Joop

Ombudsman: Kabinet verloor belang burger uit het oog bij pgb’s

  •  
15-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pgb300.png
Nationale Ombudsman is genadeloos: zowel zorgverleners als zorgontvangers de klos
De Nationale Ombudsman heeft forste kritiek op het kabinet. Met de invoering van het nieuwe systeem van persoongebonden budgetten heeft het kabinet de belangen van de burger ernstig uit het oog verloren. Dat zegt de ombudsman in het NPO Radio 1-programma Kamerbreed. Het gevolg is dat zowel zorgverleners als de zorgontvangers de klos zijn.
De Nationale Ombudsman voert een onderzoek uit naar de pgb’s. Daarop vooruitlopend liet hij in het Radio 1-programma al weten dat het systeem zo ingewikkeld is gemaakt, dat het bijna niet meer uit te voeren is. 25 augustus presenteert hij de resultaten van het volledige onderzoek. Dat schrijft NOS.
Het systeem is volgens hem voor veel mensen compleet onbegrijpelijk. Ook heeft het kabinet verzuimd te kijken naar hoe de plannen in de praktijk zouden uitpakken, en is een veel te korte voorbereidingstijd gehanteerd:
Nog vlak voor de invoering zijn er nieuwe regels toegevoegd. Je hoeft geen ombudsman te zijn om te snappen dat er dan problemen optreden.
Sinds het begin van dit jaar is de Sociale Verzekeringsbank verantwoordelijk voor het uitkeren van het persoonsgebonden budget. Veel zorgverleners klagen dat ze te laat of niet worden betaald. Staatssecretaris Van Rijn kwam er zelfs door in politieke problemen.
Vanwege de te late hulpverlening kende een rechter in juni een vrouw in Friesland nog een verhoging van het bedrag toe. De pgb-hulpverlener heeft dezelfde rechten als een werknemer bij een werkgever, oordeelde de rechter. Het te laat uitkeren van de pgb heeft daarom dezelfde arbeidsrechtelijke gevolgen. Wanneer de SVB te laat uitbetaalt, kan de wettelijke verhoging oplopen tot 50 procent.
cc-foto: Caroll Sastro

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

richarrd
richarrd15 aug. 2015 - 13:13

Ze zitten er dus puur voor zichzelf, maar dat maakt niet uit want heel veel Nederlanders kunnen zich heel goed identificeren met dit soort kabinetten.

Roberti
Roberti15 aug. 2015 - 13:13

De van Rijn show, deel tig. Verder kan dit kabinet de burger nooit uit het oog verloren hebben als die daar nooit in heeft gezeten.

Grootbekje
Grootbekje15 aug. 2015 - 13:13

“Nationale Ombudsman is genadeloos: zowel zorgverleners als zorgontvangers (zijn?) de klos” Lieve ombudsman, kap nou om te beginnen eens met dat verzachtende, politiek correcte taalgebruik, want ‘de klos’ dekt de lading van geen kant. De zorgverleners en zorgontvangers waar het hier om gaat zijn niet ‘de klos’, die zijn gewoon heel bot in hun achterste genaaid door een zootje asociale paladijnen van het grootkapitaal, en zitten daardoor zwaar in de problemen. Problemen waar ze mee opstaan en mee naar bed gaan. Dag in, dag uit. “Het kabinet heeft de belangen van de burger ernstig uit het oog verloren”? Nee, het kabinet heeft zoveel schijt aan de burger dat het stront tekort komt! Maak mij nou niet wijs dat de verantwoordelijke bewindslieden niet hebben zien aankomen dat de invoering van het nieuwe systeem van persoongebonden budgetten door de veel te korte voorbereidingstijd op z’n best chaotisch zou verlopen. Altijd op z’n best, want bewindslieden – politici - zijn onverbeterlijke, van iedere realiteitszin gespeende opportunisten met een na-mij-de-zondvloed mentaliteit, lijkt het wel. “Staatssecretaris Van Rijn kwam er zelfs door in politieke problemen” - en, zou ik daar aan toe willen voegen, werd bovendien geconfronteerd met het feit dat hij een moeder heeft. Niets menselijks is hem vreemd, namelijk.

