Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

OM uit felle kritiek op 'digitale heksenjacht' door GeenStijl en andere trollen

  •  
29-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Vrouwe Justitia

© ROTTERDAM - Vrouwe Justitia. ANP LEX VAN LIESHOUT

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich genoodzaakt gezien in een uitvoerige verklaring de ‘feiten en fabels’ overzichtelijk te maken rond de dood van Carlo Heuvelman op Mallorca, nadat die door een groep jongeren uit het Gooi was mishandeld. Terwijl het onderzoek in volle gang is, besloot weblog GeenStijl de jacht te openen op de verdachten door hun volledige namen te publiceren. Vervolgens ging op sociale media de leugen rond dat de officier van justitie, die dezelfde achternaam draagt als een van de verdachten, de moeder van die persoon zou zijn. Een leugen die onder meer door de uiterst rechtse columnist Jan Dijkgraaf werd gedeeld met zijn bijna 60.000 twittervolgers.
"Het OM vindt het buitengewoon kwalijk dat op internet wilde en onjuiste verhalen rondgaan waarin wordt beweerd dat de moeder van een van de verdachten officier van justitie is. Ook is er geen sprake van dat ‘rijke ouders’ het OM hebben verzocht de zaak over te nemen van de Spanjaarden. Als er in een onderzoek sprake is van familieverbanden, of een andere vorm van belangenverstrengeling, wordt de zaak overgedragen aan een ander OM-onderdeel."
Over de rol van GeenStijl schrijft het OM:
"Op www.geenstijl.nl is een lijst met namen van de vermeende dadergroep gepubliceerd. Het OM betreurt dat. Het opsporen van daders is het werk van politie en OM. Een beetje googelen is daarvoor echt onvoldoende. De kans is groot dat dit tot verkeerde conclusies leidt en dat kan onschuldige mensen in grote problemen brengen. Bovendien bezorgt deze digitale heksenjacht politie en OM een hoop extra werk, nu mensen zijn bedreigd en mogelijk beveiliging nodig hebben. Tijd en aandacht die politie en OM liever besteden aan het uitzoeken wat op Mallorca precies is gebeurd en het voor de rechter brengen van de juiste personen."
Naast een uitleg van wat zich heeft afgespeeld op Mallorca en informatie over het onderzoek dat nu naar de mishandeling en dood van de 27-jarige Carlo loopt, en waarom de vervolging in Nederland plaatsvindt en niet in Spanje, waarschuwt het Openbaar Ministerie ook iedereen die online voor speurneus en rechter speelt:
"Een ieder die meedoet aan deze digitale heksenjacht moet zich ook goed realiseren dat het noemen en verspreiden van persoonsgegevens van vermeende daders, die nog niet zijn berecht, kan leiden tot strafvermindering. Je zou dus kunnen zeggen dat als je meedoet met het aan de publieke schandpaal nagelen van personen, je er juist voor zorgt dat ze minder straf krijgen. Ook kun je jezelf flink in de probleem brengen als je op internet oproept tot het aanpakken van de vermeende daders. Het OM houdt dat goed in de gaten en bij strafbare feiten, zoals bedreiging of opruiing, zal worden ingegrepen."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (186)

Jonathan2
Jonathan231 jul. 2021 - 10:25

Dat het OM hier een goor spelletje met het recht speelt, zou men kunnen onderbouwen met de volgende opmerkelijke zaken. 1. De start met een eigen onderzoek gebeurde voordat hier ook maar iemand om had gevraagd. Dit gebeurde dus voor Spanje hier om vroeg. Dit is zeer vreemd omdat er geen enkele noodzaak toe was. Spanje heeft camerabeelden, videobeelden en ooggetuigen plus er was al iemand gearresteerd van die groep, de andere verdachten hadden het op een lopen gezet. 2. Spanje dat vraagt het land van de verdachten het onderzoek over te nemen dit terwijl men videobeelden en ooggetuigen heeft, precies weet de verdachten zijn en al iemand van die groep in hechtenis heeft. Zo ver ik heb kunnen checken is dat in democratisch Spanje nog nooit gebeurd. Ik ken op dit moment geen ander geval, mogelijk kan iemand mij hier helpen met een andere zaak waarmee dat is gebeurd. 3. Hoewel er dus al bewijs genoeg is, laat men de verdachten van een zeer ernstige misdaad vrij rond lopen dit terwijl ze al eenmaal gevlucht zijn. Het gaat om verdachten die hebben aangetoond zeer ernstige vormen van geweld te gebruiken en vluchtgevaarlijk zijn. Men verschuilt achter wat zinnetjes uit het Spaans vertalen. 4. Het waarschuwen voor (digitale)hetze tegen de verdachten. Dit terwijl de Nederlandse politie de laatste jaren regelmatig het Nederlandse volk heeft ingeroepen om bepaalde verdachten te vinden, ook digitaal, en de Nederlandse politie die al veelvoudig heeft gedreigd met het openbaar maken van beelden als de verdachten zich niet zouden melden. Ik ken vele verdachten van ernstige misdrijven waartegen digitale hetzes zijn gevoerd voordat er een uitspraak van de rechter was, maar nooit heb ik het OM daarover gehoord. En bij mijn weten heeft het slechts 1 keer tot strafaftrek geleid: toen rijkeluiszoontjes uit België iemand halfdood schopten in Eindhoven. Wat een opvallende overeenkomst is met deze zaak. Dat we in Geert Wildersrechtspraak land nog veel verder van huis zouden zijn dan nu, maakt niet dat we nu blind zouden moeten zijn voor de mogelijke misstanden in het huidige systeem. Ik heb echt grote twijfels over wat zich hier afspeelt.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 jul. 2021 - 15:29

Jonathan 1. Nu nog bewijzen dat het OM met dat starten van zo'n onderzoek kwade bedoelingen had en kassa voor de advocaat van het slachtoffer. 2. Geen idee wat u bedoelt. Wanneer Spanje in zijn recht staat om het onderzoek zelf af te ronden en om te berechten, en Spanje wil dat, wat kan dan het probleem zijn? 3. "Ze zijn al eens gevlucht". Ja, maar ook gepakt. En dat vluchten, is niet te vergelijken met het vluchten waar we het nu over hebben. U stelt dat ze vluchtgevaarlijk zijn. Nou, dan zijn ze vast al gevlogen, toch? 4. Deze verdachten waren al gevonden, dus welke hulp zou het OM nog moeten krijgen dan? En als de politie/het OM hulp vraagt, dan kan dat nooit hulp zijn die onrechtmatig is - zoals hier het geval is - want dan help je het OM van de wal in de sloot. Verder mag in een land waarin vrijheid van meningsuiting iedereen zijn mening geven. maar je mag bv niet opruien en mensen aanzetten iets te doen wat de wet verbiedt. Je mag bv geen privacy schenden. Je mag dus nu eenmaal bepaalde dingen niet. Kortom. Die misstanden waar u het over heeft, dat zijn voor een deel geen misstanden en voor een ander deel is dat niet 'bewezen'. U hebt twijfels over wat zich hier afspeelt. Prima. Maar die twijfels zijn vooraleerst volkomen onterecht. Laat u echter vooral niet weerhouden om te blijven twijfelen, wanneer u daar nog steeds voor wilt kiezen.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles31 jul. 2021 - 9:48

Het is maar goed dat de “heren” geen dubbel paspoort hebben want en waren ze lang het land uit gevlucht. En zie ze dan maar eens terugkrijgen, bij Taghi duurde het ook jaren.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 jul. 2021 - 16:06

Damocles Het begrip "vluchtgevaarlijk" kunt u niet van een inhoud voorzien, blijkbaar. Dat is te moeilijk? De omstandigheden spelen in wat het OM als vluchtgevaarlijk ziet een grote rol. In dit geval oordeelt het OM dat er weinig vluchtgevaar bestaat. Tot op heden heeft zij daarin gelijk. En denkt waarom u nu dat het OM zo dom zal zijn om een verdachte te laten gaan zonder al z'n paspoorten in te nemen? (Taghi is overigens helemaal niet met z'n tweede paspoort uit Nederland vertrokken.)

Nina4
Nina431 jul. 2021 - 9:28

Omdat onze wraakgevoelens nu even de voorrang hebben geven we GeenStijl gelijk. Dan moet je alleen niet zeuren als je zelf aan de beurt bent. In een recentelijk NRC-arikel het relaas van een niet-geweldadige linkse activist die aan de beurt was van de intimidatie tactieken van deze moderne heksenjagers. Hoeveel levens heeft GeenStijl al verwoest?

1 Reactie
Berjan1986
Berjan198631 jul. 2021 - 17:23

Blij dit te horen, dat er ook mensen zijn die er anders over denken. Misschien kom ik wel op de verkeerde sites, maar men valt over elkaar heen om het OM te veroordelen.. Nu ook met die man die op TV was.. Alsof zo'n man het achterste van zijn tong laat zien tijdens een TV programma? Ik heb net een half uur geleden een account op GS aangemaakt en drie berichtjes verder was ik alweer geband. En niet omdat ik scheldwoorden gebruikte, of mensen voor gek versleet. Ik was het alleen niet eens met GS en de manier waarom zij de namen bekend maakten. Aangezien er twee echte daders zijn en de rest meeloper was. Komt nog bij dat de straf aanzienlijk lager uitvalt als de media zich ermee bemoeit en de privacy van mensen in het geding was. Tenminste, dat kan.. Echt een domme site dat GS, een beetje het twitter van de sites.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9331 jul. 2021 - 9:08

Ik zie niet echt in wat het probleem is. Het is niet zo dat de namen een geheim zijn. Een groep van 13 jongens ... Zat mensen die er iets over weten. Blijkt dat er dus allemaal namen rondgingen op social media en GeenStijl heeft na wat desk research deze op de site gezet. Het is niet dat ze geheime informatie gehackt hebben en dat vervolgens publiceren. Het artikel zelf was overigens redelijk mild en gewoon feitelijk. Joop heeft ook wel eens namen van verdachten genoemd in het verleden. Vaak gewoon publieke informatie.. Daarnaast vind ik dat GeenStijl ook een punt heeft. Het duurt allemaal erg lang. Papier en regeltjesmatig zal het vast allemaal kloppen. Maar als we eerlijk zijn is het niet normaal dat er een moord gepleegd wordt, bekent is wie er bij betrokken waren en dat ze na weken nog vrij lopen.

5 Reacties
Zandb
Zandb31 jul. 2021 - 16:08

Zee Wat maakt het uit, wat u er van vindt. En of u vindt dat GS een punt heeft. Zoiets mag gewoon niet. Punt uit.

Mr Ed
Mr Ed31 jul. 2021 - 16:45

Interessant dat Zand vindt dat het niet mag, maar wat moeten we met die informatie?

Berjan1986
Berjan198631 jul. 2021 - 17:52

Van die dertien hebben waarschijnlijk maar twee daadwerkelijk een doodschop uitgedeeld. Zou jij het goed vinden als ze jouw naam op het internet gooiden als je niet daadwerkelijk schuldig bent? Mensen die het handelen van GS goedkeuren snappen, mijn inziens, niet wat een rechtstaat is. Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is, in plaats van schuldig tot jij je onschuld kan bewijzen... Het zijn ook nog jonge mensen, die weleens een lagere straf zouden kunnen krijgen door het volksgericht dat er nu al is.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee931 aug. 2021 - 7:55

@Zandb Joop is opiniepagina en bovenstaande is mijn opinie.. GeenStijl heeft niks illegaals gedaan. Is simpelweg publieke informatie. @Berjan In het artikel op GeenStijl stond dat ook duidelijk uitgelegd. Staat helemaal niet dat ze allemaal moordenaars zijn, er staat wel dat ze allemaal willens en wetens Spanje onvlucht zijn door een eerdere vlucht naar huis te nemen. Ze wisten dus echt heel goed waar ze mee bezig waren, de hele groep. "onschuldig tot het tegendeel bewezen" Ze zijn allemaal behalve 1 schuldig aan het land ontvluchten. De helft ofzo schijnt meppen te hebben uitgedeeld en iets van 2 schijnen te hebben geschopt. Dat is verder aan het OM en de rechter om dat uit te zoeken. Ik begrijp en deel de publieke ontevredenheid wel over het niet in voorlopige hechtenis zetten. Betreft de lagere straf, tja, dat zou betekenen dat we nooit meer iemand een straf kunnen geven. In de huidige tijd wordt dit soort informatie gewoon heel makkelijk verspreid op social media. Nogmaals, een groep van 13 jongens, genoeg mensen die er iets van weten. Ik weet niet in welke eeuw het OM leeft. Daarnaast kunnen ze beter focussen op het snel afronden van deze zaak in plaats van nu al voorsorteren op lage straffen.

