Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Omikron-variant 500 procent besmettelijker dan Delta'

  •  
27-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
Ook met code rood nog op vliegvakantie

© SCHIPHOL - Een corona test desk op Schiphol. Net nu voor velen de zomervakantie is begonnen, heeft Nederland vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen kleurcode rood op de Europese

De nieuwe Omikron-variant van het coronavirus is mogelijk 500 procent besmettelijker dan de nu dominante Delta-variant. Dat zegt de vooraanstaande Amerikaanse epidemioloog Eric Feigl-Ding. De nieuwe variant werd het eerst opgemerkt in Zuid-Afrika, vrijdag werd in België een eerste besmetting met de Omikron-variant vastgesteld.
Wat de nieuwe variant zo gevaarlijk maakt, is dat het maar liefst 32 mutaties in het spike-eiwit met zich meedraagt, het gedeelte wat door het lichaam wordt herkend als een virus dat bestreden moet worden, waarna het afweersysteem aan het werk gaat. Ook de coronavaccins bevatten het spike-eiwit als antigeen, wat het lichaam in staat stelt antistoffen aan te maken. Door de vele mutaties in Omikron is de kans groot dat het immuunsysteem niet weet wat het ermee aan moet, waardoor het virus de opgebouwde immuniteit – door vaccinatie of een eerdere besmetting – kan omzeilen. Wetenschappers spreken daarom ook wel van ‘de ergste variant tot nu toe’.
 
Omikron werd voor het eerst vastgesteld in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng. Van de positieve coronatests afgenomen tussen 14 en 23 november, bleek het in 70 procent om Omikron te gaan. Een indicatie dat de variant razendsnel om zich heen grijpt en andere varianten verdringt. Vrijdag stelden meerdere landen, waaronder de EU-lidstaten een vliegverbod in voor vluchten uit zuidelijk Afrika. Op Schiphol zitten momenteel enkele honderden reizigers vast in afwachting van hun testresultaat. Zaterdagochtend werd bekend dat 1 op de 7 van de reizigers uit Zuid-Afrika besmet is. Of dat inderdaad om Omikron gaat, is nog niet duidelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

gimli55
gimli5528 nov. 2021 - 9:48

Het is maar hoe je de cijfers presenteert. De kop 500% besmettelijker klinkt natuurlijk veel ernstiger dan 5 x zo besmettelijk, het is echt elke keer het overtroeven in superlatieven om de ernst van de situatie te onderstrepen. Er wordt met percentages gesmeten alsof het niets is, zonder de werkelijke kans te geven. Als je 1000 keer meer kans heb op besmetting, maar het uitgangspunt is een kans van 0.000001: 1, dan is de werkelijke kans nog steeds 0.001 : 1. 98% van de besmettingen heeft lichte of amper symptomen, dat betekent dat 2% ziek wordt, een nog kleiner deel ernstig, een nog kleiner deel wordt opgenomen in het ziekenhuis en of IC en een heel heel klein deel overlijd. Waarbij de kwetsbaren het hoogste risico lopen. Die moet je beschermen en de rest kan zorgen voor de eigen immuniteit, die veel beter werkt dan de vaccins. Dat blijkt nu wel, benader het als een endemische ziekte. Dan zullen zeker slachtoffers vallen, maar dat gebeurt bij de griep ook. Breidt de zorg uit, en het aantal IC bedden en pak de levensstijl aandoeningen aan. Nu schiet iedereen weer in de volgende psychose over de Omnicron variant, die je toch niet tegen kunt houden. Hij is er vast al, we lopen elke keer achter de feiten aan. Her vaccineer de kwetsbaren en blijf dat doen indien nodig.

