Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OM worstelt met aanpak online criminaliteit

  •  
26-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bolhaar
De OM-baas Herman Bolhaar luidt in het jaarverslag  van 2015 de noodklok. Het Openbare Ministerie zou onder andere de opkomende online criminaliteit niet bij kunnen houden. De geregistreerde reguliere criminaliteit is flink gedaald maar door de opkomst van cybercriminaliteit komen de kwaliteit en prestaties onder druk te staan.
De criminaliteit verplaatst zich naar het virtuele domein en baart Bolhaar zorgen.
"Oplichting, afpersing en bedreiging vinden steeds meer online plaats, waardoor het zicht op de ernst en omvang ervan ontbreekt. Ook de meer maatschappij-ontwrichtende, ondermijnende criminaliteit verschuilt zich: het darkweb verbergt wapenhandel, drugstransacties, witwasoperaties en voorbereiding van terrorisme. Daarnaast is ook hightech cybercrime in opkomst. Vorig jaar werden 32 complexe cybercrime-onderzoeken verricht."
Ook de behandeling van bijzondere ‘reguliere’ zaken bleek een uitdaging te zijn. Zo worden onder andere die van de Staatsliedenbuurt, de Context-zaak rondom terreurverdachten, de Valkenburgse zedenzaak, de voortzetting van het enorme MH17-onderzoek, de zoektocht naar de ‘politiemol en dood van oud-minister Els Borst en Loïs van Urk.
Volgens Bolhaar zijn er meerjarige investeringen nodig om de organisatie te versterken, duurzamer te maken en te vernieuwen.
"In het afgelopen jaar hebben wij, onder andere uit verschillende onderzoeksrapporten, ernstige signalen ontvangen dat maatregelen en meerjarige investeringen nodig zijn om met name de kwalitatieve fundering van de OM-organisatie te versterken en te verduurzamen. Alleen dan kunnen we toekomstbestendig zijn"
Ondanks alle stappen die er nog gezet moeten worden is er afgelopen jaar met 144 miljoen euro een recordbedrag aan crimineel vermogen afgepakt.
cc foto: YouTube

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.