Zandb
Zandb1 aug. 2021 - 9:13

Zee Het publiceren van namen en foto's van verdachten in de media is niet toegestaan. Wanneer dat gebeurt, dan is dat op initiatie van en in samenwerking met het OM. U hebt het gewoon bij het verkeerde eind. Dat u er van mag vinden wat u wil, dat is uw zaak,. Wanneer u het belangrijk vindt om duidelijk te maken, dat u zoiets veranderd wil hebben, prima. Maar dan kiest de verkeerd woorden. Die namen mogen nou eenmaal niet gepubliceerd worden. Abel Er zijn meerdere manier waarop iemand zichzelf belachelijk kan maken. Dit is er een van. Ik VIND niet dat het niet mag, het MAG niet.

Zeeman3
Zeeman330 jul. 2021 - 18:37

'Verdachte (14) mishandeling Frédérique twee weken langer vast' lees ik zonet maar de kopschoppers van Carlo lopen nog vrij rond. Huh????????????????????????? Dit kun je aan helemaal niemand meer in dit land uitleggen beste hoge dames en heren van het OM. Ga eens aan het werk en pak die kopschoppers op!

5 Reacties
Jozias2
Jozias230 jul. 2021 - 19:30

Misschien omdat de voorlopige hechtenis periodiek getoetst wordt door de rechter? Dan moet je als om wel weten welke zaak je hebt tegen welke verdachte. Als je nog niet beschikt over het strafdossier in het Nederlands lijkt dat me een risico.

Zandb
Zandb31 jul. 2021 - 7:05

Zeeman Natuurlijk kun je dat uitleggen aan heel Nederland. Iets anders is of ze die uitleg begrijpen en wat ze dan van die uitleg vinden. En waar staat geschreven, dat, in dit geval de "hoge dames en heren van het OM" er voor moeten zorgen dat èn iedereen begrijpt wat er precies aan de hand is èn dat iedereen daar hetzelfde over moet denken? En niet gehinderd door enige juridische kennis en feitelijke informatie betreffende deze zaken, bent u in staat om te beoordelen of deze "hoge heren en dames" hun werk wel goed doen? Ga zelf aan het werk; verdiep u voor zover dat mogelijk is en kom dan met steekhoudende argumenten. Zie Jozias.

Zeeman3
Zeeman331 jul. 2021 - 14:21

@Zandb: Lees even mee. 1. OM stop maar liefst 4 maal een foto van kroongetuige Nabil B. in het procesdossier 2. Verziekte sfeer in top OM door liefdesrelatie Marc van Nimwegen en collega Marianne Bloos. Jarenlang hielden de twee hun relatie geheim. 3. Meerdere medewerkers Openbaar Ministerie ontslagen na grove overtredingen. Goh... 4. Verziekte werksfeer en gebrek aan transparantie bij OM Zeeland-West-Brabant: leiding stapt op. 5. Etcetera, etcetera, etcetera. Waarom hoor ik jullie beiden hier nier over???

Jozias2
Jozias231 jul. 2021 - 19:32

@zeeman Het OM is een grote organisatie en de relatie tussen twee personen en problemen in een heel ander arrondisement kun je moeilijk koppelen aan dit onderzoek op basis van het enkele feit dat het OM betrokken is.

Zandb
Zandb1 aug. 2021 - 9:20

Zeeman Die feiten - zo ze al kloppen en zo ze al weinig meer zijn dan ellendige fouten * die in elke organisatie voorkomen - hebben niet direct iets met deze zaak te maken. Daarom hoor je daar zo weinig over, denk ik. Denk nou eens goed door op dat dat voorbeeld, van dat ziekenhuis, dat ik u gaf. Dan snapt u het wel. Dit maakt die fouten niet minder ellendig maar in hoeverre ze te wijten zijn aan individuen of een bewijs zijn dat een organisatie faalt, dat maakt u absoluut niet duidelijk.

Bert de Vries
Bert de Vries30 jul. 2021 - 16:45

Het OM hoort onmiddelijk openheid van zaken te geven over de uitzonderlijke gang van zaken in zowel Spanje als Nederland. Het OM blijft op beschamende wijze in gebreke en voedt daardoor geruchten. En op deze manier met de vinger wijzen naar demverspreiders van geruchten, iets dat ook al zelden of nooit voorkomt, maakt het OM hetbwantrouwen alleen maar groter. Trouwens, de verdachten worden waarschijnlijk vrijgesproken vanwege vormfouten of iets dergelijks. Zoals dat hoort.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 jul. 2021 - 7:06

Bert Dat zou zo maar kunnen. Misschien ook wel niet.

Sarajlija
Sarajlija30 jul. 2021 - 16:33

OM moet ervoor zorgen dat verdachte opgesloten worden. Waarom lopen zij nog vrij rond? Volgens mij zijn de feiten duidelijk. De actie van Geenstijl is gevaarlijk maar OM vraagt zelf om.

8 Reacties
Zeeman3
Zeeman330 jul. 2021 - 18:46

OM is een totale faalorganisatie. Lees even mee: 1. Vier maal per ongeluk(?) de foto van kroongetuige Nabil B. in het procesdossier stoppen 2. De verzwegen liefdesaffaire tussen hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos heeft de onderlinge verhoudingen op de werkvloer bij het Openbaar Ministerie fors vertroebeld 3. "De cultuur van het Openbaar Ministerie (OM) is hiërarchisch en vaak gesloten, anonimiteit en eenzaamheid liggen op de loer. Aan de top houden meerdere mensen elkaar gegijzeld, omdat ze elkaar te goed kennen." Dat zegt vertrekkend chef Bureau Integriteit Kitty Nooy in het personeelsblad Opportuun. Nooy heeft veertig jaar bij het OM gewerkt. 4. 12-01-2106: De afgelopen 4 jaar zijn 117 medewerkers van het OM berispt of ontslagen, omdat ze ernstig in de fout gingen. Onder hen zijn acht openbaar aanklagers. Twee van hen zijn op straat gezet, blijkt uit cijfers van het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie. 5. Etcetera 6. Etcetera 7. Etcetera 8. Etcetera 9 Etcetera 10 Etcetera Tja en dit Openbaar Ministerie durft harde kritiek te leveren?

LaBou
LaBou 31 jul. 2021 - 6:31

Etcetera (en dat dan tig maal) wordt niet gezien als goede argumenten.

Zandb
Zandb31 jul. 2021 - 7:16

Sarajlijla U kletst weer als en kip zonder kop. Nergens staat in de wet, dat (nota bene) verdachten moeten worden opgesloten. Dat is feitelijk aantoonbare onzin. Zeeman Wanneer u willekeurig van welk bedrijf of organisatie fouten op gaat sommen kan u het beeld doen ontstaan, dat zo'n bedrijf of zo'n organisatie 'totaal faalt'. De vraag is echter dan nog steeds of dat dan zo feitelijk zo is of dat zoiets uw mening is. Ik kies toch maar voor het laatste en ik kies er voor - mede o.g.v. van andere reacties - dat u zonder al te veel kennis van zaken, erg bevoordeeld bent. En...... al zou u gelijk hebben, dan nog is dat geen bewijs voor het falen hier in deze specifieke zaak/zaken. Wanneer een ziekenhuis compleet faalt, kan die specialist bij wie u in behandeling bent, zijn werk wel uitstekend doen of gedaan hebben!

Zeeman3
Zeeman331 jul. 2021 - 14:24

@Zandb: En maar recht blijven praten wat krom is. Ga nou eens op mijn opgesomde faal-punten in aub.

Zeeman3
Zeeman331 jul. 2021 - 14:26

@LaBou: Tig maal is 10 maal ik zie toch echt maar 5 Etcetera's..... Overdrijven is ook een vak. Zijn ze bij het OM ook erg goed in trouwens.

Berjan1986
Berjan198631 jul. 2021 - 17:26

Tig maal is geen 10 maal, maar minimaal twinTIG :D Komt nog bij dat die fouten die aangehaald worden niks met deze zaak te maken heeft. Waarschijnlijk ook door andere mensen..Maar dat weet ik niet. Punt drie is overigens van 2018. Hoe ver wil je terug gaan in de tijd?

Zandb
Zandb1 aug. 2021 - 9:07

Zeeman Ik wil best op fouten ingaan. Maar u wilt met fouten aantonen dat het OM één totale faalorganisatie' is en er 'dus' om vraagt, dat anderen de wet mogen overtreden. En dat zij geen recht van spreken zou hebben, vanwege die fouten. En dat gaat mij en veel en veel en veel te ver.\ Lees mijn reactie er nog maar eens op na. Dat zult u zien dat ik in ieder geval NIETS rechtpraat.

LaBou
LaBou 1 aug. 2021 - 17:34

Alle uitvluchten van zeeman zorgen nog steeds niet voor argumenten. En tig is een uitdrukking voor meerdere keren. Of dat er nu vijf, tien of twintig zijn doet niet ter zake. Kortom, wat wil die zeeman nou helemaal vertellen.

Jaco38
Jaco3830 jul. 2021 - 11:40

Ergerlijk de opeenstapeling van aannames door mensen die geen kaas gegeten hebben van (internationale) wetgeving maar zich niet geremd weten om onbescheiden allerlei complottheorieën de wereld in te helpen. Als eerste wordt opsporing, vervolging en tenuitvoerlegging van een straf niet onderscheiden. Het feit dat de veroordeelden binnen de EU hun straf mogen uitzitten in eigen land is gewoon vastgelegd in EU wetgeving. Heeft dus niets met advocaten of OM beleid te maken. Dit geldt voor elke EU ingezetene. Velen zien er echter onmiddellijk het bewijs in van klassenjustitie etc. Even goochelen en men had kunnen weten dat men onzin uitkraamt. Daarnaast heeft elk EU land de mogelijkheid een lidstaat te verzoeken het opsporingsonderzoek en / of vervolging over te nemen van strafbare feiten begaan op hun grondgebied als daar goede redenen voor zijn. De ruimte om zo’n verzoek als lidstaat te weigeren is beperkt. Ook dit heeft niets met advocaten of OM-beleid te maken. Dat Spanje in dit geval aan NL vraagt om het opsporingsonderzoek en vervolging over te nemen is niet meer dan logisch gelet het feit dat verdachten en slachtoffer de NL’se nationaliteit hebben en de verdachten (en/of tevens getuigen) bovendien in NL zitten. De begrijpelijke inschatting is gemaakt dat opsporen en vervolgen vanuit NL efficiënter kan plaatsvinden dan vanuit Spanje. De NL’se opsporing is bovendien van hoog niveau in vergelijk met Spanje (zie o.a hoge oplossingspercentage bij moord/doodslag). Dat het onderzoek wordt overgedragen laat onverlet dat Spanje volledig zal moeten meewerken aan dit opsporingsonderzoek en alle opsporingshandelingen die noodzakelijkerwijs op Spaans grondgebied plaatsvinden zal moeten uitvoeren. Ze zijn er dus niet “van af” zoals wordt gesuggereerd. Dan nog de kritiek dat het OM de verdachten te lang laat lopen. Kennelijk is men zeer goed geïnformeerd om zo’n stellige bewering te doen. Of er al sprake is van een individueel redelijk vermoeden van de diverse groepsleden (dat is vereist om iemand te mogen aanhouden) weten wij niet. Dat vereist zorgvuldig onderzoek. Het heeft geen enkele zin om iemand voor de bühne aan te houden en vervolgens weer te moeten laten gaan omdat de rol van deze persoon (nog) onvoldoende onderbouwd kan worden. Het argument van afstemming is ook flauwekul, dat wordt alleen voorkomen als verdachten op heterdaad worden aangehouden en volledig worden afgeschermd van hun omgeving. Nu dat niet gebeurt is, is deze gelegenheid van afstemming er al geweest. Iedereen met een beetje verstand van dit soort zaken weet hoe complex dat kan liggen waarbij de ook veel strategie en timing komt kijken. Verdachten een tijdje laten rondlopen en in hun sop laten gaarkoken kan ook effectief zijn, ga ernaar vanuit dat ze argwanend worden naar elkaar, ongebreideld heeft ook niet iedereen dezelfde belangen, sommigen hebben mss alleen gekeken of waren op het moment net niet aanwezig maar zijn later wel bijgepraat.

