Joop

Ombudsman blundert, kent eigen wet niet

  •  
08-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Portretten Reinier van Zutphen

© 2015-01-30 15:10:28 DEN HAAG - Portret van Reinier van Zutphen. De huidige president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven wordt vermoedelijk de nieuwe Nationale ombudsman. ANP LE

Beslissing rond aanblijven Kinderombudsman ligt niet bij Kamer, maar gewoon bij Van Zutphen zelf
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zat er afgelopen donderdag compleet naast, toen hij in Nieuwsuur zei dat de Tweede Kamer over de toekomst van Kinderombudsman Marc Dullaert moest beslissen. Niet de Kamer beslist namelijk over het wel of niet aanblijven van Dullaert, maar hijzelf. Tegenover NRC geeft Van Zutphen toe ‘een fout’ te hebben gemaakt, een die alle commotie rondom het plotselinge gedwongen vertrek van de Kinderombudsman alleen maar groter maakt.
Marc Dullaert pleitte ervoor dat hij in elk geval kon aanblijven tot er een vervanger is gevonden. In dat geval zou hij niet per 1 april afscheid nemen, maar pas een half jaar later. Volgens Dullaert is het in het belang van de kinderen dat er nu geen vacuüm in zijn werkveld ontstaat. Van Zutphen beweerde in Nieuwsuur echter dat het pleidooi van Dullaert bij hem aan het verkeerde adres was. De Kamer besliste immers over het wel of niet verlengen van Dullaerts overeenkomst.
Nu oud-rechter Van Zutphen de wet nader bestudeerd heeft, blijkt dat toch anders te liggen. Daarin staat namelijk dat bij het ontbreken van een Kinderombudsman, die taken worden waargenomen door de Nationale Ombudsman zelf. In de praktijk houdt dat in dat niet Van Zutphen zelf de taken van Dullaert overneemt, maar oud-burgemeester van Naarden Joyce Sylvester, de onlangs aangetreden plaatsvervanger van Van Zutphen.
Dat Van Zutphen nu weer een fout maakt rond het ontslag van Dullaert is een nieuwe, pijnlijke, ontwikkeling in het hele debacle. Dat begon al op 17 december, toen Van Zutphen in een vertrouwelijk gesprek met de vaste Kamercommissie het ontslag van Dullaert toelichtte. VVD en PvdA konden zich toen niet vinden in het compromis dat Van Zutphen met Dullaert had bereikt na het niet verlengen van het contract, waardoor Dullaert definitief per 1 april het veld moest ruimen. Die vergadering bleek echter niet te zijn vastgelegd en ook waren CDA en GroenLinks niet bij het gesprek aanwezig.
Die twee partijen eisten vervolgens een nieuw gesprek met Van Zutphen nadat ze van het ontslag van Dullaert hadden gehoord omdat zij willen dat de Kinderombudsman in functie blijft. Ondertussen schaarde het publiek zich massaal achter Dullaert. Een petitie om hem aan te houden als Kinderombudsman haalde in korte tijd enkele tienduizenden handtekeningen op. Van Zutphen zelf ontweek vervolgens op gênante wijze alle vragen over het onverklaarbare ontslag. En nu blijkt dat hij een dag later in Nieuwsuur, als hij dan eindelijk reageert, weer geen duidelijkheid schept.
De bal ligt daarom nu bij de Tweede Kamer. Alleen is de inzet niet het aanblijven van Dullaert, maar het functioneren van Van Zutphen zelf. Als de Kamer besluit dat Van Zutphen nu wel genoeg heeft aangemodderd en de Ombudsman aan de kant zet, zou dat voor het eerst in de geschiedenis zijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Therikv
Therikv8 feb. 2016 - 23:10

Zou u van deze man een tweedehands auto kopen?

1 Reactie
Babette4
Babette49 feb. 2016 - 7:22

Nog geen tweedehands fiets...

tijsraman
tijsraman8 feb. 2016 - 22:29

Van Zutphen kent de wet niet, probeert de verantwoordelijkheid af te schuiven op de Tweede Kamer, en ontwijkt op gênante wijze redelijke vragen. Laat me eens raden: VVD'er?

hminkema
hminkema8 feb. 2016 - 19:52

Drie essentiële functie-eisen voor elke Ombudsman: 1. grote deskundigheid op juridisch gebied; 2. een groot publiek vertrouwen, resulterend publieke waardering; 3. een goed communicator en 'mensenmens'. Stel dat Reinier van Zutphen in zijn proeftijd zat als Ombudsman, hoe zou u als werkgever dan beslissen? Nuff said.

