Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

18.000 handtekeningen voor Kinderombudsman Marc Dullaert

  •  
28-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
Presentatie Kinderrechtenmonitor

© 2014-12-16 11:16:35 DEN HAAG - Kinderombudsman Marc Dullaert presenteert in Nieuwspoort de Kinderrechtenmonitor. Kinderen worden steeds eerder en vaker slachtoffer van misdrijven als mishande

De huidige Kinderombudsman Marc Dullaert mag niet aanblijven. Dat heeft de huidige Ombudsman Reinier van Zutphen besloten. Hij wil graag zijn eigen team aanstellen, daarom wordt het contract van Dullaert niet verlengd. Een opvallende zet, omdat Dullaert momenteel voorzitter is van het Europese Netwerk van Kinderombudsmannen. Voordat hij die functie aannam, vroeg hij Van Zutphen hem opheldering te bieden over de verlenging van zijn contract: zou het niet verlengd worden, dan zou hij de functie van voorzitter niet aannemen. Van Zuthpen ging akkoord en Dullaert werd toch voorzitter, schrijft de Volkskrant. En toen veranderde hij van mening.
In een brief aan de Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib schrijft Van Zutphen:
"Dezelfde wet geeft een nieuwe Nationale Ombudsman de mogelijkheid om zijn eigen team samen te stellen waarmee hij de accenten kan leggen die hij belangrijk vindt voor het uitoefenen van de taak van het instituut."
Over het functioneren van Dullaert velt Van Zutphen geen oordeel. Een woordvoerder van de Ombudsman verklaart aan NRC dat Dullaert zijn ambt de afgelopen vijf jaar goed vervuld heeft, “dus met ongeschiktheid heeft het niet te maken”. De nieuwe Ombudsman zou een nieuwe koers willen varen, met nieuwe accenten. Hoe hij van plan is die nieuwe koers in te vullen, is nog niet duidelijk. Welke accenten hiermee bedoeld worden, ook niet.
De Volkskrant hint erop dat het niet aanhouden van Dullaert wellicht met zijn activistische manier van doen te maken heeft. De voorganger van Van Zutphen, Alex Brenninkmeijer, was naar de smaak van de Tweede Kamer te activistisch, en Dullaert “is meer van de school van Brenninkmeijer”. De Volkskrant schrijft:
"Hij is gedreven en heeft bijvoorbeeld de overdracht van de jeugdzorg aan gemeenten kritisch gevolgd. De eigenzinnigheid van Dullaert zou Van Zutphen irriteren."
Onlangs uitte Dullaert nog forse kritiek op hoe Europa omgaat met kindvluchtelingen.
Inmiddels is een petitie opgezet om Dullaert als Kinderombudsman te behouden.
Update 31 januari:
Inmiddels hebben 18.000 mensen de petitie ondertekend waarin gesteld wordt dat Dullaert moet blijven. Het is nog niet bekend of Van Zutphen daar iets mee gaat doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.