Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OM vervolgt Offermanns (VVD) voor ambtelijke corrupte

  •  
07-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
offermanns.jpg
Zaak hangt samen met onderzoek naar Jos van Rey
Ricardo Offermanns, de oud-burgemeester van Meerssen, wordt vervolgd voor ambtelijke corruptie. Volgens het Openbaar Ministerie wordt de zaak op 9 september inhoudelijk behandeld door de rechtbank in Rotterdam.
De zaak tegen Offermans houdt verband met het onderzoek naar de Limburgse VVD-er Jos van Rey. Van Rey zou Offermans vertrouwelijke informatie hebben toegespeeld over de benoeming van een nieuwe burgemeester in Roermond. Het dagblad De Limburger schrijft daarover:
Van Rey werd er toen al van verdacht dat hij zich zou hebben laten omkopen door projectontwikkelaar Piet van Pol. Zijn telefoon werd afgeluisterd. Op de taps zou te horen zijn dat Van Rey geheime informatie – de vragen van de vertrouwenscommissie en de gewenste antwoorden – doorspeelde aan Offermanns. De Roermondse gemeenteraad droeg Offermanns uiteindelijk daadwerkelijk voor als nieuwe burgemeester. Om te voorkomen dat hij ook echt zou worden benoemd, viel het OM op 19 oktober 2012 vervroegd in bij Van Rey thuis en in het stadhuis. Offermanns werd diezelfde dag nog als verdachte verhoord.
Offermanns trok zich daarna terug als kandidaat in Roermond en stapte op als burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD in Limburg. Naast ambtelijke corruptie, wordt hem nu het medeplegen van het schenden van het ambtsgeheim ten laste gelegd.
RTEmagicC_linked.jpg
Het strafrechtelijk onderzoek naar ex-wethouder en voormalig Eerste Kamerlid Van Rey naar onder meer corruptie is nog gaande. Over de vervolging van Van Rey is tot op heden door het OM nog geen besluit genomen. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Tealc2
Tealc27 aug. 2013 - 11:10

Dit zijn nou echte problemen met feiten en bewijzen.. rechtse zogenaamde volksvertegenwoordigers die het volk op elk manier naaien.En ze hebben maar een geloof:geld..geld..geld..of ze geloven in nergens.

BertF2
BertF27 aug. 2013 - 11:10

Als de leider van een politieke partij verkiezingen wint nadat ie tijdens tv-debatten met pertinente en overduidelijke leugens heeft gestrooid, dan mag je aannemen dat het moreel besef onder de aanhang van zo'n partij meer dan ongesteld is. Onbetrouwbaarheid blijkt een systeemkenmerk van de liberalen te zijn geworden. Die onbetrouwbaarheid wegmoffelen door erover te zwijgen lijkt intussen een systeemreactie te zijn.

JanB2
JanB27 aug. 2013 - 11:10

Alweer VVD. Aanpakken en kaalplukken die hap.

JanB2
JanB27 aug. 2013 - 11:10

we stemmen zelf ervoor om deze mensen in het zadel te krijgen Ik dacht het niet.

GingerTed
GingerTed7 aug. 2013 - 11:10

In grote delen van Europa is de zogenaamde vriendjespolitiek op zijn retour, maar nergens zo weinig als in Griekenland én Nederland volgens onderstaand onderzoek. Dat zou in het geval van Nederland komen door voor ons land specifieke bestuursstructuur- en -cultuur.. http://www.nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-2012/bemoeienis-politieke-partij-bij-ambtenarenbenoemingen-verleden-tijd.html Het boeit me niet zo of het waar is. Ik heb mijn twijfels als ik vele andere Europese landen zo bezie en meen te kennen. Maar dat er bijzondere omstandigheden meespelen in de Nederlandse bestuursstructuur en samenhangend haar ontstaansgeschiedenis waardoor gebrek aan politieke integriteit sterk verankerd is in onze maatschappij geloof ik zeker. Dit zie je in onderstaand stuk bevestigd en in het tweede ook meer specifiek getoond bij de systeem van aanbestedingen: http://www.pm.nl/artikel/2674/nederland-hangt-aan-elkaar-van-vriendjespolitiek http://www.bouwtender.nl/nieuws/vriendjespolitiek-bij-een-aanbesteding-is-aan-de-orde-van-de-dag-en-blijkt-moeilijk-uit-te-bannen-1/ Er zijn wel plannen om daar wat aan te doen maar het houd zeker niet over: http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/veel-overheden-missen-integriteitsplan.8944910.lynkx Het slechtste wat je dan kunt doen, om als bij de vriendjespolitiek, er een politieke belangenstrijd van te maken door de ene partij in deze zwart te maken en de “eigen” niet, terwijl het een brede politieke kwalijke traditie is die vooral bij de oudere en gevestigde partijen al een lange geschiedenis kent, en nog steeds vooral bij hen vanwege hun grote vertegenwoordiging.