9 Reacties
Jozias2
Jozias230 jul. 2021 - 14:13

Dit dus. Goed verwoord Jaco

Sam V
Sam V30 jul. 2021 - 14:42

@ Jaco38 U zult ongetwijfeld gelijk hebben en mensen die op de wetgeving kritiek hebben, dient u dan ook terecht van repliek. Maar u vergeet de beeldvorming. 10 dagen geleden wist men al wie de verdachten zijn, wat ze vermoedelijk nog meer hebben gedaan die bewuste avond en dat ze ogenschijnlijk halsoverkop terug naar Nederland vlogen. Kort daarna zijn de eerste beelden opgedoken in de media. Het betrof daarnaast Nederlandse verdachten met een Nederlands slachtoffer. Op basis van hetgeen ik hierboven schrijf, zou ik verwachten dat ze in Nederland in hechtenis zouden zitten hangende het onderzoek. Misschien dat het een bewuste strategie is in het onderzoek om meer bewijs te krijgen. Maar als u niet begrijpt dat de burger ondertussen iets anders ziet, bent u blind voor de gevoelens in de maatschappij.

OlavM
OlavM30 jul. 2021 - 16:07

@ Jaco38: Goed verhaal. Helemaal met je eens.

ManekiNeko
ManekiNeko30 jul. 2021 - 16:07

Prima betoog. Klopt ook als een bus.

Bert de Vries
Bert de Vries30 jul. 2021 - 16:50

Jaco38, noem eens een paar vergelijkbare gevallen (in Nederland) over de afgelopen 30 jaar. Kun je dat, dan hebt je een goed punt. Kun je dat niet, dan resteert slechts speculatieve reflectie.

FromValue
FromValue31 jul. 2021 - 9:45

Klopt juridisch maar er zijn genoeg overige juridische handvatten voor een meer voortvarende aanpak, er liggen namelijk meerdere aangiftes, in NL gedaan, mbt meerdere incidenten. Dit is naar mijn idee paarse krokodil werk van het OM. De houding van Jeuken in Op1 is naar mijn idee daar een illustratie van. Die leek op een hockeyvader van een speelster in de D8 die de scheidsrechter op zaterdagochtend om 11:00 aan het uitfoeteren is omdat deze geen vrije bal geeft vanwege shadow. Dit stopt de geest niet in de fles, het is 2021 dames en heren van het OM.

JasDon
JasDon31 jul. 2021 - 11:16

@Jaco38 "Verdachten een tijdje laten rondlopen en in hun sop laten gaarkoken kan ook effectief zijn, ga ernaar vanuit dat ze argwanend worden naar elkaar, ongebreideld heeft ook niet iedereen dezelfde belangen, sommigen hebben mss alleen gekeken of waren op het moment net niet aanwezig maar zijn later wel bijgepraat." Waar blijkt dit uit? Dit is pure speculatie, evidenter is het dat ze allen al een advocaat in de hand hebben genomen, op papier al de gewenste verklaring hebben neergepend en dat de kans op succesvolle vervolging kleiner is geworden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jul. 2021 - 12:21

Logisch verhaal. Hopelijk levert Spanje voldoende opsporingsmateriaal om tot een kansrijke vervolging over te kunnen gaan. Tenslotte is er wel een slachtoffer.

Sarajlija
Sarajlija31 jul. 2021 - 16:52

Jaco38, Te veel speculaties. De misdaad heeft in Spanje plaatsgevonden en daar moeten zij berecht worden en niet hier. Spanje is ook rechtstaat volgens mij.

nikita72
nikita7230 jul. 2021 - 9:56

Om maar even tegen de complot-theorieën in te gaan: Nederlandse rechters straffen net zo zwaar, of zwaarder, als Spaanse rechters. Nederlandse cellen zijn wel comfortabeler. En als iemand in Spanje veroordeeld is, mag hij in Nederland zijn straf uitzitten. En denk dat dan ook de Nederlandse regels voor proefverlof gelden, maar dat weet ik niet. Dus het maakt voor de straf niet veel uit waar de rechtszaak is. En waarom Spanje dan de rechtszaak niet voeren wil? Misschien omdat het werkt scheelt. Of misschien omdat het voor Mallorca slechte publiciteit is dat een toerist doodgeschopt is.

3 Reacties
nikita72
nikita7230 jul. 2021 - 9:57

Of omdat Spanje blij is dat het van die klootzakken af is.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9331 jul. 2021 - 9:19

Niemand behalve de Nederlandse rechters zelf gelooft dat hier zwaarder gestraft wordt dan in Spanje. Ik weet dat er wel eens onderzoek naar gedaan is en daar kwam uit dat het hier streng is. Vervolgens waren er anderen die opmerkten dat omdat er in Nederland vaker taakstraffen uitgedeeld worden dit een vertekend beeld gaf in het onderzoek. Het antwoord is helaas nog altijd opgehelderd. Ben bijv. wel benieuwd wat de strafmaat is voor iets als woninginbraak voor alle 27 EU landen en dan voor zowel 1ste 2de als 3de+ overtreders.

Berjan1986
Berjan198631 jul. 2021 - 17:34

Aan Rechtdoorzee: Het gaat om het gemiddelde. Dus is het juist extra zwaar in NL als je geen taakstraf krijgt. Ik heb gisteren gelezen dat wanneer het voor het OM komt dat het dan meestal om een lichte straf/taakstraf gaat. Maar als het voor een rechter komt, dan volgen de zwaardere straffen. En reken maar dat het OM dit aan een rechter voorlegt.. Vooral door de media stampij van alles en iedereen (naast 17 miljoen virologen en 17 miljoen bondscoaches hebben we blijkbaar ook 17 miljoen mensen die het recht kennen) kan het OM dit niet afdoen met "zand erover, niet meer doen"... Maar wat mensen blijkbaar niet begrijpen is dat namen en rugnummers in de media met alle gevolgen van dien voor een lagere straf kan zorgen. Vooral bij jonge mensen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop30 jul. 2021 - 9:51

De zaak niet omdraaien, het is in eerste instantie een OM dat faalt. Dat GS dan te ver gaat in een reactie doet niks aan het feit af dat deze lui opgesloten zouden moeten zitten. Blaming en shaming doet het OM ook als het zo uitkomt, zie het fopproces tegen wilders. Ook het niet beveiligen van een Derksen is tamelijk ridicuul. Lijkt wel of het OM politiek gekleurd is op z'n tijd.

7 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot30 jul. 2021 - 12:26

Je kunt niet (extreem)rechts bewieroken en klagen over klassenjustitie, dan zie je het even niet zo scherp, dan balk je als een dronken ezel, met je kilometers lange lange tenen en je vrome, uitgestreken koppie.

Zandb
Zandb30 jul. 2021 - 13:55

Joop Zou het kunnen dat de feiten die u aandraagt geen kloppende feiten zijn? "Het lijkt wel.....", concludeert u laf o.b.v feiten, waarvan we maar moeten afwachten of die kloppen. Tot slot, wanneer u gelijk zou hebben, is dat kassa voor de advocaat die het slachtoffer in die Mallorcazaak bijstaat, voor de advocaat die Wilders bijstaat en voor de advocaat die Derksen in zal huren, omdat er geen recht gesproken wordt maar politiek bedreven! Dat werkt in alle drie de gevallen in uw voordeel, toch?

Markzelluf
Markzelluf30 jul. 2021 - 14:25

Waar wordt extreem rechts bewierookt, Grietje? Als je het over die boeg wil gooien, dan is gezonde kritiek op het OM nooit mogelijk. Alles wijst erop dat het OM meer oog heeft voor rechten daders dan dat zij opkomt voor (potentiële) slachtoffers. En misschien vind je dat een gezond standpunt, maar trek dat eens door naar economische activiteiten: je ziet dan dat de sterksten worden beschermd en zwaksten zich moeten schikken. Prima als jij dat goed vindt, hoor. Maar die aanpak zou ik juist extreem rechts willen noemen

sAt0Ri...
sAt0Ri...30 jul. 2021 - 14:53

Ja, en hoe komt dat? Omdat de politieke partijen die de Telegraaf en GeenStijl zo ondersteunen – die van de zogenaamde “crimefighters” – de hele rotzooi kapot hebben bezuinigd. Dus wie is nou de weg kwijt? Want dat bent u en Geen Stijl zeker even vergeten?

Paul250371
Paul25037130 jul. 2021 - 21:25

Markzelluf "Waar wordt extreem rechts bewierookt, Grietje?" Grietje trekt een conclusie uit het commentaar van RaymondenJoop. Jouw commentaar is misplaatst.

RaymondenJoop
RaymondenJoop31 jul. 2021 - 7:35

@Satori Waar haalt u vandaan dat ik rechts stem?!

sAt0Ri...
sAt0Ri...1 aug. 2021 - 18:56

@RaymondenJoop Waar ik dat vandaan haalt? Dat heb ik afgeleid van jouw reacties die ik heb gelezen die je in de loop de tijd hebt geplaatst en je manier van reageren. Dus dan kun je wel zo populair proberen te doen, je reacties en de.manier van reageren laten tóch iets anders zien...

Oki Doki
Oki Doki30 jul. 2021 - 9:46

De heksenjacht is een straf op zich, het is terecht als dat afgetrokken wordt van de straf die ze zullen krijgen.

10 Reacties
Cave Canem
Cave Canem30 jul. 2021 - 10:32

Wie bepaalt dat. Jij?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 jul. 2021 - 11:37

dat bepaalt de rechter

robert vos
robert vos30 jul. 2021 - 12:07

U is de weg kwijt? U vindt de actie van GeenStijl moet leiden tot vermindering van straf voor het doodschoppen van een jonge man? Ondanks de onorthodoxe manieren van GeenStijl leggen zij een falend OM het vuur aan de schenen. GeenStijl zou niets kunnen zeggen als het OM zou doen waarvoor het bestemd is: de maatschappij beschermen ipv talmend optreden bij bepaalde zaken. Weken nodig hebben voor het vertalen van een dossier is slechts een symptoom. Er is daar veel meer mis.

Zandb
Zandb30 jul. 2021 - 14:02

Oki Doki Lastig punt. Het is aan de rechter om de strafmaat te bepalen. Allerlei zaken kunnen als verzachtende of verzwarende omstandigheden gelden. In theorie zouden vriendjes van de daders die daders kunnen helpen, door een hoop heisa te schoppen, evenals vijanden van de daders dat zouden kunnen. Kortom: Ga er maar aanstaan als rechter, hoe je iets als de publieke opinie en/of bedreigingen mee wilt laten wegen in je straf. Ik zou zeggen: Alleen doen wanneer heel duidelijk is, wat er aan de hand is.