Jaap13
Jaap1327 nov. 2021 - 19:23

Na een doorgemaakte corona-infectie ben je overduidelijk ALTIJD beter af: The convalescent advantage - Nussenzweig and colleagues resolved to tease out any differences in memory B cell evolution by comparing blood samples from convalescent COVID-19 patients to those from mRNA-vaccinated individuals who had never suffered natural infection. Vaccination and natural infection elicited similar numbers of memory B cells. Memory B cells rapidly evolved between the first and second dose of the Pfizer and Moderna vaccines, producing increasingly potent memory antibodies. But after two months, progress stalled. The memory B cells were present in large numbers and expressed potent antibodies, but the antibodies were not getting any stronger. Also, although some of these antibodies were able to neutralize Delta and other variants, there was no overall improvement in breadth. With convalescent patients, on the other hand, memory B cells continued to evolve and improve up to one year after infection. More potent and more broadly neutralizing memory antibodies were coming out with every memory B cell update. Hele artikel: https://www.rockefeller.edu/news/30919-natural-infection-versus-vaccination-differences-in-covid-antibody-responses-emerge/ Ben ik zielsblij dat ik corona heb gehad en geen vaccinatie meer nodig heb. Sterker ik mag niet eens gevaccineerd worden omdat het gevaarlijk voor mij is!

1 Reactie
JasDon
JasDon28 nov. 2021 - 14:57

"Na een doorgemaakte corona-infectie ben je overduidelijk ALTIJD beter af" Zeg dat maar tegen de 70 procent van de ongevaccineerden die op het IC ligt of erger aan overlijdt. Wat een wappie-onzin. "Sterker ik mag niet eens gevaccineerd worden omdat het gevaarlijk voor mij is!" Sure, je vertelde al onzin, het smaakt naar meer.

Uw Psychiator
Uw Psychiator27 nov. 2021 - 18:37

De graad van besmettelijkheid (zeg maar gerust: verspreidingskracht, 'gretigheid', of iets in dier voege) is zeker niet hetzelfde als 'pathogeen voor mensen', 'schadelijk', dus: ziekmakend c.q. dodelijk. Pas in deze maanden kunnen wetenschapsmensen tot het publiceren komen van de schadelijke effecten van het SARS-CoV-2 virus als we het hebben over 'anders dan alleen griep-achtige fenomenen'. En de resultaten stemmen niet vrolijk. Desgewenst hierover later meer, ik ben me op dit terrein terdege aan het oriënteren. De Omikron-variant is nog maar zo kort in de wereld (voor mijn part: 'bekend', en nu al 'berucht'), dat er geen brede en diepe rapportages zijn over de ernst van een infectie, het ziekteverloop, de duur daarvan, en bijkomende schade zoals neurale ontstekingen en hun gevolgen. De andere, eerdere incarnaties van het COVID-19 virus, die blijken nu in vele gevallen negatieve lange-termijn-symptomen te veroorzaken; en helemaal erg was en is het voor mensen die aanleg hebben voor, of al feitelijk lijden onder psychiatrische aandoeningen. Steeds weer zie je het woord: 'neuro-inflammation' langs komen, vaak in combinatie met een 'cytokine-storm', of zelfs 'a perfect storm of damaging influences'. (Het is niet haalbaar om dit alles hier tot in details uit te leggen; misschien kunnen geïnteresseerden met de genoemde gegevens al zelf verder zoeken.) Mij lijkt de commotie rondom de nieuwste 'mutant-from-hell' erg voorbarig. Waarbij ik aanteken dat ik het opkomen ervan niet wil bagatelliseren. Maar OK, Omikron mag dan succes hebben met het 'wegconcurreren' van zijn vriendjes en voorgangers - het blijft vooralsnog mogelijk dat dit ding gevaarlijker collega's 'van de markt verdringt', maar in ruil daarvoor veel milder zou kunnen blijken te zijn, waar het gaat om de schade op de middellange en lange termijn voor zijn gastheer. Misschien zelfs: onbetekenend. Mocht deze suggestie van me waar blijken te zijn, dan stel ik dat het Corona-virus niet neoliberaal is: je hebt alleen succes als je mensvriendelijk en zo mogelijk sociaal met je gastheren samen wil leven.