1 Reactie
Minoes2
Minoes210 feb. 2016 - 3:57

Ik zou hem na zijn proeftijd hartelijk bedanken voor de inzet en hem vervolgens vriendelijk uitzwaaien omdat hij niet geschikt is gebleken voor de functie.

johannn2
johannn28 feb. 2016 - 19:18

Dat de Ombudsman zelf beslist over zijn team is al een hele tijd in de media gemeld. Dat was ook de grond, waarop Van Zutphen zich beriep bij zijn besluit om een nieuwe Kinderombudsman te zullen aanstellen. Dat hij het desondanks nu ineens in de schoenen van de Kamer probeert te schuiven, is heel bedenkelijk. Een Ombudsman die om de hete aardappel heen probeert te lopen. Volgens mij past dat niet bij zijn functieomschrijving. Een Ombudsman staat of valt bij zijn geloofwaardigheid, bij het vertrouwen dat de mensen in hem stellen. Het enige dat hij nu nog kan doen om zijn geloofwaardigheid te redden is zijn ontslag indienen. .

OlavM
OlavM8 feb. 2016 - 19:07

Een bezwaar van Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en sommige Tweede Kamerleden tegen Kinderombudsman Marc Dullaert zou zijn, dat hij te "activistisch" -wat betekent: te kritisch ten opzichte van het bestuur- wordt bevonden. Dat is natuurlijk absurd. Als een ombudsman iets moet zijn, is het juist dát. Nu al kunnen we heimwee hebben naar de uitstekende vorige Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, die ook al te "activistisch" werd bevonden. Intussen kraakte hij zeer belangrijke noten. Dullaert is met medeweten van Van Zutphen voorzitter geworden van de Europese Kinderombudsmannen, waarbij de laatste wist, dat Dullaert dat zeker tot september 2016 zou zijn. Dullaert had hem dat voorgelegd met het oog op verlenging van zijn functie per april, en daarin had Van Zutphen toen ingestemd. Hij is dus achteraf van mening veranderd, en in kan daarin niets anders zien dan dat vanuit liberale kant pressie is uitgeoefend op de VVD-achtige Nationale Ombudsman. Ik heb de petitie getekend ter ondersteuning van Dullaert, en dat zou iedereen moeten doen die zijn prima wijze van werken wil ondersteunen.

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo8 feb. 2016 - 23:25

@OlavM 8 februari 2016 at 20:07, “Een bezwaar van Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en sommige Tweede Kamerleden tegen Kinderombudsman Marc Dullaert zou zijn, dat hij te “activistisch” -wat betekent: te kritisch ten opzichte van het bestuur- wordt bevonden. Dat is natuurlijk absurd.” Je hebt gelijk. “Activistisch”? We moeten het “duidelijk” en “daadkrachtig” “benoemen”, politiek of “niet politiek” correct. De rechtse retoriek doorprikken. Om binnen onze rechtsstaat mensen tegen valse beschuldigingen te beschermen. Het neoliberalisme of de neoliberale economie vertegenwoordigt de opstand van de (hogeropgeleide) elitaire horden. Deze “opstand” is een permanent “activisme” van de bovenklasse tegen o.a. de onderklasse. Een Restauratie. Een actie en een maximale polarisatie van de maatschappij in binnenland en buitenland. Het verwijt van “activisme” is daarom van het type: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. De tegenwoordig dominante gestudeerde elite (managers, bestuurders, leiders, consultants en financiers) kan niet tegen kritiek en oppositie *). Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Sommigen uitgezonderd.

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2016 - 16:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Kilted
Kilted8 feb. 2016 - 21:02

Een geschikte kandidaat? Je bedoeld iemand die 'tam' genoeg is de overheid niet teveel voor de voeten te lopen, toch? Het is ook maar de vraag of die geschikte kandidaat sowieso wel de beste kandidaat zal zijn, want je kan er zeker van zijn dat daar met een microscoop naar gekeken gaat worden. Het afbreukrisico voor die persoon is heel groot.

