Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Omgeving moet meebeslissen over asielaanvraag'

  •  
06-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-asielzoekers300_04.jpg
Dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland geworteld zijn en een toekomst hebben zou een rol moeten spelen in het besluit van de minister, zegt adviesorgaan
Of een uitgeprocedeerde asielzoeker in Nederland mag blijven, moet niet alleen afhangen van een schrijnende achtergrondverhaal, vindt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Als de minister overweegt om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken om iemand te laten blijven, zou hij ook moeten bekijken of iemand hier voldoende geworteld is en een toekomst kan opbouwen. Dat meldt Trouw dinsdag. De huidige minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers vroeg de ACVZ zelf om te onderzoeken of gemeentes een rol zouden moeten krijgen bij de besluitvorming.
In het advies van de ACVZ staat verder dat de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) moet worden omgevormd tot een breder maatschappelijk adviesorgaan, schrijft Trouw. Dat zou moeten bestaan uit medewerkers van de IND en vertegenwoordigers van het lokale bestuur en maatschappelijke organisaties. Zo kan worden beschikt over informatie uit het vreemdelingdossier, én uit de woonplaats van de asielzoeker.
Als het nieuwe orgaan oordeelt dat de uitgeprocedeerde vreemdeling door zijn langdurig verblijf in Nederland deel is gaan uitmaken van de samenleving, heeft de overheid daarin ten minste een gedeelde verantwoordelijkheid, omdat ze hem nooit heeft uitgezet, stelt de ACVZ.
De commissie vraagt ook om speciale aandacht voor minderjarigen. “Die verkeren in een situatie waar ze zelf geen of weinig invloed op hebben.”
UPDATE Lees ook dit gerelateerde bij de Volkskrant: Europees Hof: Illegalen die terug moeten niet opsluiten
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.