Bouwman2
Bouwman227 nov. 2021 - 15:50

Dat nadert de geluidssnelheid, Vijf maal ze snel als Delta. Dus niet schrikken als jje mogelijk een harde knal hoort, het is zijn niet de Russen,

Break on through
Break on through27 nov. 2021 - 15:42

Ja maar, ja maar, ja maar, ja maar, ja maar, ja maar, ja maar..... Ik moet nog wel op vakantie... 1 op de 7 besmet.

3 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven227 nov. 2021 - 16:06

Waarom zouden we niet op vakantie mogen/kunnen?

Break on through
Break on through27 nov. 2021 - 18:19

Als je nou wilt dat je lekker snel iedereen geïnfecteerd krijgt met het nieuwste van het nieuwste op corona gebied moet je mensen gewoon lekker op vakantie sturen. We zitten nu al op 10% besmette vakantiegangers bij terugkomst uit Zuid-Afrika. Je kunt de bewuste vakantiegangers net zo makkelijk verantwoordelijk houden voor verspreiding er van als ongevaccineerden. Net als carnavalsvierders etc Zie de situatie in onze ziekenhuizen. Ergo, Nederlanders hebben gewoon een enorm bord voor hun kop....

itsme3
itsme327 nov. 2021 - 19:15

En blijkbaar waren ze allemaal niet of nauwelijks ziek.

Middenman
Middenman27 nov. 2021 - 15:03

Jammer dat juist op Joop wordt meegedaan aan het angst zaaien. Het kan ook anders: https://www.trouw.nl/zorg/verwachting-is-dat-vaccins-ook-werken-tegen-omikron-variant~ba26f1b6/ De kans is aanzienlijk dat de vaccins ook bij deze variant werken tegen ziek worden enten dele tegen besmetting.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew28 nov. 2021 - 7:10

Dank voor de link. Er is dus nog rustige journalistiek mogelijk. Gelukkig ook geen betaalmuur.

JanB2
JanB228 nov. 2021 - 10:10

@ Middenman Ophouden met wensdenken. Uit het betreffende artikel: "Eerdere onderzoeken laten zien dat boosters zo’n grote hoeveelheid antilichamen kunnen opwekken dat ze alsnog effectief zijn tegen gemuteerde virussen, zelfs als de antistoffen de gemuteerde eiwitten niet herkennen" Laat Nederland nou onderaan bungelen met boosterprikken. In het huidige kuttempo is de laatste prik pas in maart of zo gezet. Ondertussen neemt de effectiviteit van de vaccins wel steeds meer af. Deze nieuwe loot aan de coronaboom heeft dus een dikke 3 maanden om een ravage aan te richten. En dat gaat 'm lukken ook met een R0 voorbij die van de mazelen. Tenzij je het land op tijd écht op slot gooit wanneer het wonder in de polder uitblijft en Nederland in een maand alle boosterprikken zet. Of het wonder moet 'm in de omicron variant zelf zitten in de vorm van een hogere besmettelijkheid gekoppeld aan een minder virulent gedrag tov van de deltavariant. Maar wie in wonderen gelooft komt meestal bedrogen uit, dus ik ben er vooralsnog verre van gerust op.

JanB2
JanB228 nov. 2021 - 10:12

Kleine correctie en Nederland in een maand alle boosterprikken zet => en Nederland inderdaad niet in een maand alle boosterprikken zet

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl27 nov. 2021 - 13:38

Ik zou deze kroon op Corona gewoon Omega hebben genoemd. Hierna komt niks ergers meer, want Zis is ze big one. We're doomed. Only Pfizer can save us now. Blijf binnen!!! En zo.

