Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

OM volgt opdracht Bouterse en staakt rechtszaak Decembermoorden

  •  
30-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bouterse300_01

© Desi Bouterse

Het Openbaar Ministerie in Suriname geeft gehoor aan de opdracht van president Desi Bouterse om de vervolging tegen hem en zijn handlangers voor 15-voudige moord te staken. Dat heeft procureur-generaal Roy Baidjnath Panday bevestigd aan de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.
Gisteren maakte minister van Justitie Van Dijk-Silos al bekend dat Bouterse het proces over de Decembermoorden opnieuw zou blokkeren. Bouterse maakt voor het blokkeren gebruik van artikel 148 van de Surinaamse grondwet, dat hem als president het recht geeft vervolging te staken in het belang van de staatsveiligheid. Bouterse beweert dat er een ‘constitutionele crisis’ is ontstaan door de dreigende vervolging en het buiten werking stellen van de Amnestiewet door de Surinaamse krijgsraad.
De grote vraag is wat de krijgsraad nu gaat doen. Volgens de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, Harish Monorath, kan dit het einde betekenen van de vervolging van de schuldigen van de Decembermoorden:
Ik heb geen enkel wetsartikel gevonden waaruit blijkt dat de rechters de zaak kunnen voortzetten als het OM afziet van verdere vervolging. Want dat gaat het OM donderdag doen. Ze stoppen op last van de regering de vervolging. De procureur-generaal kan deze opdracht van de regering niet naast zich neerleggen.
"Ik heb geen enkel wetsartikel gevonden waaruit blijkt dat de rechters de zaak kunnen voortzetten als het OM afziet van verdere vervolging. Want dat gaat het OM donderdag doen. Ze stoppen op last van de regering de vervolging. De procureur-generaal kan deze opdracht van de regering niet naast zich neerleggen. "
Nabestaanden en een parlementslid van de Surinaamse oppositie zijn echter van mening dat Bouterse zich opnieuw schuldig maakt aan inmenging in een lopende rechtszaak. Dat was eerder deze maand aanleiding voor de krijgsraad en de hoogste rechters van het Hof van Justitie om het proces – dat sinds 2012 stil lag vanwege de omstreden Amnestywet die Boutserse toen aannam – te hervatten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra1 jul. 2016 - 6:28

Kennelijk heeft Suriname nog nooit gehoord van de Trias Politica. In een echte democratie is het ondenkbaar dat een moordverdachte invloed heeft op de voortgang van een moordproces. Dat geldt ook voor het staatshoofd.

Dubbeldenker
Dubbeldenker30 jun. 2016 - 20:17

Wat jammer dat Bouterse nu weer zijn onschuld niet kan bewijzen voor de rechter. Hij heeft zich ooit "politiek" verantwoordelijk verklaard voor de moorden. Nu kan hij "politiek" zijn verantwoordelijkheid ontlopen. En nog nadrukkelijker zijn plaats opeisen in het rijtje van democratisch gekozen ondemocraten die er alles aan doen om te voorkomen dat ze ter verantwoording worden geroepen voor hun misdaden. De staatsveiligheid is in Suriname al heel lang in gevaar, maar dat komt eerder doordat er in Suriname blijkbaar ongestraft kan worden gemoord dan door het eindelijk na zo veel jaren berechten van de schuldigen.

ljhbouwman
ljhbouwman30 jun. 2016 - 15:25

Met een beroep op de democratische meerderheid wordt gepoogd in Suriname de rechtsstaat de keel af te snijden. Waarmee ik maar even wil zeggen dat niet iedereen die het woord democratie in de mond neemt een democraat is.

