Joop

Omikron: Israëlische minister adviseert 60-plussers om thuis te blijven

  •  
26-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
ISRAEL - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© A woman receives a third dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 coronavirus vaccine at the outpatient clinics of the Cardiovascular Centre at Sheba Medical Center near Tel Aviv, Israel, on July

De Israëlische minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev raadt 60-plussers aan om thuis te blijven. De bewindsman, die zelf 67 is, denkt dat ouderen zo de kans op een besmetting met Omikron kunnen verkleinen, meldt Haaretz.
De nieuwe, besmettelijke variant zal binnen twee weken ook in Israël de dominante virusstam zijn. Hoogleraar Ran Balicer die het Israëlische kabinet adviseert over corona, had om die reden al geopperd dat ouderen er verstandig aan doen om de drukte te mijden.
Hoewel vaccinaties nog altijd bescherming bieden tegen Omikron, is die minder goed dan tegen eerdere varianten die meer op het oorspronkelijke virus leken. Israël is het eerste land waar ouderen en kwetsbaren sinds deze week in aanmerking komen voor een vierde prik.
In verscheidene landen leidt de opmars van Omikron tot nieuwe besmettingsrecords. Onder meer Frankrijk en Ierland melden dagrecords. China heeft verscheidene strenge lockdowns geïntroduceerd vanwege Omikron. Zo mag in Xi’an per huishouden nog maar een persoon eens per twee dagen naar buiten om boodschappen te doen. In de stad met 13 miljoen inwoners werden vrijdag 75 besmettingen vastgesteld. Zaterdag waren er 155 nieuwe besmettingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Déjà vu
Déjà vu28 dec. 2021 - 23:40

In Israel gaan ze binnenkort op voor hun 5-de prik, terwijl ik er daarentegen nog maar 2 gehad heb. Dat is toch niet eerlijk! Kan ik deze achterstand nog inhalen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2021 - 8:16

Ze zeggen dat te snel te veel vaccineren averechts werkt, het immuunsysteem juist uitput. Hoe dit in verhouding tot elkaar staat weet ik niet, het lijkt me tegenstrijdig.

1 Reactie
Déjà vu
Déjà vu28 dec. 2021 - 23:28

Farmaceut Pfizer verwacht dit jaar voor 31 miljard euro aan coronavaccins te verkopen. Het bedrijf schroeft dinsdag daarmee zijn verkoopverwachting met 7,5 procent op. Een 'dergelijk' systeem kent dus alleen maar winnaars.

Jaap13
Jaap1327 dec. 2021 - 11:41

En maar blijven prikken... gaan we straks soms elke maand een corona-vaccinatie halen? Ik dacht het toch niet hè! Kortom ga gewoon door met leven zoals we altijd al deden dat lijkt mij eerlijk gezegd een veel beter idee.

2 Reacties
JasDon
JasDon27 dec. 2021 - 15:35

"Kortom ga gewoon door met leven zoals we altijd al deden dat lijkt mij eerlijk gezegd een veel beter idee." Ok, ten koste van alles? Ook als er een schadelijkere variant voorbij komt? Ook wanneer een familielid van jou niet voor een operatie terecht kan vanwege te volle IC's?

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jan. 2022 - 6:04

JasDon Ik heb het over de snelheid in Israel!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman26 dec. 2021 - 22:35

155 besmettingen op 13 miljoen, totale lockdown logisch.

gimli55
gimli5526 dec. 2021 - 22:30

Na de 2de booster (de 4de prik) is in Israël al gebleken dat vaccineren toch niet zo effectief is als gedacht, met als advies dat de ouderen zich opsluiten. Dat heeft niets met Engel te maken en ook niets met de veronderstelling dat hij dat propageert. Nu nog even Baudet erbij betrekken en dan is het cirkeltje weer rond. Eigenlijk heeft nog niet veel gewerkt als bestrijdingsmiddel tegen Covid, tenminste niet de maatregelen die onze leiders ons voorspiegelen. We hobbelen van lockdown naar lockdown, met 85% vaccinatie graad en nu ook nog de 1ste booster. Niets gedaan aan ventilatie, CO2 meters en protocollen, geen uitbreiding IC bedden of zelfs maar van de opleiding, geen taskforce, geen specialistische ziekenhuizen en verpleeghuizen voor de Long Covid. Alleen niet effectieve maatregelen en vaccineren, vaccineren en vaccineren met een vaccin dat steeds sneller zijn effectiviteit verliest. Kromme en onnavolgbare modellen, die later niet blijken te kloppen. Dat was al zo met Delta en nu weer met Omicron. Maar het ligt echt volledig aan de ongevaccineerden, zij zijn echt de schuld van alles.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens27 dec. 2021 - 17:41

