Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP-raadslid veroordeeld, noemde Hilbrand Nawijn racist

  •  
02-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
5969701924_feb4465fb9_z
Het SP-gemeenteraadslid Lennart Feijen uit Zoetermeer is maandag in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 350 euro omdat hij zijn collega-raadslid en oud-minister Hilbrand Nawijn een racist noemde. Eerder werd Feijen vrijgesproken van de belediging, maar het OM ging daartegen in beroep en kreeg maandag alsnog gelijk bij het Haagse gerechtshof.
Feijen deed zijn uitspraak een jaar geleden op Twitter. Hij schreef toen:
"In het kader van problemen benoem ik dus het probleem, discriminatie van een complete geloofsgemeenschap door de racist @lhn_nawijn #raad079."
Het leidde tot flinke discussie op twitter en in de media. Volgens de advocaat van Feijen had hij nooit de bedoeling gehad om Nawijn te beledigen en had Nawijn het over zichzelf had afgeroepen met zijn uitspraken over moslims. Daarbij vond de advocaat dat politici ‘wat meer zouden moeten kunnen incasseren dan de gemiddelde burger’.
Het OM was het daar niet mee eens en vindt dat Feijen opzettelijk heeft beledigd en dat zo heeft gedaan dat hij er een zo groot mogelijke groep mensen mee bereikte. Volgens het hof is de waardigheid van Nawijn aangetast door het gebruik van het woord racist, dat sinds de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog ‘een bijzonder negatieve lading’ heeft, schrijft NRC.
Antiracist Opmerkelijk aan de zaak is dat Feijen zijn opmerking juist als antiracist maakte. Hij deed zijn uitspraak naar aanleiding van een debat in de gemeenteraad waar Nawijn had gezegd tegen islamitische scholen te zijn, maar open te staan voor scholen op andere religieuze grondslagen. Feijen vond dat over de grens gaan en zei er wat van. Dat deed hij vooral omdat het niet de eerste keer was dat Nawijn zich zo uitliet. Als minister had hij al gezegd te vinden dat allochtonen harder gestraft moesten worden dan autochtonen. Ook wilde hij mensen met een Nederlands paspoort en een Marokkaanse achtergrond het land uitzetten als ze in aanraking kwamen met de politie en hij had nauw contact met het Vlaams Belang.
Opiniemaker Maarten van Herpt schreef er destijds een opiniestuk over op Joop waarin hij stelde dat de vervolging van Feijen de wereld op zijn kop was. Zo schreef hij onder andere over de houding van het OM:
"Je zou denken dat juist het racisme van Nawijn aanzet tot onverdraagzaamheid, en dat Nawijn dan ook in de rechtszaal had moeten verschijnen. Maar dat ziet het OM anders. Door Nawijn als racist te kwalificeren wordt in haar ogen aangezet tot onverdraagzaamheid tegen Nawijn, wat keihard aangepakt moet worden. De wereld op z’n kop dus."
Lees de opinie van Maarten van Herpt: ‘ Antiracist vervolgd voor benoemen racisme ’.
Bron: NRC Beeld: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.