Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omikron overleeft langer op oppervlakken, besmetting via brief

  •  
14-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7325 keer bekeken
  •  
CHINA-JILIN-COVID-19-CASES (CN)

© (220313) -- JILIN, March 13, 2022 (Xinhua) -- A medical worker registers information for nucleic acid test at a community in Jilin City, northeast China's Jilin Province, March 12, 2022. The

De Omikron-variant overleeft langer op oppervlakken dan eerdere varianten van sars-cov-2, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Waarschijnlijk blijft Omikron ook langer ‘leven’ in aerosolen. Dat verklaart mede waarom de nieuwe variant zoveel besmettelijker is dan eerdere versies van het virus.
Hoewel Omikron op papieren oppervlakken veel minder lang gevaarlijk blijft, zijn Chinese onderzoekers wel gestuit op een besmetting in Beijing die “waarschijnlijk” is veroorzaakt door een brief uit het buitenland. Twee dagen na het ontvangen van de brief werd de ontvanger ziek. Er was volgens de onderzoekers geen andere verklaring voor de infectie dan de brief.
Ondertussen zijn in verscheidene Chinese steden lockdowns afgekondigd. Onder meer in Shenzhen (23 miljoen) zijn strenge coronamaatregelen van kracht. Ook de provincie Jilin is in lockdown gegaan. Daar wordt nu in razend tempo een isolatiecentrum met 6.000 bedden uit de grond gestampt. Anders dan bij de eerdere varianten lijkt het de Chinese autoriteiten nauwelijks te lukken om de verspreiding van Omikron in te perken.
Lockdowns in China kunnen leiden tot wereldwijde tekorten van allerhande producten, omdat het land zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld tot de fabriek van de wereld.

Meer over:

china, omikron, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.