Jozias2
Jozias230 jul. 2021 - 14:16

@democratie Google vergeet niets. Dat heeft tot gevolg dat deze personen na vrijspraak of na het uitzitten van hun straf zelf maar ook hun toekomstige kinderen en familie de rest van hun leven last houden van dit feit bij het zoeken naar een baan en het opbouwen en leven van hun leven. Dat is iets wat andere verdachten in soortgelijke zaken niet hebben dus dat kan een bijkomstigheid zijn waar een rechter rekening mee houd bij het bepalen van de straf. Netzoals het vluchten naar Nederland ook een negatieve bijkomstigheid kan zijn.

sAt0Ri...
sAt0Ri...30 jul. 2021 - 14:19

@Democratie Ja, en hoe komt dat? Omdat de politieke partijen die de Telegraaf en GeenStijl zo ondersteunen - die van de zogenaamde "crimefighters" - de hele rotzooi kapot hebben bezuinigd. Dus wie is nou de weg kwijt? Want dat bent u en Geen Stijl zeker even vergeten?

sAt0Ri...
sAt0Ri...30 jul. 2021 - 14:22

@ Democratie Dus wie is nou de weg kwijt?!

Oki Doki
Oki Doki30 jul. 2021 - 17:17

Cave Canem Je moet sowieso agressie niet met agressie bestrijden want dan ben je net zo fout bezig.

Oki Doki
Oki Doki30 jul. 2021 - 17:25

Cave Canem We leven hier in een rechtsstaat en niet in een totale anarchie en daar moeten we heel blij mee zijn. De rechter deelt gepaste straffen uit. We doen dat niet meer zoals mensen dat in de prehistorie deden toen de meeste mensen door geweld om het leven kwamen omdat mensen met niets anders bezig waren dan met wraak te nemen op elkaar. Toen kwam de beschaving en de rechtsstaat en dat heeft een einde gemaakt aan al het geweld dat normaal was in de prehistorie.

Paul250371
Paul25037130 jul. 2021 - 21:26

Bestaat daar een staffel voor?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen30 jul. 2021 - 9:26

Het OM sorteert al voor op een paar uurtjes schoffelen, denk ik, volgens henzelf mede mogelijk gemaakt door GeenStijl.

1 Reactie
Zandb
Zandb30 jul. 2021 - 14:06

Dick Nou en? Als dat de uitspraak van de rechter is, dan maakt u alleen duidelijk dat u daar wat van vindt. Zou u rechter zijn, dan hebben we een probleem: Het kan niet zo zijn dat hetzelfde recht de rechter de mogelijkheid geeft om een 'taakstrafje' dan wel levenslang op te leggen. En daarvoor is bijvoorbeeld het 'in beroep gaan' bedacht.

Bouwman2
Bouwman230 jul. 2021 - 9:00

Dat is terecht van het OM. Je moet je niet bemoeien met zaken waarvoor anderenaangewezen zijn zich daan mee te bemoeien. Tegelijk heb ik ook kriiek op het OM. Het is naïef om een misdrijf op te lossen op afstand. Dat moet je doen op de plaats delict. Dus in dit geval op het party eiland Mallorca. Daar zegt men natuurlijk: wij willen het niet want het kost ons onze goede naam en het kost ons geld. Het is doorschuiven, maar is dat eerlijk? Het gaat om de cel die in Palma kleiner zijn en bedompter dan in Nederland, waar de humaniteit (terecht) voorop staan. Maar als je toch naar Spanje gaat, dan weet je dat toch?

Martin108
Martin10830 jul. 2021 - 8:21

De woede lijkt me ook een opeenstapeling van gebeurtenissen de laatste tijd. Meisje in elkaar geslagen, meisje in de nek gestoken, jongen doodgestoken, jongeman doodgeschopt. De overheid faalt in t veilig houden van de burger. Al zolang als ik me kan herinneren van mijn 46 jaar wordt er geroepen om meer blauw op straat. Het grote geld gaat vooral naar t overeind houden vam banken die te veel risico's nemen en sterk vervuilende vliegmaatschappijen.

5 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman30 jul. 2021 - 10:11

Martin, de woede in de samenleving neemt al jarenlang toe. Agressie is normaal, hoewel de meeste mensen van goede wil zijn. In mijn beleving de belangrijkste reden, gebrek aan opvoeding. Al die jonge kinderen die zich in de crache staande moeten houden, al vroeg in het leven aanpassen. Eerlijk gezegd zie ik weinig in een rol van de overheid. Je wil toch niet op iedere straathoek gecontroleerd worden. OK het opheffen van de gemeentepolitie is natuurlijk fout maar ingegeven door kostenbesparing denk ik. Net als het verdwijnen van de kleine gemeenten, lokale ziekenhuizen. Zolang het geld regeert blijft dit zo.

Satya
Satya30 jul. 2021 - 10:57

Frans volgens mij spelen sociale media een rol in die agressie opwekken, clicks vergaren. Wat is er mis met een creche? je zou dat aanpassen ook als positief kunnen uitleggen en socialisering.

Martin108
Martin10830 jul. 2021 - 11:02

@Frans "In mijn beleving de belangrijkste reden, gebrek aan opvoeding. Al die jonge kinderen die zich in de crache staande moeten houden, al vroeg in het leven aanpassen." Denk dat t inderdaad beter zou zijn als er een ouder thuis zou zijn voor de kinderen. Maar met één loon is t erg lastig om nog een fatsoenlijke woning te bemachtigen dezer dagen. Het systeem loopt vast en Rutte en co kijken toe, of nog liever weg.

Zandb
Zandb30 jul. 2021 - 14:13

Martin Dat is waar: De overheid faalt per definitie in het veilig houden van de burger. Hoeveel geld er bv ook naar de politie gaat. Of al zouden we het recht naar uw wensen boetseren. Dan nog zal de overheid falen. Nou. Dat hebben we dan ook eens weer met elkaar vastgesteld. Feit is wel dat GS en die andere trollen er met hun berichten voor zorgen dat mensen zich niet veilig kunnen voelen. En daarin is de overheid dus ook zeker tekort geschoten, zowel om dat te voorkomen, als om die dreiging weg te nemen.

Paul250371
Paul25037130 jul. 2021 - 21:31

Martin Is nooit anders geweest, het verschil is dat nu alles onder een vergrootglas ligt. Vroeger werd er ook gevochten in Spanje of waar dan ook. Nu heeft iedereen een camera op zak.

rvb2
rvb230 jul. 2021 - 8:02

Het zou mooi zijn als deze jongens door alle ophef van alle straf worden ontslagen, en geenstijl (en andere media die het nodig vonden de privacy van de verdachten te schenden) wordt aangeklaagd. Anders blijft het wangedrag van de betreffende media gewoon doorgaan.

22 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot30 jul. 2021 - 9:00

Ja want de media dat zijn de echte daders? Dit is allemaal een teken van de nieuwe tijd: sociale media gaat sneller dan de pijprokende, typemachinegebruikende journalisten en OMers. Is niet altijd goed, maar dit is allemaal een gevolg van traagheid van traditionele media en OM en is zeker niet de oorzaak van dit weerzinwekkende geweld. Maar inderdaad: een taakstrafje zal wel op zijn plaats zijn na al dit leed voor die keurige jongens uit het Gooi.

Tony Soprano
Tony Soprano30 jul. 2021 - 9:04

Leg jij het even uit aan de nabestaanden van Carlo?

Sam V
Sam V30 jul. 2021 - 9:19

@rvb Voelt u zich eenzaam? Te weinig aandacht van andere reageerders? Of ambieert u een carrièreswitch als trol?

Cave Canem
Cave Canem30 jul. 2021 - 9:40

Je trapt iemand op straat morsdood, een bedenkelijke blog vliegt weer eens helemaal uit de bocht en als beloning word jij als dader ontslagen van rechtsvervolging. Ik heb hier veel krankzinnige meningen verkondigd gezien, maar deze dingt vrijwel zonder mededinging naar de hoofdprijs,

JasDon
JasDon30 jul. 2021 - 9:40

Zolang jouw denkbeeldige vijanden maar aangepakt worden is blijkbaar alles toegestaan.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles30 jul. 2021 - 9:43

Ja natuurlijk! Dat zou betekenen dat je dus gewoon iemand mag doodschoppen en door overdreven aandacht in de media geen enkele straf krijgt. En uiteraard de boodschapper aanklagen want dat is de ware schuldige. Krankzinnig!

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 jul. 2021 - 9:57

Ik mag hopen dat dit satire is ?

Satya
Satya30 jul. 2021 - 10:06

Het zou helemaal niet mooi zijn als deze jongens niet worden gestraft. Pak GS maar apart aan.

MAD1950
MAD195030 jul. 2021 - 10:19

Je wou dus een moordenaar gewoon laten lopen?

Tony Bolloni
Tony Bolloni30 jul. 2021 - 10:25

"Het zou mooi zijn als deze jongens door alle ophef van alle straf worden ontslagen, " Meen je niet serieus hoop ik....

Bastet2
Bastet230 jul. 2021 - 10:28

Ja nou, prachtig inderdaad. Over het paard getilde eikeltjes die in het buitenland op jacht gaan naar slachtoffers om dood te kunnenschoppen, vervolgens de rechtsgang proberen te ontlopen door te vluchten en door hun pappie en mammie in bescherming worden genomen en daar vervolgens voor beloond worden. Ik heb grote bedenkingen bij de heksenjacht van Geenstijl, bang voor onschuldige omstanders die besmeurd raken, maar heb toch moeite om deze knapen nu als slachtoffer te zien.

Erik Smit2
Erik Smit230 jul. 2021 - 11:02

Dacht je ook aan de ouders van die doodgeschopte jongen toen je deze reactie schreef?

Martin108
Martin10830 jul. 2021 - 11:04

Met die redenatie zou Hitler dezer dagen nog van strafvervolging ontslagen worden.

robert vos
robert vos30 jul. 2021 - 12:00

U is de weg kwijt? De doodgeschopte jongen doet u minder dan de duw die GeenStijl geeft aan een talmend OM? Een OM dat zou doen waarvoor het in het leven geroepen is zou de onvrede in de maatschappij niet veroorzaken maar oplossen. Dat GeenStijl er onorthodoxe manieren op na houdt laat onverlet dat zij de vinger op de zere plek leggen. Weken nodig hebben om een dossier te vertalen is slechts een symptoom. Er is bij het OM veel meer mis.

rvb2
rvb230 jul. 2021 - 12:07

Met de grootschalige inbreuk op hun privacy en bedreigingen zijn deze verdachten al genoeg gestraft. Beroepsracist en draaideurcrimineel Geert W. werd ook veroordeeld zonder straf.

gravin2
gravin230 jul. 2021 - 13:05

@cave, geheel mee eensch!

JasDon
JasDon30 jul. 2021 - 13:16

Ik verbaas me over de verbazing, rvb plaatst bijna continu reacties die deze lijn volgen. Dit is geen troll, dit is iemand met een vreemd vijandbeeld van mensen die niet zijn mening delen of bv. bij de politie werken.

Loebkesman
Loebkesman30 jul. 2021 - 13:58

“ Met de grootschalige inbreuk op hun privacy en bedreigingen zijn deze verdachten al genoeg gestraft” U trapt met deze opmerking figuurlijk de nabestaanden van Carlo ook nog even na.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles30 jul. 2021 - 14:03

@ 14:07 U bent echt de weg kwijt. Wilders kreeg trouwens meer bedreigingen per week dan deze jongens in hun gehele leven tot nu toe.

