1968227 nov. 2021 - 21:12

“Europa is een grotere brandhaard van Corona dan Afrika” Europeanen houden zelfs besmettingsfeestjes ,nee dat zullen ze in Afrika niet doen .Wat ze in Afrika ook veel en veel minder doen dan hier is vaccineren en in lockdown gaan .Is dat dan ook een reden dat de brandhaard hier groter is. Nee toch ,ik geloof het toch niet .Als het daar echt beter gaat dan hier zou ik graag willen weten wat daar de reden van is .Dat is in ieder geval niet de wet en regelgeving In afrika

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2021 - 11:13

De vluchten worden niet verboden omdat Afrika de inkomsten uit toerisme hard nodig meent te hebben. Die toeristen komen oa. uit Europa.

ton14024
ton1402427 nov. 2021 - 15:05

Er zijn verschillende besmette passagiers doorheen geglipt. Mag hopen dat de marechausse ze pakt.

Winterdepressie
Winterdepressie27 nov. 2021 - 14:47

Het is net als bij muizen. Zie je een keutel, dan heb je er al 5 en zie je 1 muis, dan heb je er waarchijnlijk al meer dan 50.