rbakels
rbakels7 aug. 2013 - 11:10

We moeten toch ernstig overwegen om Limburg af te stoten. Die provincie kochten we in 1861 van de Duitsers, omdat er steenkool in de grond zat. Maar de mijnen zijn nu al 50 jaar dicht. Limburgers voelen zich helemaal geen Nederlanders, ons koningshuis is er niet populair, ze spreken ook nog steeds gebrekkig Nederlands, en er moeten scheppen belastinggeld naar toe. Eigenlijk is het een soort Griekenland. Een van de positieve aspecten van de EU is dat landen zich makkelijker kunnen splitsen, als ze toch in EU verband blijven: Slowakije, en straks de Schotten en wie weet de Limburgers. Bijkomend voordeel is dat Wilders de kamer uit moet als Limburg geen Nederland meer is.

Timotheus2
Timotheus27 aug. 2013 - 11:10

Klinkt als "old boys network". Zouden er scheuren in het bolwerk aan het ontstaan zijn? Of is de corruptie nu zó uit de klauwen aan het lopen, dat het OM écht moet ingrijpen?

[verwijderd]
[verwijderd]7 aug. 2013 - 11:10

''-bij andere partijen gebeurd het net zo goed links (pvda) en midden (pvv)'' Heb je voorbeelden van de SP?

1 Reactie
lembeck
lembeck7 aug. 2013 - 11:10

Roelf, de SP politici kennen alleen een paar trieste gevallen van raadsleden die toch liever niet mee wilden doen aan de afdracht, ook al wisten ze zeer ruim van te voren dat het bij de SP zo werkt en ik meen me te herinneren dat er een of twee SP raadsleden eens een beetje een scheef schaatsje hebben gereden. Die zijn dus geen van allen nog SP raadslid.... simpel zat. Over fraudeurs gesproken - hoe kan het dat we vooral over VVD fraudeurs horen en (nog?) niet over D66, PvdA, CDA e.a. partijen?

BertF2
BertF27 aug. 2013 - 11:10

flederique eurlings, politici die fout zijn, zijn fout, wat al die anderen ook doen. De 'we' die er zelf voor stemmen om deze mensen in het zadel te krijgen, zoals je zegt, zijn mogelijk jij plus velen, maar zonder mij, dus geen 'we'. En dat 'het' net zo goed bij andere partijen gebeurt, is een typisch rechts argument om de eigen verantwoordelijkheid te verdunnen tot een homeopatische concentratie. Bij de VVD zijn er naar verhouding heel veel fout. Geen enkel betoog poetst dat weg.

2 Reacties
GingerTed
GingerTed7 aug. 2013 - 11:10

Kun je dat onderbouwen met cijfers?

Jantje68
Jantje687 aug. 2013 - 11:10

Ok ik wacht de onderzoeken af naar het lekken van de kandidaten voor het burgemeesterschap van Amsterdam, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en vrijwel alle andere gemeenten waar de afgelopen jaren een nieuwe burgemeester is benoemd

[verwijderd]
[verwijderd]7 aug. 2013 - 11:10

Triest om te zien dat mensen hier helemaal geen verstand hebben van statistiek en het onderbuikgevoel laten spreken. Ik hoor hier zelfs 'dat doen we toch al met moslims'. Misschien maar dan heb je wel statistieken van CBS achter de hand die, niet over moslims, maar over bijvoorbeeld over andere groeperingen waar o.a. Geertje het over heeft. Wat hier gebeurd is pure domheid. Omdat er 1 VVD'er is, of van mijn part duizend VVD'ers betekent nog helemaal niets voor die partij. Ten eerste moet je met statistieken komen met per partij het aandeel veroordeelden in functie, die roteert hier nog niet maar men heeft wel al de conclusie klaarliggen. Zelfs met zo een lijstje met aantal veroordelen per partij en de grote van de partij is het nog de vraag of er correlaties zijn of direct oorzaak en gevolg. Het zou namelijk een beetje te makkelijk zijn om te beweren dat omdat gevangenen vaker partij X stemmen dat partij X crimineel is.