Zandb
Zandb30 jul. 2021 - 14:29

Tony Wat een irrelevante kwalijke opmerking: Als van belang is, dat ouders invloed kunnen en mogen hebben op straf die aan de daders gegeven wordt, dan moet de wet zoiets mogelijk maken. Daar staan rvb en u volkomen buiten. Rutger De media zijn daders die bewezen de wet op een andere manier hebben overtreden. Tegelijkertijd kan het ook zo zijn, dat de rechter zoiets mee moet wegen in de strafmaat of niet als de rechter rechtspreekt! Maar dat staat wel los van die overtreding(en) van de media. U maakt er een zooitje van. Sam Inhoudelijker wordt het natuurlijk niet. En daarmee geldt uw reactie ook u. Cave Eens. Ik denk niet dat er ook maar één rechter is, die zo kan oordelen. JosDon U kunt wat u beweert niet zo beargumenteren dat dat aannemelijk wordt? Althans u doet het niet. Ik zou echter wel graag zo'n onderbouwing zien. rvb Er is, ben ik bang, geen rechter die o.b.v. het recht zo zou kunnen 'rechtspreken'.

JasDon
JasDon30 jul. 2021 - 18:05

@Zondb "U kunt wat u beweert niet zo beargumenteren dat dat aannemelijk wordt? Althans u doet het niet. Ik zou echter wel graag zo’n onderbouwing zien." Dat mag je vragen, rvb meldde eerder al eens dat vooral mensen die graag geweld gebruiken bij de politie gaan werken. Als je op zijn naam klikt zie je de nodige merkwaardige reacties: bv: https://joop.bnnvara.nl/cartoons/dag-van-schaamte#comment-2765491 https://joop.bnnvara.nl/nieuws/rotterdamse-agenten-stuurden-racistische-appjes-na-moord-op-scholiere#comment-2763254 https://joop.bnnvara.nl/nieuws/winkelmedewerkers-dragen-geen-mondkapje-en-mishandelen-agenten#comment-2716749

Zandb
Zandb31 jul. 2021 - 7:30

JasDon Bedankt voor de moeite. (Ik reageerde overigens alleen op uw eerste reactie. Die andere had ik nog niet gezien.) Inderdaad vind ik dat rvb er vreemde ideeën op na houdt. Ik zal wat beter op hem letten en proberen me een beeld te vormen of hij serieus meent wat hij beweert. Dat de daad van Wilders vergeleken wordt met het deze Mallorcazaak en wat dan GS doet, dat lijkt een provocatie te zijn. Ik kan me niet voorstellen, dat hij dat serieus meent. Maar dat is misschien niet meer dan mijn tekortkoming.

MAD1950
MAD195030 jul. 2021 - 7:53

Het meest ongelofelijke aspect aan deze zaak vind ik wel dat deze schoften beveiliging krijgen in plaats van dat ze in preventieve hechtenis worden genomen. Sorteert het OM hier alvast voor op een taakstrafje? Intussen is er geen menskracht om Johan Derksen te beveiligen en moet zijn werkgever dat doen. Van Johan Derksen kun je een hoop vinden, maar hij heeft niemand doodgeschopt. Lieden die wel iemand hebben doodgeschopt krijgen beveiliging, maar hij niet...

2 Reacties
Cave Canem
Cave Canem30 jul. 2021 - 9:42

En waar blijven de journalisten in het zich uitspreken over de bedreiging van een collega aan wie beveiliging wordt ontzegd?

Zandb
Zandb30 jul. 2021 - 14:36

MAD Kom op. Als u niet weet hoe de vork precies in de steel zit, kunt u wel van alles 'ongelooflijk' vinden. Cave Ja. Waar zouden die blijven? Waarom meent u dat Johan Derksen een collega is van die journalisten die hier tegen in het geweer moeten komen? Waarom denkt u dat Johan Derksen hier niet als een van de velen is, die ook geen beveiliging krijgen? En wat hebben de zaak van Derksen en die andere zaak in feite met elkaar te maken?

JoostV52
JoostV5230 jul. 2021 - 7:20

Zou het niet zo zijn dat steeds meer mensen zich onbeschermd voelen door politie en justitie en dat daarom allerlei gradaties van eigenrichting hierop een antwoord is?

3 Reacties
Satya
Satya30 jul. 2021 - 10:07

De wereld is juist veiliger, er is een deel dat jou het gevoel wil geven dat je onveilig bent.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2021 - 11:27

Nederland is de afgelopen decennia objectief veiliger geworden.

JoostV52
JoostV5230 jul. 2021 - 14:20

@Satya: het gaat hier niet over mij.

DaanOuwens
DaanOuwens30 jul. 2021 - 7:03

De ruimte voor Geen Stijl ontstaat doordat rechtelijke procedures falen. Het moderne recht en zeker de strafvervolging heeft minder met het zoeken naar de waarheid dan met het volgen van de juiste procedures. Het OM verwijst daar ook naar. Als de namen naar buiten worden gebracht, kan dat leiden tot het bedreigen van de daders en dus tot een lagere straf. Dat bedreigingen vervelend zijn voor de daders is duidelijk, maar dat doet dus niets af van het dat ze iemand hebben doodgeschopt. De advocatuur is ook gericht op dat soort zaken. Weski voerde al heel snel aan dat Taghi wel heel hard was aangepakt in Dubai bij zijn arrestatie. Strafrecht is meer en meer een formeel proces geworden dan een inhoudelijk proces. Dat valt niet meer uit te leggen. Logisch zou zijn als deze daders werden opgepakt, vastgezet en verhoord. Nu hebben zij alle tijd om met hun advocaten hun verhalen en verweer af te stemmen. Dat helpt niet bij de waarheidsvinding. Mensen zien dat en dit functioneren van justitie roept gevoelens van onveiligheid op in de samenleving. En Geen Stijl zal dat graag stimuleren. Het is falen van de rechtstaat. Juist het volgen van de procedures. Er zijn talloze zaken zoals dit. In alle soorten en maten: https://nos.nl/artikel/2391558-nabestaanden-van-fietsster-eisen-onderzoek-naar-trucker-die-ook-agent-doodreed Een trucker die inmiddels twee mensen heeft doodgereden en werd gezien als gevaarlijk mocht gewoon de weg op. Ook dat heeft weinig te maken met de rechtstaat maar met het falen daarvan. Justitie en de advocatuur moeten leren van dit soort zaken. Strafrecht is het domein geworden van mensen die denken dat het dwangmatig volgen van regels leidt tot een rechtvaardige samenleving. Dat is niet het geval.

12 Reacties
JasDon
JasDon30 jul. 2021 - 9:36

"En Geen Stijl zal dat graag stimuleren." Lijkt mij eerder een gevalletje van duiden wat niet door andere journalisten geduid wordt. Zoals jezelf al aangeeft, de behandeling van deze zaak is op meerdere punten problematisch. Maar wordt nauwelijks geduid in de media en dus veranderd er niets in de procedures van het OM of in de wetgeving. Een beetje maatschappelijke onrust goes a long way.

Sam V
Sam V30 jul. 2021 - 9:45

@ DaanOuwens Ik neig ernaar het met u eens te zijn, maar ik twijfel omdat ik niet weet welke regel het OM zou tegenhouden om de betreffende verdachten al vast te zetten. Het bewijs in de vorm van videobeelden is er al enige tijd. De namen zullen ook al enige tijd bekend zijn. Juist net omdat zowel slachtoffer als verdachten Nederlands zijn, zou het wachten op exacte informatie vanuit Spanje niet benodigd zijn. Nu hebben de verdachten samen met hun ongetwijfeld dure advocaten zeer ruim de tijd gehad een op elkaar afgestemd solide verdediging te bedenken voordat ook maar het eerste echte verhoor gestart is. Dat gebeurt wel vaker, maar hier lijkt dat echt onnodig. Verder deel ik uw beeld. Dat de regels en procedures leidend zijn, lijkt mij te maken te hebben met de zorgvuldigheid en - misschien wel belangrijker - bescherming tegen de staat. De knellende regels in de rechtspraak zijn juist bedoeld om de verdachten een eerlijk proces te geven. Verdachten die als individu een gelijk speelveld verdienen tegen de machtige staat. Een dure advocaat heeft de tijd en middelen om dat te “misbruiken”. De arme sloeber zal het van de uitgeklede sociale advocatuur moeten hebben die amper tijd krijgt om de regels in het eigen voordeel om te buigen. In het strafrecht vind ik dat laatste meestal niet zo erg. Het eerste wel. Tegelijkertijd is het vergelijkbaar met belastingontwijking. Altijd veel ophef hierover. Vind ik ook begrijpelijk. Maar wel volgens de regels. Maar wie bepaalt wat de goede moraal is in de regels?

Tony Bolloni
Tony Bolloni30 jul. 2021 - 10:27

Nooit gedacht dat deze dag zou komen... @DaanOuwens: wat mij betreft de spijker op zijn kop!

Jozias2
Jozias230 jul. 2021 - 10:50

@daan Dus in jouw ogen faalt de rechtsstaat en je oplossing is dan om de waarborgen van de rechtsstaat maar terzijde te schuiven. De wetten die bepalen op welke wijze de overheid in de grondrechten van haar burgers mag treden maar buiten werking stellen? En een overheid die op basis van onderbuik gevoelens en willekeur of media berichten zo maar mensen gaat aanhouden en zonder een rechter die toetst of dat rechtmatig is? Het doen van onderzoekshandelingen voor een onderzoek in een ander land gebeurt nu eenmaal op basis van een rechtshulpverzoek. En voor een aanhouding moet er een wettelijke basis zijn, het alternatief is willekeur. In dit geval stond duidelijk in de berichtgeving dat het OM wacht met het aanhouden van de verdachten tot een rechtshulpverzoek of een verzoek tot overlevering vanuit Spanje binnen was. Nu het OM het onderzoek overneemt is het wachten op overdracht en vertaling van het dossier. Zonder dossier heeft het niet zoveel zin om mensen aan te houden en zomaar te gaan verhoren. Het kan een tactische keuze zijn om eerst kennis te nemen van alle informatie uit Spanje om verdachten met feiten te kunnen confronteren. En het afstemmen van verklaringen heeft allang kunnen gebeuren dus dat is nu niet meer relevant.

DaanOuwens
DaanOuwens30 jul. 2021 - 10:58

@ JasDon Jij schrijft: Lijkt mij eerder een gevalletje van duiden wat niet door andere journalisten geduid wordt. Geen Stijl duidt niets maar levert extreem rechts vermaak.

DaanOuwens
DaanOuwens30 jul. 2021 - 11:08

@ Sam V Jij schrijft: Maar wie bepaalt wat de goede moraal is in de regels? De rechter denk ik. Als je naar rechterlijke uitspraken kijkt dan zoekt de rechter vaak eerst aanknopingspunten in het formeel recht. Zij de juiste procedures gevolgd. Materieel recht, meer inhoudelijk recht, is vaak voor meerdere uitleg vatbaar. Dus moeilijker. Maar omdat de gedachten over wat moreel en ethisch wel en niet kan in de samenleving constant in beweging is zou de rechter daarin meer vrijheden moeten nemen. Alle procedurele beperkingen zou ik graag voor een groot deel uit het strafrecht halen of fors aanpassen. En mede afhankelijk maken van het misdrijf waarvan iemand wordt verdacht. Je zou je kunnen voorstellen dat een verdachte wordt voorgeleid aan de rechter als nog niet het bewijs is verkregen. En de rechter op basis van de veronderstellingen uitspraak doet in welke mate de vrijheden en grondrechten van de verdachte lopende het onderzoek ingeperkt mogen worden. Een procedure in twee delen dus. Maar ik denk dat een dergelijke discussie gewoon gevoerd moet worden door juristen. Ik heb ook de wijsheid niet in pacht. Maar verder blijven doormodderen op deze weg leidt tot aantasting van de rechtstaat. En daar zie ik weinig in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2021 - 12:01

Hopelijk valt er iets te doen aan het sepo van de aanrijding met de fietser. Naar verluidt was het onderzoek ondermaats.