1 Reactie
Pieter15
Pieter1527 nov. 2021 - 20:58

Voor u heb ik de moeite genomen me na lange afwezigheid, vanwege de teleurstellende insteek van de redactie van Joop en het gros van wat er hier reageerde en nog steeds reageert en publiceert, opnieuw aan te melden. Voor uw moed op te komen voor uw (en eigenlijk ieders!) rechten. Voor uw moed te durven relativeren en te durven wijzen op feiten die hier onwenselijk zijn. Als ergens een generatiekloof zichtbaar wordt is het hier. Als er ergens een geloofscrisis zichtbaar wordt is het hier. Als ergens een waardencrisis zichtbaar wordt is het hier. Zelfbehoud zo blijkt, letterlijk en figuurlijk, mag best ten koste gaan van alle waarden die eerder en in andere situaties heilig waren. Ik heb ouders. Ik heb kinderen. Met allen staat één ding al anderhalf jaar als een paal boven water; onze onderlinge verbondenheid gaat niet onderhevig zijn aan door de overheid opgelegde irrationele én ineffectieve maatregelen. En het gaat ons niet weerhouden elkaar, de eerstvolgende keer dat we elkaar zien een dikke vette warme knuffel te geven. Alsof het de laatste kan zijn. En dat gaat niemand veranderen. Dank voor uw reacties. En voor alle anderen die op een soortgelijke manier als u de doodsangst van anderen probeert te relativeren.

Oki Doki
Oki Doki27 nov. 2021 - 12:41

En nu maar hopen dat er nooit een variant opduikt die veel gevaarlijker of dodelijker is, want dat kan net zo goed gebeuren.

1 Reactie
Ötkan Amahl
Ötkan Amahl29 nov. 2021 - 15:37

Oki Doki doemt er op los: "En nu maar hopen dat er nooit een variant opduikt die veel gevaarlijker of dodelijker is, want dat kan net zo goed gebeuren." Klopt. En er kan een steen van 10km doorsnee uit de ruimte op aarde vallen en ook kan de zon een dikke scheet laten zodat er ineens geen water meer uit de kraan komt. Het maakt eigenlijk niet uit hoe het signaal tot ons komt, als we de boodschapper maar niet zouden afschieten ipv de boodschap te lezen.

EenMening
EenMening27 nov. 2021 - 12:27

Pfizer heeft gezegd dat ze ongeveer 100 dagen nodig hebben om een nieuw vaccin te ontwikkelen. Big Pharma ontwikkelt meestal in samenwerking met universeiten. Als een vaccin een (voorlopige) goedkeuring krijgt (vaak FDA), moet er nog een bruikbaar product en een productiemethode (routing) ontworpen worden. Daarna moeten er miljarden eenheden geproduceerd en wereldwijd gedistribueerd worden. Daarbij komt nog dat veel vaccins bij zeer lage temperaturen bewaard moeten worden. Dat maak de logistiek nog complexer. Dat kan alleen Big Pharma. Een product kan vaak niet in een keer geproduceerd worden maar er zijn meerdere productiestappen nodig, waarbij steeds een halffabricaat wordt geproduceerd. Voor elke stap wordt een shop order aangemaakt met een eigen BOM en routing. Dat kan handmatig of automatisch. De routings bestaan meestal ook uit meerdere stappen. In de farmacie begint het productieproces meestal met het aanmaken van een productiebatch van enkele honderden of zelfs duizenden liters. Dat is de basis voor het verdere, vaak zeer complexe productieproces. In de voorlaatste stap wordt het eindproduct geproduceerd. Daarna wordt het verpakt en indien nodig in de koeling geplaatst. Daarna begint de distributie. Soms worden injectiespuiten, handschoenen en andere benodigdheden meegeleverd.

Jozias2
Jozias227 nov. 2021 - 11:26

Kan ook heel positief nieuws zijn als deze variant een milder ziekteverloop heeft.

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland27 nov. 2021 - 12:21

Groepsimmuniteit is in ieder wel snel bereikt als deze variant zo extreem besmettelijk is.