1 Reactie
Tealc2
Tealc27 aug. 2013 - 11:10

Nee..beste jonge..je had zelf over mensen niet over een kam scheren. En mijn antwoord op jou is: Als we toch alle moslims over een kam kunnen scheren..Waarom niet alle anderen niet erbij.??Wat maakt vvd-ers beter als de rest van de mensheid???

BertF2
BertF27 aug. 2013 - 11:10

Ginger Ted, ik geef je de volgende link. (een beetje speurwerk levert je nog veel meer informatie op). http://www.vn.nl/Sjoemelen-in-de-Polder-1.htm Dat deze info afkomstig is uit linkse bron maakt haar meer noch minder betrouwbaar. Ze is feitelijk. Als je vindt dat deze info selectief is, moet je dat maar aantonen. Als meest gangbare verklaring geldt, dat de VVD sterk verbonden is met ondernemend Nederland, waar strenge naleving van morele normen om praktische reden geen hoge prioriteit heeft. Na de VVD komt het CDA als goede tweede, ook een eervolle plaats.

1 Reactie
GingerTed
GingerTed7 aug. 2013 - 11:10

47 VVD-ers, 41 CDA-ers, en 37 PvdA-ers volgens de schrijver is het VVD 47 affaires, CDA: 43, PvdA: 40 Mij maakt het niet veel uit. Zie: http://www.vn.nl/Sjoemelen-in-de-Polder-1.htm Ik zie dus geen dus grote verschillen. Ik reken de PVV, net als de SP niet tot de partijen met grote bestuurstraditie en dito verantwoordelijkheid, en dus ook niet verantwoordelijk voor de gevormde cultuur in het Nederlandse overheidsbestuur. Ik zie nogal wat gevallen die niet onder vriendjespolitiek e.d. behorend bij foute partij(en)cultuur vallen. Alcomobilisme, agressiviteit, niet de diploma’s hebben die je zegt te hebben, mogelijk een periode gekend hebben van affiniteit met meer extreme politieke bewegingen (daar horen CPN, Internationale Socialisten, e.d. dan ook bij?) Daarnaast ontbreken er nogal wat zaken en personen aan de lijst. Waar zijn bijvoorbeeld PvdA-burgemeesters van Tilburg Vreeman (gemeentetheatercrisis), en Noordanus (Vestia)? Geen van beide veroordeeld nee, maar er worden in de lijst anderen om veel minder genoemd. En waar zijn bijvoorbeeld de overige zaken aangaande Arib, andere politici in de stadsdelen in andere zaken, de Turkse PvdA-politici in Rotterdam, etc? Ik blijf bij mijn standpunt dat de aanpak van deze wel degelijk bestaande en schadelijke foute bestuurscultuur aanpak behoeft maar dat deze dan zelf niet met een gepolitiseerde insteek moet gebeuren.

BertF2
BertF27 aug. 2013 - 11:10

Ginger Ted, eigenlijk heb ik niets toe te voegen aan wat broeders in de kunst al hebben gezegd. Toch: de meeste is de meeste, dat kun je wel weg relativeren, maar dat hoor je niet weg te relativeren, omdat voor je 't weet het hele onderwerp verdwenen is. De cijfers worden overigens nog sprekender als je bemoeienis van justitie beslissend criterium laat zijn. Het is waar dat bestuurlijke oriëntatie grote invloed heeft. Per saldo is besturen macht uitoefenen. Niet voor niets zijn politiek en bestuur en ondernemen vijf vingers aan één hand.

1 Reactie
GingerTed
GingerTed7 aug. 2013 - 11:10

"de meeste is de meeste" Volstrekt onvoldoende grond bij dergelijke aantallen en kleine verschillen, en niet omdat er buiten verdenking van, of feitelijk gepleegde bestuurlijke fraude, vriendjespolitiek, e.d. ook allerlei zaken meetellen bij de door jou aangehaalde gevallen die er niets mee te maken hebben. Alcomobilisme, vreemdgaan (wat alleen bij sommige partijen tot aftreden leidt), diplomafraude, jeugdzonden (die idem bij elke partij geen aanleiding zijn voor aftreden), etc. maken je cijfers ongeschikt. Wat is er nou zo erg om de vriendjespolitiek, fraude, en bestuursmalversaties als iets wat voortkomt uit de Nederlandse ontstaansgeschiedenis te zien zoals dat via de zuilen is ontstaan, en daarom veel te veel voorkomt bij álle grote partijen met een langdurige ervaring en vertegenwoordiging in het Nederlandse bestuur? Het is dus geen politiek, maar een bestuurssymptoom specifiek voor Nederland.