Joop

Omikron duikt op in Beijing, net voordat de grootste volksverhuizing ter wereld begint

  •    •  
15-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
China Beijing COVID-19 feature

© epa09684398 A medical worker wearing a full protective outfit swabs the throat of a man during a COVID-19 test in Beijing, China, 14 January 2022. The Chinese mainland on 13 January reported

In de Chinese hoofdstad Beijing is zaterdag de eerste besmetting met omikron vastgesteld. Saillant is dat de vrouw in kwestie de afgelopen twee weken niet buiten de stad is geweest en haar huisgenoten geen corona hebben. Ook heeft ze geen contact gehad met personen die besmet waren verklaard. Tegelijkertijd werd de variant na onderzoek wel aangetroffen op voorwerpen in haar huis, meldt de South China Morning Post.
Voor de autoriteiten die alles op alles zetten om de pandemie onder controle te houden wordt het spannend. Over twee weken beginnen de festiviteiten rond Chinees nieuwjaar die 14 dagen duren. Vrijwel tegelijkertijd gaan de Olympische Winterspelen van start in de hoofdstad. Lokale autoriteiten drukken inwoners op het hart de stad niet te verlaten tenzij dat strikt noodzakelijk is. Mensen uit de omgeving van de stad worden verzocht thuis te werken.
Geen video? Klik hier.
In heel China zijn tot nu toe in zes steden 104 andere gevallen van omikron-besmetting vastgesteld die niet naar het buitenland waren te traceren. De gezondheidsdiensten stellen dat het ingewikkeld wordt om het virus in bedwing te houden, ook al omdat eind deze maand de grootste volksverhuizing ter wereld op gang komt als de bevolking massaal afreist naar familie en geboorteplaatsen om het zogeheten lente festival te vieren dat op 1 februari begint met het Chinese nieuwjaar.
“We worden geconfronteerd met een dubbele uitdaging van geïmporteerde gevallen met zowel de delta- als de omikron-variant,” verklaarde een woordvoerder van de commissie voor de nationale volksgezondheid. In de stad Zhuhai is het openbaar vervoer voor de 2,5 miljoen inwoners stilgelegd om het virus in te dammen, nadat er zeven besmettingen met omikron werden geconstateerd. In slechts een van die gevallen was er sprake van verschijnselen. Ook zijn alle vluchten naar Beijing afgelast en is de wijk waar de besmettingen zijn aangetroffen in totale lockdown gebracht.
Wie een binnenlandse reis wil afleggen moet een negatief testbewijs bij zich dragen dat niet ouder is dan 48 uur.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

JanB2
JanB215 jan. 2022 - 21:46

Benieuwd hoe dat daar gaat verlopen en wat daar eventueel van te leren valt. Als zelfs China de omicron variant niet kan bedwingen dan is er voor wat de wereldwijde verspreiding ervan geen houden meer aan. Dan is alle hoop op de verminderde virulentie gevestigd. Die hoop is tweeledig, namelijk dat het allemaal erg mee zal vallen met het aantal zwaar zieken én dat omicron zal werken als een soort natuurlijk vaccin waarmee welliswaar geen groepsimmuniteit kan worden opgebouwd (daarvoor is de R0 te hoog) maar dat toch voor een behoorlijke afweer onder de bevolking zal zorgen die op termijn het rondgaan van het virus behoorlijk zal vertragen zodat de zaak beheersbaar wordt en blijft. Het wachten is op meer informatie.

chwiedijk
chwiedijk15 jan. 2022 - 20:07

In "bedwing"?

EenMening
EenMening15 jan. 2022 - 18:28

Al omicron echt niet meer te houden is, en die kans is zeker aanwezig, krijgt de Chinese bevolking het zwaar te verduren. Sinovac schijnt minder goed te werken dan de Westerse vaccins en er is vrijwel geen natuurlijk immuniteit.

1 Reactie
EenMening
EenMening15 jan. 2022 - 18:29

een natuurlijk immuniteit opgebouwd.

Phantom3
Phantom315 jan. 2022 - 15:49

Gelukkig zijn de symptomen zeer mild

EenMening
EenMening15 jan. 2022 - 15:13

De cirkel is rond, corona is terug in China. En dan komen ook nog eens de Winterspelen eraan.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 jan. 2022 - 15:03

Oeps, mocht corona nu massaal uitbreken in de fabriek van de wereld dan kunnen we hier de inflatie cijfers nog wel een paar procenten opschroeven. Hopelijk valt het mee, vooral voor de Chinezen natuurlijk.

itsme3
itsme315 jan. 2022 - 14:53

Hopeloze situatie daar. Waar wij binnenkort weer terug kunnen naar (bijna) normaal, moet daar het hele circus nog beginnen. En 1.3 miljard mensen bijna tegelijk ziek is wel heel erg veel.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 jan. 2022 - 14:38

Het gaat moeilijk worden in China. Terwijl westerse landen langzaam uit het corona dal kruipen door vaccinaties en natuurlijke antistoffen komen er scheurtjes in het zero covid beleid van China. Ben benieuwd of ze het vol kunnen houden.

9 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 15:44

Niet waarschijnlijk. Maar als echt alles voorbij is zal wel blijken dat ze de minste doden hadden en de minste ellende voor de burger .

EenMening
EenMening15 jan. 2022 - 18:12

@Griezel "Ik help het je hopen"

Eellco2
Eellco215 jan. 2022 - 18:33

@Griezel Zeer juist opgemerkt.

itsme3
itsme315 jan. 2022 - 18:51

@griezel Minder doden? Het zou kunnen. Minder ellende? Ik heb mijn twijfels.

Hernandez
Hernandez15 jan. 2022 - 22:51

@Griezel 'Maar als echt alles voorbij is zal wel blijken dat ze de minste doden hadden en de minste ellende voor de burger .' Denk je nou echt, dat wij ooit te weten gaan komen hoeveel doden er zijn gevallen in China? Dat stoppen ze in de doofpot.

lmgikke
lmgikke16 jan. 2022 - 8:52

uhm itsme.... De Chinezen leven al bijna twee jaar weer normaal. Ja een heel strenge lockdown als er corona aangetroffen wordt. Maar daarna gewoon weer open. In totaal is het aantal doden in China een fractie vgl met de rest van de wereld. De Chinese economie heeft het ook beter gedaan dan hier in het westen. Maar dat mag niet gezegd worden. China is eng en totalitair dus alles wat China doet is fout.

lmgikke
lmgikke16 jan. 2022 - 8:55

Het Westen is voor groepsimmuniteit gegaan. Dat betekend dat er vele doden gevallen zijn nog voordat er überhaupt een vaccin was. China houd het virus buiten de deur. En nu zijn er vaccinaties. Dat betekend als China het straks niet meer tegen kan houden, het gros van de Chinezen gevaccineerd is. En zoals we weten, zorgt vaccinatie voor veel minder doden en langdurig zieken. En dus op het moment dat het door China rond zal gaan, dan zal dat veel minder doden per 100.000 inwoners tot gevolg hebben dan hier.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard16 jan. 2022 - 14:50

Imgekke, In China leefde niemand al normaal voor Corona dus ook nu niet. een afschuwelijk repressief totalitair regime. Ongeveer net zo erg als Rusland. Brrr. Doe mij de Europese aanpak maar.

itsme3
itsme316 jan. 2022 - 19:18

@imgekke Het is maar wat je normaal noemt. Mijn chinese collega heeft al jaren zijn ouders niet gezien. En mogelijk duurt het nog jaren voordat zijn ouders hun kleinkind dat volgende maand geboren wordt kunnen zien.