Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ombudsman trekt parallellen tussen toeslagenaffaire en nieuw asielbeleid

  •  
22-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2276 keer bekeken
  •  
terapel

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen houdt zijn hart vast. Het asielbeleid dat de nieuwe ultrarechtse coalitie heeft aangekondigd, kan helemaal verkeerd aflopen, zo waarschuwt hij in een interview met NRC.

Hij vergelijkt “het strengste asielbeleid ooit” met “het strengste fraudebeleid ooit” dat tot de toeslagenaffaire leidde. Van Zutphen: “Ik had gehoopt op meer aandacht voor uitvoerbaarheid in dit akkoord. De patronen in de Toeslagenaffaire zijn hetzelfde, je kunt makkelijk parallellen trekken: niet luisteren, te snel van start gaan, te veel beloven, onduidelijkheid creëren. Ook hier gaat het over hardvochtigheid en hardheden, een zekere ontkenning van het individuele geval. En een zekere vooringenomenheid.”

Eerder pleitte Van Zutphen juist voor een humanere opvang van vluchtelingen. De nieuwe ultrarechtse coalitie doet precies het tegenovergestelde. De spreidingswet wordt ingetrokken en opvang versoberd. Ook willen de partijen een uiterst dubieuze asielcrisis uitroepen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.