Armagaddon
Armagaddon15 aug. 2015 - 13:13

>>> Haut Chapeau..!!...Ombudsman...een ware uiting van verbolgen woede en teleurstelling en van groot maatschappelijk empathisch vermogen... >>> Citaat: Ombudsman: Kabinet verloor belang burger uit het oog bij pgb’s....Nationale Ombudsman is genadeloos: zowel zorgverleners als zorgontvangers de klos >>> Facit een keiharde confronterende evenwichtige conclusie van een onverantwoordelijke misdadig falende schijn-democratische en humane ondermijnende invulling van de politiek, gebaseerd op de meerderheid van rechtse empathie verstoken stemmen en in haar kielzog een overheidsdiensten zonder enig oprecht normen besef met een mentaliteit van vazallen die visieloos het: het Befehl ist Befehl uitvoeren ...Scheisze meine lieben ängstlichen Mitbürger und Landsleute ....very dirty smile...

insignia
insignia15 aug. 2015 - 13:13

Ik kreeg de indruk dat het simpelweg over de schutting gegooid was onder het motto: Zoek het maar uit. Een regeerder met hart voor z'n werk zou dat niet moeten willen.

Paul22
Paul2215 aug. 2015 - 13:13

Diederik kom er maar in met het ´eerlijke verhaal´: ´De koopkracht van de drie miljoen gepensioneerden is sinds de crisis afgenomen met gemiddeld 7,5 procent. Sommige groepen ouderen hebben tot 13 procent ingeleverd. De inkomensval brengt inmiddels al 80 procent van de senioren in financiële problemen. Met name de allergrootste groep, met een bruto inkomen tussen 24.000 en 30.000 euro, staat het water aan de lippen. Sinds vorig jaar moeten zij hoge eigen bijdragen betalen voor allerlei vormen van zorg en zijn compensaties en de fiscale ouderenkorting vervallen, terwijl hun pensioenen zijn bevroren of gekort. Een echtpaar met een totaal besteedbaar pensioen (inclusief AOW) van 2000 euro per maand (dat is het leeuwendeel van de gepensioneerden) kost dat 400 euro, een vijfde van het inkomen. De huren stijgen, op het in hun huis vastgelegde vermogen wordt sinds 2007 ingeteerd of de vrijwel renteloze spaarrekening is geplunderd om het hoofd nog boven water te houden.´ http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/nationaal/ouderen-massaal-in-financi%C3%ABle-problemen/ar-BBlMofJ?ocid=mailsignoutmd

vriest
vriest15 aug. 2015 - 13:13

Dit kabinet heeft een grote haat tegen groepen die in hun ogen niets bij dragen ,en kosten in plaats van op /inleveren .Of zij nu afhankelijk zijn van een PGB of van een uitkering door ziekte of door het buiten hun schuld werkeloos geraakt zijn en van wege leeftijd niet meer aan de bak kunnen komen .Zij hebben geen enkel belang bij het beste kabinet sinds WW2 ,zij zijn het gedeelte van electoraal wat indien er de mogelijkheid was dezelfde weg gegaan zouden zijn als bepaalde groepen in de tweede wereldoorlog .Het is een grove stelling maar zo voelt het al sinds de crisis ,dat gevoel word nog meer aangewakkerd door de inbreng van de MSM .Die er van alles aan doet om de tweedeling zo niet vierdeling aan te wakkeren ,zij publiceren steeds weer een beeld dat die groepen uitnemers en labbekakken zijn .Zelfs onze eigen MP heeft dat al menigmaal gedaan ,terwijl die er zou moeten zijn voor al zijn burgers . Maar nee de genen die afhankelijk zijn van het PGB zijn fraudeurs en dieven en dienen ogenblikkelijk totaal geviseerd te worden en mogen het afwachten of zij wel dan niet uitbetaald krijgen en de genen die die zorg moeten leveren kunnen het ook vergeten kan u de lasten niet betalen vanwege te late of geen inkomsten jammer dan .Misschien moet u asiel aanvragen .Een van RIJN die door RUTTE de beste man op deze plaats om het PGB drama op de rails te zetten overleeft alle motie, s van wantrouwen .Het zelfde met de genen die werkeloos werden strafkortingen verlaging van uitkeringen of ook zij geen lasten hebben laat staan moeten eten ,voedselbank vergeet het maar wachtlijst of u inkomen is een paar euro te hoog .OUDEREN idem dito wel lasten verhogingen maar gekort al jaren lang en uiteraard niets er bij maar wel het meest uitkering, s verkrijgende echtpaar een salaris verhoging en kunnen beslist geen belastingen betalen laat staan andere lasten .En het nu afgetreden staatshoofd de moeder van WILLEM de overbodige krijgt AOW zonder daar ooit een gulden aan premie voor te hebben betaald ,ach zij merkt de kortingen niet .