Pasop
Pasop8 feb. 2016 - 16:18

Waar is Frits Bom als je 'm nodig hebt?

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2016 - 15:18

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Kilted
Kilted8 feb. 2016 - 21:00

Natuurlijk kan je gelijk hebben.... Maar dat laat onverlet dat de communicatie van de ombudsman dermate te wensen overlaat in deze dat het zetten van vraagtekens bij deze man meer dan redelijk is.

hminkema
hminkema9 feb. 2016 - 8:27

Zou het ook kunnen zijn dat jij hier wat 'linkse redenen' verzint, omdat je het slecht kunt verdragen dat Van Zutphen als 'rechts' wordt weggezet? Ik denk: dat zou kunnen. Maar wat je vervolgens presenteert, stelt teleur. Je eerste 'aanval' is een partijtje slapjes moddergooien: Dullaert een dubieus 'zakelijk verleden' in de schoenen schuiven zonder ook maar één concrete aanleiding, laat staan een spoor van bewijs. Telegraaf-innuendo. (Wist je trouwens dat wordt gefluisterd dat niet uitgesloten is dat het tot de mogelijkheden behoort dat Mark Rutte niet van onbesproken handel en wandel is? Nou, daar moet hij dan maar consequenties aan verbinden.) Je tweede 'aanval' heeft niets met Dullaert te maken. Je legt wat trivialiteiten op tafel, en verbindt daaraan de conclusie dat het 'zomaar zou kunnen' dat Dullaert daarom weg moest. Opnieuw zonder één concrete aantijging. (Laten we vooral niet vergeten dat gezond eten en een goede nachtrust voorop staan, en vrijheid & tolerantie de pijlers onder de westerse samenleving zijn. Het zou dus zomaar kunnen dat iemand denkt dat jij niet op Joop moet posten. Zoiets.) Enfin, als dit jouw 'linkse redenen' zijn, dan zijn ze rechts bij elkaar gefantaseerd. Geef mij dan de échte linkse maar. Die kunnen toch niet serieus treuriger zijn. P.S. ik hoop dat je geen aanstoot neemt aan mijn reactie. Hij is bedoeld om je te helpen op de juiste manier, die zoden aan de dijk zet.

Wim Spigt
Wim Spigt8 feb. 2016 - 13:50

Bah, zelf een functie als deze ontaardt tegenwoordig in schaamteloos machtsvertoon en stiekeme partijpolitiek.

johannn2
johannn28 feb. 2016 - 12:23

Ik weet niet hoe deze Ombudsman nog geloofwaardig zou moeten zijn. Toch is dat de basis en bestaansvoorwaarde van een Ombudsman. .

msj_meijerink
msj_meijerink8 feb. 2016 - 11:56

Kunnen we nog af van deze blaaskaak Van Zutphen? Deze meneer grossiert ik blunders, hij lijkt Anouska van Miltenburg wel. Uit 's mans mond komt een hoop geblabla, maar dat snijdt geen hout!

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 feb. 2016 - 13:35

[...hij lijkt Anouska van Miltenburg wel.] Persoonlijk zie ik meer in de vergelijking met Van Der Steur. Bij het eerste het beste dat je in functie doet laten zien dat je ongeschikt bent. In tegenstelling tot Van Der Steur is het aanblijven van Van Zutphen geen randvoorwaarde voor het aanblijven van het kabinet. Daardoor kunnen we dus makkelijk van hem af, beter nu dan later.

msj_meijerink
msj_meijerink8 feb. 2016 - 19:47

@Gerbie. Ook goed. Beiden zijn vanaf hun aantreden holle vaten gebleken!

clara51
clara518 feb. 2016 - 11:08

Mijn vertrouwen in het functioneren van de Nationale Ombudsman wordt er niet groter op. Wat een geknoei.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 feb. 2016 - 10:44

Kan Dullaert niet gewoon Nationale Ombudsman worden en zelf een nieuwe kinderombudsman zoeken (niet zijnde Van Zutphen natuurlijk)?

3 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen28 feb. 2016 - 13:03

Prima idee. Nog beter: Dullaert als nieuwe MP.

joopxxx
joopxxx8 feb. 2016 - 16:16

Ik ook voor !!

msj_meijerink
msj_meijerink8 feb. 2016 - 19:47

Mijn idee!

hugo bergveen
hugo bergveen8 feb. 2016 - 10:08

De gevestigde orde zou wel eens blij kunnen zijn dat het ambt van Ombudsman met de benoeming van Van Zutphen effectief is uitgehold.