DaanOuwens
DaanOuwens30 jul. 2021 - 12:53

@ DanielleDefoe Dat zag ik ook in een artikel. Althans dat stellen de nabestaanden hun advocaat heeft het dossier nog niet. Maar los van die concrete casus, er is iets mafs aan de hand als agenten de waarschuwing krijgen dat de chauffeur gevaarlijk is. Er is blijkbaar niet het vermogen om een gevaarlijke man van de weg te halen. Dan is het logisch dat mensen gaan twijfelen over het functioneren van de rechtstaat. Volgens mij open je dan deuren naar eigen richting. En dat lijkt mij onwenselijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2021 - 16:27

[Dan is het logisch dat mensen gaan twijfelen over het functioneren van de rechtstaat. ]. Dat is inderdaad begrijpelijk. Ook P.R. de Vries deed werk dat de politie had moeten doen.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2021 - 0:17

@ Jozias Jij schrijft: Dus in jouw ogen faalt de rechtsstaat en je oplossing is dan om de waarborgen van de rechtsstaat maar terzijde te schuiven. Dat klopt. De waarborgen van de rechtstaat keren zich tegen de rechtstaat en de samenleving. Het zijn ook geen echte waarborgen, maar procedurele waarborgen. Dan schrijf je: Het doen van onderzoekshandelingen voor een onderzoek in een ander land gebeurt nu eenmaal op basis van een rechtshulpverzoek. tot dat is nu niet meer relevant. Dat zijn allemaal procedurele overwegingen. Belangrijk voor iemand zoals jij, maar dodelijk voor de rechtsstaat en niet meer uit te leggen aan de samenleving. Als je even door de reacties bladert zijn voor veel mensen dat soort procedures niet meer acceptabel. Justitie en politie worden ongeloofwaardig en dat komt door de opvattingen die jij hier uitdraagt. Ik heb deze discussie met jou enige tientallen malen gevoerd en ik weet dat voor jou de procedure belangrijker is dan recht doen. Ik ben duidelijk in mijn opvattingen en een inhoudelijk argument heb ik van jou nog nooit gezien. Ook nu niet. Het enige dat je aandraagt is dat regel voor jou belangrijk zijn omdat regels voor jou de rechtstaat zijn. Ik verkies daar anders over te denken. En vele anderen gelukkig ook. Probeer eens een echte reactie te schrijven in plaats van deze eindeloze herhalingen op hetzelfde thema.

Berjan1986
Berjan19861 aug. 2021 - 0:19

Aan Sam V: hier zeg je in feite twee dingen die niet met elkaar kunnen rijmen. Eerst zeg je dat de videobeelden duidelijk zijn en de namen waarschijnlijk al wel bekend, en vervolgens zeg je dat er zoveel tijd overheen gegaan is dat men verhalen heeft kunnen verzinnen.. ALS de beelden zo duidelijk zijn, dan kan men verhalen verzinnen wat men wil maar ze hangen toch.. Ik denk eerder dat men wat langer wacht omdat er maar twee echt geschopt hebben, de rest was toeschouwer. Die kan je niet zo hard straffen als de echte daders. Wel als medeplichtigen, niet als daders.. En als je de verkeerde eruit pikt dan maakt een advocaat gehakt van het oordeel.

Jozias2
Jozias21 aug. 2021 - 10:29

@daan Die procedurele waarborgen waar je het over hebt zijn wetten en opgenomen in het wetboek van strafvordering. Die wetten hebben een doel: het inkaderen van de macht van de overheid tegen de burgers bijvoorbeeld, of het waarborgen van de onafhankelijkheid in de rechtspraak, waarborgen dat naast het belang van de maatschappij ook het belang van het individu gewaarborgd blijft. Zonder dergelijke wetten krijg je wat Duterte in de philipijnen doet: drugshandelaren zijn strafbaar dus vermeende drugshandelaren mogen vermoord worden door familie leden of doodseskaders zonder vorm van proces. Misschien spreekt het jou aan want lekker op de inhoud en je pakt er ook een boel echte drugshandelaren mee aan dus wellicht vindt hij dat een rechtsstaat? De inhoudelijke argumenten heb ik al meerdere malen genoemd, wil ze hier nog wel even herhalen: 1. Het wetboek van strafvordering is gebaseerd op artikelen uit de grondwet. Daarin is bijvoorbeeld dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit bestraft mag worden of dat iets pas strafbaar is als dat eerst bij wet is bepaald is. Lijkt mij logisch maar jij hebt al eens gesteld dat dat terzijde geschoven moet worden. Dus het waarborgen van de grondwet lijkt me een inhoudelijk argument. Je spreekt ook over daders terwijl 1 van de principes is dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is en is dus verdachte. 2. Een ander inhoudelijk argument is dat er eerst een redelijke verdenking van betrokkenheid bij een strafbaar feit moet zijn voordat iemand wordt aangehouden. Een aanhouding is een aantasting van een grondrecht dus dient te voldoen aan kaders om dat grondrecht te beschermen. Iemand aanhouden omdat er in de media berichten circuleren over een incident in een ander land en dan maar willekeurig mensen aanhouden en dan maar verder kijken lijkt mij geen wenselijke gang van zaken. Als je mensen wil confronteren met verklaringen van getuigen of met camerabeelden om duidelijkheid te krijgen in hun aandeel in het incident moet je wel beschikken over deze vertaalde getuigen verklaringen en beelden. Een te snelle aanhouding kon er toe leiden dat de verdachte door de rechter naar huis worden gestuurd omdat er onvoldoende basis is om mensen vast te houden. Dan wordt het lastig om diegene later nogmaals aan te houden als er wel voldoende informatie is. Nu kun je dat in dit geval natuurlijk terzijde schuiven omdat het volk vergelding wil zien maar dan wordt het ook in andere gevallen terzijde geschoven. Dan krijg je een ‘rechtsstaat’ waar mensen zomaar worden aangehouden op basis van willekeur en onderbuikgevoelens. Dan wordt dat niet meer door een rechter getoetst, niet alleen als er iemand is mishandeld met de dood tot gevolg door jongeren uit het gooi maar ook als er iemand in Rotterdam is mishandeld en als men denkt dat dat door iemand uit een groep hangjongeren is gebeurt. Dan maar de hele groep aanhouden en vast laten zitten? jij zo’n rechtsstaat wil leven is prima maar ook jij wordt beschermd tegen een willekeurige overheid door deze wetten en dan kun je misschien beter emigreren naar de Filipijnen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 jul. 2021 - 6:37

Omdat o.a. GeenStijl hier ook iets over meent hebben we ineens te maken met extreem-rechtse trollen !? De hele gang van zaken roept namelijk nogal wat vragen op. Terecht dat media daar op inspringen. Daar is o.a. onderzoeksjournalistiek voor bedoeld. Het zal niet de eerste keer zijn dat daders met machtige vrienden de dans ontspringen. Zie ook een gevalletje ernstig kopschoppen in Groesbeek in 2013. De daders (leden van een bekende aannemersfamilie) zijn bekend maar uiteindelijk heeft het OM om "moverende" redenen de zaak geseponeerd. https://www.gelderlander.nl/berg-en-dal/mysterieuze-zaak-kopschoppers-uit-groesbeek-naar-europees-hof-dit-heeft-een-hoog-doofpotgehalte~a976a2b7/

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jul. 2021 - 10:00

'Omdat o.a. GeenStijl hier ook iets over meent hebben we ineens te maken met extreem-rechtse trollen !? De hele gang van zaken roept namelijk nogal wat vragen op. Terecht dat media daar op inspringen. Daar is o.a. onderzoeksjournalistiek voor bedoeld.' LOL met een traan. GS gelijkstellen aan onderzoeksjournalistiek.

Sam V
Sam V30 jul. 2021 - 10:04

@ Herr Vorragend Dat is inderdaad een vreemde zaak. De daders waren in eerste aanleg al veroordeeld voor poging tot doodslag. Toen was het bewijs blijkbaar wel goed genoeg, maar in hoger beroep werd de zaak opeens teruggetrokken door OM, waardoor ze vrijuit gingen. De oorspronkelijke opgelegde straf in 2017 was overigens maar 10 maanden cel. Voor poging tot doodslag. Betrof ook “in groepsverband kopschoppen tegen weerloos slachtoffer op de grond liggend”. Ik ben benieuwd hoeveel strenger de rechtspraak tegenwoordig is.

Nico de Mus
Nico de Mus30 jul. 2021 - 13:13

@stokkickhuysen 30 juli 2021 at 12:00 !!LOL met een traan. GS gelijkstellen aan onderzoeksjournalistiek.!! Het is kennelijk inderdaad niet leuk voor jou als ze iets ontdekken ,wat jouw wereldbeeld vervormd.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jul. 2021 - 14:11

@Nico Ik denk dat de volgende stap in het onderzoek is om ze met stenen verzwaard in de plomp te gooien om te kijken of ze blijven drijven. Slechts een kwestie van tijd voordat GS voor de Pullitzer wordt genomineerd.

EricDonkaew
EricDonkaew30 jul. 2021 - 3:06

Als er iets gebeurt dat grote impact heeft, wil men het naadje van de kous weten. Als veel mensen het gevoel hebben dat er informatie wordt achtergehouden - ja, ook over de afkomst van de dadergroep - dan gaan ze zelf op zoek. Op GeenStijl, maar ook op Twitter, Facebook en Instagram. En die info wordt dan gedeeld met gelijkgestemden. Zo is het anno 2021 en ik denk niet dat ooit nog gaat veranderen.

3 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko30 jul. 2021 - 9:01

Hoe deden de mensen dat toen er nog geen geenstijl, twitter facebook en anndere social media was.

nikita72
nikita7230 jul. 2021 - 9:53

Ik wil ook weten hoe het zit. Maar ik ga niet verzinnen dat de officier van Justitie de moeder van een verdachte is.

Jozias2
Jozias230 jul. 2021 - 10:35

@manekineko Toen waren er volkgerichten en gooiden dit soort mensen met verrot fruit naar het schavot op het marktplein.

The Apple
The Apple29 jul. 2021 - 20:53

Het gaat er om de vermoedelijk betrokken te identificeren en voorzover er een redelijke vermoeden van schuld bestaat, dienen ze te worden uitgeleverd aan Spanje. Als dat niet wordt gedaan roept het OM de hele rest over zichzelf af, want de vraag: "waarom niet?" is dan onvermijdelijk.

3 Reacties
The Apple
The Apple29 jul. 2021 - 21:21

Ik snap dat niet, want het het hele systeem is ontworpen om zo te functioneren en het OM heeft daarin de functie om dat uit te voeren. Het is niet omdat ik dat wil, want ik kan me ook wel andere manieren voorstellen. Maar als er eenmaal overeenstemming is bereikt dat het zo het beste gaat, dan moet je je daarna er ook wel aan houden, want anders loopt alles in het honderd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jul. 2021 - 11:34

In andere gevallen is er ook al snel een voorlopige hechtenis. Dat is hier niet het geval. Die camerabeelden zullen ze al lang hebben, of hebben gezien, dus dat begrijp ook ik niet! Ieder ander zou al lang in voorlopige hechtenis zijn genomen.

Paul250371
Paul25037130 jul. 2021 - 21:44

Spanje zit er op te wachten om uitlevering aan te vragen van verdachten dat wordt tegen gewerkt door advocaten. Onzinnig om het niet hier te doen. Nederlandse verdachten (en slachtoffer) die in Nederland zijn. Dat hoeft Spanje toch niet af te handelen, buiten meewerken met het onderzoek.