@ gimli55 Jij schrijft: Niets gedaan aan ventilatie, CO2 meters en protocollen, geen uitbreiding IC bedden of zelfs maar van de opleiding, geen taskforce, geen specialistische ziekenhuizen en verpleeghuizen voor de Long Covid. Er is van alles gedaan aan ventilatie en IC-bedden. Specialistische ziekenhuizen en verpleeghuizen zijn ongewenst. Geen van de maatregelen die jij wil zijn een oplossing voor het probleem. Zij leveren slechts een zeer beperkte bijdrage. En een van de meest effectieve maatregelen namelijk het vaccineren wil jij niet toepassen. Dus mensen zoals jij zijn de schuld van alles.

Arend Wortel
Arend Wortel27 dec. 2021 - 22:16

Wat vreemd dan dat ze in landen met veel meer IC-plekken per 100.000 inwoners ook nog niet van het virus af zijn. Want de IC-zorg "opschalen", dat zou volgens onze wappende vrienden immers de oplossing zijn. Paar weken in coma op je buik met een buis in je luchtpijp, niks aan de hand. Ook zo vreemd dat er op de IC relatief véél en véél meer ongevaccineerden liggen en er verhoudingsgewijs vele malen meer ongevaccineerden aan het virus sterven, terwijl die vaccins volgens onze wappende vrienden niet of nauwelijks effectief zijn.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers228 dec. 2021 - 19:14

@DaanOuwens Er is van alles gedaan aan ventilatie? Er is van alles gedaan aan IC-bedden? Serieus? Jij komt niet met tegenargumenten maar met volstrekte leugens. Specialistische ziekenhuizen ongewenst? Niet volgens menig arts, en inmiddels ziet ook Ernst Kuipers hier voordelen in. Misschien iets de toon matigen als je maar half geïnformeerd bent.????

Thuiszitter
Thuiszitter26 dec. 2021 - 18:51

Het huidige vaccin werkt dus niet goed genoeg tegen het nieuwe variant , Israël is immers bezig met z’n vierde prik.

Joop den Uil2
Joop den Uil226 dec. 2021 - 17:42

LOCK-down is niet nodig als iedereen zich aan de afgesproken regels houdt. Is hier en ook in Israel. Maar de EU en diverse Overheden (met name die van Nederland) moeten er zo nodig ingewikkelde en compexe zaken van maken die sterk wisselen, tegengesproken worden (die van dissel zijn mondkapjes worden in de geschiedenisboeken van 2999 als symbool voor deze chaos opgenomen) en varieren van dag tot dag van week tot week. Hilarisch als het niet zo desastreus zou zijn. (en naast van dissel ook de bizarre rol van de BOA;s en de cartooneske persconferenties met als hoogtepunt Irma die het ook allemaal niet bij kan benen)

3 Reacties
itsme3
itsme327 dec. 2021 - 8:41

Er zit een schrijffout in uw tekst. "Afgesproken regels" moet "opgelegde regels" zijn. Een afspraak is een tweezijdige overeenkomst.

Mr Ed
Mr Ed27 dec. 2021 - 10:27

"“Afgesproken regels” moet “opgelegde regels” zijn. Een afspraak is een tweezijdige overeenkomst." We hebben een volksvertegenwoordiging gekozen om voor ons afspraken te maken. U verwacht dat Rutte persoonlijk contact met u opneemt om tot een afspraak te komen?

Gerygrr
Gerygrr27 dec. 2021 - 11:54

De afgesproken regels worden niet zo ervaren in ons land. Ieder houdt zich het recht voor om alles aan zijn laars te lappen. De aankomst op Schiphol en aldaar vrijwillig testen mogen weigeren… Geen controle op thuisquarantaine… Horecaondernemers, die weigeren de QR codes te controleren… De lijst is oneindig veel langer! Pas nu het virus bijna geen verkoudheidssymptomen veroorzaakt en eindelijk ook regels gaan gelden voor schoolkinderen is er snel ingegrepen met de lock down. Waarom snappen al de vrijheidsschreeuwers en ophitsers niet, dat zij zelf deze ellende hebben gecreëerd en dus ook de boosters en het steeds weer moeten aanpassen van de vaccins?