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2016 - 9:59

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Robe Spierre
Robe Spierre8 feb. 2016 - 10:09

Hij is niet ontslagen, zijn contract wordt niet verlengd.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen28 feb. 2016 - 10:26

@ Robe Spierre (11:09) - iets zegt me dat je dogmatisch aan rechts vastgeplakt zit (Super Glue?). Het protocol keurig volgt, als het ware. Als je zelfstandig kunt denken, dan weet je dat het niet verlengen van een contract van een zeer kundig persoon, die om het soepel te laten gaan ook nog eens aanbiedt er nog een half jaar aan vast te knopen, gewoon op ontslag neerkomt. Sterker nog: een grondeloos en redeloos ontslag. Je antwoord op PeaceLoveEtc. doet me warempel vermoeden dat je dicht tegen het trollendom aanschuurt. Voelt dat lekker?

Woeki Hypo
Woeki Hypo8 feb. 2016 - 14:27

@Gra Shopper, 8 februari 2016 at 10:59, Welkom in de neoliberale staat of economie. De staat of economie waar mensen rechten, inclusief sociale rechten, geen Euro cent waard zijn. De staat of economie voor managers en andere maximale profiteurs. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: Neoliberalisme is geen liberalisme.

Pasop
Pasop8 feb. 2016 - 16:24

@ Frank Lenssen "Je antwoord op PeaceLoveEtc. doet me warempel vermoeden dat je dicht tegen het trollendom aanschuurt. Voelt dat lekker?" LOL je moest je ochtendhumeur kwijt....

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*8 feb. 2016 - 9:35

Goedendag. Ik hoop echt dat een nieuwe, verstandige, stabiele en vooral een transparante/eerlijke centrum-linkse regering zal komen, na maart 2017, na de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Er is blijkbaar veel te veel mis gegaan in dit land, sinds 2010, wat mij betreft. Een MP Buma of MP Pechtold (of MP Paternotte) of wie weet, misschien zelfs een MP Asscher, met goede ministers en staatssecretarissen, ook met vooral goede kamerleden erbij, Nederland is er echt aan toe, na zes nogal sombere en chaotische jaren, volgens mij (maar dan wie ben ik?). De VVD samen met de PVV kunnen daarna nog altijd gezamenlijk oppositie voeren, in de Tweede Kamer, gesteund door hun talloze nogal lawaaierige en luidruchtige aanhangers natuurlijk, in de media, op internet en op sociale media, wat mij betreft. Een fijne dag.

5 Reacties
Robe Spierre
Robe Spierre8 feb. 2016 - 10:05

Dream on. Als je echt alles wat ook maar een beetje naar links neigt bij elkaar optelt kom je net op de 60 zetels. En dan moet je 5 partijen bij elkaar doen. 2 Vechten elkaar de tent al uit. 50+, CDA en CU worden steeds rechtser, PvdD tel ik maar even bij de rest van links, D66, PvdA, GL en SP. Al krijg je de CU zo gek met GL en SP mee te doen, dan nog red je het niet. En PvdD wil uiteraard ritueel slachten afschaffen, dus daar gaat een deel van de PvdA achterban. GL trekt weliswaar onder snotneus Klaver naar links, maar het blijft een te liberale partij voor de SP. Links heeft de keer dat ze een meerderheid hadden alleen gebruikt om een generaal pardon er doorheen te jagen (met een toen nog linkse CU), maar heeft het verder laten afweten. Dankzij onderling gekibbel.

Nick Ros
Nick Ros8 feb. 2016 - 10:30

D66 staat in het centrum, rechts naast het CDA.