Markzelluf
Markzelluf29 jul. 2021 - 20:49

We kunnen verontwaardigd zijn over de berichtgeving van diverse media, maar laten we het belangrijkste niet uit het oog verliezen: door zinloos geweld is iemand veel te jong gestorven. En ook hier op Joop deden columnisten ‘duidelijke’ uitspraken over de psychische gesteldheid van de daders, hun afkomst en de heftigheid’ van een ‘taakstrafje’, waar het ‘waarschijnlijk op zal uitdraaien’ nu de verdachten hebben aangegeven ‘geschokt’ te zijn over hetgeen gebeurde. Zie: https://joop.bnnvara.nl/opinies/gooise-kopschoppers-die-doen-of-hun-neus-bloedt.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037130 jul. 2021 - 21:48

"We kunnen verontwaardigd zijn over de berichtgeving van diverse media, maar laten we het belangrijkste niet uit het oog verliezen: door zinloos geweld is iemand veel te jong gestorven." We kunnen verontwaardigd zijn over de berichtgeving van diverse media, maar laten we het belangrijkste niet uit het oog verliezen: door zinloos geweld is iemand veel te jong gestorve Dat ik het smakeloze NSB naming and shaming praktijken van GS vindt wil niet zeggen dat ik het "belangrijkste uit het oog verlies"

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles29 jul. 2021 - 20:27

Gezien het feit dat de heren in een grote groep deze ene meneer uit het leven hebben getrapt ben ik bang dat het nog een hele dobber wordt de ware schuldigen eruit te pikken. De meeste bewakingscamera’s zijn van een zodanig lage kwaliteit dat dit vaak niet door de rechter wordt erkend als sluitend bewijs. Dat de heren nog vrij rondlopen bevreemdt mij trouwens in hoge mate, de verhuurder in Spanje en de vliegtuigmaatschappij kennen toch wel de identiteit van wie er geboekt heeft? Op dit moment zijn de heren met dure advocaten in de weer om de verhalen op elkaar af te steken om strafte ontlopen. Triest…

3 Reacties
JasDon
JasDon29 jul. 2021 - 20:58

Precies dit, waar iedereen ontkent en niet de andere aanwijst wordt het moeilijk de schuldigen aan te wijzen. Het OM heeft de verdachten alle tijd gegeven om deze strategie uit te werken. Dat daarnaast officiers van justitie zijn belaagd staat hier helemaal los van en ook van de publicaties van GS.

EricDonkaew
EricDonkaew30 jul. 2021 - 3:14

@De meeste bewakingscamera’s zijn van een zodanig lage kwaliteit (...) ---------------------------------------------------- Ja, dat vind ik altijd zo raar. Waarom maakt een xxxcameraatje van 20 euro veel scherpere beelden dan zo'n 'professionele' bewakingscamera? Zijn er wetten of voorschriften die bepalen dat een bewakingscamera (zeer) slechte kwaliteit moet leveren omdat ander de privacy van mensen te veel in gevaar komt? Weet iemand dat?

JasDon
JasDon30 jul. 2021 - 9:45

@EricDonkaew Die (oudere) camera's hangen er waarschijnlijk al, het opslag en transport van meer data (vanwege kwaliteit) kost geld. Dus wordt er nog een tijdje gewerkt met oudere camera's.

Djennica
Djennica29 jul. 2021 - 20:21

Dit soort acties vinden niet standaard plaats, maar hier kun je op wachten als een groep rijkeluiskindjes in Spanje iemand doodtrappen, naae Nederland vluchten en zichzelf niet aangeven bij de politie maar onderduiken in het Gooi. Dat geteisem moet z.s.m worden uitgeleverd aan Spanje.

5 Reacties
Jozias2
Jozias229 jul. 2021 - 20:46

Er zijn er diverse die zich hebben gemeld maar ze worden in Nederland (nog) niet gezicht.

Jozias2
Jozias229 jul. 2021 - 20:47

Gezicht = gezocht

Paul250371
Paul25037129 jul. 2021 - 20:51

Jij doet net of Spanje daar op zit te wachten. Buiten dat. Waarom vertrouw je het Nederlandse rechtssysteem minder dan dat van Spanje?

Grietje Genot
Grietje Genot30 jul. 2021 - 0:10

Rijkeluiskinderen hebben 't niet makkelijk, nee, die hebben een verrekt moeilijke jeugd achter de rug, misschien wel zwaarder dan de mocromaffia, al die activiteiten, die eindeloze fuifjes, dat tennissen, paardrijden, hockey, wat een malheur. De meeste rijkelui die ik ken gaan naar Dubai op vakantie, of maken een tripje in de ruimte, als je naar Mallorca gaat dan zijn er al problemen (Mallorca, jakkes, da's voor vakkenvullers, je moet er niet aandenken) en ligt 'n trauma op de loer. Dus dat je daar een beetje prudent mee omgaat, als OM, dat ligt in de rede.

Paul250371
Paul25037130 jul. 2021 - 21:49

En wat Grietje zegt.

Durk Morrees
Durk Morrees29 jul. 2021 - 20:01

Buiten dat ik en velen met mij vooral het ontberen van handelen van het OM boven alles verwijt wil ik ook nog reageren op het verwijt aan het adres van media en andere bronnen op social media die m.i. daarom juist de druk opvoeren met het bekend maken van namen. Er is hier geen sprake van onzekere feiten m.b.t. de zware mishandeling die de dood tot gevolg had zelf. Alleen rondom een paar een enkele van de namen is die er voor deze bronnen en media waar de meeste correct blijken te zijn. Ik ken vele voorbeelden van media die waar er helemaal nog niet vaststond of er wel iets van de beschuldigingen klopte aansloegen en blind van woede daders aanwezen. Zoals de zaak van de woningbrand in Heerhugowaard waar de daders niet de vermeende racisten bleken, de vermeend uit racisme mishandelde jongen op de kermis in Geesteren, en zo nog heel wat meer. Dáár ging het dan als belangrijk onderscheid níét om een zekere beschuldiging en bleek het achteraf heel anders te zitten. De media die dan eerst zo geestdriftig naar daders wezen en zonder een spoor van twijfel zo zeker waren van de door hen verspreide berichtgeving deden geen of nauwelijks moeite tot rectificatie en leerden er ook niets van. De zaak in Mallorca is er een waar de druk in deze vergelijking wél gerechtvaardigd is juist omdat er gebrek aan activiteit wordt ervaren terwijl er toch voldoende zeker is.

Greendutch
Greendutch29 jul. 2021 - 19:35

Nederland......= wij, wij zijn een rechtstaat Wie anders dan de rechter heeft het recht een ander te veroordelen?? ik vraag me altijd af wie degenen zijn die zo makkelijk veroordelen? hoe zitten die in zichzelf? waar komt die onrechtvaardige houding vandaan ? het is zo makkelijk naar een ander te wijzen en zo moeilijk om in de spiegel te kijken en op zichzelf te reflecteren. uiteindelijk kun je nooit een ander veranderen. uiteindelijk kun je alleen je eigen gedrag en houding aanpassen en daar je eigen oordeel over vellen.

1 Reactie
Sam V
Sam V30 jul. 2021 - 10:10

@ Greendutch Ik begrijp dat we u voortaan niet meer horen over gedragingen van bedrijven en politici op het gebied van belastingen, klimaat en dergelijke. U zult niet veroordelen, toch?

Jan Man
Jan Man29 jul. 2021 - 19:29

Volgens mij gaat het helemaal niet om trollen. Volgens mij gaat het om mensen die geschokt en boos zijn omdat die gasten voor de lol iemand doodgetrapt hebben en zich vervolgens in luxe villa’s achter topadvocaten verschuilen waar je de gevangenis zou verwachten. Dan kan het OM wel kritiek uiten, maar ze kunnen ook excuses aanbieden voor het feit dat die gasten nog steeds vrij rondlopen, en vragen of de mensen nog even geduld willen hebben en niet voor eigen rechter willen spelen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037129 jul. 2021 - 20:54

Ik snap de emotie maar iedereen verdient een eerlijke rechtsgang. Dat is een van de verworvenheden van onze Joods Christelijke Verlichting zou Wilders kunnen zeggen. (Veroordeelde crimineel Geert W zal hier wel niets over zeggen,(ik kan het mis hebben) het waren geen moslims maar dit terzijde.)

Jozias2
Jozias229 jul. 2021 - 21:00

@jan man U weet waar de verdachten wonen en dat het een luxe villa is. Of past dat lekker in de beeldvorming? want relevant is het niet. En waar baseer je op dat de verdachten beschikken over topadvocaten? Ik neem aan dat elke advocaat alles doet wat in het belang van zijn of haar cliënt is of bedoelt u dat niet met top advocaat?

nDialectics
nDialectics29 jul. 2021 - 19:21

@Jozias "de principes van de rechtsstaat terzijde geschoven" Door GeenStijl op een digitaal platform. "Dat mogen ook de mensen die hier reageren zich aantrekken." Dus de mensen hier hadden joop.nl moeten mijden om op GeenStijl de orde te bewaren? De leden van joop.nl zijn medeschuldig aan wat GeenStijl heeft gedaan?

2 Reacties
nDialectics
nDialectics29 jul. 2021 - 19:23

Dit is een verkeerd geplaatste reactie die voor Jozias is bedoeld.

Jozias2
Jozias230 jul. 2021 - 10:30

@negatieve dialectiek, Nee hier op joop gebeurde, in mindere mate, hetzelfde.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman29 jul. 2021 - 19:11

Je kan Geenstijl inderdaad als schadelijk zien, maar ze hebben ook vaak dingen naar voren gebracht, waar we met zijn allen ook baat bij hebben. Jammer dat de MSM media niet meer onderzoekende, kritische, waarheidszoekende journalisten heeft. (uitzonderingen daargelaten) Ik zie ze nog steeds als een luis in de pels die van toegevoegde waarde getuigt.

2 Reacties
Martin108
Martin10830 jul. 2021 - 8:16

Onderzoeksjournalisme kost geld. Steeds minder mensen wensen nog te betalen voor hun nieuws. Vrije pers is een van de pilaren van de democratie maar t mag geen geld meer kosten.

Berjan1986
Berjan19861 aug. 2021 - 20:43

Ook een mening: Je moet GS niet bestempelen als onderzoekjournalisme. Ze hebben in hun credo ook nog "onnodig kwetsend" en houden dus helemaal geen rekening met hoe het hoort. Hoor en wederhoor.. Neen, ze huilen mee met de wolven in het bos. De Johan Derksens, de Harry Vermeegens... https://www.youtube.com/watch?v=_GY1taaUjx0 Populisme pur sang dus. Die hebben echt geen weet van hoe de rechtsgang in NL gaat. En waarom men hier in NL berecht wordt en niet in Spanje. Dat dit met Europese verdragen en dergelijke te maken heeft, en dat Nederlanders die in Spanje berecht worden in NL hun straf uit kunnen zitten ontgaan ze volkomen.. Zij richten zich meer op de onderbuik dan op het hoofd/intellect. Komt nog bij dat ze dus een medewerker van OM vals hebben beschuldigt (zij zou de moeder van een van de gasten zijn). Normaal journalistiek onderzoek zou veel voorzichtiger te werk gaan.

Durk Morrees
Durk Morrees29 jul. 2021 - 18:57

GeenStijl heeft de namen die al rondgingen op social media uit andere bronnen uit de directe omgeving van dit tuig op hun site gezet zoals ook andere online-media dat gedaan hebben. Het gaat ook helemaal niet om deze bronnen of GeenStijl maar om de grote en groeiende woede die rondom de hele zaak gaande is en niet zonder aanleiding. Er is binnen de samenleving grote zorg dat deze zaak juist door duidelijk andere krachten buiten het bevoegde OM die al vanaf de dag van het gebeuren volop bezig zijn dit tuig een uitweg te bieden. Daar volgt naar het idee van velen een ontberen van een handelend OM een tegenkracht op. Waarom heeft deze groep geen hen op het vliegveld in Nederland opwachtende agenten gezien? Waarom lopen ze nu nog steeds vrij rond zonder dat ze opgepakt zijn? Het is onbestaanbaar dat het OM niet weet om wie het gaat, of tenminste wie er verdacht worden. En evenzo is het onbestaanbaar dat en er geen voldoende samenwerking met Spanje mogelijk is, of dat de Spaanstalige informatie twee weken verwerking vraagt alvorens er actie kan worden ondernomen zoals is verklaard. Deze dadergroep kan ondertussen met bijstand van advocaten hun verhaal onderling goed afstemmen, degenen die daar moeite mee hebben op andere manieren overtuigen, etc. Dit mag niet het zoveelste geval zijn waar een bewust of uit incompetentie strompelend OM een groep gewelddadig tuig een nooit meer in te halen voorsprong geeft.