DaanOuwens
DaanOuwens26 dec. 2021 - 11:15

Deze variant maakt de droom van de aanhangers van Engel werkelijkheid. Alle kwetsbare mensen verplicht binnen blijven. Dat is wat ze graag wilden.

10 Reacties
Bart Kuipers2
Bart Kuipers226 dec. 2021 - 13:04

De kwetsbaren zitten nu op en af al 21 maanden in een relatief isolement, heb je daar wel eens bij stilgestaan. Dit had niet langer dan een kwartaal (ruime schatting) hoeven zijn, als binnen de nihil/ laag risico groep een natuurlijk immuniteitsschild was opgebouwd. Hiermee zouden dan de kwetsbaren wél een langdurige goede bescherming genieten, in tegenstelling tot de nu voor velen dodelijk gebleken schijnveiligheid, u aangeboden door Hugo c.s. Het Herstel Nederland collectief had vorig jaar al overeenkomstige ideeën, kwetsbaren maximaal beschermen en alles voor de rest open laten. Die werden vervolgens stevig onder druk gezet, econome Barbara Baarsma trok zich schielijk terug, en werd sindsdien (vanzelfsprekend) niet meer aan de gesprekstafels uitgenodigd….. April 2020 is bepaald hoe de route richting uitgang zou gaan lopen, alle mogelijke afkortingen werden afgesloten. ????

JoostdeV
JoostdeV26 dec. 2021 - 13:44

Dit stupide plan om de kwetsbaren te beschermen door alle andere mensen te besmetten had nooit kunnen werken. Het is een illusie te denken dat je 70% van de bevolking in de rij kunt zetten voor hun verplichte corona besmetting. Want dat is namelijk in essentie wat je met dit plan voorstaat. Zelfs als maar 25% van de bevolking verhoogd risico heeft, zouden grote groepen zwakkeren nauwelijks bescherming ondervinden van het kunstmatige 'natuurlijk immuniteitsschild'. Een infectie binnen de kwetsbare groep verspreidt zich namelijk razendsnel onder de andere zwakkere personen binnen de groep. Verder blijkt het kunstmatige 'natuurlijk immuniteitsschild' maar tijdelijk effect te hebben omdat de immuniteit na een aantal maanden terugloopt en herinfecties optreden. De discussie over dor hout heeft de media begin 2020 wel genoeg bezig gehouden om een nuttige en nodige discussie over het grondig indammen van Covid te voorkomen. Een keuze voor zoveel mogelijk indammen had miljarden schade en veel ellende voorkomen. Zolang er geen mondiale organisaties zijn die de bevoegdheid hebben om bij een dreigende pandemie hard in te grijpen om een nieuw virus in te dammen, zullen te maken bijven krijgen met dit soort lockdowns en pandemieën. De volgende pandemie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de vogelgriep waarvan een toekomstige variant ineens wel goed van mens op mens overdraagbaar is. Het kan volgende maand al raak zijn. Jammer is wel dat vogelgriep een dodelijke afloop heeft voor 30-50% van de patiënten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 dec. 2021 - 19:14

Het is een advies. Ouderen mogen tenminste nog zelf uitmaken welke risico's ze verantwoord vinden. Virologen hebben wel suggesties voor het voorkomen van volgende pandemieën. Doe ook iets aan het klimaat. De volgende pandemieën van door muggen uit zuidelijke oorden verspreide virussen liggen op de loer. Blijf ook weg uit de laatste oerwouden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 dec. 2021 - 19:51

PS onze moderne maatschappij creërt een wereld waarin gevaarlijke virussen zich veel makkelijker en sneller kunnen verspreiden dan vroeger.

JanB2
JanB227 dec. 2021 - 10:23

Dit had niet langer dan een kwartaal (ruime schatting) hoeven zijn, als binnen de nihil/ laag risico groep een natuurlijk immuniteitsschild was opgebouwd. Onzin. De deltavariant vereist een immuniteitsgraad van 95%. Het aantal kwestbaren is veel groter dan 5% van de bevolking.

geitenbreier
geitenbreier27 dec. 2021 - 10:43

@DaanOuwens Vier prikken en dan 60+ opsluiten .Wat kan Engel daar aan doen ? Een meer voor de hand liggende conclusie zou zijn dat de prikjes niet helemaal aan de verwachtingen voldoen.