3 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud30 jun. 2016 - 16:23

Hoezo niet? Abseluut democratie houd in dat je naar de mensen luisterde en ze overtuigd van je gelijk. Over brexit wisten we dat het de economie en de mensen zou schaden, toch zijn we er mee doorgegaan al werden die mensen overtuigd door een leugen. Als we dat democratie noemen waarom dan dit niet? Ik was is keertje op een visite dag in de Engelse parlement. We hadden een gids die ons uitlegde Hoe het allemaal te werk gieng. We waren met ze 20 toeristen en keken allemaal verbaasd dat hij ons vertelde dat de wetten die daar gemaakt worden Door de parlement, beoordeelt werden door mensen die voor leven werden aangewezen door de koningin. En die mensen bepaalden of een wet doorging of niet. Toen ik vroeg hoe dat democratie genoemd kon worden omdat mensen die voor leven werden aangewezen door 1 persoon, alle wetten die door de mensen die gekozen zijn door de burgers teniet zouden kunne maken. Dat moest zelf de gids toegeven dat het niet democratie was maar de schijn ervan moest ophouden. En dan roepen dat andre die wel abseluut democratie volgen, geen democraat zijn? Of bedoel je dat democratie inhoud dat je alleen de schijn moet houden en verder zelf bepaald wat er gebeurt in de maatschappij?

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 jun. 2016 - 19:51

Hey Appie Hoe zit het nou met die dinosaurieers die leefden in Noachs tijd? :P

Appi Mohamud
Appi Mohamud1 jul. 2016 - 4:57

Hey moeder. Volgens mij hebben ze kieuwen gekregen en belanden ze nu op onze borden ?

LisanneW
LisanneW30 jun. 2016 - 15:05

Bananen republiek. Bouterse lijkt trouwens wel een beetje op Zuma... Ongelooflijk dat die meneren gewoon kunnen blijven zitten. Ik ben blij dat het mijn cultuur niet is.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud30 jun. 2016 - 18:30

Als het om coltuur gaat heb ik toch liver een banen republiek dan een bloemkool republiek. alleen de witte deel serveren en de rest buiten de pan houden.

LisanneW
LisanneW1 jul. 2016 - 6:26

@Appie Suriname is ook niet bepaald een 'banen republiek'. Er is niets mis met bloemkool met een bruin gebraden bal gehakt.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 jun. 2016 - 15:01

Bedenk, voordat je reageert dat de Nederlandse regering ook invloed willen hebben en hebben gehad op de rechtsgang. Kijk maar eens naar de zaak van der G en Mohammed B. Daar heeft de regering de rechter ook proberen te overrulen. Dat is echter niet gelukt, maar ze hebben het geprobeerd, met uiterst heldere steun van ene GW. Dus voordat je gaat wijzen...............

1 Reactie
ljhbouwman
ljhbouwman30 jun. 2016 - 17:39

Het was mij niet opgevallen dat de regering haar boekje te buiten ging in de door jou gemelde zaken. Volgens mij is de rechter hier onafhankelijk. Maar als je zo zeker bent van de feiten, wie stelt bewijst.

Ulltrafox
Ulltrafox30 jun. 2016 - 14:10

Krijgen de jonkies van Suriname eens een keer hun zin, is het weer niet goed. De azijnpissers van de Brexit gaven immer aan dat het de ouderen waren die de Brexit droegen en dat daarmee hun toekomst werd gemold. Wie even nu nagaat bij wie Bouterse het meest populair is, en dat zijn de jongeren in Surimame, die helemaal niks weten van decembermoorden zoals ook onze jeugd niks meer weet van iets als bewaakte grenzen, matige migratie en een eigen gulden als munt. Wat beide gemeen hebben is de volkomen naieviteit en onwetendheid van het jonge bevolkingsdeel. Maar goed dat er nog ouderen zijn he? Die het nog weten.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje30 jun. 2016 - 19:56

Wat zou Sylvana hier eigenlijk van vinden? Iets met verjaard ? :P

PierreHeelsum
PierreHeelsum30 jun. 2016 - 13:54

Laten we dit eens ter beoordeling voorleggen aan de profetes van Denk.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop30 jun. 2016 - 15:18

Wat heeft denk hier mee te maken? Balkenende is ook nooit vervolgt voor het landverradelijk besluit om ons een oorlog in te liegen waarbij 100000den de dood vonden en waardoor we vandaag de dag een levensgroot terrorismeprobleem hebben. Toen het onderzoeksrapport klaar wss viel het kabinet heel comfortabel, herinnert u zich mischien nog wel?

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 jun. 2016 - 19:57

Ben, jij en Pierre hebben gelijk.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events30 jun. 2016 - 13:36

Suriname is toch gewoon een ''failed state'', of bananenrepubliek zoals men vroeger wel zei.

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune30 jun. 2016 - 21:18

Ik vind een vergelijking met de EU een beetje te ver gaan , zo erg is Suriname nu ook weer niet