Armagaddon
Armagaddon15 aug. 2015 - 13:13

>>> Dit kabinet had geenszins ooit oog gehad voor vooral de kleine burger an de onderkant van de maatschappij, maar veel eerder het verkleinen van de staatsschuld om naar een lagere leenrente opteren en hiermee de economische -en bancaire syndicaten te bevoordelen en dus te bevredigen, de volgende selectieve winstgevende bubbel te creëren zodat die weer mogelijk met belastinggelden gered kunnen worden...very mean understanding smile.....!!

clasina2
clasina215 aug. 2015 - 13:13

Het enige belang van dit rotkabinet nastreeft is eigenbelang!!

ziekin2013
ziekin201315 aug. 2015 - 13:13

De problemen rond het PGB zijn schrijnend. Mij lijkt toe, dat dit kabinet de belangen van de burgers in het algemeen over het hoofd ziet. Het lijkt ze niet te gaan om werkgelegenheid, fatsoenlijke zorg of adequate hulp aan hen die dat nodig hebben. De burger in dienst van de regering, in plaats van omgekeerd. Inleveren, wegkwijnen, onzichtbaar worden... De burger mag geen geld kosten, mag voor verzekeraars geen kostenpost worden maar moet geld opleveren. En dan denken ze ook nog dat zij het herstel hebben bewerkstelligd... Hoe lang gaan we dit nog accepteren?

1 Reactie
gimli55
gimli5515 aug. 2015 - 13:13

Zo lang er een meerderheid in de TK zit voor dit kabinet, overleefd dit kabinet iedere motie van wantrouwen, en hopelijk wordt er daarna eens slim gestemd door de kiezer. Of er wordt weer een spelletje door de media en de huidige regeringspartijen opgezet. Proberen er weer een twee strijd van te maken, kijken of de strategische kiezer weer strategisch stemt.

Brauswasser
Brauswasser15 aug. 2015 - 13:13

Daarop vooruitlopend liet hij in het Radio 1-programma al weten dat het systeem zo ingewikkeld is gemaakt, dat het bijna niet meer uit te voeren is. Je zou haast gaan denken dat dit is bedacht door ambtenaren.

3 Reacties
harryo2
harryo215 aug. 2015 - 13:13

Dat lijkt inderdaad bedacht door ambtenaren. Maar, zoals je wellicht weet doen ambtenaren niet veel zonder dat ze daar expliciet opdracht toe krijgen vanuit de politiek. Uit die opmerking van jou blijkt dat je de schuld op de ambtenarij af denkt te kunnen schuiven. Ik zeg je dat dat niet het geval is.

Dehnus
Dehnus15 aug. 2015 - 13:13

Nee hoor Ambtenaren willen dit echt niet, die zijn hier ook niet bij gebaat. De enige die hier winst van heeft? Zorgverzekeraars. Die willen al langer de PGB centen op hun rekening gestort hebben. Dus hoe meer ellende des te beter en des te eerder zij gewoon het hele bedrag krijgen.

pietdeg2
pietdeg215 aug. 2015 - 13:13

"Je zou haast gaan denken dat dit is bedacht door ambtenaren." Nou nee, de burger verantwoordelijkheden geven waarvan je weet dat die dat niet aankan, dan is typisch iets dat alleen politici kunnen bedenken. Net zoals ze uit het nettoloon de ziektekostenverzekering laten betalen en vervolgens constateren dat er honderdduizenden onverzekerd rondlopen. Of ze de kans geven wat geld bij elkaar te frauderen door opa en oma op de kleinkinderen te laten passen, waarop de bureautjes die dat faciliteren als paddenstoelen uit de grond springen.

boosje
boosje15 aug. 2015 - 13:13

Wat een constatering! Dit kabinet heeft nog nooit oog gehad voor het belang van de burger, dus wat is hier nieuw? Het enige belang dat dit kabinet voor ogen heeft is het eigen belang en dat van hun superrijke vriendjes, ongeacht of dit superrijke privépersonen of multinationals zijn. Gewone burgers zoals u en ik mogen van dit kabinet nog dieper in de stront zakken dan we al mochten van alle voorgaande kabinetten sinds Lubbers I. En maar lekker naar rechts blijven kijken en daar op stemmen, of op de nieuwrechtse PvdA, dan krijg je waar je om vraagt.

1 Reactie
rbakels
rbakels15 aug. 2015 - 13:13

Ik had altijd de indruk dat het simpelweg administratief uit de hand is gelopen.

1 Reactie
Roberti
Roberti15 aug. 2015 - 13:13

Daar zijn ambtenaren nogal goed in. Komt dat toevallig (mnh) ff goed uit voor het kabinet Rutte, als verkapte bezuiniging.