Gerygrr
Gerygrr27 dec. 2021 - 12:01

60+ opsluiten? En hoe gaan wij die mensen verzorgen? De thuiszorg kan het nu al niet meer aan. De oplossing werkt niet. Er wordt niet ingezien, dat wie werkt in de essentiële sectoren via de kinderen en de niet gesloten scholen thuis besmet kon worden en vervolgens de opgesloten ouderen alsnog besmet werden... Ook het ziekteverzuim door de 5% na corona ziek gebleven mensen met long covid….

DaanOuwens
DaanOuwens27 dec. 2021 - 16:13

@ Bart Kuipers Jij schrijft: Dit had niet langer dan een kwartaal (ruime schatting) hoeven zijn, als binnen de nihil/ laag risico groep een natuurlijk immuniteitsschild was opgebouwd. Als je denkt dat dit werkelijk mogelijk zou zijn heb je al twee jaar geen serieuze informatie tot je genomen. Dit soort onzin is al honderden malen weerlegd.

DaanOuwens
DaanOuwens27 dec. 2021 - 17:37

@ geitenbreier Jij schrijft: Een meer voor de hand liggende conclusie zou zijn dat de prikjes niet helemaal aan de verwachtingen voldoen. Dat ligt niet voor de hand. Iedereen weet inmiddels dat een vaccin nooit voor 100% werkt. Merkwaardig dat mensen zoals jij dat proberen te ontkennen.

geitenbreier
geitenbreier27 dec. 2021 - 22:36

@DaanOuwens Gefeliciteerd, u blijft mij verbazen met uw reacties. Pikt een deel uit mijn reactie om die vervolgens belachelijk te maken zonder enige feitelijke onderbouwing en puur gebaseerd op u eigen mening, Dat is in principe prima, maar het mag wel met wat meer respect en minder weinig flatteuze benamingen. Ook negeert u delen van opmerkingen wanneer u daar zo gauw niets op weet te zeggen. Ook prima, maar voor iemand die zo scherp in zijn oordeel is vind ik dit wel zwak

mordicant
mordicant26 dec. 2021 - 10:57

Een goede zet imho. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat lockdowns van de gehele samenleving een kostenplaatje op het gebied van economie, geestelijke gezondheid en dergelijke met zich mee brengen die vrijwel niet meer op te brengen zijn. Met name de tol op onze jongeren wordt te zwaar. Nu inmiddels de vaccinatie graad hoog is moeten we misschien ipv een lockdown van iedereen over gaan op het beschermen van de zwakkeren. Een (dwingend) beroep doen op de risicogroepen tot zelf isolatie is lullig voor hen maar een zegen voor de rest van de samenleving en het eindresultaat, verminderde druk op de gezondheidszorg/icu, zal vermoedelijk hetzelfde zijn. En daar ging het ons toch om?

11 Reacties
rvb2
rvb226 dec. 2021 - 11:48

De vaccinatiegraad is nog te laag, we moeten nu overgaan op verplichte vaccinatie. Dat is de beste kans om nieuwe lockdowns te vermijden. Een lockdown van 60+ is immers ook een lockdown. De vaccinatieweigeraars vinden dat iedereen zich maar aan hun onwil moet aanpassen.

lmgikke
lmgikke26 dec. 2021 - 12:16

Dus wat je met heel veel woorden zegt mordicant: Ik ben klaar mee om me aan te passen ter bestrijding van de pandemie. Laat de zwakkeren zichzelf maar beschermen, van mij mogen ze opgeofferd worden. Want ik wil niets meer doen voor een ander. Tis lullig, maar Mordicant is niet solidair maar egoïstisch.

