Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ombudsman: Kabinet verloor belang burger uit het oog bij pgb’s

  •  
15-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pgb300.png
Nationale Ombudsman is genadeloos: zowel zorgverleners als zorgontvangers de klos
De Nationale Ombudsman heeft forste kritiek op het kabinet. Met de invoering van het nieuwe systeem van persoongebonden budgetten heeft het kabinet de belangen van de burger ernstig uit het oog verloren. Dat zegt de ombudsman in het NPO Radio 1-programma Kamerbreed. Het gevolg is dat zowel zorgverleners als de zorgontvangers de klos zijn.
De Nationale Ombudsman voert een onderzoek uit naar de pgb’s. Daarop vooruitlopend liet hij in het Radio 1-programma al weten dat het systeem zo ingewikkeld is gemaakt, dat het bijna niet meer uit te voeren is. 25 augustus presenteert hij de resultaten van het volledige onderzoek. Dat schrijft NOS.
Het systeem is volgens hem voor veel mensen compleet onbegrijpelijk. Ook heeft het kabinet verzuimd te kijken naar hoe de plannen in de praktijk zouden uitpakken, en is een veel te korte voorbereidingstijd gehanteerd:
Nog vlak voor de invoering zijn er nieuwe regels toegevoegd. Je hoeft geen ombudsman te zijn om te snappen dat er dan problemen optreden.
Sinds het begin van dit jaar is de Sociale Verzekeringsbank verantwoordelijk voor het uitkeren van het persoonsgebonden budget. Veel zorgverleners klagen dat ze te laat of niet worden betaald. Staatssecretaris Van Rijn kwam er zelfs door in politieke problemen.
Vanwege de te late hulpverlening kende een rechter in juni een vrouw in Friesland nog een verhoging van het bedrag toe. De pgb-hulpverlener heeft dezelfde rechten als een werknemer bij een werkgever, oordeelde de rechter. Het te laat uitkeren van de pgb heeft daarom dezelfde arbeidsrechtelijke gevolgen. Wanneer de SVB te laat uitbetaalt, kan de wettelijke verhoging oplopen tot 50 procent.
cc-foto: Caroll Sastro

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.