3 Reacties
hgroen2
hgroen229 jul. 2021 - 23:46

Misschien moet je niet afgaan op bronnen als GS maar je eens feitelijk laten informeren. De zaak is in overleg tussen spaanse en nederlands justitie overgedragen omdat zowel verdachten als slachtoffer nederlands waren. Het Om heeft nog geen stappen gezet omdat het spaanse dossier nog overhandigd moest worden en daarnaast nog vertaald moest worden. Pas dan ! kan OM rechtmatig tot handelen [ aanhouding] overgaan. Met klassenjustititie heeft het dus niets te maken Deze feiten zijn gewoon bekend. Maar GS cs. interesseert het niet en gaat liever over tot een heksenjacht.

FromValue
FromValue30 jul. 2021 - 9:38

Er zit nog wel wat ruimte tussen wat het OM zegt en wat er bekend is via buitenlandse en binnenlandse media, buiten GS om. Daarnaast is er een sterke indruk dat het OM niet erg scherp in de wedstrijd zit. De aangehaalde verklaring geeft ook niet een overtuigende indruk. Het geleuter dat er nu capaciteit wordt ontrokken aan het onderzoek en eventuele strafvermindering vanwege de reuring lijkt verdacht op indekken en oogt zwak. Ik kan mij voorstellen dat veel mensen een vermoeden hebben dat we straks naast het geheim van Groesbeek ook een geheim van Hilversum hebben.

JasDon
JasDon30 jul. 2021 - 9:48

"Misschien moet je niet afgaan op bronnen als GS maar je eens feitelijk laten informeren." Om vervolgens allerlei details op te noemen die ook op GS te vinden zijn. "Deze feiten zijn gewoon bekend. Maar GS cs. interesseert het niet en gaat liever over tot een heksenjacht." Wellicht is vooringenomenheid een groter probleem dan het ontbreken van feitelijkheden?

Gaanweweer2
Gaanweweer229 jul. 2021 - 17:48

Dus als je als advocaat een lagere straf voor je cliënt wil bewerkstelligen moet je zorgen dat ie 'ongewenste' media-andacht krijgt. Waarvan akte OM.

Hans19642
Hans1964229 jul. 2021 - 17:29

Ik heb het eens gelezen op Geen Stijl, ja wat is erop tegen om het gespuis hun namen vrij te geven. Hup naar Spanje en daar in de cel

5 Reacties
Pater
Pater29 jul. 2021 - 18:13

Heb je het stukje wel gelezen? Ook begrepen?

Norsemen
Norsemen29 jul. 2021 - 18:27

In landen als Noord Korea zou daar niets op tegen zijn.

Ecclesia
Ecclesia29 jul. 2021 - 20:23

Hans1964? Eerder Hans 1364.

Paul250371
Paul25037129 jul. 2021 - 21:00

Jooda Christelijke verlichte beschaving Hans. Joods Christelijke verlichting. Luister naar Veroordeelde crimineel Geert W en Gekky Baudet.

JasDon
JasDon29 jul. 2021 - 21:06

Grappig Hans, je wijst op de feiten en geeft je mening. Vervolgens krijg je twee reacties die het op de man spelen en eentje die blind een vergelijking met NK maakt. Zover de geveinsde beschaving in deze discussie.

nDialectics
nDialectics29 jul. 2021 - 17:15

GeenStijl bezoek ik niet. Er heerst daar een soort 'hypno' die ook jong volwassenen in boze oudere blanke (witte) mannen verandert. Door dit soort acties moet er bij het wijzen van het vonnis rekening gehouden worden met de enorme aandacht in de media. Dat wordt dan strafvermindering waarna GeenStijl gaat klagen dat de straffen in Nederland te laag zijn.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman29 jul. 2021 - 18:56

Ze krijgen hier, dacht ik, al sneller vervroegde vrijlating met goed gedrag, dan in Spanje. Ook nog eens.

Grietje Genot
Grietje Genot29 jul. 2021 - 16:42

Kijk nou: de virtuele kopschoppers krijgen een reprimande, de kampbewaarders van de moraal krijgen, hoog en achterstevoren op hun moraalolifantje gezeten, een standje en worden op hun kleverige vingertje getikt. (Maakt niks uit, ben ik bang, die grefo's van geenstijl - met die om sperma vragende oogjes en strakke bekkies en pruilende mondjes - huilen straks weer zoute krokodillentranen uit bij pa en ma en oom Telegraaf, de ex-collaborateur, en vrind van de premier, die wel even een louche advocaat in de arm neemt - kost geen cent: men heeft nog wat compromitterende foto's van hem - met connecties bij 't OM. Daarna theedrinken, en bruine armen halen.)

2 Reacties
Paul250371
Paul25037129 jul. 2021 - 21:02

In een notendop. Fijn verwoord

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf30 jul. 2021 - 17:09

Nou zal ik de laatste zijn om GeenStijl het toonbeeld van beschaving te noemen, maar u weet er ook weg mee.

Jozias2
Jozias229 jul. 2021 - 16:33

Hier werden ook onjuiste namen van verwanten genoemd en standpunten ingenomen over de vermeende achtergrond van de verdachten en de principes van de rechtsstaat terzijde geschoven omdat de verdachten een bepaalde achtergrond werd toegedicht. Dat mogen ook de mensen die hier reageren zich aantrekken.

8 Reacties
Satya
Satya29 jul. 2021 - 18:18

Waar doel je op? Ja een verband met hun afkomst is walgelijk. Wat maakt het uit waar de oorsprong van de barbaar ligt? Achter het spoor, het gooi of voorouders in Marokko moet geen bal uitmaken. De barbaarse daad moet veroordeeld worden en de afkomst van de dader moet onbelangrijk zijn. Als je tenminste om een vrije samenleving geeft.

Satya
Satya29 jul. 2021 - 18:19

Toevoeging Een samenleving die samen tegen barbaren wil optrekken doet niet aan identiteitspolitiek in dit soort zaken.

Jozias2
Jozias229 jul. 2021 - 20:53

@satya Als je de reacties bij dit artikel en het eerdere artikel op joop leest dan begrijp je hopelijk wat ik bedoel. Ik weet niet of deze jongeren rijke ouders hebben maar dat is wel het frame wat wordt toegepast en dat is voor sommigen reden om zwaardere of andere straffen te verlangen of de normale rechtsgang terzijde te schuiven.

nDialectics
nDialectics29 jul. 2021 - 22:09

@Satya Inhoudelijk 100% met jou eens. Volgens mij geeft hij een samenvatting van wat er op GeenStijl wordt gescheven en houdt hij lezers van Joop verantwoordelijk voor deze uitingen. Maar ik kan me vergissen.

Marinus C.
Marinus C.30 jul. 2021 - 8:01

Voor zover ik kan zien zijn het hier vooral ook mensen met een bepaalde ideologisch-etnische achtergrond (te weten rechts-borealen) die voorstander dit soort digitale volksgerichten zijn. Ik weet niet waarom de mensen die ideologisch gezien wel Jopers zijn, verantwoordelijk zijn voor het gebral van de hordes rechts-borealen alhier. Blijkbaar heb je ook gemist dat het linksvolk hier zich wel degelijk uitspreekt tegen dit soort volksgerichten. Kortom, ik weet niet wat je loopt te zeiken. Verder ben ik het met je eens hoor, ook rijke kakjongeren hebben recht op een eerlijk proces en zo, en volksgerichten plus digitale lynchmobs horen daar niet bij.

Jozias2
Jozias230 jul. 2021 - 9:31

@marinus Sommigen hier op joop spreken zich uit tegen een volksgericht maar velen ook niet. In dit artikel en het artikel van Chris osieck. En met achtergrond bedoel ik inderdaad niet de ernische achtergrond maar de vermeende economische situatie en contacten van hun ouders wat strafverzwarend zou moeten zijn. Een aantal voorbeelden: Daan Ouwens vind het wetboek van strafvordering maar lastig en vind dat mensen zonder juridische basis opgepakt moeten worden. Hans1964 pleit er voor om de namen bekend te maken en hup in een Spaanse cel te gooien. JanMan framed dat de verdachten in luxe villa’s wonen en over top advocaten beschikken. Kennelijk is dat een strafverzwarende omstandigheid? Advocates diaboli benoemt allerlei complottheorieën over klasse justitie Vigilante 2.0 stelt doodleuk (en onjuist) dat 1 van de verdachten de zoon van ovj Nadine Franken zou zijn. SR625 is van mening dat omdat de verdachten uit de omgeving van het gooi komen ze uit een bepaalde ‘kliek’ of ‘nest’ en daarom geen verdediging of eerlijk proces verdienen. Japio stelt dat het feit (waar dat op gebaseerd is blijft onduidelijk) dat de jongeren rijke ouders zouden hebben minder aanleiding is voor vergeving. Zonderbaar hoopt dat ze uitgeleverd worden zodat ze een hogere straf krijgen. Enz enz enz

Satya
Satya30 jul. 2021 - 11:00

Jozias Duidelijk. Wel met je eens denk ik.

ZonderNaam2
ZonderNaam230 jul. 2021 - 20:41

@ Jozias In het andere draadje heb ik inderdaad gesteld dat ik hoopte dat ze hun straf in Spanje uit zouden moeten zitten omdat de gevangenissen daar een lagere comfortgraad hebben. Echter heb dat heb ik nergens verbonden aan de afkomst van de daders, wel aan de aard van het delict.

Haz
Haz29 jul. 2021 - 16:32

Op het OM valt ook wel wat kritiek te melden. Ze zijn al meer dan een week bezig om een spaans dossier te betalen voordat ze die jongens kunnen oppakken. Camerabeelden etc waar de daders opstaan zijn allang bekend, maar nee, geef de daders vooral alle tijd van de wereld om verhalen op elkaar af te stemmen.

2 Reacties
Haz
Haz29 jul. 2021 - 16:32

Betalen = vertalen

Pater
Pater29 jul. 2021 - 18:15

Denk je dat ze dat niet meteen in hrt liegtuig terug hebben gedaan?

Artel
Artel29 jul. 2021 - 16:31

Artel uit felle kritiek op het OM dat "uit haar neus zit te vreten".

6 Reacties
vdbemt
vdbemt29 jul. 2021 - 16:48

Ze hebben het anders alleen al onnodig druk met het herstellen van de leugens en ophitserij door GeenStijl. Al zou jouw kritiek terecht zijn (kun je het ook funderen?) dan helpt dat hufterige gestook van GeenStijl niet.

Satya
Satya29 jul. 2021 - 17:28

Ach een troll.

Artel
Artel29 jul. 2021 - 18:01

Tja als leek in de rechtsgeleerdheid vindt deze troll het lang duren voordat de zaak los komt. Verder is het op zijn minst apart te noemen dat deze heren (incluis moordenaars) zo lang vrij rondlopen terwijl de namen 100% duidelijk moeten zijn bij het OM. Via via ken ik een van de aangevallen groep, neefje van een collega. Het is ook allemaal geen rocketscience. De beelden en de getuigen zijn er.

Satya
Satya29 jul. 2021 - 19:34

Artel Waarop baseer jij dat het OM uit de neus zit te vreten? Het zal waarschijnlijk een voorbereiding treffen die ervoor zorgt dat er geen dure advocaat een foutje in de procedure vindt waardoor het tuig zo weer vrij rondloopt. Onderbuik hoort niet in de rechtspraak thuis.

vdbemt
vdbemt29 jul. 2021 - 19:46

@Artel. Met je reactie bevestig je dat je een leek bent in de rechtsgeleerdheid. Bovendien getuig je van weinig realiteitszin te denken dat het allemaal in een paar weken juridisch volledig correct afgehandeld kan zijn. Stop met dat onzinnige gebral.

Paul250371
Paul25037129 jul. 2021 - 21:04

Het is inderdaad raar dat die mensen nog niet zijn opgepakt.