Daslief
Daslief26 dec. 2021 - 16:12

@rvb, waarop baseer je dat vaccinatieplicht nieuwe lockdowns zou vermijden? Het is zo langzamerhand toch wel duidelijk gebleken dat die vaccins niet goed genoeg werken tegen verspreiding? @Imgikke, misschien bedoelt mordicant wel dat de samenleving ook best wat meer solidair met jongeren zou mogen zijn? Vind ik na al hun offers best het overwegen waard. Denk ook dat er nog een hele boel geregeld kan worden om een voorzichtiger leven voor de ouderen aangenamer te maken. Zoals we speciale parkeerplekken gecreëerd hebben voor gehandicapten, zo kunnen we ook veilige plekken of tijdsloten voor kwetsbaren creëren waar ze extra veilig boodschappen kunnen doen, uitgaan enzovoort. Niet een uurtje in de week, maar minstens vijf dagdelen zowel 's ochtends 's middags en 's avonds. Daar hebben die kwetsbaren veel meer aan dan nog een paar procent extra vaccinatiegraad met vaccins die nauwelijks werken tegen verspreiding.

PGS
PGS26 dec. 2021 - 16:14

Dit is inderdaad een goede zet. Hebben ze ook in Japan gedaan. De kwetsbaren beschermen door hun te vaccineren en hun in hun bewegingsvrijheid te beperken. Dan kan de rest gewoon de economie aan de gang houden. En surprise: in Japan daalt het aantal besmettingen. Maar hier in het o zo wijze EU gaan wij de hele bevolking opsluiten en de economie slopen.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers226 dec. 2021 - 21:19

@Imgikke Uiteindelijk past de hele wereld zich al 21 maanden aan, ten behoeve van de kwetsbaren. Met als voornaamste resultaat dat daardoor het aantal slachtoffers over de totale bevolkingsbreedte onevenredig en onnoemelijk groot zijn. Voor de rest lees mijn andere reactie maar.????

Bart Kuipers2
Bart Kuipers226 dec. 2021 - 21:28

@RVB Met welke logica denk jij iemand te kunnen verplichten tot het nemen van een vaccin, als deze persoon een vrijwel nihil kans maakt op een IC opname mocht deze persoon een Corona besmetting oplopen. Leg mij dat nu eens uit. ????

gimli55
gimli5526 dec. 2021 - 22:19

Als we het toch over solidariteit en egoïsme gaan hebben, moeten de aanhangers van het huidige falende systeem hun waffel dicht houden. Zij hebben de partijen in de regering gestemd, die optimaal niet solidair zijn geweest met de kwetsbaren. Er zijn een paar jaar gelden 70.000 zorgmedewerkers de laan uit gestuurd, want de burger moest maat thuis blijven wonen. Zij waren verantwoordelijk voor de afbraak van het aantal IC bedden van 2850 naar 1150 in 10 jaar tijd. Waar was de solidariteit met de gaswinning slachtoffers en de Toeslagaffaire? Solidariteit wordt gegund door solidaire keizers en niet door verwende neoliberalen die het nu willen afdwingen en zelfs mensen uit het ziekenhuis willen verwijderen omdat ze mogelijk bedden in beslag nemen van diezelfde asocialen. De kiezers van de partijen die onderdeel van Rutte 1 tm 3 zijn de grootste egoïsten, en schreeuwen nu het hardst. Eerst egoïsme en individualisme prediken gedurende 40 jaar en nu solidariteit eisen, mag eerst in de spiegel kijken en dan beter zijn waffel houden.

JanB2
JanB227 dec. 2021 - 10:25

Met welke logica denk jij iemand te kunnen verplichten tot het nemen van een vaccin, als deze persoon een vrijwel nihil kans maakt op een IC opname mocht deze persoon een Corona besmetting oplopen. Leg mij dat nu eens uit. ???? Het kan nauwelijks dimpeler. Gewoon, een prent van 4 mille voor wie zich niet in laat enten. Oostenrijk gaat die kant op of is al zo ver.

JanB2
JanB227 dec. 2021 - 10:26

simpeler dus.

mordicant
mordicant27 dec. 2021 - 10:46

@Imgikke Ik ben zelf 60 dus ik zou zelf ook de klos zijn dus hoezo egoïstisch? Ik zie hoe onze samenleving en jeugd grote schade oploopt na lockdown nummer zoveel. Tijd om het eens andersom te proberen.

JanB2
JanB227 dec. 2021 - 21:37

Als er iets de samenleving schade heeft toegebracht dan is het wel het melodramatische gelul over de maatregelen en de funeste invloed die dat op het beleid heeft gehad. Juist daardoor zijn er uiteindelijk meer en forsere maatregelen nodig die ook langer volgehouden moeten worden, tot het niveau dat mensen er ECHT last van gaan krijgen.