Moeder Pietje
Moeder Pietje8 feb. 2016 - 11:15

PVDA en D66 Links noemen, het blijft een hardnekkige reflex. Ze zijn idd links neigend op het gebied van vreemdelingen, Islam ed. Sociaal economisch zijn ze natuurlijk gewoon neo liberaal of erger(D66) Maar misschien heb je wel gelijk en vraagt D66 als wisselgeld wel neutraal onderwijs(artikel 23) dus weer tegen het zere been van de Linkse islamapologeten. Ik zou verder echt niet weten waar je die zetelks vandaan wilt halen. CDA met Buma Links neigend? Net als PVV, D66 stemmen ze vrijwel met alles mee wat dit huidige kabinet doet.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*8 feb. 2016 - 12:21

Dag Robe Spierre, Het CDA (met lijsttrekker Sybrand Buma b.v., sowieso geen mevrouw Mona Keijzer als lijsttrekker a.u.b.!) = rond 20 zetels, dat moet kunnen D66 (met lijsttrekker Alexander Pechtold of een nieuwe D66 ster, Jan Paternotte b.v.) = rond 20 zetels, dat moet kunnen De PvdA (zonder Diederik Samsom) = rond 20 zetels, dat moet kunnen De SP (liefst met een nieuwe lijsttrekker, mevrouw Sharon Gesthuizen b.v.) = rond 20 zetels, dat moet kunnen Samen hebben ze sowieso al 39 zetels in de huidige Eerste kamer (met haar 75 zetels in totaal) = een meerderheid dus. Een heel fijne dag aan u verder. P.S. Ik denk echt dat de PVV en de VVD beide ook rond 20 zetels per partij zullen krijgen, op 15 maart 2017. 42 zetels in het Parlement, in 2017, wat betreft de PVV is sowieso wishful thinking, volgens mij, die 100% op die huidige toestand is gebaseerd, met name op de waan van de dag!. :)

hminkema
hminkema9 feb. 2016 - 8:35

@Nick Ros: Vroeger, ooit, werd D66 gerekend tot de 'linkse partijen'. Die tijd ligt al lang achter ons. Het was nog in de tijd dat een jeugdig D66 het verstarde staatsbestel wilde omverwerpen en vervangen door meer directe-democratie-achtige ideeën van HAFMO van Mierlo. Inmiddels is D66 een bijzonder gearriveerde, vergrijsde, en eigenlijk gewoon rechtse partij. De kroonjuwelen zitten ergens in een verhuisdoos, de partij is tegen referenda over zaken waar zij de kiezer vrezen, zij laten hun eigen burgemeesters liever aanstellen dan kiezen, en sociaal-economisch zit er geen licht tussen hun program en dat van de VVD. Bij mij ging het licht aan toen D66 in 2003 besloot om CDA en VVD loyaal te helpen aan een regeringscoalitie (de tijd van Boris en Lousewies, aangevuld met Thom en - hee, daar heb je hem - Alexander). Het D66-ledenforum ging op slot, want teveel kritiek. The proof of the pudding is in the eating. D66-pudding smaakt naar VVD met een ooit kek maar nu vergane-glorie-blazertje aan.

Freeman2
Freeman28 feb. 2016 - 9:33

De echte vraag is - hoe onbetrouwbaar kan iemand voor een belangrijke functie overkomen? Van Zutphen zou het eer voor zichzelf moeten houden en zijn opstappen aankondigen. Erg bizar: "Die vergadering bleek echter niet te zijn vastgelegd en ook waren CDA en GroenLinks niet bij het gesprek aanwezig." Die man lijkt alvast zelf te beslissen wie hij van belang vindt en wie niet - wat een grenzeloze arrogantie voor een ombudsman, zeg. De top is natuurlijk de bekende handeling uit de bestuurlijke cultuur dat ik van min vereniging ook ken - indien de notitie tegen het wens van het bestuur is blijkt het niet te bestaan. Net als het "bonnetje van Teeven". Bedriegers lijken veel op elkaar en ze hebben ook eigen clubje in ons land.

1 Reactie
Pasop
Pasop8 feb. 2016 - 16:25

@ freeman "Bedriegers lijken veel op elkaar en ze hebben ook eigen clubje in ons land" Ja de overheid....

ljhbouwman
ljhbouwman8 feb. 2016 - 9:27

Als we Teun van der Keuken hebben is een ombudsman wellicht overbodig?

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2016 - 9:21

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 feb. 2016 - 10:48

[Wie kent de wet dan wel?] Het gaat natuurlijk niet om "de wet", het gaat om de "Wet Nationale Ombudsman", je weet wel die 8 a-4tjes die iedereen die ook maar solliciteert naar de functie van Nationale Ombudsman voor het eerste gesprek uit zijn hoofd leert en laat uitleggen.