Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ombudsman blundert, kent eigen wet niet

  •  
08-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
Portretten Reinier van Zutphen

© 2015-01-30 15:10:28 DEN HAAG - Portret van Reinier van Zutphen. De huidige president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven wordt vermoedelijk de nieuwe Nationale ombudsman. ANP LE

Beslissing rond aanblijven Kinderombudsman ligt niet bij Kamer, maar gewoon bij Van Zutphen zelf
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zat er afgelopen donderdag compleet naast, toen hij in Nieuwsuur zei dat de Tweede Kamer over de toekomst van Kinderombudsman Marc Dullaert moest beslissen. Niet de Kamer beslist namelijk over het wel of niet aanblijven van Dullaert, maar hijzelf. Tegenover NRC geeft Van Zutphen toe ‘een fout’ te hebben gemaakt, een die alle commotie rondom het plotselinge gedwongen vertrek van de Kinderombudsman alleen maar groter maakt.
Marc Dullaert pleitte ervoor dat hij in elk geval kon aanblijven tot er een vervanger is gevonden. In dat geval zou hij niet per 1 april afscheid nemen, maar pas een half jaar later. Volgens Dullaert is het in het belang van de kinderen dat er nu geen vacuüm in zijn werkveld ontstaat. Van Zutphen beweerde in Nieuwsuur echter dat het pleidooi van Dullaert bij hem aan het verkeerde adres was. De Kamer besliste immers over het wel of niet verlengen van Dullaerts overeenkomst.
Nu oud-rechter Van Zutphen de wet nader bestudeerd heeft, blijkt dat toch anders te liggen. Daarin staat namelijk dat bij het ontbreken van een Kinderombudsman, die taken worden waargenomen door de Nationale Ombudsman zelf. In de praktijk houdt dat in dat niet Van Zutphen zelf de taken van Dullaert overneemt, maar oud-burgemeester van Naarden Joyce Sylvester, de onlangs aangetreden plaatsvervanger van Van Zutphen.
Dat Van Zutphen nu weer een fout maakt rond het ontslag van Dullaert is een nieuwe, pijnlijke, ontwikkeling in het hele debacle. Dat begon al op 17 december, toen Van Zutphen in een vertrouwelijk gesprek met de vaste Kamercommissie het ontslag van Dullaert toelichtte. VVD en PvdA konden zich toen niet vinden in het compromis dat Van Zutphen met Dullaert had bereikt na het niet verlengen van het contract, waardoor Dullaert definitief per 1 april het veld moest ruimen. Die vergadering bleek echter niet te zijn vastgelegd en ook waren CDA en GroenLinks niet bij het gesprek aanwezig.
Die twee partijen eisten vervolgens een nieuw gesprek met Van Zutphen nadat ze van het ontslag van Dullaert hadden gehoord omdat zij willen dat de Kinderombudsman in functie blijft. Ondertussen schaarde het publiek zich massaal achter Dullaert. Een petitie om hem aan te houden als Kinderombudsman haalde in korte tijd enkele tienduizenden handtekeningen op. Van Zutphen zelf ontweek vervolgens op gênante wijze alle vragen over het onverklaarbare ontslag. En nu blijkt dat hij een dag later in Nieuwsuur, als hij dan eindelijk reageert, weer geen duidelijkheid schept.
De bal ligt daarom nu bij de Tweede Kamer. Alleen is de inzet niet het aanblijven van Dullaert, maar het functioneren van Van Zutphen zelf. Als de Kamer besluit dat Van Zutphen nu wel genoeg heeft aangemodderd en de Ombudsman aan de kant zet, zou dat voor het eerst in de geschiedenis zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.